Cusco oli mun suosikkini Perussa käymistäni kaupungeista. Tosin valinta oli varsin helppo, muut kaupungit eivät valitettavasti suurta vastusta tarjonneet. Eikä Cusco mitenkään vähiten huono ollut, tykkäsin siitä oikeasti! Tosin myönnän kyllä, että Perun luonto vei 100-0 -voiton maan kaupungeista.
Cusco kumminkin hurmasi mut kaikessa sympaattisuudessaan. Se oli tarpeeksi suuri tarjotakseen viihdykettä pidemmäksi kuin kolmeksi tunniksi. Mutta kuitenkin sopivan pieni siihen, että oikeastaan kaikki sen kiinnostavat kolkat ehti seikkailla kolmessa päivässä.
Se tarjosi sopivassa suhteessa niin vanhaa kuin uuttakin. Siellä riitti vilkasta elämänmenoa, mutta se ei silti ollut liian paikallinen aiheuttaakseen kulttuurishokkia. Cuscoon voi loistavasti yhdistää leppoisan kaupunkiloman ja aktiivisempaakin rupeamaa. Kaupungin ympärillä kohoavat vuoret tarjoavat kiinnostuneille niin patikointireittejä, raunioita kuin huikeita näköalojakin.
MITÄ TEHDÄ CUSCOSSA?
Tutustu kaupungin aukioihin
Saavuimme Cuscoon paikallisella joukkoliikennevälineellä collectivolla, joka jätti meidät Plaza Regocijon laitamille. Aukiosta tuli heti jollain tavalla kotoisa fiilis, se oli täynnä aurinkoa ja hyvää tuulta. Se ja korttelin päässä Regocijosta sijaitseva Plaza Mayor nousivatkin omiksi suosikeikseni kaupungista. Ne olivat juuri niitä paikkoja, joissa ihmiset viihtyivät nauttien elämästä tai kiirehtivät pikapikaa ohi.
Molempia aukioita ympäröivät kauniit, vanhat rakennukset sekä vehreät kasvit. Lisäksi kummankin aukion tunnelmasta pääsee nauttimaan katutasoa korkeammalta. Kannattaa etsiä aukiota reunustava baari tai ravintola ja ihailla sieltä käsin maisemia. Plaza Mayorin reunamilta käsin pääsimme ruokailun lomassa ihastelemaan vuorten taakse kätkeytynyttä ilta-aurinkoa.
Tutustu kaupunkiin kävellen
Cuscossa kannattaa pistää jalkansa liikkeelle ja mennä sinne, minne ne haluavat johdattaa. Kaupunki tarjoaa paljon kauniita pieniä kujia, värikästä katutaidetta, kauppoja, markkinoita ja kokonaisen historiallisen keskustan. Historiallisesta keskustasta löytyvät myös yllämainitut aukiot. Lisäksi kun kävelee keskustan laitamille, pääsee sopivissa paikoissa ihastelemaan kaupunkia, joka jatkuu sekä alapuolellasi, että myös korkealle vuorten rinteille. Cuscon kokoa ei kunnolla tajua kuin vasta tuolta. Se on aika valtava. Korkeuseroihin törmää hyvin jo jalkapatikkaa tehdessä, ja varsinkin ylämäkiin puuskuttaessa.
Käy paikallisilla markkinoilla
Cuscossa kannattaa ehdottomasti tutustua myös erilaisiin markkinoihin. Ainakin uteliaisuudestaan. Ehkä kaikkea siellä näkemäänsä ei silti kannata ostaa itselleen tai tuliaisiksi! San Pedro Market on ehdottomasti käymisen arvoinen paikka, vähän kuin kotoinen kauppahalli. Sieltä löytyy sulassa sovussa niin turistipainotteisempia myyntiartikkeleja kuin paikallista eksotiikkaakin.
Myös sen läheltä löytyy erikokoisia ulkomarkkinoita tai ihan kadunvarteen pystytettyjä myyntikojuja. Joissa myydään melkein mitä tahansa, myös paikallista herkkua marsua. Kadulla helteessä hautunut, pakokaasuissa marinoitu nyljetty marsu ei tosin ollut se, mitä lähti kotiintuomisiksi noilta kulmilta. Nössönä tyydyin värikkääseen vilttiin.
Herkuttele ilmaisessa suklaamuseossa
Cuscosta löytyy myös suklaamuseo, josta olen kirjoittanut oman postauksensa. Museioita löytyy myös muualta Etelä-Amerikasta. Jos museo kuulostaa tylsältä, voin luvata että ilmaisten suklaamaistiaisten takia sinne kannattaa mennä, jos ei muuten. Eivätkä suklaamaistiaiset jääneet pelkkiin makeisiin, vaan tarjottiin siellä myös naista väkevämpää! Vahva suositus siis.
Ihmettele kaupunkia korkeuksista
Jos oma fysiikka on sopeutunut hyvin korkeaan ilmanalaan, suosittelen lähtemään ihastelemaan Cuscoa sitä ympäröiviltä vuorilta käsin. Tai taitaa taksillakin päästä, jos omien jalkojen rasittaminen ei maistu hyvältä. Vuorten rinteiltä löytyy niin rauniota, Jeesus-patsasta ja ties mitä, minkä vuoksi sinne kivuta. Me oltiin sen verran hulluja urheilullisia, että mentiin ylös ihan omin jaloin. Kiskapata-kadulta (ei, valitettavasti en keksi näitä nimiä itse) lähtee nousemaan liuta rappusia ylöspäin, ja niitä pitkin voikin kirmata kuin astmaattinen vuorikauris nauttimaan maisemista.
Kiipeämisreissuun liittyy muuten hauska tarina (muukin kuin se, kun tein iloisesti kuolemaa joka askeleella, kun korkeus repi keuhkojani kahtia!) ja kenties hämmentävin suomalaiskohtaaminen koko reissuhistoriassani. Reissukaverillani, amerikkalaisella Adamilla oli tuona päivänä päällään Suomi-paita. Pidimme taas yhtä hengähdystaukoa nousun varrella ja olimme pysähtyneet jonkun paikallisen talon kohdille. Jonka pihalla paistatteli päivää nuorimies, joka hetken meitä katseltuaan huikkasi selvällä ensimmäisellä kotimaisella, että ollaanko me Suomesta. Siinä sitten hetki rupateltiin. Tyypin nimeä en muista, mutta hän oli muuttanut Cuscoon asumaan ja me pönötettiin sattumalta hänen kotinsa edessä!
MITÄ TEHDÄ CUSCON ULKOPUOLELLA?
Lähde päivävaellukselle
Me tehtiin pientä haikkailua Cuscon laitamille levittyvillä alueilla. Paikkaan mahtuu runsaasti raunioita, jotka voi kiertää helposti myös vaikka bussiretkenä. Koska me oltiin saavuttu paikalle Machu Picchusta, suunnilleen maailman upeammat inkarauniot tuoreessa muistissa, meitä ei varsinaisesti kiinnostanut hakea uusia rauniokokemuksia. Enemmänkin haluttiin nauttia maisemista, auringosta, luonnonrauhasta ja siinä samalla toki vilkaista pari historiallista paikkaakin.
Me napattiin reittiehdotus tästä raunionelikoista. Ihan kaikkia niistä ei edes käyty katsomassa ja ne pari matkan varrelle osunuttakin alueen ulkopuolelta, koska ne näki hyvin hieman kauempaakin. Lisäksi raunioille ei meidän ymmärtämän mukaan myyty yksittäisiä lippuja, vaan niihin olisi pitänyt ostaa varsin kallis yhteislippu.
Cuscon laitamilla oli ihanan rauhallista vaellella. Varsinkin kun osan matkasta pystyimme menemään muualla kuin autotien varressa. Siellä tuli vain muutamia ihmisiä vastaan. Osa jalan, osa ratsain. Paikallinen lammaspaimen työssään tuli myös bongattua. Mitä kauemmas Cuscosta lähti, sitä hankalampaa oli löytää jalankulkuväylää, ainakaan ilman hyvin pitkää kiertolenkkiä. Tienkin varrella talsi aikansa, mutta mutkittelevat tiet ja kovaa ajaneet autot eivät olleet paras kombinaatio sille, että itse yritti kulkea tien reunassa.
Jos lähdet patikkaretkille, edes muutaman tunnin pituisille, suosittelen ottamaan mukaan runsaasti vettä! Pari-kolme litraa ei ole yhtään huono. Lisäksi suosittelen ottamaan myös päähineen, aurinkolasit, pitkähihaisen (koska aurinko porottaa tuolla korkeudessa varsin pistävästi), aurinkorasvaa ja evästä. Toki myös hyvät jalkineet.
Cusco oli siis hyvin monipuolinen kaupunkikohde. Se on oikeastaan ainoa Perun kaupungeista, joihin voisin palata myös takaisin. Mitenkään turvattomalta kaupunki ei tuntunut, ainakin jos piti järjen päässä ja arvoesineet piilossa. Kaupungissa on paljon turisteja, mielestäni enemmän kuin pääkaupunki Limassa, mutta silti siellä pääsee kohtaamaan myös paikallista menoa. Ja noi vuorimaisemat, jo pelkästään niiden takia voisin palata!
Oletko sä käynyt Cuscossa? Mikä oli sun mielestä parasta kaupungissa?
Lue myös nämä:
- Perun suklaamuseot – herkkusuun suosikkipaikkoja
- Junalla Cuscosta Machu Picchulle
- Vinkkejä korkeassa ilmanalassa matkustamiseen
Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:
FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER | BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU
15 Comments
Emilia
22.12.2016 at 22:29Cusco kuulostaa marinoitua marsua lukuun ottamatta täydelliseltä matkakohteelta! Täällä päässä kärsitään todella kovasta Väli- ja Etelä-Amerikan matkakuumeesta ja tää postaus kyllä pahensi sitä entisestään…!
Noora | Kerran poistuin kotoa
23.12.2016 at 15:51Cusco on kyllä varsin mainio. Se on niin kaunis, se tarjoaa paljon nähtävää ja sillä on hyvin keskeinen sijainti. Sieltä pääsee näppärästi niin lähelle kuin kauas. Ihanaa että onnistuin pahentamaan kuumetta, koska noille tienoille todellakin kannattaa lähteä 🙂
Sunna
23.12.2016 at 17:28Näyttää kyllä ihan täydelliseltä kohteelta: on espanjan kieltä, kaunis vanhakaupunki, VUORET, vaihteleva maasto, mielenkiintoista historia… ja suklaata! Ymmärrän täysin, miksi ihastuit, ja kylläpä tekisi poikaa itsekin päästä pyörähtämään tuolla.
Todella kauniita kuvia muuten 🙂
Noora | Kerran poistuin kotoa
23.12.2016 at 22:59Cusco kyllä tarjosi hyvin paljon niitä juttuja, mistä mä pidän. Vaikka luonto yleensä peseekin kaupunkikohteet, niin tuolla ei kyllä harmittanut päiviään viettää 🙂 Sanotaan, että kaikki tiet vie Roomaan, mutta toivottavasti sun tie vie Peruun. Sä jos joku osaisit arvostaa noita maisemia!
Ja kiitos! Kuviin olenkin erityisen paljon yrittänyt viime aikoina panostaa. Niin blogin puolella kuin reissuissa muutenkin. Ne kun välillä tuppaavat olemaan niitä ainoita matkamuistoja matkoista, niin on mukavaa jos ne olisivat mahdollisimman hyviä sellaisia 🙂
Maria
28.12.2016 at 10:49Ompa karunkauniit maisemat!
Noora | Kerran poistuin kotoa
28.12.2016 at 21:39Niitä siellä kyllä riitti!
Pirkko / Schildt
28.12.2016 at 20:43Cuscossa(kin) on tullut käytyä – ja sitä marsuakin on tullut syötyä. Kiva kaupunki, tosiaan!
http://meriharakka.net/2013/11/01/vapaapaiva-cuscossa/
Merja / Merjan matkassa
30.12.2016 at 21:04Voihan Cusco 🙂 Se oli kyllä sympaattinen kuten kirjoitit, mutta minunkin sydäntäni lähellä oli enemmin Perun luonto kuin kaupungit. Tykkäsin myös Arequipasta ja sitä ympäröivistä tulivuorista. Suklaamuseo jäi näkemättä, hmm, siitä olisin varmasti tykännyt 🙂
Noora | Kerran poistuin kotoa
30.12.2016 at 21:32Perun luonto oli kyllä huikean kaunis ja monipuolinen. Ilman sitä moni maan kaupungeista olisi varmasti ollut paljon mielenkiintoisempi 🙂 Perusta jäi vielä paljon näkemättä ja moneen paikkaan haluaisin palata takaisin. Tuonne Arequipaan myös haluaisin, tällä reissulla aika ei vain riittänyt kaikkeen. Suklaamuseo olisi varmasti monen makuun 🙂
Stacy Siivonen
31.12.2016 at 07:51Sacsayhuaman oli parasta ja itse asiassa, se oli minusta parempi kuin Machu Picchu, koska monoliitit olivat isompia ja ne olivat tietysti ihan eri korkealla kuin Machu Picchulla. Punan ilmasto sopi minulle, voisin viettää siellä koko elämäni. Kuitenkin, mikä erityisesti säväytti, oli hääseurue, missä pari kulki ratsain.
Elämäntapahumoristina minua ei lakkaa huvittamasta, että koko kaupunki on täynnä sateenkaarilippuja. Ehkä keuhkot muokkautuvat nopeammin sellaisiksi, etteivät vuoda verta, kun hihittelee ja hekottelee jokaiselle sateenkaarilipulle.
Sacsayhuamanista on hulppea näköala ja siellä kuulin aiemmin mainitsemani eteläamerikansirkun. Erikoista siinä oli, että nyt sain itselleni kaikki Zonotrichia-sirkut kasaan.
Noora | Kerran poistuin kotoa
31.12.2016 at 11:37Sacsayhuaman oli kyllä monoliittien perusteella varsin upean näköinen paikka, mutta Machu Picchun kokonaisuus niin raunioiden, maisemien ja ympäröivien vuorien kanssa oli mielestäni täysi kymppi. Onneksi nämä ovat niitä makuasioita ja Perusta varmasti löytyy rakennelmia jokaiseen makuun. Noille sateenkaarilipuille tuli naureskeltua myös. Ensimmäisen bongatessani olin vähän että “vau, täälläkin uskalletaan puolustaa oikeuksia”, kunnes niitä alkoi näkyä ihan joka paikassa ja aloin miettiä, että tuskin ne liittyvät siellä samaan asiaan.
Kohteena maailma / Rami
31.12.2016 at 13:36Cusco ja Peru ylipäätän kiinnostaa kohteena valtavasti! Australian kanssa ovat oikeastaan ainoat kohteet, missä en ole käynyt laadittuani listaa vajaat kymmenen vuotta sitten. Toki lista on kasvanut valtavasti sen jälkeen, mutta silloiset kohteet on aika mukavasti käyty. Perun vuoro tulee kyllä ja silloin Cusco on ilman muuta ohjelmassa.
Noora | Kerran poistuin kotoa
1.1.2017 at 13:36Peru on mielestäni sellainen maa, johon ei kannata lähteä ihan vain pariksi päiväksi. Jo siksi, ettei sinne lennä ihan hetkessä. Joten kannattaa mennä sinne ihan ajan kanssa, ja hyväähän kannattaa odottaa! Toivottavasti Peru ja Cusco sopii sun matkasuunnitelmiin jo lähivuosina 🙂
Paula - Viinilaakson viemää
1.1.2017 at 02:35Peru oli taas kerran puheissa tänä jouluna kun puhuttiin perheen kanssa kiinnostavista matkakohteista. Tämä kaupunki näyttää kyllä myös mielenkiintoiselle. Olen kuullut näistä marsun syömisistä, mutta en ole ihan varma söisinkö itse. Eikös se tule vielä kaiken lisäksi eteen ihan kokonaisena eikä palasina? Huh 🙂
Noora | Kerran poistuin kotoa
1.1.2017 at 13:31Perua suosittelen kyllä hyvin lämpimästi, se on ihanan monipuolinen maa! Cusco on kaupunki, johon menemistä Perussa ei oikein voi välttää. Tai no voi, mutta se on niin matkailun keskiössä, että sinne tulee melkein väkisinkin suunnattua. Mutta ei suotta, se on varsin ihastuttava paikka. Marsua en itse tuolla tilannut, mutta maistoin kun kaveri oli rohkea ja tilasi marsuannoksen ravintolassa. Se tosiaan tulee hyvin marsun muotoisena ja kokonaisena, tosin kaikkein suurimmat ällötykset oli siitä onneksi poistettu. Hankalalta syötävältä se näytti, eikä mielestäni ollut edes kovin herkullista. Tai ainakin se mun maistama pala maistui suolakurkulle 😀