Kerran poistuin kotoa
Maailman ympäri Raha-asiat

Paljonko maailmanympärimatkani lopulta maksoi?

Maailmanympärimatkalle lähtiessäni monet olivat kiinnostuneita siitä, paljonko matkani maksaa. Tein ennen lähtöä budjettipostauksen, jossa arvioin, paljonko matkani tulisi maksamaan. Lupasin postauksen lopussa myös tehdä toisen budjettipostauksen, kun palaan reissultani.

Maailmanympärimatkani kesti 4,5 kuukautta ja vei mua seitsemään maahan – Australiaan, Uuten-Seelantiin, Chileen, Argentiinaan, Ecuadoriin, Yhdysvaltoihin sekä Portugaliin. Voit lukea tarkemmin matkasuunnitelmista ja reissun maista tästä postauksesta. 

Nyt on tullut tuon toisen budjettipostauksen aika, sillä tiedän, paljonko rahaa oikeasti meni, mihin sitä käytin ja pitivätkö laskelmani ja arvioni kuinka hyvin paikkansa.

Ennen lähtöäni tekemäni budjettiarvion pääset lukemaan tästäSiinä arvioin koko reissuni kustannuksiksi 19 896,5 euroa. Matkani kesto oli 4,5 kuukautta, joten summa saattaa tuntua varsin suurelta, mutta toisaalta sillä myös sai paljon.

Onnistuinko pysymään matkabudjetissani? Minkä hintaiseksi reissuni lopulta muodostui?

Näin paljon maailmanympärimatka maksoi

En tiedä, kuinka historiallisten asioiden äärellä nyt ollaan, mutta alitin matkabudjettini! Matkani kokonaishinnaksi muodostui lopulta 19 664,12 euroa, parisataa euroa arvioitua vähemmäksi. Toki tällaisessa suuremman luokan matkabudjetissa tuo on varsin pieni alitus, mutta olen silti enemmän kuin ylpeä siitä, että en mennyt yli budjetoidun.

En nimittäin missään vaiheessa varsinaisesti hillinnyt rahankäyttöäni, ainakaan mitä tuli retkiin, elämyksiin ja kokemuksiin. Päätin jo alusta lähtien, että kun noin kauas lähden, haluan kokea siellä kaiken mahdollisen mua kiinnostavan. En lähtenyt maapallon toiselle puolelle pihistelemään.

Jaoin rahankäyttöni 18 eri ryhmään. Kaikkein eniten rahaa upotin retkiin, 5 510,97e. Tähän sisältyy kaksi kalliimpaa, ennakkoon varattua retkeä: reilun viikon risteily Galapagossaarilla sekä W Trek -vaellus Torres del Painessa. Toiseksi suurin kuluerä olivat lennot, 5 030,33e.  Kolmanneksi eniten vei majoittuminen, 2 592,06e. Yli tuhat euroa upposi vielä Uuden-Seelannin road tripiin, 1291,26e.

Myös syöminen kulutti rahavaroja. Halusin eritellä ruokakauppa- ja ravintolaostokset, jo ihan mielenkiinnosta, sillä yritin hyödyntää jonkin verran majapaikkojen ruuanlaittomahdollisuuksia, enkä syödä jatkuvasti ulkona. Ruokakauppoihin upposi 826,29e, ravintoloihin taas 779,50e.

Muut kulut sisältävät muun muassa uuden reissuläppärin, sen lisäksi kaikkea pientä kuten pyörävuokran, postimerkkejä, tulosteita ja muuta pientä, muihin kuluryhmiin sopimatonta. Muut kulut olivat yhteensä 594,67e. Julkinen liikenne vei 470,65e. Vaateostoksiin, lähinnä loppureissulla, tuhlasin 450,20e. Erilaisiin pääsylippuihin pistin 406,26e.

Laskujen maksamiseen upposi 340,38e, varaston vuokraan 324,50e, taksin ja Uberin käyttöön 315,38e, vakuutusmaksuihin 262,90e, erilaisiin tavara- ja kosmetiikkahankintoihin 230.40e, lääkintään eli rokotus- ja apteekkikuluihin 126,91e, paikallisiin SIM-kortteihin 68,84e ja rahannoston kuluihin 42,62e.

Lentojen hinnat

Maailmanympärimatkan lentopaketti maksoi 4 219e. Sen reitti oli Helsinki – (Hongkong) – Sydney – Auckland – Santiago de Chile – Pääsiäissaari – Santiago de Chile – (Lima) – Quito – (Miami) – Los Angeles – New York – (Madrid) – Lissabon – (Lontoo) – Helsinki.

Tämän lisäksi ostin itse useampia maan sisäisä lentoja. Australian sisäiset lennot maksoivat 133e, Uuden-Seelannin sisäinen lento 59e, Chilen sisäiset lennot 268e, USA:n sisäiset lennot 273,84e ja Portugalin sisäiset lennot 77,49e.

Kaikki lennot maksoivat yhteensä 5 030,33e.

Majoitusten kustannukset

Maailmanympärimatkaani mahtui monenlaisia yöpaikkoja: hostelleja, hotelleja, patjaa tuttujen lattialla, laivaa, autoa ja telttaa nyt ainakin. Osaan retkistä majoitus kuului hintaan, campervanissa taas tuli nukuttua noin kolme viikkoa. Olenkin laskenut majoituskuluihin ne yöt, joista olen selkeästi maksanut pelkän yöpymisen mahdollistavan summan. Samoin yöt olen laskenut tämän määrän mukaan.

Majoituin yhteensä 98 yötä majoituksissa, joiden hinnan pystyn määrittelemään. Näihin öihin kului yhteensä 2 592,06. Yötä kohden 26,45e. Suuren osan öistä, 90 yötä, vietin hostelleissa, yleensä vielä dormeissa. 8 yötä vietin hotelleissa. Lisäksi vietin muutaman yön ilmaiseksi tuttujen lattialla, mutta niitä en laske tähän pottiin.

Hotellien osuus kokonaissummasta on yhteensä 510,34e. Yhden hotelliyön hinnaksi tuli 63,79e. Hostelleissa yöpymiseen käytin 2 081,72e. Yötä kohden hinnaksi tuli 23,13e. Tässä oli helppo keino säästää pitkä penni matkabudjetissa, sillä jos olisin maksanut jokaisesta yöstäni keskimäärin 50e, olisi majoituskulut kohonneet lähes 5 000 euroon!

Varaudu myös laskujen maksuun!

Budjettia miettiessä kannattaa ottaa huomioon myös niin sanotusti reissun ulkopuolelta syntyvät kulut, jotka silti kuluttavat rahavarantoja. Mulla tällaisia kuluja olivat tavaroiden varaston vuokra (324,50e) vakuutusmaksut (262,90e) ja erilaiset, matkan aikana muodostuneet laskut (340,38e). Laskuja tuli muun muassa viimeisten sähkölaskujen maksusta, pankkiin liittyvistä kuukausimaksuista, puhelinlaskuista, VPN-maksuista sekä Creative Cloudista, josta ostin Photoshop Lightroom -kuvankäsittelyohjelmaa ja tilaa reissukuvilleni kiinteällä kuukausihinnalla.

Näitä en ollut ennakkobudjetissani laskenut varsinaisen maailmanympärimatkan kuluihin, vaikka tiesin, että näitäkin kuluja tulisi matkan aikana muodostumaan. Näihin kuitenkin varasin silti rahaa laskelmissani, sillä olin korvamerkinnyt “hätävararahaa” noin 2 000 eurolla. Mutta nyt kävi niin onnellisesti, että sain nämäkin kulut mahtumaan matkani kokonaisbudjettiin!

Rahankäyttö jokaista maata kohden

Matkalle lähtiessäni en arvioinut mitään päiväkohtaista budjettia, mitä noudattaa. Sen sijaan arvioin maakohtaiset budjetit jokaiselle reissuni maalle, mihin piti mahtua kaikki siellä muodostuneet kulut, kuten majoitukset, ruokailut, retket, shoppailut ja kaikki mahdollinen muu. Tarkastelen seuraavaksi, miten maakohtaiset budjetit pitivät

Australia: 1 000e, 15 päivää

Kahdelle Australiassa viettämälleni viikolle olin varannut yhteensä 1 000 euroa käytettäväksi. Majoitus siellä ei ole edullisimmasta päästä, lisäksi ruokaan varasin myös käyttövaraa.

Australiassa sain kulumaan yhteensä 652,06 euroa, eli 347,94e alle arvion. Päiväkohtainen kulutus oli 43,47e. Ruokailut käytin yhteensä 273,20e, päiväkohtainen ruokabudjetti oli 18,21e. Majoituksiin meni 14 yöltä 392,74e, yötä kohden 28,05e.

Uusi-Seelanti: 2 500e, 33 päivää

Uudelle-Seelannille varasin kaikkein suurimman maakohtaisen budjetin, sillä siihen tuli mahtua kaiken muun lisäksi myös 3,5 viikoksi vuokratun campervanin vuokra. Lisäksi siellä tuli tehtyä varsin paljon retkiä, jotta maan luonnosta ja muusta upeasta annista pystyi nauttimaan mahdollisimman monipuolisesti.

Uudessa-Seelannissa käytin rahaa yhteensä 2 174,96 euroa, 65,91 euroa päivässä. Auton vuokra (lähes 700e) nosti summaa aika korkeaksi, mutta toisaalta säästimme taas paljon majoitus- ja ruokakuluissa, sillä niistä ei tarvinnut maksaa niin paljon erikseen, koska automme toimi myös yöpaikkana ja sen keittiöfasiliteeteilla kokkaillessa ei tarvinnut syödä paljoakaan ulkona. Uuden-Seelannin budjetti jäi 325,04e alle arvioidun.

Uudesta-Seelannista en osaa antaa täysin pätevää ruokakuluarviota, sillä suuren osan ruuista ostin itse, mutta osan ruuista maksoimme yhteiskassasta, mistä ostettiin yhteiskäyttöön tullutta ruokaa road tripillä. Tästä yhteiskassan kulutuksesta en pystynyt pitämään kunnolla kirjaa. Suuren osan Uuden-Seelannin ruokakuluista maksoin silti suoraan itse, näistä ruokakuluista muodostui 336,34e, päivää kohti 10,19e. Yhteisistä ruokaostoksista oma osuuteni oli ehkä noin 60 euroa. Eli kaikkinensa Uudessa-Seelannissa ruokailuihin meni noin 400e, päivää kohti noin 12e.

Uuden-Seelannin majoituksiin meni 223,08e. Yhden yön keskiarvo oli 20,28e. Mukaan laskettuja öitä on 11.

> Tästä voit lukea tarkemmin Uuden-Seelannin road tripimme kustannuksista

Chile ja Argentiina: 2 000e, 36 päivää

Summaan Chilen ja Argentiinan kulut yhteen, sillä vietin Argentiinassa ainoastaan nelisen päivää Chilessä seikkailun lomassa, eikä kulutukseni antaisi varmastikaan mitään kunnollista tietoa Argentiinan hintatasosta. Argentiinassa vierailin ainoastaan Patagonian alueella.

Chilessä ja Argentiinassa rahanmenot olivat yhteensä 1 632,42 euroa, päivässä rahaa meni 45,35 euroa. Täälläkin budjettini jäi alle arvioidun, tällä kertaa 367,58e. Ruokailuihin meni yhteensä 379,67e, mikä oli päivässä 10,55e. 30 yön majoituksiin laitoin yhteensä 689,05e, yhden yön hinnaksi tuli 22,97e.

Ecuador: 500e, 17 päivää

Vietin Ecuadorissa yhteensä reilun kolme viikkoa, mutta tästä ajasta yhdeksän päivää meni Galapagossaarten risteilyllä, minkä hintaan sisältyi majoitukset, ruokailut ja retket, joten laskin Ecuadorin budjetin vain niille päiville, joita risteily ei koske. Ecuador on varsin edullinen maa ja siellä hyödynsin paljon hostellini erinomaista keittiötä, millä sain tiputettua varsinkin ruokabudjettia minimiin.

Ecuadorissa käytin rahaa yhteensä 552,72 euroa, eli 32.51e päivässä. Budjettini ylittyi 52,72 eurolla, mistä en lainkaan tunne huonoa omaatuntoa! Ruokakuluiksi tuli yhteensä 85,97e, päivässä tämä oli 5,06e. Majoituksiin meni 186,67e, yhden yön hinnaksi tuli 12,44e, öitä oli 15.

USA: 2 000e, 21 päivää

USA:ssa ollessa olin varma, että budjetti lähtee lapasesta. Kun olin reissannut siihen mennessä 3,5 kuukautta suppealla vaatevarastolla, josta osa oli alkanut vetää viimeisiään enkä säästämisen takia ollut paljon kaupoissa reissua edeltäneen 1,5 vuoden aikana pyörinyt, tuli vähän shopattua. Mutta silti budjetin rajoissa!

USA:ssa käytin rahaa yhteensä 1 953,53 euroa, päivässä tuli tuhlattua 93,03e. Jäin sentään budjetoidusta summasta 46,47 euroa. USA:ssa ruokabudjettikin lähti vähän käsistä ja kasvoi reissun suurimmaksi. Kiitos vain Whole Foods ja varsinkin sen yhden Whole Foodsin kakku- ja piirakkabuffet… Ruokiin meni kolmessa viikossa 455.03e, päivää kohti 21.67e. Majoituksiin upposi varsin paljon rahaa, vaikka suuren osan öistä majoituimme hostelleissa. 20 yöltä majoituksiin meni 886,07e, yhdeltä yöltä 44,30e.

Portugali: 500e, 8 päivää

Portugalissa pistin myös hieman elämää risaiseksi. Oikeastaan ihan siitä syystä, että olin niin mallikkaasti alittamassa kokonaisbudjettiani. Panostin vähän enemmän majoituksiin ja omaan rauhaan. Loppua kohden alkoi tuntua siltä, ettei viimeisinä reissupäivinä jaksanut enää alkaa tutustua uusiin ihmisiin, kertoa seikkailuista ja jakaa kokemuksia.

Portugalissa rahaa paloi yhteensä 533,29 euroa, päivässä käytin 66,7e. Ruokailuihin meni yhteensä 129,46e, päivässä keskimäärin 16,18e. 7 yön majoituksiin käytin 214,45e, yötä kohden 30,64e.

Kaikille maille varattu kulutusarvioni oli yhteensä 8 500e, käytettyä tuli lopulta 7 498,98e, eli reilu 1 000e alle arvioidun.

Näin siis tuli käytettyä 19 664,12 euroa. Tulipas tästä pitkä postaus ja kirjoitin tätä monta päivää silmät ristissä kaikkien muistiinpanojen vyöryessä mun päälle. Kaksi kallista retkeä nostaa tämän reissun hintaa, ilman niitä loppusummasta voisi pudottaa pois noin 5 000 euroa. Varmasti halvemmallakin pääsee, jos valitsee matkalleen edullisempia kohteita.

Reissu oli jokaisen käytetyn sentin arvoinen ja oikeastaan vielä paljon enemmän. Tippaakaan ei kaduta, voisin koska tahansa käyttää samanlaisen summan uudestaan unelmieni toteuttamiseen. Olen niin monta kokemusta, maailman upeaa kolkkaa ja kohtaamista rikkaampi, ettei sitä kaikkea voi millään mitata rahassa – vaikka sitä tässä kovasti yritänkin. Maailmanympärimatkalla vietetyt päivät olivat ehdottomasti elämäni parasta aikaa ❤

Jos aiheesta löytyy kysyttävää, vastailen mielelläni!

Lue myös nämä:

You Might Also Like...

14 Comments

 • Reply
  Niina
  26.6.2018 at 22:01

  Olit kyllä pitkään reissussa, joten ei kuulosta yhtään pahalta tuo summa! 🙂 Kuitenkin koit todella paljon ja kävit useammassa maassa kerralla, joista osa ei edes ole kovinkaan edullisia. Varmasti oli kaiken tuon rahan arvoista! Mäkin haluaisin joskus lähteä kiertelemään maailmaa pidemmäksi aikaa!

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   28.6.2018 at 19:31

   Käyttämälleni rahalle sain kyllä todella paljon vastinetta – enemmän kuin arki Suomessa voisi ikinä tarjota. Toivottavasti saat joskus mahdollisuuden lähteä pidemmälle reissulle! Siinä ehti oikeasti jo nauttia matkalla olosta ja siitä, ettei tarvitse heti palata takaisin arkeen.

 • Reply
  Travelloverin Annika
  27.6.2018 at 19:52

  Ei 4500 euroa kuukautta kohden pahalta tunnu. Maailmanympärimatkassa on lentojen osuus usein tosi iso, ja tosiaan nuo erikoisretket maksavat, Olen omille Aasian-matkoilleni budjetoinut usein noin satasen päivälle, mutta tällä kertaa huomaan alittavani sen selvästi. Olen downgreidannut majoitustasoani ihan huomaamattani, mutta dormeihin en kyllä kykenisi menemään, eli sen puoleen sinun tekemäsi kaltainen reissu tulisi mulla tosi paljon kalliimmaksi.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   28.6.2018 at 19:37

   Summa ei todellakaan ole paha, kun miettii mitä sillä sain. Poislukien yhden onnettoman huonon sateenvarjon, jonka Jenkeissä ostin ja joka hajosi parissa päivässä käsiin 😀 Mulle valikoitui reitille niitä vähemmän edullisia maita, mutta kyllä kaikkialla pystyy käyttämään rahaa myös maltillisesti, jos niin haluaa. Satasen päiväbudjetilla Aasiassa saa jo varmasti vastinetta rahalleen. Mä onneksi viihdyn dormeissa, ainakin pääsääntöisesti, en yöpynyt niissä pelkän rahansäästön takia. Ymmärrän kyllä, ettei ne ole kaikkia varten, mutta jokainen saa onneksi reissata juuri niin kuin haluaa.

 • Reply
  Christa
  27.6.2018 at 21:57

  Olet kyllä varsin edullisesti saanut majoitukset ja ruokailut. Kokonaisbudjettikin kuullostaa kaikkeen nähtyyn ja koettuun suhteutettuna maltilliselta, vaikka toki tuo on iso summa rahaa. Minusta ei taitaisi olla dormimajoitukseen enää, mutta toisaalta, jos se olisi maailmanympärimatkan mahdollistaja niin ehkä sitten kuitenkin.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   28.6.2018 at 19:42

   Olin kyllä varsin mielissäni siitä, kuinka edullisesti onnistuin reissulla majoittumaan. Onneksi en ole koskaan tottunut luksushotelleihin, vaan yövyn muutenkin paljon hostelleissa ja niiden dormeissa, joten ne olivat mulle nytkin luonteva valinta. Mä en yöpynyt jokaista reissuyötä dormeissa, vaan aina silloin tällöin varasin oman huoneen hostellista ja kerran hotellistakin. Ihan vain siksi, että jaksaisin taas dormiarkea. Jos ajatus dormeista ei tunnu omalta, niin ehkä pidemmällä reissulla voisi yöpyä dormeissa niissä kalleimmissa kaupungeissa ja kohteissa. Siinä säästäisi sentään edes vähän rahaa, mutta saisi myös omaa rauhaa kun sitä tarvitsee.

 • Reply
  Sanna I Seven Seas
  28.6.2018 at 14:22

  Maailmanympärimatka on paras matka täälläkin ja todellakin maailman paras sijoitus <3
  Kurkkasin, kun en ulkoa muistanut omaamme, niin meillä suurimman siivun söi majoitukset. Oltiin tosin lähes aina hotelleissa tai vähintään 2 hengen dormeissa, eikä koskaan hostelleissa. Tuota mennyttä summaa ei voi ikinä todellisuudessa verrata mihinkään, mielestäni, koska se mitä sillä saa on jotain niin paljon suurempaa 😉
  Kiva kun jaoit oman budjetin, koska silloin kun me lähdimme syksyllä 2014, niin hirveän montaa postausta ei vielä aiheesta löytynyt.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   28.6.2018 at 19:51

   Ihanaa kuulla muiltakin maailmanympärimatkaajilta, että juuri se reissu on ollut paras matka! Tuollainen pidempi matka mahdollistaa niin paljon, ettei sitä oikeastaan meinaa edes käsittää. Majoitukset tosiaan voivat tehdä reissusta varsin hintavan. Itse onneksi oikeasti viihdyn dormeissa, joten niissä yöpyminen ei ollut mikään ongelma. Toki siinä myös säästi rahaa, mutta en olisi väen väkisin dormeissa yöpynyt, jos se olisi tuntunut itselleni vieraalta. Mieluummin olisin sitten vaikka säästänyt rahaa vähän kauemmin, jotta olisin voinut yöpyä hotelleissa 🙂 Mielelläni jaoin oman budjettini, sillä raha-asioista ja matkabudjeteista ei puhuta liikaa. Koin itse löytämäni maailmanympärimatkojen budjetit tosi hyödyllisiksi, vaikka kohteet eivät aina samoja olleetkaan kuin mulla. Rahasta puhuminen toivottavasti myös auttaa ihmisiä ymmärtämään, ettei tarvitse olla miljonääri, jotta voisi lähteä maailmanympärimatkalle ja tehdä unelmistaan totta 🙂

 • Reply
  Sofia / Project Forever
  28.6.2018 at 18:46

  Kiitos kun julkaisit budjetin! Summa kuulostaa kohteisiisi nähden maltilliselta, varmasti enemmänkin rahaa olisi saanut palamaan halutessaan näissä kohteissa! Oma maailmanympärimatka alkaa lähestyä (lähtöön enää kaksi ja puoli kuukautta!) ja budjetiksi vaikuttaa muodostuvan n. 11000 euroa per henkilö kaksin matkustaessa, ja suuri osa ajasta ollaan edullisessa Kaakkois-Aasiassa. Yhdysvallat ja Uusi-Seelanti haukkaisevat budjetista ison osan, vaikka kuinka yrittäisi nuukailla.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   28.6.2018 at 19:57

   Ole hyvä, toivottavasti tästä on monelle iloa! Rahaa olisi voinut kyllä saada menemään vaikka millä määrin, mutta kun on kotioloissakin tottunut syömään ja elämään suht vaatimattomasti, niin olisi tuntunut oudolta majoittua viiden tähden hotelleissa ja syödä jatkuvasti ulkona. Toki joillekin pieni luksus tekee loman, mutta mulle taas loistavan reissun takaavat huikeat (luonto)elämykset. Oi, sulla on jännittävät ajat käsillä. Välillä musta tuntui, että nuo viime kuukaudet oli aika haipakkaa, mutta onneksi reissu oli niin upea, että se oli kaiken sen järjestelemisen, säästämisen ja muun arvoista! Kiva päästä pian seuraamaan sun reissua 🙂 Tuo oma budjettisi kuulostaa kohteet ja keston huomioon ottaen varsin kohtuulliselta. Mulla taas osui matkalle paljon korkeamman hintatason maita, joten se tietenkin nosti hieman hintalappua. Mutta toisaalta juuri niissä maissa halusin käydä, joten rahanmeno ei kaduta tippaakaan.

 • Reply
  Elisa-Maria
  18.7.2018 at 14:00

  Ihan loistava postaus, ja hyödyllinenkin vielä! Hyvä pointti nuo ns. kohteisiin liittymättömät kulut. Itse tuskailen lähinnä lentojen suhteen, ne ovat aina budjettini suurin menoerä. Olet saanut tällä reissulla rahalla vastinetta ja saanut varmaan kokea huikeita elämyksiä – mikäs sen mahtavampaa! 🙂

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   20.7.2018 at 22:25

   Kiitos, mahtavaa kuulla! Tästä oli paljon iloa jo itsellekin, ilman tarkkaa muistiin merkitsemistä käytetty raha olisi ollut vain yksi iso massa, joka olisi mennyt johonkin, mutta nyt voin itsekin hyödyntää tästä saatuja tietoja. Mutta aina vain parempaa, jos muillekin on tästä iloa! Ja vaikka olenkin saanut maailmanympärimatkalleni varsin tarkan hintalapun, voin silti myöntää, ettei näitä kokemuksia voi oikeasti mitata rahassa. Reissuni oli uskomattoman upea ja pysyy muistoissa loppuelämän 🙂

 • Reply
  Timo
  26.7.2018 at 16:30

  Kiinnostava yhteenveto, kiitos! Muutama sama meillä ja tuo Galapagos olisi kyllä mahtava. Itselläni tulee vain tosi helposti meritautia, joten en tiedä miten tuollaisen pärjäisi…

  Laitoin myös exceliin talteen kaikki kulut meidän 2016 vuorotteluvapaalta, mutta ei oo tullut julkaistua mitään kustannusyhteenvetoa. Lennoista tein tämän: https://blog.kytta.net/2016/12/2016yhteenveto.html josta näkyy käydyt paikat. Aina välillä oltiin jonkin aikaa kotona ja lopuksi tehtiin vähän yli neljän kuukauden maailmanympärireissu. Kustannusseurannasta katoin, että meidän 8,5kk poissa kotoa mitä seurasin oli ihan kaikkineen 52k€, eli 26 / nenä. Meillä ei ollut kuin muutama hostel yö, vaimo arvostaa korkealle oman huoneen ja vessan. ^^ Paljon säästi esim ottamalla Uuden Seelannin Campervanin jo 5kk etukäteen ja opettelemalla sen vaihteet käsikäyttöisenä.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   27.7.2018 at 21:56

   Mä olen myös helposti merisairas, mutta pärjäsin Galapagosilla yllättävän hyvin! Mulla oli aina matkapahoinvointirannekkeet ranteissa, ja niiden avulla talttui suuri osa merenkäynnistä varsin seesteiseksi. Yhtenä päivänä merenkäynti oli kovempaa ja olokin kehnompi, mutta onneksi matkatoverilla oli tarjota pahoinvointilääkettä. Eli ei kannata liiaksi pelätä voivansa pahoin 🙂

   Tuo teidän käyttämä summa kuulostaa enemmän kuin kohtuulliselta noin pitkältä ajalta. Ymmärään, ettei moni halua majoittua hostelleissa ainakaan määräänsä enempää, mutta itse aion niitä hyödyntää niin kauan kuin mukavalta tuntuu, sillä tässäkin tuli huomattua se, kuinka paljon pidemmällä reissulla majoitusvalinnat vaikuttavat kokonaisbudjettiin. Aina löytyy keinoja vähentää rahankulutusta reissussa, mutta liiaksi ei sentään kannata alkaa nuukailla – muuten jää kaikki kiva kokematta kun ei raaski käyttää rahaa mihinkään!

Leave a Reply