Kerran poistuin kotoa
Isokarin majakka rantakallioiden suunnasta, jonka päällä teksti Isokarin majakka.
Luontokohteet Suomi

Isokarin majakka – Pohjanlahden klassinen majakkakaunotar

Kerroin hieman aiemmin kirjoittamassa postauksessani siitä, kun vietin kesäkuun alussa viikon Isokarin saarella lammaspaimenena. Halusin lammaspaimeneksi vain ja ainoastaan Isokariin, sillä en mielinyt pelkästään lammaspaimeneksi vaan halusin kokea myös sen, millaista olisi viettää pidempi aika nimenomaan majakkasaarella.

Olen ihastunut majakoihin jo lapsena. Muistan Muumilaakson tarinoista erityisen hyvin ne jaksot, joissa muumiperhe lähtee yksinäiselle majakkasaarelle asumaan. Sarjassa kuvattu majakkasaaren autius, meren oikullisuus ja majakanvartijan elämän yksinäisyys viehättivät mua suuresti. Näinä hektisinä aikoina, kun pitäisi olla jatkuvasti tehokas, tavoitettavissa ja ihmisten ympäröimänä, haaveilen säännöllisin väliajoin majakanvartijan ammatista.

Isokari olikin majakkaintoilijalle varsin nappi lammaspaimenkohde viikon verran, sillä saarta komistava majakka toi saarella oloon juuri sen pienen, erityisen lisän, jota sieltä lähdinkin etsimään. Sen lisäksi, että pääsimme heti ensimmäisenä päivänä saarella käymään majakassa, toimi majakka lähes kaiken saarella tehdyn aktiviteetin taustana. Se kurkotti puidenlatvojen yli ja tuntui vartioivan myös meitä saarella olijoita, sen lisäksi, että se pimeän tullen pitää huolta merelläkulkijoista.

Isokarin majakka – uljas ja lähes 200-vuotias

Vaikka majakoita löytyy lähes minkä kokoisia ja -mallisia tahansa, mielestäni kauneimmat majakat ovat juuri sellaisia kuin Isokarin majakkakin. Korkealle kurottavassa kapeassa ja korkeassa, pyöreäreunaisessa majakassa vaan on sitä jotain. Varmasti kaikenlaiset majakat ajavat tarpeensa, mutta mun esteettinen silmä viehättyy juuri tällaisista tietyn mallisista majakoista, koska no, ne näyttävät niin majakoilta!

Isokarin majakka on valmistunut jo vuonna 1833, ja vaikka siinä näkyykin käytön jälkiä, on majakka silti edelleen todella näyttävä ja hyvässä kunnossa. Lähes 50 metriin kohoava majakka on Pohjanlahden korkein. Vaikka olin ennen Isokariin lähtöä ottanut selvää sekä saaresta että myös sen majakasta, yllätyin saarelle päästyäni siitä, kuinka kauniilla paikalla majakka sijaitsikaan.

Olin jotenkin kuvitellut, että kaikki majakat sijoitetaan ainoastaan käytännöllisesti, karuun maastoon. Mutta Isokarin majakka sijaitseekin todella luonnonkauniissa ympäristössä ja upeiden vanhojen rakennusten muodostaman pihapiirin välittömässä läheisyydessä.

Majakan historiaan voit perehtyä kattavammin Isokarin nettisivuilla.

Upeat maisemat majakan huipulta

Eihän käynti majakkasaarella ole mitään, jos itse majakkaan ei pääse tutustumaan. Onneksi pääsimme vierailemaan Isokarin majakassa jo melkein heti saarelle saavuttuamme – en olisi varmasti malttanut odottaa tätä kohokohtaa montaa päivää!

Majakan huipulle on matkaa noin 170 portaan verran. Lähes huipulle asti nousu on varsin helppo, portaat ovat leveät ja tukevat. Olin kyllä hieman harmissani siitä, ettei tässä majakassa ollut kierreportaita. Mielestäni kierreportaat vain sopivat täydellisesti pyöreäseinäisiin majakoihin. Tätä mielikuvaa varmasti tukee myös se, että niissä kuuluisissa Muumien majakkatarinoissa majakassa oli kierreportaat…

Kierreportaat tai ei, kipuaminen kannattaa. Lopussa pitää kuitenkin ottaa varsin kirjaimellinen loppurutistus. Helpohkon portaikon jälkeen on tiedossa varsin kapea pieni portaikko, jonka jälkeen puristaudutaan pienen luukun kautta aivan majakan huipulla olevalle ulkotasanteelle asti. Reppu selässä oli hankala mahtua luukusta, joten esimerkiksi ahtaanpaikankammoisille hommaa en välttämättä suosittele.

Majakan huipulta saa ihailla upeita meri- ja saarimaisemia. Isokarin majakka sijaitsee varsin mainiolla paikalla, ei ihan saaren keskiosassa, mutta saaren alaosan keskiosan tuntumassa, joten koko saari avautuu sieltä jalkojen alle. Lisäksi majakan valo on käsinkosketeltavan lähellä. Varsin isoa valaistussysteemiä tämäkin majakka käyttää.

Isokarin majakan peruskorjaus kesällä 2020

Isokarin majakka on saavuttanut jo varsin kunnioitettavan, lähes 200 vuoden iän. Ei ihme, että se on peruskorjauksen tarpeessa. Majakkaa on peruskorjattu sen 100-vuotisvuonna ja toki kaikkea pientä, kuten sähköt, on fiksailtu sen jälkeen.

Tänä kesänä majakkaa peruskorjataan jälleen. Kesäkuun alkupuolella majakan ympärille ilmestyivät rakennustelineet, jotka kätkevät alleen majakan uljaan ulkokuoren. Jos Isokariin mielii nimenomaan kauniiden majakkakuvien ja hartaan majakan estetiikan ihailun perässä, tämä kesä ei taida enää olla sille otollisinta aikaa. Majakan sisälle pitäisi kyllä päästä tutustumaan lähes koko kesän, mutta ulkoiset puitteet eivät välttämättä ole sitä mitä yleensä.

Olenkin varsin onnellinen siitä, että lammaspaimenviikkomme ajoittui niin mainiosti, että majakkaa alettiin kätkeä jykevien rakennustelineiden alle vasta muutaman päivän saarellaolon jälkeen. Sain siis nauttia majakasta ilman ulkoisia puitteita rumentaneita rakennustelineitä. Olisin varmasti ollut hieman harmissani, jos majakka olisi ollut telineiden kätköissä koko saarella vietetyn ajan.

Isokarin Facebook-sivuilta voi seurata majakan peruskorjauksen etenemistä. Kirjoitushetkellä majakka näyttää lähinnä avaruussukkulalta valmiina lähtöön.

Olen todella iloinen siitä, että sain viettää upean viikon majakkasaarella ja vierailla Isokarin majakassa. Majakka oli juuri niin upea kuin olin ymmärtänytkin ja majakkasaarella oleskelu vahvisti käsitystäni siitä, että majakanvartija voisi olla mulle sopiva ammatti. Ainakin silloin tällöin. Harmi, kun en tajunnut yläasteella mennä tettiin majakkaan! No, ehkä joskus voin ostaa oman majakan ja olla siellä onnellinen.

LUE MYÖS NÄMÄ:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  BLOGIT.FI  

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply