Kerran poistuin kotoa
Eurooppa Kaupunkilomat

British Museum – upea ilmainen museo Lontoossa

Lontoo on mielestäni mahtava kohde museoiden ystäville. Kaupungista löytyy paljon mielenkiintoisia ja laadukkaita museoita ja mikä parasta, moneen niistä pääsee ilmaiseksi! Yksi Lontoon museosuosikeistani on British Museum, jossa riittää todella paljon mielenkiintoista nähtävää vaikka kuinka monelle vierailukerralle.

Olen käynyt British Museumissa kahdesti: ensimmäinen kerta oli kymmenen vuotta sitten, kun olin Lontoossa ensimmäistä kertaa. Silloin museossa tuli pyörähdettyä pikaisesti katsomassa Rosettan kiveä ja muitakin egyptiläisiä aarteita.

Rosettan kivi

Viime pääsiäisenä ehdin British Museumiin uudemman kerran, aikaakin oli käytettäväksi niin paljon, kuin museota jaksaisin tutkailla. Valitettavasti pääsiäinen yhdistettynä ilmaiseen museoon oli hieman huono yhdistelmä, sillä vaikka olin liikkeellä jo aamupäivästä, museo pursuili innokkaita kävijöitä. Jaksoin silti muutaman tunnin verran velloa ihmismassojen vietävänä ja nauttia museon annista.

Ihmiskunnan historian ja kulttuurin museo

British Museum on mielestäni todella laadukas, kävijäystävällinen ja mielenkiintoinen museo. Sellainen, jonka kokoelmien näkemisestä voisi mielellään jopa maksaa. Museolla on todella pitkä historia, ensimmäinen versio museosta on perustettu jo 1700-luvun puolivälissä. Nykyisessä, kreikkalaishenkisessä rakennuksessaan se on majaillut jo 1850-luvulta asti.

Jos museolla on pitkä historia, myös sen kokoelma on valtava. Museon kokoelmiin kuuluu yli seitsemän miljoonaa esinettä, joista ehdin viimekertaisen käyntini aikana nähdä murto-osan. Nämä miljoonat esineet kertovat tarinaa siitä, miten ihmiset ja kulttuurit ovat aikojen saatossa kehittyneet. Miten vuosituhansien takaiset kulttuurit ovat toimineet ja ilmaisseet itseään ja miten olemme päätyneet siihen, mitä edustamme tänään.

Vaikka museon idea ja sitä tukeva todella monipuolinen kokoelma ovatkin hyviä, ei sitä voi päästää aivan kritiikittä. Alussa mainitsemani esine, Rosettan kivi, joka on avain hieroglyfien tulkintaan, nähtäsiin monien mielestä mieluummin sen kotimaassa Egyptissä kuin tuhansien kilometrien päässä savusumuisessa Lontoossa. Museon kanta asiaan taas on, että museon idea katoaisi, jos sillä ei olisi asettaa näytteille esineitä historiastamme.

Ymmärrän kyllä molemmat kannat, ja itsekin kävin katsomassa nimenomaan Rosettan kiveä ja muita Egyptin historian esineitä. Ongelmaa varmasti tuottavat ainakin esineet, jotka eivät ole päätyneet kokoelmiin vapaehtoisina lahjoituksina alkuperämaastaan.

Valtava, mutta myös mukava museorakennus

Välillä tuntuu, että kulttuurisesti tärkeitä paikkoja, kuten kirjastoja ja museoita, sijoitetaan hienoihin historiallisiin rakennuksiin, sillä niiden annit täydentävät toisiaan. Kuitenkin joskus lopputuloksena on toimimaton ratkaisu, sillä annettu tila ei tue sen käyttötarkoitusta. Esimerkiksi Pietarin Eremitaasi on rakennuskompleksina huikean kaunis, mutta museona todella raskas kokemus epäkäytännöllisen pohjaratkaisunsa vuoksi.

British Museum taas oli mielestäni todella toimiva ja selkeä museo. Esineet pääsivät hyvin oikeuksiinsa eikä koko ajan tarvinnut miettiä, missä onkaan ja minne voisi mennä päästäkseen seuraavaan näyttelyyn tai pois rakennuksesta. Näinkin on pariin kertaan käynyt…

Museon kahdessa kerroksessa riittää niin paljon nähtävää, että voisin tehdä vielä vaikka viisi vierailua sinne, enkä varmasti kyllästyisi tai halutessani edes päätyisi katsomaan samoja näyttelyitä. Kun kyseessä on näin valtava museo, mielestäni sinne ei välttämättä kannata mennä ihan vain haahuilemaan, vaikka sillä taktiikalla voikin löytää jotain mielenkiintoista.

Itse olin kuitenkin jo ennen vierailua pannut muistiin muutaman mua kiinnostaneen näyttelyn ja keskityinkin niiden koluamiseen. Vaikka jättisuuret museot ovatkin omalla tavallaan mukavia, seuraa niistä mielestäni varsin helposti ähky. Mun keskittyminen tuntuu herpaantuvan viimeistään kolmen tunnin kiertelyn jälkeen, vaikka antoisaa tutkittavaa edelleen riittäisi.

Tutustu museoon niin syvällisesti kuin haluat

Keskityin edellisellä vierailullani pääasiallisesti pariin eri juttuun: ensinnäkin palasin paremman ajan kanssa tuohon muinaisen Egyptin näyttelyyn, joka oli muistin virkistyksenä mainio. Yllättävän paljon muistin samoja esineitä lähes vuosikymmenen takaa. Toinen suurempi aihealue oli Antiikin Kreikka ja Rooma, joka kiinnosti mua myös paljon, eikä vähintään siksi, että olen käynyt historiapainotteisilla reissuilla sekä Roomassa että Ateenassa.

Ilmaisen, pysyvän museoannin lisäksi British Museumissa on tarjolla myös väliaikaisia, maksullisia näyttelyitä. Näihin näyttelyihin voi tutustua British Museumin nettisivuilla.Tällä hetkellä siellä on kiinnostava Troijaa koskeva näyttely, joka näyttää olevan paikalla vielä maaliskuun alkuun asti, jolloin olen menossa seuraavaksi Lontooseen. Pitää siis laittaa harkintaan.

Jos museokokemuksesta haluaa saada irti enemmän kuin pelkästään esineitä tuijottamalla tai infolappuja lukemalla, museoon voi tutustua syvemmin parilla eri tavalla. Paikan päältä voi vuokrata äänioppaan. Museon keskeiset sisällöt selostettuna voi myös ladata kuunneltavakseen iTunesista ja Google Playsta. Tästä voit lukea enemmän näistä keinoista.

PIENI VINKKIBOKSI BRITISH MUSEUMISTA:

  • British Museum sijaitsee Lontoossa osoitteessa Great Russell St
  • Museo on auki lauantaista torstaihin kello 10-17.30 ja perjantaisin kello 10-20.30
  • Museon perusnäyttelyihin on maksuton sisäänpääsy, ainoastaan erikoisnäyttelyihin tai opastetuille kierroksille haluavilta veloitetaan maksu
  • Museosta löytyy museokauppoja sekä ravintoloita, paikan ruokatarjonnasta löydät lisätietoa tästä
  • Varaudu varsinkin yleisten lomien (kuten vaikka pääsiäinen) aikaan pitkiin jonoihin ja ruuhkiin museossa

British Museum on yksi museosuosikkejani maailmalla New Yorkin luonnonhistoriallisen museon lisäksi. Tänne tulen varmasti vielä palaamaan!

LUE MYÖS NÄMÄ:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  BLOGIT.FI  

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply