Kerran poistuin kotoa
Finlaysonin kattokävelyn maisemia Tammerkosken suuntaan, jonka päällä lukee Roof Walk Finlayson Area.
Kaupunkilomat Suomi

Tampereen kattojen yllä Finlaysonin alueen kattokävelyllä

Mun mielestä on aina hauska kokea kaupunkeja ja muitakin reissukohteitaan erilaisista perspektiiveistä. Sitä mainiompaa hommasta tulee, mitä enemmän eri paikkoja moiseen on tarjolla. Keväällä olinkin varsin mielessäni, kun bongasin netistä tiedon siitä, että Finlaysonin alueelle avattaisiin paikka, jossa voisi sekä kävelyreitin verran, että myös perinteisemmältä näköalatasanteelta käsin päästä nauttimaan Tampereesta uudesta näkövinkkelistä.

Tänä viikonloppuna oli vihdoin aika käydä testaamassa, miltä Finlaysonin Roof Walk vaikuttaa. Sää Tampereen tutkimiseen oli mitä mainioin: aurinkoinen kesäiltapäivä takasi varsin esteettömät näkymät kaikkialle sinne, minne näköalatasanne aukeaa.

Finlaysonin Panorama Deck tarjoaa kattauksen Tampereen arkkitehtuuriin

Finlaysonilla on mahdollista tutustua kaupunkiin kattoperspektiivistä kahdella eri tavalla: voit joko vierailla Panorama Deckillä, joka on varsin perinteinen konsepti eli näköalatasanne. Sieltä käsin maisemat avautuvat eritoten Näsijärvelle, Tammerkoskeen, Vapriikin seudulle sekä ylipäätään Tampereen keskustaan itäpuolipainotteisesti.

Toinen vaihtoehto on antautua jalkojen vietäväksi ja osallistua noin tunnin pituiselle City View -kävelyretkelle, jonka reitti näyttää puikkelehtivan katon reunoja pitkin näköalatasannetta laajemmalla akselilla. Meille riitti tällä kertaa pelkkä Panorama Deck, sillä tunnin kattokävely porottavassa auringossa ja noin 30 asteen helteessä ei tuntunut millään muotoa kiehtovalta vaihtoehdolta. Mutta tähän vaihtoehtoon pitää ehdottomasti tutustua myöhemmin!

Panorama Deckille päästäkseen pitää kulkea pieni pätkä rakennuksen katolle rakennettuja pitkospuita. Reitin varrelle mahtuu muutamia portaita, joten kulku ei ole esteetön. Jämäkät pitkospuut puikkelehtivat varsin teollisissa ja jopa hieman futuristisissa puitteissa erilaisten metallisten lieriöiden ja muiden muotojen seassa.

Näkymät kuitenkin paranevat, kun pääsee näköalatasanteelle asti. Sieltä käsin voi ihmetellä paljon muutakin kuin metallin eri muotoja. Itselleni yksi Tampereen ehdottomista tunnusmerkeistä ja ominaispiirteistä ovat kaupungin monet piiput sekä tornit, joiden kohoaminen keskustamaisemassa korostuu varsinkin hieman etäämmältä katsottuna. Varsinkin Hatanpään suuntaan vievän Viinikanlahdenpuiston suunnalta katseltuna Tampereen ydin on yhtä piippua.

Näköalatasanteella nuo piiput ovat lähes käsinkosketeltavan lähellä. Mutta niiden lomassa huomaa muitakin torneja ja huippuja, jotka kohoavat horisonttia puhkomaan. Vaikka Tampereen keskustaa tunnutaankin rakennettavan vilkkaasti kohti korkeuksia, modernien rakennusten rinnalla kohoaa edelleen esimerkiksi Tuomiokirkon torni – minkä lisäksi Näsinneula koristaa oikeutetusti taivaanrantaa toisessa suunnassa.

Vaikka näköalatasanne ei ole kovin suuri, eikä lyhyt kävelyrupeama sinne tarjoa katon korkeiden reunojen vuosi suurta maisemakavalkadia, riittää tasanteelta käsin silti ihmeteltävää. Siinä missä monet historialliset keskieurooppalaiset kaupungit on kuorrutettu punakattoisin taloin, on Tamperekin varsin punertava. Tosin ei kattojen vaan muun rakennusmateriaalin ansiosta. Punertavat rakennukset oikein korostuvat kaupunkikuvassa täältä käsin katsottuna.

Panorama Deckin varrelta löytyi myös pari hauskaa vedellä täytettyä pyörylää, kuin laivan ikkunoita, jotka tarjosivat hieman hulluttelevamman katsantokannan Tampereen maisemiin. Vesi peilasi kaupunkisiluettia ylösalaisena ja peilitalomaisena, ja jos katsettaan liikutti vinhasti moisen vempeleen ääressä, tuntui kaupunkikuvakin elävän aivan omaa elämäänsä silmien edessä. Hauska idea ja loistava pieni lisä maisemakattaukseen!

Café Katto myy lippuja sekä ruokkii nälkäisiä

Kattokävelyalueen yhteydessä toimii Café Katto -niminen kahvila, josta ainakin tällä hetkellä voi ostaa liput Panorama Deckillä vierailua varten. Sen lisäksi siellä voi tietenkin keskittyä myös kahvitteluun. Kahvilalla on istumapaikkoja sekä ulkona että sisällä ja jotenkin kummasti aurinko oli houkuttanut kaikki kahvilavieraat ulos nauttimaan sekä kahvilan antimista että myös kaupan päälle tulevista maisemista.

Pieni vinkkiboksi Roof Walk Finlayson Areasta:

 • Finlaysonin alueen kattokävely löytyy osoitteesta Satakunnankatu 18 A
 • Näköalapaikalle pääsee esimerkiksi Media 54:n sisäänkäynnistä, paikalla ei ainakaan vielä kesäkuussa 2020 ollut mitään ulko-opastetta paikasta (tai ainakaan sellainen ei osunut meidän silmiin), mutta kun osaa astua sisään oikeasta ovesta, lattiaopasteita seuraamalla ei voi eksyä
 • Panorama Deckin lippu maksaa 4e ja se ostetaan Café Katosta
 • Panorama Deck on auki päivittäin kello 11-21
 • Jos City View -kävelykierros kiinnostaa, se tulee varata etukäteen
 • Lisätietoja paikasta löydät osoitteesta roofwalk.fi

Olin varsin mielissäni, että tällainen hauska idea on nähnyt päivänvalonsa! Panorama Deck tarjosi mukavia maisemia ja uutta perspektiiviä Tampereeseen ja City View -kävelyreitti vaikutti sen verran houkuttelevalta, että se pitää päästä testaamaan joskus, kun lämpöhalvauksen uhka ei ole yhtä välitön kuin tällä hetkellä.

LUE MYÖS NÄMÄ:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  BLOGIT.FI  

You Might Also Like...

5 Comments

 • Reply
  Jenni / Unelmatrippi
  29.6.2020 at 22:46

  Ihanaa lukea tästä kokemuksia! Iskin heti sen kattokävelyn todo-listalle, kun luin siitä muistaakseni jostain tiedotteesta. Hieno idea mielestäni ja menee ehdottomasti testiin seuraavan kerran Tampereella! Täytyy vain muistaa olla ajoissa liikkeellä varauksen kanssa, että varmasti pääsee kierrokselle. Toki näköalatasannekin olisi kiva tsekata ja se voi olla sitten vaikka hätävarana. 🙂

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   1.7.2020 at 20:43

   Jes, hyvä että postaus tuli heti hyödyksi! Tykkään myös tosi paljon tästä ideasta, vaikken vielä päässyt testaamaan kuin toista puolta hommasta. Varata kannattaa varmasti ajoissa, niin ei mene lysti sivu suun. Mä kun periaatteessa voisin mennä kattokävelylle “koska tahansa”, niin en edes katsonut, kuinka paljon aiemmin se lysti olisi pitänyt varata. Kyllä tuo näköalatasannekin varmasti kompensoi, jos jostain syystä kävelylle ei pääse, siinä on vähän kuin se paikan idea pienoiskoossa 🙂

 • Reply
  Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  30.6.2020 at 22:36

  No kieltämättä on hauska idea! Tästä onkin saanut lukea jo muutamasta blogista ja täytyy laittaa “to do -listalle”, kun seuraavaksi Tampereelle päästään.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   1.7.2020 at 20:44

   Kannattaa ehdottomasti laittaa listalle! Kattokävelyosuudelle munkin on pakko vielä erikseen päästä, se näytti todella hauskalta.

 • Reply
  Roof Walk Tampere - Tampereen kattojen yllä - Meriharakka.net
  1.7.2020 at 19:41

  […] poistuin kotoa -blogissa on muuten enemmän juurikin tuohon Panorama Walkiin keskittyvä juttu Finlaysonin katoilta, eli jos olet erityisesti siitä kiinnostunut, niin kannattaa lukea […]

Leave a Reply