Kerran poistuin kotoa
Eurooppa Kaupunkilomat

Eze – Ranskan Rivieran kaunein kylä

Kun suunnittelin reissuani Ranskan Rivieralle, halusin ehdottomasti päästä käymään myös muissa paikoissa kuin Nizzassa. Haaveissa siinsi mielikuva jostain upeasta vuoristokylästä, joka tarjoaisi mahtavia maisemia pitkin Rivieraa. Ranskatar reissaa – blogin Hanna onneksi osasi vinkata mulle Ezen, joka vaikutti pienen tutustumisen jälkeen täydelliseltä kohteelta.

Olin jo aiemmin, Espanjassa ja Italiassa reissatessani, tuijotellut bussin ikkunoista kaipaavasti kaikkia ohilipuneita pieniä, ajan patinoimia kyliä kukkuloiden huipuilla, koskaan pääsemättä käymään niissä. Kun saavuin Ezeen, tajusin, että olin tullut aivan oikeaan paikkaan! Eze sijaitsee huikeissa vuorimaisemissa kukkulan päällä ja siitä huokuu paikan historia. Enempää en olisi voinut vaatia.

Heti Ezeen saavuttuani lähdin metsästämään tätä maisemapaikkaa, jona bussista bongasin. Halusin vangita kylän upeuden kokonaisuudessaan, ennen kuin lähdin tutustumaan siihen lähemmin.

Taloja oli ripoteltu pitkin vuorenrinteitä. Noista taloista oli varmasti loistavat maisemat sekä Ezeen että merelle.

Eze on noin 3 000 asukkaan kylä puolivälissä Nizzaa ja Monacoa. Sijainti kukkulan huipulla noin 400 metrin korkeudessa takaa sen, että Eze tarjoaa kävijöilleen yhdet Ranskan Rivieran upeimmista maisemista.

Maisemien takia kylään kannattaakin lähteä. Ne ovat kirjaimellisesti huippuluokkaa. Mutta Eze tarjoaa paljon myös historian, pittoreskien kylien ja kuvankauniiden kapeiden kujien ystäville. Ezen tienoilla on ollut asutusta jo noin 4 000 vuoden ajan.

Jardin botanique d’Èze tarjoaa Ezen parhaat maisemat

Näitä maisemia pääsee ihailemaan melkein välittömästi puutarhaan saapuessaani!

Ezessä mua vetivät puoleensa sekä ihastuttava linnoituskylä, että huikeita maisemia tarjoava kasvitieteellinen puutarha, joka sijaitsee paraatipaikalla kylän huipulla. Myönnän, että pelkästään kattavan kaktusvalikoiman takia en olisi sinne vaivautunut, mutta maailmanluokan maisemien takia sinne kannattaa suunnata kulkunsa.

Puutarhan kasvit toivat hauskan lisän maisemakuvaukseen

Mä yritin ensin malttaa kierrellä Ezen ihastuttavaa kylää, joka toi mulle mieleen San Marinon kaupungin. Molemmissa oli samaa vanhaa henkeä, jylhiä kivirakennelmia, kapeita sokkelokujia ja kaiken taustalla kuvankauniit maisemat. Mutta huomasin kuin varkain tekeväni taivalta puutarhan suuntaan, ja kohta olinkin jo ojentamassa rahaa sisäänpääsyyn. Tärkeimmät ensin, tällä kertaa maisemat!

Puutarhaan astuttuaan ymmärtää heti, miksi paikkaan kannattaa tulla. Kävijät saapuvat niin täydellisen maiseman ääreen kuin vain mahdollista. On turkoosi Välimeri, on vehreitä vuoria, korkeuseroja ja ääretön horisontti. Parhaina päivinä puutarhan huippupaikoilta näkee jopa Korsikaan asti.

Puutarhan huippu siintää paikan yläpuolella

Vaikka puutarha ei olekaan massiivinen, se on niin monessa kerroksessa ja toinen toistaan parempien näköalapaikkojen kyllästämä, että sen kiertelyyn uppoaa helposti tunteja. Ainakin hyvällä säällä. Aluksi oman huomioni veivät riipivänkauniit maisemat, mutta hetken päästä aloin kiinnittää huomiota myös paikan kasveihin. Hauskanmuotoiset kaktukset loivat paikkaan veikeitä yksityiskohtia ja toivat puutarhaan lisää värikkyyttä ja persoonaa.

Ei näiden maisemien äärellä voi muuta kuin mykistyä

Puutarhan huipulta löytyy vanhan linnan rauniot. Lähinnä muutama kivikasa siellä täällä, mutta hyvällä mielikuvituksella voi niiden avulla loihtia mielikuvia siitä, miltä paikalla on joskus näyttänyt. Enkä yhtään ihmettele, miksi linna on aikoinaan paikalle rakennettu. Kaiken huipulla on hyvä olla!

Ezen kasvitieteellinen puutarha on ehdoton käyntikohde noille kulmille osuville. Vaikka sisäänpääsystä pitääkin pulittaa muutama euro, ovat maisemat ja puutarhan sympaattisuus sen arvoisia. Mulle kertyi kameran ja puhelimen syövereihin montasataa kuvaa pelkästään täältä. Joka metrin välein upeat maisemat näyttivät aina vähän erilaiselta, ja tietenkin ikuistamisen arvoisilta…

Ezen tunnelmallinen linnoituskylä

Eze oli uskomattoman kuvauksellinen!

Huikeiden maisemien ihmettelyn jälkeen maltoin palata Ezen pienten kujien pyöritykseen. Vaikka Ezen linnoituskylä ei ole suuri, pyörähtelee paikassa silti helposti tunnin tai pari.

Elokuun lopussa turisteja riitti paikassa paljon, mutta osuin kylän kujille juuri kun suuri osa ihmisistä vaikutti olevan lounaalla, joten sain paikkapaikoin nauttia jopa hetkittäin autioista kujista! Kannattaa olla aikainen ruokailija (ja vielä kantaa omia eväitä mukana).

Mukulakivikatujen ja korkeiden kiviseinien lomassa vaeltelussa oli aivan oma tunnelmansa. Jotenkin kivirakentaminen tuntuu vievän aina paljon taaemmas historiassa kuin herttaiset puutalot. Kapeat kujat taas muistuttivat ajasta ennen autoja.

Vaaleanruskean yleiskuvan vastapainoksi kylä oli ripoteltu täyteen kaikissa väreissä kukkivia puita ja kasveja. Välillä taas rakennusten tai muurien takaa tavoitti palan turkoosia Välimerta. Kauniit paikat ihastuttavat mua aina suuresti, joten Ezessä sekä silmä että sielu lepäsivät.

Ei Ezen kylä ole pelkkiä kujien, kasvien ja seikkailun juhlaa. Sieltä löytyy myös ravintoloita ja somia pikkukauppoja, taidegallerioita ja hotelleja. Tuolla olisi varmasti joskus täydellistä viettää yö tai pari. Noissa maisemissa olisi mielellään viettänyt aikaa pidemmälti kuin puolipäiväretken verran.

Myös useat julkisuudenhenkilöt ovat viehättyneet Ezestä, enkä ihmettele. Siellä ovat viihtyneet niin Walt Disney, Dante Alighieri kun Frederich Nietzschekin. Viimeisimmän mukaan on nimetty patikkapolku, joka kulkee Ezestä merenrannan Eze-sur-Meriin. Mun oli tarkoitus taittaa matka ylös Ezeen tuota polkua pitkin, siksi olin eväätkin pakannut mukaan. Mutta valitettavasti tuo polku oli suljettu! Toivottavasti vain väliaikaisesti, mutta jos joku tietää paremmin asiasta, niin kerro ihmeessä. Joskus haluaisin tuon vaelluksen päästä tekemään.

Kun olin suuntaamassa pois Ezestä ja odottelin bussia linnoituskylän liepeillä olevalla bussipysäkillä, saapui pysäkille myös kaksi muuta suomalaista bussia odottamaan. On maailma pieni! Oli hauska siinä odotellessa vaihtaa kuulumisia ja vinkkejä. Ja päivitellä sitä, kuinka satuttiinkaan samaan aikaan samaan paikkaan.

Pieni vinkkiboksi Ezeen mieliville

 • Ezeen pääsee Nizzasta sekä junalla että bussilla
 • Junamatka kestää noin 15 minuuttia, junan pysäkki on Eze (tai Eze-sur-Mer)
 • Jos saavut junalla Eze-sur-Meriin, pääset ylös Ezen linnoituskylään joko patikkapolkua pitkin, jos se sattuu olemaan käytössä, tai bussilla numero 83. Bussipysäkki on heti juna-aseman vieressä.
 • Bussimatka rannan Ezestä kukkulan huipun Ezeen kestää noin 20 minuuttia, matka maksaa 1,5e/suunta
 • Nizzasta Ezen linnoituskylään pääsee bussilla 82, matkan hinta myös 1,5e/suunta
 • Ranskan Rivieran bussiaikataulut löydät tästä ja alueen juna-aikataulut tästä
 • Kasvitieteellinen puutarha on auki päivittäin, aukioloajat vaihtelevat vuodenajasta riippuen, tsekkaa aukiolot tästä
 • Hintana aikuisilta 6e, ryhmiltä ja opiskelijoilta 3,5e. Suomalainen opiskelijakortti kävi opiskelija-alennuksen saamiseen.

Eze on yksi ihastuttavimmista kylistä, missä olen koskaan käynyt. Se kauneus ja upea sijainti ovat kokemisen arvoisia. Lähtisin mielelläni käymään Ezessä uudelleenkin, olisi mahtavaa yöpyä noissa maisemissa ja päästä vaeltamaan patikkareitti, joka oli nyt syystä tai toisesta suljettu.

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER |  BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

5 Comments

 • Reply
  Susanna
  30.9.2017 at 22:40

  Hieno kohde. Rivieralta olen tykännyt Mentonista ja Cannesista, lyhyt matka myös Italian puolelle

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   1.10.2017 at 12:46

   Eze oli kyllä upea. Mä en ehtinyt tällä reissulla kumpaankaan noista mainitsemistasi kohteista, mutta ehkä ensi kerralla sitten! Todella paljon mielenkiintoisia paikkoja tuntuu Rivieralta löytyvän 🙂

 • Reply
  Annemaria/Samppanjaa muovimukista
  1.10.2017 at 15:56

  Komppaan sua Noora, Eze on todella ihana. Tykkäsin myös tuosta kylän ylimmällä kohdalla olevasta kaktuspuutarhasta patsaineen. Meille sattui hieno ilma, joten näkymät olivat kertakaikkisen upeat. Itseäni jäi mietityttämään myös ne kylän pari hulppeaa hotellia ravintoloineen. Olis aikamoisen kiva palata Ezeen nauttimaan palanen luksusta 🙂

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   2.10.2017 at 21:54

   Eze oli kyllä upea, pahaa sanaa ei voi sanoa! Kaktuspuutarha oli mainio lisä kylään. Se oli hauskassa paikassa ja kaktukset olivat veikeitä. Tuolla oli muuten oikein aurinkoista (mikä kuvistakin välittyy), mutta merellä tuntui olevan pientä utua. Merelle ei näkynyt kovin pitkälle, vaan horisontti tuntui hukkuvan jonnekin. Mutta ei se onneksi haitannut yhtään, lähialueen maisemia sai silti ihastella sydämen kyllyydestä. Ezestä voisi löytyä juuri sellaisia persoonallisia hotelleita, joista mä tykkään. Pelkät 4 tai 5 tähteä ei mua sytytä, jos paikka on kaupungin keskustaan rakennettu tylsä talo. Mutta jos puitteet ovat persoonalliset, niin johan mäkin alan innostua 🙂 Toivottavasti päästään molemmat vielä nauttimaan Ezestä uudemman kerran!

 • Reply
  Eze - viehättävä retkikohde lähellä Nizzaa | Mutkia Matkassa
  14.5.2021 at 22:30

  […] Toisaalta sateisessa kelissä on kyllä se hyvä puoli, että silloin näillä kauniilla, keskiaikaisilla kujilla saa vaellella melkein yksikseen. Bussissakin oli oikein hyvin tilaa matkustaa Nizzasta Ezeen, taisin olla sen vuoron ainoa turisti, joka jäi Ezen kylän kohdalla pois. Aurinkoisina kesäpäivinä täällä on varmasti ihan eri meininki (aurinkoisempia kuvia löydät vaikkapa täältä Kerran poistuin kotoa -blogin jutusta). […]

Leave a Reply