Kerran poistuin kotoa
Tylypahkan pienoismalli, jonka päällä lukee Harry Potter -kierros Warner Bros -Studioilla.
Eurooppa Kaupunkilomat

Warner Bros. Studio Tour – upea kierros Harry Potterin taikamaailmaan

Lontoon kupeesta Watfordista löytyy kohde, joka on jokaisen Harry Potter -fanin unelma. Siellä sijaitsevat Warner Bros. -studiot tarjoavat mahdollisuuden astua Harry Potter -elokuvista tuttuun taikamaailmaan Warner Bros. Studios Tour London – The Making of Harry Potter -kierroksen puitteissa.

Olen suuri Harry Potter -fani, ja vaikka pidänkin enemmän Pottereista kirjojen muodossa, eivät elokuvatkaan paljon tässä mittelössä häviä. Vaikka elokuvat kertovatkin tarinan suppeammin, ovat ne visuaalisesti niin upeita elämyksiä, että niiden tarjoama maailma tuntuu lähes käsinkosketeltavan todelliselta.

Jos elokuvista tutun kokemuksen haluaa viedä vielä piirun verran konkreettisemmaksi, kannattaa siis suunnata Warner Bros. -studioille. Siellä pääsee konkreettisesti astumaan Harry Potter -elokuvien maailmaan – ihmettelemään Viistokujan kauppojen tarjontaa, ihastelemaan Irvetan säikettä ja vierailemaan Dumbledoren toimistossa. Vain muutamia juttuja mainitakseni.

Olen käynyt Warner Bros. -studioilla nyt kahdesti. Ensimmäistä kertaa kävin paikassa kesäkuussa 2012, vain pari kuukautta sen jälkeen, kun paikka oli avattu. Jo tuolloin kokemus oli huikea ja todella mieleenpainuva. Aivan kuin olisi astunut kirjojen sivuille eikä englantilaiseen elokuvastudioon. Hinku päästä paikkaan uudelleen vain kasvoi vuosi vuodelta, joten vihdoin kahdeksan vuotta ensikäynnin jälkeen oli aika vierailla studioilla toistamiseen.

Studiokierros tempaisee heti Harry Potterin maailmaan

Studioilla vieraillessaan ei jää epäselväksi, mikä on homman nimi. Kaikkeen kierrokseen liittyvään on panostettu valtavasti ja Harry Potteriin liittyvät jutut tempaisevat kävijät mukaan heti alusta alkaen. Jos studioille suuntaa Watford Junctionin juna-asemalta, pääsee kyytiin kaksikerrosbussiin, joka voisi olla Pottereista tuttu Poimittaislinjan auto.

Tämän näköisten bussien kyydissä huristeltiin Watford Junctionin asemalta pääkallonpaikalle

Vaikka studiorakennus ei ole ulkopuolelta kaikkein vetoavimman näköinen, heti sen ovista sisään astuttuaan näkee tuttuja kasvoja. Paikan aula on ripoteltu täyteen näyttelijöiden kuvia ja katossa killuu lohikäärme – kuinkas muutenkaan. Aulan seinät ovat kuorrutettu Tylypahkan kirjeiden kuvilla.

Potter-teema luonnollisesti jatkuu, kun suuntaa itse kierroksen aloituspisteeseen. Jos mahdollista, kannattaa paikalla olla ajoissa, heti aamun ensimmäisissä ryhmissä. Tällöin paikassa on vielä suhteellisen rauhallista ja alusta alkaen paikan esineitä, kuvia ja lavasteita saa tutkia verrattaen rauhassa.

Tutustu leffalavasteisiin niin pitkään kuin haluat

Harry Potter -studiokierros on siitä mainio konsepti, että siellä saa alkua lukuunottamatta edetä aivan omia aikojaan. Kukaan ei ole hoputtamassa pois, vaikka katselisit puoli tuntia, kun taikajuomaluokassa liemikattilat hämmentävät itse itseään tai Kotikolossa neuletyö edistyy ilman tekijää. Ja jos saavut paikalle heti aamusta, voit sitä suuremmalla syyllä edetä niin kiireettä kohteesta toiselle kuin haluat – paikka ei ole onneksi menossa heti kiinni!

Ihan alussa liikut kuitenkin pienen ryhmän mukana, tutustut kierrokseen yleisesti ja sen jälkeen pääset homman näyttävästi avaavaan Suureen saliin. Jo itse salia voisi tutkia tunteja – astioita, vaakunoita, patsaita, eri tupien vaatetusta. Täällä kuitenkin kannattaa olla käänteissään nopea, jos haluaa tutkia salin kaikki sopukat. Aikaa annetaan vain viitisen minuuttia, sitten sali tyhjennetään seuraavan pienryhmän saapumista varten. Salin jälkeen saat kuitenkin temmeltää paikassa niin pitkään kuin vain jaksat tai pystyt. Meillä meni viisi tuntia. Jep.

Kierros saa näyttävän alun, kun astumme Suureen saliin näistä ovista.

Rohkelikkojen makuusali ja oleskeluhuone, Hagridin mökki, Taikaministeriö ja paljon muuta

Koska Warner Brosin studioilla on esillä elokuvista tuttuja lavasteita, siellä riittää monenmoista katseltavaa. Sieltä löytyy pieniä, yksittäisiä esineitä alkaen siepistä ja Kolmivelhoturnajaisten kultamunasta. Lisäksi siellä on tienviittoja, tauluja, portaikkoja ja muuta hieman suurempaa. Mutta näiden lisäksi sieltä löytyy suurempia lavastekokonaisuuksia, kuten Rohkelikkojen makuusali, Rohkelikkojen oleskeluhuone, iso taikaliemiluokka, Dumbledoren työhuone, pala Kotikoloa ja paljon muuta.

Varsinkin näihin isoihin lavasteisiin oli panostettu urakalla. Rohkelikkojen makuusali näytti siltä, että siellä edelleen asuisi viisi vallatonta poikaa. Saman tuvan oleskeluhuone oli taas niin kotoisa ja kiehtova, että voisin koska tahansa mennä viettämään sinne aikaa, vaikka itse olenkin Korpinkynsi. Dumbledoren työhuone taas oli sisustettu viimeistä piirtoa myöten. Siellä oli ajatuseula, lajitteluhattu, Rohkelikon miekka ja kaapit täynnä ties mitä kirjoja, vekottimia ja kapistuksia.

Tämä ensimmäinen alue isoine ja pienine lavasteineen oli varsin tuttu ensimmäiseltä kierrokseltani kahdeksan vuotta sitten. Toki jotain uutta paikkaan oli tullut ja järjestyskin hieman muuttunut, mutta paljon ihania juttuja muistin jo ensikäynniltäni. Siellä ollessa tuli todella nostalginen ja onnellinen olo.

Kielletyn metsän kautta King’s Crossille

Kaiken tutun, turvallisen ja ihanan jälkeen olikin vuorossa jotain, mitä kierroksella ei vielä kahdeksan vuotta sitten ollut. Astuimme Kiellettyyn metsään. Metsään pääsee uljaiden Tylypahkan porttien läpi, jotka vielä edellisellä vierailulla olivat yksittäisenä lavasteena kaikkien muiden joukossa. Kiva, että niille oli vihdoin saatu näyttävämpää käyttöä.

Kielletty metsä on tehty varsin aavemaiseksi: sankka usva leijuu valtavien puiden lomassa. Metsä taas on ripoteltu täyteen kaikkea vaarallista ja pelottavaa. Kentauri, hevoskotka ja tietenkin hämähäkit vartioivat metsässä kulkijoita. Aikuisille metsä on lähinnä kuriositeetti ja kiva lisä kierrokselle, mutta pienemmille synkkä metsä epämääräisine olentoineen voi olla pelottava.

Kierroksen varrelle on ripoteltu pari eri Potter-tuotteiden kauppaa, joiden kaikkea tarjontaa ei ole myynnissä kierroksen päättävässä isossa kaupassa. Ensimmäinen näistä kaupoista tulee vastaan heti Kielletystä metsästä selvittyään. Jos kaupassa näkee jotain ostamisen arvoista, kannattaa tilaisuuteen tarttua heti.

Metsän ja kaupan jälkeen kierros vie aina niin tunnelmalliselle King’s Crossin juna-asemalle ja laiturille 9 ¾. Tämäkin oli mulle kierroksen puitteissa uusi tuttavuus ja varsin mieluinen sellainen. Rakastan junia ja juna-asemissakin riittää tunnelmaa. King’s Crossilla kävijöitä tervehtii kirkkaanpunainen Tylypahkan pikajuna, jonka sisällä pääsee oikeasti käymään! Olin niin täpinöissäni.

Juna oli ripoteltu täyteen pieniä vaunuosastoja, joista jokainen oli sisustettu asiaankuuluvasti. Oi kun joskus pääsisi taittamaan matkaa oikeassa Tylypahkan pikajunassa. Mä olisin niin onnellinen.

Ulos ja Likusteritielle

Studiokierroksen puolivälin tienoilla kierros taittaa pienen matkan ulkoilmassa. Tähän siis kannattaa varautua, jos ulkona on viileämpi tai sateisempi ilma. Kierrokselle lähtiessään tavaroitaan ei ole pakko jättää narikkaan, vaan esimerkiksi takin voi ottaa tarvittaessa mukaan.

Tuo pieni ulkopyrähdys tuntuu hieman lavasteiden hylkymaalta, vaikka toisaalta sinne on sijoiteltu sellaisia isompia juttuja, jotka eivät helposti muualle mahtuisi. Siellä voi päästä näkemään esimerkiksi Poimittaislinjan räikeänvioletin bussin sekä päästä kurkkaamaan, miltä Likusteritie 4:ssä näyttää. Koko taloa tosin ei ole vieraita varten rakennettu, mutta sen verran talossa pystyy pyörähtämään, että voi uskotella, että on hieman salaa vierailemassa Dursleyjen luona.

Viistokuja, Irveta ja maailman kenties kaunein pienoismalli

Pienen happihyppelyn jälkeen on hyvä palata taas sisälle ja jatkaa kierrosta. Seuraavaksi vuorossa on hieman erilaista esittelyä, kun esillä on esimerkiksi maskeja, nukkeja ja muita pieniä ja suuria yksityiskohtia. Riveihin laitetut, ontot maahisenpäät tyhjine silmänreikineen olivat hieman aavemaisia.

Täällä pääsi myös liikuttamaan digitaalista Dobbya, ihmettelemään sätkivää Voldemortin-pahasta ja näkemään paljon pieniä yksityiskohtia, jotka eivät elokuvissa välttämättä pistä heti ensimmäisenä silmään, mutta ovat tärkeitä ja oleellisia osia kokonaisuuden luomisessa.

Seuraava uusi juttu mulle oli kierroksen yksi näyttävimmistä paikoista eli Irveta. Uskomattoman upeasti toteutettu pankki otti vieraita vastaan ja tämä olikin yksi isoimpia lavasteita, joissa kierroksen aikana pääsi vierailemaan. Noinkin iso lavaste oli toteutettu uskomattoman yksityiskohtaisesti. Tilikirjoista löytyi roppakaupalla käsinkirjoitettuja muistiinpanoja. Lattiat, pylväät ja katot olivat kuin arvokkainta marmoria. Maahisiakin riitti pankkipuuhissaan. Yksi niistä muistutti hämmentävästi Conan O’Brienia.

Irvetan lavasteen jälkeen pääsee kurkkaamaan Irvetan holvien aarteisiin ja erityisesti viimeisten elokuvien aarreholviin, josta Harryn, Ronin ja Hermionen pitää saada haltuunsa hirnyrkki. Kulman takaa taas löytyy Irveta astetta irvokkaammassa ilmiasussa. Joku on vähän käynyt riehumassa.

Kierroksen loppupuolelta löytyy toinen isompi lavaste, Viistokuja, joka saa mut aina hyvälle mielelle. Viistokuja on vähän äkkiväärä: tyylikäs, mutta nuhjuinen. Värikäs, mutta synkkiin varjoihin lipuva. Se on ripoteltu täyteen toinen toistaan kutsuvampia kauppoja ja sitä pitkin kulkiessaan toivoo, että voisi astua sisään jokaiseen kauppaan ja ettei katu koskaan loppuisi.

Kierroksen lähes viimeinen kohde, ja yksi sen ehdottomista kohokohdista on hulppean kokoinen Tylypahkan pienoismalli. Tosin “pienois”-sana on tässä tapauksessa varsinaista vähättelyä, sillä linna tiluksineen on valtava. Mua rupeaa aina itkettämään, kun näen tuon Tylypahkan kohoavan mun silmien edessä. Se on niin uskomattoman upea, kotoisa ja näyttävä linna. Mä oikeasti haluaisin asua siellä, tutkia sen kaikki huoneet ja sopukat ja seikkailla sen mailla. Mutta sitä ei ole tämän konkreettisempana olemassa, mikä särkee mun sydämen.

Uskomattoman upea kierros päättyy valtavan kokoiseen kauppaan, jossa myydään melkein mitä tahansa Potteriin liittyvää, mitä vaan voi kuvitella. Jos olet helposti innostuva, pidä kukkaronnyöreistäsi kiinni. Me onnistuimme kuluttamaan kaupassa tunnin, mutta suhteessa siellä käytettyyn aikaan, taloudelliset menetykset jäivät onneksi pieniksi.

PIENI VINKKIBOKSI WB-STUDIOISTA KIINNOSTUNEILLE:

 • Studiokierroksen nettisivut löytyvät osoitteesta https://www.wbstudiotour.co.uk
 • Liput kierrokselle tulee ostaa etukäteen, niitä ei voi ostaa paikan päältä.
 • Lippuja myydään WB Studio Tourin sivuilla.
 • Aikuisen peruslippu alkuvuonna 2020 maksaa £47, eli noin 54 euroa, mutta mielestäni kierros oli jokaisen euron arvoinen.
 • OSTA LIPPUSI AJOISSA! Me ostimme maaliskuussa olleelle kierrokselle liput kolme kuukautta aiemmin. Silloin oli vielä hyvin valinnanvaraa päivissä ja kellonajoissa, mutta kesäsesongilla saattaa olla tarvetta ostaa liput vieläkin aiemmin, ettei jää ilman.
 • Jos aikatauluusi sopii, yritä ostaa lippu päivän ensimmäisille kierroksille. Näin paikalla ei ole vielä paljon muita ihmisiä, kun aloitat kierroksen.
 • Kierros alkaa pienryhmän kanssa, mutta Suuren salin jälkeen voit edetä kierroksella omaan tahtiisi
 • Kierrokselta löytyy matkan varrelta vessoja, ravintolamahdollisuuksia, kaksi tuotekauppaa ja ulkoalue, jossa voi syödä omia eväitä. Lue tarkemmin paikan palveluista tästä.
 • Warner Bros. -studioilla pääsee helposti Lontoosta julkisilla. Ensin täytyy matkustaa Lontoon Eustonin juna-asemalta junalla Watford Junctioniin. Matkan voi maksaa joko lähimaksukortilla tai ostaa netistä tai aseman lipunmyynnistä lipun. Watford Junctionin juna-aseman ulkopuolelta matka jatkuu bussikyydillä, joka kulkee pelkästään aseman ja studioiden väliä. Bussimatka maksaa kolme puntaa, jolla saa meno-paluun. Pidä menomatkalla saamasi kuitti tallessa, sillä sitä tarvitaan paluumatkaa varten. Bussimatkan voi maksaa käteisellä tai kortilla. Tässä vielä kaikki matkaohjeet studioille pääsemiseksi.
 • Varaa hyvin aikaa kierrosta varten. Studio Tourin nettisivuilla sanotaan, että keskimääräinen vierailu siellä kestää 3,5 tuntia. Me tosiaan käytimme pelkkään kierrokseen 5 tuntia ja lopussa olevaan kauppaan tunnin…

Harry Potter -kierros oli edelleen aivan ihana, tai oikeastaan jopa vielä parempi kuin ensimmäisellä kerralla! Voisin lähteä käymään paikassa vielä kolmannenkin kerran. Viimeistään silloin, jos ja kun sinne saadaan taas jotain uutta, mutta miksei muutenkin. On aina ihanaa päästä kokemaan suosikkikirjojensa maailma näin konkreettisesti ❤️

Oletko sä käynyt Warner Brosin studioilla tai muissa Harry Potter -kohteissa?

LUE MYÖS NÄMÄ:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  BLOGIT.FI  

You Might Also Like...

No Comments

  Leave a Reply