Kerran poistuin kotoa
Aasia Kaupunkilomat

Kaksi museovinkkiä Jerusalemiin – historiaa ja holokaustia

Mulla on alkuvuoden Israelin-reissultani vielä paljon kerrottavaa Jerusalemista. Historiallinen, niin monia asioita, hallitsijoita ja olosuhteita nähnyt kaupunki oli sen verran väkevä kokemus, että sitä on pitänyt sulatella hartaasti, jotta olen osannut alkaa purkaa sitä sanoiksi.

Vaikka Jerusalemissa mielenkiintoisinta antia olivat mielestäni sen vanhankaupungin kujat ja sopukat, jotka ovat nähneet paljon ja joiden kerrotaan nähneen vielä enemmän, jatkan kaupungin matkakertomuksia parin museovinkin muodossa. Ensimmäinen on Yad Vashemin holokaustimuseo, toinen hieman kepeämmän aihepiirin Israelin kansallismuseo.

Vaikka museot mielletäänkin usein matkailullisiksi pannukakuiksi ja paikoiksi, joihin mennään korkeintaan pitämään sadetta tai siinä vaiheessa, kun mitään muuta ei keksitä, olivat nämä kaksi käymäämme museota ehdottomasti vierailun arvoisia.

YAD VASHEMIN HOLOKAUSTIMUSEO

Jerusalemin kaupungin laitamilta löytyy yksi puhuttelevimmista museoista, tai ehkä jopa puhuttelevin, missä olen ikinä käynyt. Yad Vashem Holocaust Museum tarjoaa todella upeasti toteutetun ja tarkasti harkitun kokonaisuuden muistuttamaan meitä yhdestä hirveimmistä vainoista, mitä ihmiskunnan historiaan on mahtunut.

Mä olen lukenut paljon sekä toisesta maailmansodasta että keskitysleireistä, mutta en ole koskaan pystynyt vierailemaan yhdelläkään leirillä. Tieto lisää tuskaa, joten kokisin nuo kaikki julmuuksien muistomerkit varmasti niin voimakkaasti, etten tiedä, pystyisinkö olemaan yhdessäkään.

Yad Vashemin holokaustimuseo tarjoili kuitenkin rautaisannoksen varmasti näihin verrattavaa kertausta siitä, miten erityisesti juutalaisia vainottiin ja sorrettiin toisen maailmansodan aikana.

Museo on erittäin interaktiivinen sekä monipuolisesti raskasta tarinaa kertova. Se on visuaalisesti upea ja käsittelee aihepiiriä kunnioittavasti mutta myös jatkuvasti alleviivaten sen tärkeyttä, että näitä asioita ei saa unohtaa. Esillä on niin kuvin, tekstein kuin ääninkin kerrottuja omakohtaisia kokemuksia sekä yleistä aikajanaa siitä, miten sekä sota että vainot etenivät.

En ole varmasti koskaan imeytynyt museon tarjontaan niin kokonaisvaltaisesti kuin Yad Vashemissa. En edes muistanut, tai toisaalta halunnut, valokuvata siellä paljonkaan. Se tuntui jotenkin liian henkilökohtaiselta.

Museon kertomat tarinat repivät rikki mun sisintä ja siellä kierrellessään tuli oikeasti aika paha olo. Museon sijainti juuri Israelissa varmasti vielä korosti tätä. Museon seinien ulkopuolella asuu se kansa, jonka olemassaolo yritettiin pyyhkäistä kokonaan pois.

Vaikka museokokemus oli rankka, se oli myös ehdottomasti mieleenpainuva ja olen iloinen, että kävimme täällä.

Pieni vinkkiboksi Yad Vashemista:

Museolle mentäessä saa ihailla upeita maisemia!

ISRAEL MUSEUM

Israel Museum, Israelin kansallismuseo, on nimensä mukaisesti Israelista, sen historiasta ja toki muustakin alueen menneisyydestä sekä paljosta muusta ammentava museo. Vaikka museo on perustettu jo 1960-luvulla, on se kokenut muodonmuutoksen alle vuosikymmen sitten ja suuri osa museosta on olemukseltaan todella raikkaan ja modernin tuntuinen.

Israel Museum painottuu taiteeseen ja arkeologiaan ja tarjoaa esinein, patsain ja muun historiallisen aineiston avulla todella kattavan läpileikkauksen paikalliseen historiaan, joka onkin todella pitkä ja värikäs. Museo on selkeästi opastettu, myös englanniksi, joten sen annista pystyi nauttimaan kattavasti. Lisäksi saimme mukaamme myös äänioppaat, joiden avulla museon kokoelmiin pystyi tutustumaan entistä paremmin.

Koska pidän historiasta, pidän lähtökohtaisesti myös museoista. Paitsi taidemuseoita en jostain syystä osaa ymmärtää tarpeeksi. Israel Museum oli mielestäni todella monipuolinen ja kiinnostava. Kolusimme paljon erilaisia historiaan painottuvia näyttelyitä, joissa pääosaa esittivät muinaiset esineet, rakennelmat, patsaat ja taideteokset. Museon kokoelmiin kuuluu noin 500 000 näyttelyesinettä, joten ihmeteltävää riittää.

Olimme juuri ennen museovierailua käyneet päiväretkellä Jerusalemin lähistöllä. Retki oli vienyt meitä Betlehemiin, Kuolleellemerelle sekä Qumraniin, joka on kuuluisa siitä, että sen lähistöllä olevista luolista on 1940- ja 1950-luvuilla löydetty Kuolleenmeren kääröt -nimellä kulkeva, noin 2000 vuotta vanha käsikirjoituskokoelma. Tekstit ovat pitkälle uskonnollisia käsikirjoituksia, muun muassa Vanhan testamentin tekstejä.

Näitä tekstejä pääsee katselemaan Israel Museumissa, ylösalaisin olevaa suppiloa katoltaan muistuttavassa museorakennuksessa nimeltä The Shrine of the Book. Voit lukea lisää paikasta museon kotisivuilta (englanniksi). Näyttelyssä ei saanut kuvata, mutta se ei onneksi katselukokemusta haitannut. Vaikka Israel Museumin anti olikin ollut kauttaaltaan mielenkiintoista ja historian läpi luotaavaa, oli tämä osa museota erityisen kiinnostava.

Vaikka museossa viettikin helposti aikaa useamman tunnin verran, on tällaisilla laajateemaisilla museoilla hieman se vika, että nähtävää on liikaa. Loppupeleissä museossa kulkemiseen aina uuvahtaa, vaikka sen sisältö olisikin mielenkiintoinen. Museo oli tehty useampaan eri rakennukseen, joiden välillä ja sisällä navigointi oli myös hieman aikaavievää, mutta museokokemus jäi loistavan ja monipuolisen toteutuksensa ansiosta silti ehdottomasti plussan puolelle.

Pieni vinkkiboksi Israel Museumista:

  • Museo sijaitsee hieman ydinkeskustan ja vanhankaupungin ulkopuolella osoitteessa Derech Ruppin 11, Jerusalem
  • Vanhankaupungin Jaffa Gatelta kävelymatkaa museolle on reilu 2 kilometriä, joten me kävelimme tuon matkan. Bussipysäkkejä löytyy museon läheisyydestä ja toki myös taksilla pääsee perille. Kaupungin metro ei pysähdy erityisen lähellä, lähimmiltä pysäkeiltä on yli kilometrin matka museolle.
  • Museon aukioloajat vaihtelevat viikonpäivien mukaan, katso aukioloajat tästä
  • Aikuisen pääsylipun hinta on 54 shekeliä, noin 14 euroa (vuonna 2019), katso muiden lippujen hinnat tästä
  • Museokierrokselle mukaan otettavan äänioppaan sai lainata henkilötodistusta vastaan
  • Museon viralliset kotisivut löydät tästä (englanniksi)

Vaikka käymämme museot olivat keskenään varsin erilaiset, olivat molemmat ehdottomasti käynnin arvoisia. Kumpikin museo oli todella upeasti toteutettu ja holokaustimuseo oli surullisesta aihepiiristään huolimatta, tai juuri siitä johtuen, puhutteleva ja tärkeä käyntikohde.

LUE MYÖS NÄMÄ:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  BLOGIT.FI  

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply