Kerran poistuin kotoa
Oxfordissa sijaitsevan Christ Chruch Universityn holvikäytävä, päällä lukee Miniloma Englannissa.
Eurooppa Kaupunkilomat

Takana Potterin ja Tolkienin täyteinen miniloma Englannissa

Palasin juuri neljän päivän reissulta Lontooseen ja Oxfordiin ja olipahan kivaa! Reissun kantavana teemana oli Harry Potter, lisätwistiä toivat J.R.R. Tolkien sekä pari mielenkiintoista museovalintaa. Olen jo aiemmin blogissa kertonut olevani varsin kova Harry Potter -fani ja olenkin reissannut Potter-kohteiden perässä ympäri maailman. Niiden suhteen tämä reissu tarjosi jotain vanhaa sekä jotain uutta.

Vanhan kertausta oli visiitti Warner Brosin studioilla, jossa pääsee vierailemaan Potter-leffojen lavasteissa. Olen käynyt paikassa kerran aiemmin, vuonna 2012, kun studiot avattiin. Paikka oli vuosien saatossa kokenut sen verran paljon muutoksia, että halusin päästä käymään siellä uudemman kerran – ja kyllä kannatti. Paikka oli upeampi ja monipuolisempi kuin kahdeksan vuotta sitten!

Oli studioilla myös paljon vanhaa tuttua, eikä uusintavisiitti leffoista tutuissa paikoissa haitannut. Oli mukava nähdä toistamiseen elokuvissa ihastuttavia paikkoja, mutta myös kokea sinne rakennettuja uusia juttuja: Kielletty metsä ja Irveta olivat mainioita, mulle uusia kohteita.

Potter-tunnelmista WB-studioilla tulen kirjoittamaan oman postauksensa, joten palaan paikkaan syväluotaavammin hieman myöhemmin.

Harry Potter -teema jatkui yliopistokaupunki Oxfordissa, josta löytyy monia Potter-leffoista tuttuja kohteita tai leffojen lavastusta inspiroineita paikkoja. Upea Christ Chruch University tarjoaa elokuvista tutun portaikon ja käytävän, sekä Tylypahkan ruokasalin esikuvan. Myös esimerkiksi Bodleian Library tarjoaa vierailijoille leffoissa näkyneitä lokaatioita.

Siinä missä historiallinen Oxford tarjoaa Potter-faneille paljon silmäkarkkia ja kiinnostavaa nähtävää, on se mainio kohde myös J.R.R. Tolkienin ystäville. Tässä tapauksessa kaupunki ei tarjoa Tolkienin kirjoista tehtyjen elokuvien kuvauspaikkoja, vaan ripauksia itse kirjailijan elämään.

Oxfordista löytyy kouluja, joissa Tolkien opiskeli ja opetti. Myös kirjailijan vakiopubin pääsee näkemään. Myös Tolkienin entisen kotitalo on edelleen olemassa ja Tolkienin haudalla voi vierailla.

Oxford on varsin kompakti kaupunki, mutta näkemistä siellä riittää pitkäksi aikaa, varsinkin jos on kiinnostunut Pottereista tai Tolkienista. Toki sen hurmaava rakennuskanta ja kaupungissa joka puolella käsinkosketeltavana oleva pitkä historia tekevät siitä kiinnostavan lähes kenelle tahansa. Me ehdimme tehdä Oxfordiin vain päiväreissun, mutta siellä olisi helposti vierähtänyt päivä tai pari lisää.

Lontoossa tuli Potter-juttujen lisäksi tehtyä vähän muutakin. Kaupunki tarjoaa paljon mukavaa tekemistä ilmaiseksi, ja hinnakkaan WB Studioiden ja Oxford-elämysten ohessa painotimme tätä puolta Lontoosta. Kävimme kahdessa ilmaisessa museossa, Natural History Museumissa sekä Museum of Londonissa, tutustumassa mielenkiintoisiin näyttelyihin ja yhdessä, Tate Modernissa, nauttimassa ilmaisesta näköalapaikasta.

Lontoon museoiden kohdalla ilmainen ei todellakaan tarkoita huonoa. Molemmat käymämme museot tarjosivat roppakaupalla mielenkiintoisia ja laadukkaasti toteutettuja näyttelyitä. Luonnonhistoriallinen museo on jo näyttävän rakennuksensa osalta varsinainen nähtävyys, mutta dinosaurusten, muiden eläinten ja maapallon ihmeiden parissa vierähti kepeästi kolme tuntia.

Lontoon historiaan pureutuneelle museolle meillä oli aivan liian vähän aikaa, mutta pieni pyörähdys riitti herättämään mielenkiinnon museota kohtaan – tänne pitää mennä uudestaan paremmalla ajalla! Tate Modernissa emme käyneet katsomassa yhtään näyttelyä, taidemuseot eivät oikein olleet meidän juttu. Museon ylimmässä kerroksessa saa kuitenkin nauttia sen verran mukavista maisemista yli Lontoon, että sinne kannattaa mennä käymään edes tästä syystä.

Olin Lontoossa nyt viidettä kertaa, mutta en toivottavasti viimeistä. Saa nähdä, miten Brexit vaikuttaa jatkossa maahan matkustamiseen. Toivottavasti ei mitenkään, sillä Lontossa riittää edelleen roppakaupalla nähtävää. Oxford taas oli niin positiivinen kokemus, että mielelläni palaan sen maisemiin.

Nyt menen aloittamaan Potter-leffamaratonin ja sen jälkeen arvon, otanko pitkästä aikaa lukulistalle Tarun sormusten herrasta, vai taas kerran kaikki Harry Potterit!

LUE MYÖS NÄMÄ:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  BLOGIT.FI  

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Noora / Seikkailumielellä
  7.3.2020 at 19:16

  Ai että kun odotan ensi kesän reiliä Briteissä ja vierailua tuolla studiolla! Lontoo on mulle jo tuttu kaupunki kahdelta edelliseltä visiitiltä, mutta WB-studiolla en ole aiemmin käynyt ja kyllähän Lontoosta muutenkin löytyy aina uutta nähtävää. Puhumattakaan sitten kaupungeista sen ulkopuolella!

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   8.3.2020 at 20:36

   Oi, sullahan on tulossa mainio kesäreissu! Lontoossa nähtävää kyllä riittää, itse voisin lähteä sinne uudelleen vaikka saman tien. WB-studioilla käyntiin kannattaa varata mahdollisimman paljon aikaa, jos on yhtään Potter-faniuteen taipuvainen. Meillä meni kierroksella 5 tuntia, ja lopun Potter-kaupassakin tunti… 😀 Vähempikin aika saattaa riittää, mutta ainakin 2-3 tuntia kannattaa itse kierrokselle varata. Liput kannattaa ostaa ajoissa ja yrittää tähdätä aamun ensimmäisille kierroksille, jos oma aikataulu antaa myöten. Silloin paikkaa saa kierrellä enemmän rauhassa, kun siellä ei vielä ole niin paljon väkeä 🙂

Leave a Reply