Kerran poistuin kotoa
Vapriikinraitin kävelysilta Tammerkosken kupeessa, jonka päällä teksti Vapriikinraitti.
Kaupunkilomat Suomi

Tampereen Vapriikinraitti – kiehtova kävelyreitti koskimaisemissa

Tampereen keskustassa riittää näköalapaikkoja. Yksi hieman erilaisempi sellainen on keskustan koskimaisemien ytimessä kulkeva Vapriikinraitti-niminen pieni kulkureitti, joka tarjoaa lähes käsinkosketeltavan katsauksen Tammerkoskeen sekä sitä ympäröivään punatiiliseen arkkitehtuuriin.

Vapriikinraitti toimii myös varsin verrattomana yhdistelmänä muutama kuukausi sitten avatun Finlaysonin alueen kattokävelyn kanssa. Roof Walk, joko pidemmän, valjaissa taitettavan lenkin muodossa, tai perinteisemmän näköalatasanteen avulla, tarjoaa lintuperspektiivin Tampereen ikonisiin koskimaisemiin Tammerkosken länsipuolelta, kun taas Vapriikinraitti tarjoaa maanläheisemmän perspektiivin varsin samaan maisema-antiin, mutta toiselta puolelta Tammerkoskea.

Nämä aktiviteetit kannattaakin yhdistää samalle päivälle, sillä samoja maisemia on hauska vertailla ja tutkailla kahdesta varsin erilaisesta, mutta hyvin lähekkäisestä katsantokulmasta.

Vapriikinraitin erottaa Finlaysonin alueen näköalapaikalta käsin, jos tietää mitä etsiä!

Näin komeissa maisemissa Vapriikiraitti kulkee. Reitin toinen alkupiste on Tampellan kulmalla, sisäänpääsy kulkee näyttävän portin kautta.

Tampereen Koskiraitista tuli Vapriikinraitti

Nykyisin Vapriikinraittina kulkeva, muutamansadan metrin pituinen kulkureitti oli ennen lyhyempi ja tunnettiin Koskiraitin nimellä. Viitisen vuotta sitten avattu Koskiraitti vei kävijöitään sadan metrin pituiselle matkalle Tammerkosken partaalle, museokeskus Vapriikin ulkoseinustaa mukaillen.

Tässä vaiheessa en ollut vielä koko kävelyreitistä kuullutkaan, vaikka toki paikan avautumisesta aikanaan uutisoitiinkin. Vasta viime vuonna, kun Koskiraitti muuttui Vapriikinraitiksi ja sai kuljettavia metrejä lisää, kiinnitin huomioni tähän kaupungin ydintä halkovaan uuteen reittiin. Ja tänä vuonna vihdoin kävin tutustumassa siihen. Olen selkeästi hämäläistynyt pitkään Tampereella asuttuani.

Onneksi reitti saatiin pidennettyä nykyisiin mittoihinsa, sillä vaikka lyhyempänä versiona sitä en ehtinytkään aikanaan kulkea, olisi se varmasti tuntunut hieman kesken jääneeltä ilolta Koskiraitin mitoissaan.

Vapriikinraitilla huomio kiinnittyy helposti siihen, kuinka paljon punertavia rakennuksia Tammerkosken kupeessa onkaan

Vapriikinraitti kuljettaa Vapriikin ja Tampellan rakennusten tuntumassa

Nykyisessä pituudessaan Vapriikiraitti tuntuu jo kunnon kävelyreitiltä – vaikka toki näistä maisemista olisi nauttinut mielellään vielä lisämetrienkin verran. Reitin voi aloittaa joko Vapriikin museokeskuksen kupeessa olevan Aleksandra Siltasen puiston hujakoilta tai Tampellan päästä Työnpuistosta startaten.

Muuten on mielestäni se ja sama, kummin päin reitin taittaa, mutta jos haluaa Vapriikinraitille näyttävän aloituksen, suosittelen Työnpuiston päästä aloittamista, sillä silloin käynti reitille tapahtuu näyttävän ja historiallisen portin kautta.

Matkan varrella voi bongailla Finlaysonin alueen näköalatasanteella vierailijoita

Kummin päin tahansa Vapriikinraitin taittaakin, saa lyhyen matkan varrella ihailla Tammerkoskea sekä sen punatiilipainotteista rakennuskantaa varsin verrattomalta lähietäisyydeltä. Vaikka Vapriikinraitti on vain muutamasata metriä pitkä, sen varrella viettää helposti aikaa paljon kauemmin kuin pelkän kävelymatkan taittamiseen vierähtäisi. Vapriikinraitti tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden ihailla alueen arkkitehtuuria sekä siinä piileviä pieniä yksityiskohtia.

Vapriikinraitti ei saa erottua häiritsevästi koskimaisemista ja on siksi vain 1,5 metriä leveä. Sitä kuitenkin reunustaa jykevä aita koko matkan verran, joten reitiltä veteen humpsahtamista ei tarvitse pelätä. Kävimme jo aiemmin mainitsemallani Finlaysonin alueen näköalapaikalla kosken toisella puolella ennen Vapriikinraitin testaamista ja katon näköalatasanteelta erottaa Vapriikiraitin, jos tietää mitä etsiä. Varsin tehokkaasti se kuitenkin maisemaan sulautuu, jos ei tiedä, mitä etsiä.

Jos kerran Finlaysonin alueen Roof Walkilta voi halutessaan nähdä Vapriikinraitin, voi myös Vapriikinraitilla kävellessään bongailla Finlaysonin katolle maisemia ihailemaan kivunneita ihmisiä.

Pieni vinkkiboksi Vapriikinraitista:

  • Vapriikinraitti kulkee Tammerkosken itäpuolella Vapriikin ja Tampellan rakennusten ulkoseinien kupeessa
  • Kävelymatkaa on muutamansadan metrin verran
  • Reitti ei ole esteetön, vaan sen varrelle mahtuu portaita – reitti on kuitenkin varsin helppokulkuinen
  • Vapriikinraitti on avoinna kesäisin, ilmeisesti toukokuusta elokuun loppuun, maanantaisin kello 10.45-14 ja tiistaista sunnuntaihin kello 10-18
  • Vapriikinraitilla kulkeminen on maksutonta
  • Reitille pääsee joko Vapriikin suunnasta Aleksandra Siltasen puiston tuntumasta tai Tampellan päästä Työnpuistosta

Vapriikinraitti on mielenkiintoinen ja erilainen tapa tutustua Tampereen koskimaisemiin jo ihan itsenäisenä nähtävyytenäkin, mutta toimii erityisen hyvin yhdistettynä Finlaysonin alueen Roof Walkiin, sillä yhdessä ne tarjoavat laaja-alaisen katsauksen ja kiinnostavia perspektiivejä Tammerkoskeen sekä alueen tehdasmaisemiin.

LUE MYÖS NÄMÄ:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  BLOGIT.FI  

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply