Kerran poistuin kotoa
Etelä-Amerikka Kaupunkilomat Luontokohteet

Cusco – historiaa, värejä ja vuorimaisemia

Cusco oli mun suosikkini Perussa käymistäni kaupungeista. Tosin valinta oli varsin helppo, muut kaupungit eivät valitettavasti suurta vastusta tarjonneet. Eikä Cusco mitenkään vähiten huono ollut, tykkäsin siitä oikeasti! Tosin myönnän kyllä, että Perun luonto vei 100-0 -voiton maan kaupungeista.

Cusco kumminkin hurmasi mut kaikessa sympaattisuudessaan. Se oli tarpeeksi suuri tarjotakseen viihdykettä pidemmäksi kuin kolmeksi tunniksi. Mutta kuitenkin sopivan pieni siihen, että oikeastaan kaikki sen kiinnostavat kolkat ehti seikkailla kolmessa päivässä.

Se tarjosi sopivassa suhteessa niin vanhaa kuin uuttakin. Siellä riitti vilkasta elämänmenoa, mutta se ei silti ollut liian paikallinen aiheuttaakseen kulttuurishokkia. Cuscoon voi loistavasti yhdistää leppoisan kaupunkiloman ja aktiivisempaakin rupeamaa. Kaupungin ympärillä kohoavat vuoret tarjoavat kiinnostuneille niin patikointireittejä, raunioita kuin huikeita näköalojakin.

MITÄ TEHDÄ CUSCOSSA?

Tutustu kaupungin aukioihin

Saavuimme Cuscoon paikallisella joukkoliikennevälineellä collectivolla, joka jätti meidät Plaza Regocijon laitamille. Aukiosta tuli heti jollain tavalla kotoisa fiilis, se oli täynnä aurinkoa ja hyvää tuulta. Se ja korttelin päässä Regocijosta sijaitseva Plaza Mayor nousivatkin omiksi suosikeikseni kaupungista. Ne olivat juuri niitä paikkoja, joissa ihmiset viihtyivät nauttien elämästä tai kiirehtivät pikapikaa ohi.

Molempia aukioita ympäröivät kauniit, vanhat rakennukset sekä vehreät kasvit. Lisäksi kummankin aukion tunnelmasta pääsee nauttimaan katutasoa korkeammalta. Kannattaa etsiä aukiota reunustava baari tai ravintola ja ihailla sieltä käsin maisemia. Plaza Mayorin reunamilta käsin pääsimme ruokailun lomassa ihastelemaan vuorten taakse kätkeytynyttä ilta-aurinkoa.

cusco architecture

Plaza Mayor

plaza mayor cusco

Plaza Regocijo cusco

Plaza Regocijo

cusco sunset

Tutustu kaupunkiin kävellen

Cuscossa kannattaa pistää jalkansa liikkeelle ja mennä sinne, minne ne haluavat johdattaa. Kaupunki tarjoaa paljon kauniita pieniä kujia, värikästä katutaidetta, kauppoja, markkinoita ja kokonaisen historiallisen keskustan. Historiallisesta keskustasta löytyvät myös yllämainitut aukiot. Lisäksi kun kävelee keskustan laitamille, pääsee sopivissa paikoissa ihastelemaan kaupunkia, joka jatkuu sekä alapuolellasi, että myös korkealle vuorten rinteille. Cuscon kokoa ei kunnolla tajua kuin vasta tuolta. Se on aika valtava. Korkeuseroihin törmää hyvin jo jalkapatikkaa tehdessä, ja varsinkin ylämäkiin puuskuttaessa.

cusco houses

cusco Qurikancha

cusco alley

cusco uphill

Käy paikallisilla markkinoilla

Cuscossa kannattaa ehdottomasti tutustua myös erilaisiin markkinoihin. Ainakin uteliaisuudestaan. Ehkä kaikkea siellä näkemäänsä ei silti kannata ostaa itselleen tai tuliaisiksi! San Pedro Market on ehdottomasti käymisen arvoinen paikka, vähän kuin kotoinen kauppahalli. Sieltä löytyy sulassa sovussa niin turistipainotteisempia myyntiartikkeleja kuin paikallista eksotiikkaakin.

Myös sen läheltä löytyy erikokoisia ulkomarkkinoita tai ihan kadunvarteen pystytettyjä myyntikojuja. Joissa myydään melkein mitä tahansa, myös paikallista herkkua marsua. Kadulla helteessä hautunut, pakokaasuissa marinoitu nyljetty marsu ei tosin ollut se, mitä lähti kotiintuomisiksi noilta kulmilta. Nössönä tyydyin värikkääseen vilttiin.

cusco streets

cuzco book market

cuzco market

cusco street food

Maistuisiko marsu? Tuoreena suoraan… roskiksesta?!

Herkuttele ilmaisessa suklaamuseossa

Cuscosta löytyy myös suklaamuseo, josta olen kirjoittanut oman postauksensa. Museioita löytyy myös muualta Etelä-Amerikasta. Jos museo kuulostaa tylsältä, voin luvata että ilmaisten suklaamaistiaisten takia sinne kannattaa mennä, jos ei muuten. Eivätkä suklaamaistiaiset jääneet pelkkiin makeisiin, vaan tarjottiin siellä myös naista väkevämpää! Vahva suositus siis.

IMG_1215

IMG_1222

Maistiaispöydän antia!

IMG_1224

Paikassa oli myös asialleen omistautunut kahvila

Ihmettele kaupunkia korkeuksista

Jos oma fysiikka on sopeutunut hyvin korkeaan ilmanalaan, suosittelen lähtemään ihastelemaan Cuscoa sitä ympäröiviltä vuorilta käsin. Tai taitaa taksillakin päästä, jos omien jalkojen rasittaminen ei maistu hyvältä. Vuorten rinteiltä löytyy niin rauniota, Jeesus-patsasta ja ties mitä, minkä vuoksi sinne kivuta. Me oltiin sen verran hulluja urheilullisia, että mentiin ylös ihan omin jaloin. Kiskapata-kadulta (ei, valitettavasti en keksi näitä nimiä itse) lähtee nousemaan liuta rappusia ylöspäin, ja niitä pitkin voikin kirmata kuin astmaattinen vuorikauris nauttimaan maisemista.

cuzco stairs

Teki ihan eri höpöä kun oli kiivennyt nuo kaikki ylös!

cusco city houses

cuzco mountains

Kiipeämisreissuun liittyy muuten hauska tarina (muukin kuin se, kun tein iloisesti kuolemaa joka askeleella, kun korkeus repi keuhkojani kahtia!) ja kenties hämmentävin suomalaiskohtaaminen koko reissuhistoriassani. Reissukaverillani, amerikkalaisella Adamilla oli tuona päivänä päällään Suomi-paita. Pidimme taas yhtä hengähdystaukoa nousun varrella ja olimme pysähtyneet jonkun paikallisen talon kohdille. Jonka pihalla paistatteli päivää nuorimies, joka hetken meitä katseltuaan huikkasi selvällä ensimmäisellä kotimaisella, että ollaanko me Suomesta. Siinä sitten hetki rupateltiin. Tyypin nimeä en muista, mutta hän oli muuttanut Cuscoon asumaan ja me pönötettiin sattumalta hänen kotinsa edessä!

MITÄ TEHDÄ CUSCON ULKOPUOLELLA?

Lähde päivävaellukselle

Me tehtiin pientä haikkailua Cuscon laitamille levittyvillä alueilla. Paikkaan mahtuu runsaasti raunioita, jotka voi kiertää helposti myös vaikka bussiretkenä. Koska me oltiin saavuttu paikalle Machu Picchusta, suunnilleen maailman upeammat inkarauniot tuoreessa muistissa, meitä ei varsinaisesti kiinnostanut hakea uusia rauniokokemuksia. Enemmänkin haluttiin nauttia maisemista, auringosta, luonnonrauhasta ja siinä samalla toki vilkaista pari historiallista paikkaakin.

cusco hiking

cuzco hiking

cusco mountain view

cusco outskirts

Me napattiin reittiehdotus tästä raunionelikoista. Ihan kaikkia niistä ei edes käyty katsomassa ja ne pari matkan varrelle osunuttakin alueen ulkopuolelta, koska ne näki hyvin hieman kauempaakin. Lisäksi raunioille ei meidän ymmärtämän mukaan myyty yksittäisiä lippuja, vaan niihin olisi pitänyt ostaa varsin kallis yhteislippu.

P5200528

P5200535

IMG_1160

Ihan mahtava liikennemerkki!

Cuscon laitamilla oli ihanan rauhallista vaellella. Varsinkin kun osan matkasta pystyimme menemään muualla kuin autotien varressa. Siellä tuli vain muutamia ihmisiä vastaan. Osa jalan, osa ratsain. Paikallinen lammaspaimen työssään tuli myös bongattua. Mitä kauemmas Cuscosta lähti, sitä hankalampaa oli löytää jalankulkuväylää, ainakaan ilman hyvin pitkää kiertolenkkiä. Tienkin varrella talsi aikansa, mutta mutkittelevat tiet ja kovaa ajaneet autot eivät olleet paras kombinaatio sille, että itse yritti kulkea tien reunassa.

IMG_1152

IMG_1153

IMG_1164

P5200538

Jos lähdet patikkaretkille, edes muutaman tunnin pituisille, suosittelen ottamaan mukaan runsaasti vettä! Pari-kolme litraa ei ole yhtään huono. Lisäksi suosittelen ottamaan myös päähineen, aurinkolasit, pitkähihaisen (koska aurinko porottaa tuolla korkeudessa varsin pistävästi), aurinkorasvaa ja evästä. Toki myös hyvät jalkineet.

Cusco oli siis hyvin monipuolinen kaupunkikohde. Se on oikeastaan ainoa Perun kaupungeista, joihin voisin palata myös takaisin. Mitenkään turvattomalta kaupunki ei tuntunut, ainakin jos piti järjen päässä ja arvoesineet piilossa. Kaupungissa on paljon turisteja, mielestäni enemmän kuin pääkaupunki Limassa, mutta silti siellä pääsee kohtaamaan myös paikallista menoa. Ja noi vuorimaisemat, jo pelkästään niiden takia voisin palata!

Oletko sä käynyt Cuscossa? Mikä oli sun mielestä parasta kaupungissa?

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK | INSTAGRAM | TWITTER BLOGIT.FI | BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

15 Comments

 • Reply
  Emilia
  22.12.2016 at 22:29

  Cusco kuulostaa marinoitua marsua lukuun ottamatta täydelliseltä matkakohteelta! Täällä päässä kärsitään todella kovasta Väli- ja Etelä-Amerikan matkakuumeesta ja tää postaus kyllä pahensi sitä entisestään…!

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   23.12.2016 at 15:51

   Cusco on kyllä varsin mainio. Se on niin kaunis, se tarjoaa paljon nähtävää ja sillä on hyvin keskeinen sijainti. Sieltä pääsee näppärästi niin lähelle kuin kauas. Ihanaa että onnistuin pahentamaan kuumetta, koska noille tienoille todellakin kannattaa lähteä 🙂

 • Reply
  Sunna
  23.12.2016 at 17:28

  Näyttää kyllä ihan täydelliseltä kohteelta: on espanjan kieltä, kaunis vanhakaupunki, VUORET, vaihteleva maasto, mielenkiintoista historia… ja suklaata! Ymmärrän täysin, miksi ihastuit, ja kylläpä tekisi poikaa itsekin päästä pyörähtämään tuolla.

  Todella kauniita kuvia muuten 🙂

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   23.12.2016 at 22:59

   Cusco kyllä tarjosi hyvin paljon niitä juttuja, mistä mä pidän. Vaikka luonto yleensä peseekin kaupunkikohteet, niin tuolla ei kyllä harmittanut päiviään viettää 🙂 Sanotaan, että kaikki tiet vie Roomaan, mutta toivottavasti sun tie vie Peruun. Sä jos joku osaisit arvostaa noita maisemia!

   Ja kiitos! Kuviin olenkin erityisen paljon yrittänyt viime aikoina panostaa. Niin blogin puolella kuin reissuissa muutenkin. Ne kun välillä tuppaavat olemaan niitä ainoita matkamuistoja matkoista, niin on mukavaa jos ne olisivat mahdollisimman hyviä sellaisia 🙂

 • Reply
  Maria
  28.12.2016 at 10:49

  Ompa karunkauniit maisemat!

 • Reply
  Pirkko / Schildt
  28.12.2016 at 20:43

  Cuscossa(kin) on tullut käytyä – ja sitä marsuakin on tullut syötyä. Kiva kaupunki, tosiaan!
  http://meriharakka.net/2013/11/01/vapaapaiva-cuscossa/

 • Reply
  Merja / Merjan matkassa
  30.12.2016 at 21:04

  Voihan Cusco 🙂 Se oli kyllä sympaattinen kuten kirjoitit, mutta minunkin sydäntäni lähellä oli enemmin Perun luonto kuin kaupungit. Tykkäsin myös Arequipasta ja sitä ympäröivistä tulivuorista. Suklaamuseo jäi näkemättä, hmm, siitä olisin varmasti tykännyt 🙂

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   30.12.2016 at 21:32

   Perun luonto oli kyllä huikean kaunis ja monipuolinen. Ilman sitä moni maan kaupungeista olisi varmasti ollut paljon mielenkiintoisempi 🙂 Perusta jäi vielä paljon näkemättä ja moneen paikkaan haluaisin palata takaisin. Tuonne Arequipaan myös haluaisin, tällä reissulla aika ei vain riittänyt kaikkeen. Suklaamuseo olisi varmasti monen makuun 🙂

 • Reply
  Stacy Siivonen
  31.12.2016 at 07:51

  Sacsayhuaman oli parasta ja itse asiassa, se oli minusta parempi kuin Machu Picchu, koska monoliitit olivat isompia ja ne olivat tietysti ihan eri korkealla kuin Machu Picchulla. Punan ilmasto sopi minulle, voisin viettää siellä koko elämäni. Kuitenkin, mikä erityisesti säväytti, oli hääseurue, missä pari kulki ratsain.
  Elämäntapahumoristina minua ei lakkaa huvittamasta, että koko kaupunki on täynnä sateenkaarilippuja. Ehkä keuhkot muokkautuvat nopeammin sellaisiksi, etteivät vuoda verta, kun hihittelee ja hekottelee jokaiselle sateenkaarilipulle.
  Sacsayhuamanista on hulppea näköala ja siellä kuulin aiemmin mainitsemani eteläamerikansirkun. Erikoista siinä oli, että nyt sain itselleni kaikki Zonotrichia-sirkut kasaan.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   31.12.2016 at 11:37

   Sacsayhuaman oli kyllä monoliittien perusteella varsin upean näköinen paikka, mutta Machu Picchun kokonaisuus niin raunioiden, maisemien ja ympäröivien vuorien kanssa oli mielestäni täysi kymppi. Onneksi nämä ovat niitä makuasioita ja Perusta varmasti löytyy rakennelmia jokaiseen makuun. Noille sateenkaarilipuille tuli naureskeltua myös. Ensimmäisen bongatessani olin vähän että “vau, täälläkin uskalletaan puolustaa oikeuksia”, kunnes niitä alkoi näkyä ihan joka paikassa ja aloin miettiä, että tuskin ne liittyvät siellä samaan asiaan.

 • Reply
  Kohteena maailma / Rami
  31.12.2016 at 13:36

  Cusco ja Peru ylipäätän kiinnostaa kohteena valtavasti! Australian kanssa ovat oikeastaan ainoat kohteet, missä en ole käynyt laadittuani listaa vajaat kymmenen vuotta sitten. Toki lista on kasvanut valtavasti sen jälkeen, mutta silloiset kohteet on aika mukavasti käyty. Perun vuoro tulee kyllä ja silloin Cusco on ilman muuta ohjelmassa.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   1.1.2017 at 13:36

   Peru on mielestäni sellainen maa, johon ei kannata lähteä ihan vain pariksi päiväksi. Jo siksi, ettei sinne lennä ihan hetkessä. Joten kannattaa mennä sinne ihan ajan kanssa, ja hyväähän kannattaa odottaa! Toivottavasti Peru ja Cusco sopii sun matkasuunnitelmiin jo lähivuosina 🙂

 • Reply
  Paula - Viinilaakson viemää
  1.1.2017 at 02:35

  Peru oli taas kerran puheissa tänä jouluna kun puhuttiin perheen kanssa kiinnostavista matkakohteista. Tämä kaupunki näyttää kyllä myös mielenkiintoiselle. Olen kuullut näistä marsun syömisistä, mutta en ole ihan varma söisinkö itse. Eikös se tule vielä kaiken lisäksi eteen ihan kokonaisena eikä palasina? Huh 🙂

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   1.1.2017 at 13:31

   Perua suosittelen kyllä hyvin lämpimästi, se on ihanan monipuolinen maa! Cusco on kaupunki, johon menemistä Perussa ei oikein voi välttää. Tai no voi, mutta se on niin matkailun keskiössä, että sinne tulee melkein väkisinkin suunnattua. Mutta ei suotta, se on varsin ihastuttava paikka. Marsua en itse tuolla tilannut, mutta maistoin kun kaveri oli rohkea ja tilasi marsuannoksen ravintolassa. Se tosiaan tulee hyvin marsun muotoisena ja kokonaisena, tosin kaikkein suurimmat ällötykset oli siitä onneksi poistettu. Hankalalta syötävältä se näytti, eikä mielestäni ollut edes kovin herkullista. Tai ainakin se mun maistama pala maistui suolakurkulle 😀

Leave a Reply