Kerran poistuin kotoa
Patikkapolku Nolsoyn saarella, jossa on suuria korkeuseroja. Päällä lukee Mainio patikkakohde Nolsoy.
Eurooppa Luontokohteet Vaeltaminen

Färsaarten Nólsoy – mainio päiväpatikkakohde pääkaupunki Torshavnista

Jos Färsaarten pääkaupungista Tórshavnista haluaa tehdä monipuolisen ja helposti saavutettavan päiväpatikan, suosittelen yhdeksi kohteeksi ehdottomasti Nólsoyn saarta, joka sijaitsee pienen lauttamatkan päässä Tórshavnista. Saaresta käsin avautuvat upeat maisemat horisontissa siintävään pääkaupunkiin sekä meidän vierailumme aikana osittain lumihuippuisiin vuoriin, mutta myös halki Nólsoyn kauniin saaren.

Färsaaret ei tarjoa kovin pitkiä patikoita. Erilaiset päivä- tai puolipäiväpatikat ovat saarella helpommin toteutettavissa kuin yön yli menevät seikkailut. Nólsoy onneksi tarjosi meille useaksi tunniksi patikoitavaa, mikä oli mukava juttu, mutta reitin huono puoli oli se, että se ei ollut rengasreitti, vaan tallasimme samat polut mennen tullen.

Färsaarten sormennapsautuksen nopeudella vaihtuva sää onneksi takaa sen, että samat tienoot ja maisemat eivät välttämättä näytä samanlaisilta mennen tullen. Meillekin sattui kohdalle vaikka minkälaista säätä. Pääosin saimme nauttia ainakin osittaisesta auringonpaisteesta ja hyvästä näkyvyydestä, mutta saimme niskaamme myös useamman lumi- tai räntäkuuron, jotka ilmestyivät kuin tyhjästä, ja myös katosivat yhtä nopeasti hetken mellastettuaan.

Nólsoyn saari tarjoaa korkeuksiin kipuavan patikkareitin

Nólsoyn saarelle pääsee lautalla Tórshavnista useamman kerran päivässä. Jos haluaa tehdä lähes koko saaren halki vievän patikan, kuten mekin teimme, kannattaa siihen varata aika noin 4-6 tuntia, omasta kunnosta, lampaidenihastelutauoista ja yllättävistä sääilmiöistä riippuen. Lautta-aikataulut kannattaakin tarkistaa ennakkoon ja lähteä saarelle aamun ensimmäisillä lautoilla, jotta ehtii viimeistään illan viimeisillä takaisin – jos ei mieli jäädä saarelle yöksi.

Me olimme ennalta tutustuneet Nólsoyn halki kulkevaan patikkareittiin ja todenneet sen meidän kiinnostuksiin nähden sopivimmaksi vaihtoehdoksi tutustua saareen. Aluksi meidän oli kuitenkin hieman hankala hahmottaa, mistä reitti kulki.

Tällaiset söpöläiset tuli bongattua alkumatkasta!

Kuljimme myös ohi raunioiden, joiden paikalla on aikanaan sijainnut Nólsoyn vanhin asutus

Nólsoyn satama sijaitsee pienessä poukamassa saaren kapeimmassa kohdassa, lähellä saaren pohjoiskärkeä. Sataman vastarannalla siintää Nólsoyn asutuskeskus, jonne ei kannata suunnata tätä patikkaa taittamaan. Sen verran kyllä tiesimme, että suunta on kohti etelää, mutta koska tämä patikka oli ensimmäisemme Färsaarilla, olimme aluksi hieman hukassa siitä, mistä tunnistaa maastossa kulkeva reitti.

Onneksi puhelimen maps.me-karttasovellus ja maastoon merkityt opasteet alkoivat johdattaa meitä oikeille jäljille. Maastoon oli polun varrelle ripoteltu sekä pieniä puisia opastemerkkejä että myös isoja kivikasoja suuntaa näyttämään. Varsinkin vähän pidemmälle kuljettuamme nuo kivikasat toimivat hyvänä reittiohjeena, vaikka suurelta osin polkukin maastossa erottui.

Kartalta olimme siis etukäteen saaneet yleiskäsityksen siitä, minkälainen saarta halkova reitti olisi, mutta mikä meille tuli pienenä yllätyksenä oli se, että reitti lähti heti kättelyssä nousemaan varsin korkealle. Olimme aiemmin naureskelleet, että kiivetään suoraan ylös vuoren korkeimmalle kohdalle ja siellä paahdetaan. Hetken aikaa saarelle saavuttuamme reitti näyttikin kulkevan vuoren juurta myötäillen, mutta aika nopeasti hymymme hyytyivät, kun tajusimme, että reitti vie juuri sinne, minne emme toivoneet – ylös.

Tässä vaiheessa hymymme hyytyivät, kun tajusimme, että reitti nousee lähes tuon nyppylän huipulle asti!

Korkeuksista näkee kauas

Alun nousu ei onneksi ollut ihan niin paha kuin miltä se reitin alusta katsottuna näytti. Pientä reipastelua se silti vaati, mutta ei tämä nousu onneksi meidän mehuja juonut. Oli pieni korkeammalle eteneminen hyväksikin – ylempää avautuvat maisemat olivat varsin komeat, etenkin kun sää oli pääosin jopa yllättävän aurinkoinen. Ja sitä paitsi nousu oli edessä jo alussa, kun energiaa ja reippautta oli vielä vaikka muille jakaa. Joten ei tuntunut missään!

Färsaaret on lampaiden ystävän unelmapaikka, eikä Nólsoy ollut sen suhteen poikkeus. Mitä pidemmälle etenimme, sitä enemmän lampaita tuntui tulevan vastaan. Oli uskomatonta katsella, millaisissa kallistuskulmissa olevissa rinteissä lampaat olivat kuin kotonaan ja söivät nautinnolla, aivan kuin ruokapöydässä olisivat.

Paljon muita eläinkohtaamisia Nólsoyn saari ei meille tarjonnut. Esimerkiksi lunneja emme täällä bonganneet. Eniten niitä onkin Mykinesin taianomaisella saarella, mutta satunnaisesti niitä voi muuallakin kohdata. Tänne kuitenkin kannattaa etupäässä suunnata patikointi ja raitis ilma mielessään.

Kun olimme taittaneet matkaa hyvän aikaa ja olimme jo lähellä saaren eteläpäätä, alkoi sää näyttää, mihin kaikkeen se Färsaarilla pystyykään. Taivas meni ihan hetkissä synkkään pilveen ja meidän niskaan alkoi sataa märkiä rättejä rännän muodossa. Hetkessä näkyvyys oli lähes nollissa – ja tämä varmasti tapahtui juuri sen jälkeen, kun olimme ääneen päivitelleet, kuinka hyvä säkä meillä olikaan aurinkoisen sään kanssa käynyt. Rättien tuotanto loppui lyhyen, mutta samanlaista märkää lähmää saimme päällemme vielä pariin otteeseen.

Patikkareitti vie kauniille majakalle

Varsinkin jos on ulkoilun tai majakoiden ystävä, kannattaa Nólsoyn halki taittava reitti kulkea päästä päähän. Saaren eteläpäässä reitti nimittäin johdattaa kauniille, valkoiselle majakalle. Itse olen majakoiden suuri ystävä, joten tällainen päätepiste kruunasi tämän reitin.

Majakan luona päätimme pitää ruokatauon, sillä olimmehan olleet liikkeellä jo useamman tunnin verran. Meillä oli mukana retkikeitin ja -ruuat ja tuulisella saarella haimmekin keittimelle tuuletonta paikkaa läheisen eläinsuojan takaa. Jos keittiövalintamme oli muutenkin erikoisemmasta päästä, asian kruunasi suojassa jo jonkin aikaa kuolleena ollut eläin, josta tuuli kantoi neniimme vienoja tervehdyksiä aina välillä. Syömään siirryimme suosiolla hieman kauemmas.

Kyllä kelpasi olla, kun ruokailun maisemana toimi meri ja majakka. Tämäkin oli pystytetty varsin yksinäisen näköiseen kohtaan. Varsin rauhassa saimme muutenkin Nólsoylla olla lampaita lukuunottamatta, vain kourallinen muita reippailijoita tuli meitä vastaan koko patikkamme aikana.

Vaikka Nólsoy ei tarjoa ehkä niitä Färsaarten kaikkein huikempia maisemia, oli se silti mainio päiväpatikkakohde. Saarella riitti paljon ihasteltavia ja reittikin oli sopivan haastava. Sen verran vähän aikaa meille patikointimme jälkeen jäi, että emme enää ehtineet käydä tutustumassa Nólsoyn sympaattisen näköiseen kylään, mutta sielläkin varmasti kannattaa käydä, jos aikaa riittää.

LUE MYÖS NÄMÄ:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  BLOGIT.FI  

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  20.2.2020 at 00:15

  Toistan taas vähän itseäni, mutta kyllähän nuo maisemat todella vaikuttavilta näyttävät, vaikka mielestäsi ei aivan parhaimmistoa olleetkaan.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   21.2.2020 at 13:10

   Joo, ei maisemissa todellakaan mitään vikaa ollut. Mutta kun oli nähnyt Färsaarilla vieläkin huikeampia maisemia ja maastonmuotoja, niin Nólsoy tuntui sen jälkeen hieman tavalliselta 😀

Leave a Reply