Kerran poistuin kotoa
Kaupunkilomat Suomi

Historiallisen Turun tunnelmaa Vanhan Suurtorin ympäristössä

Vaikka Turku onkin mulle kaupunkina varsin tuttu, ovat sen historialliset kulmat jääneet mulle vieraaksi aivan viime kuukausiin asti. Turun vanhoista rakennuksista olen kyllä tutustunut Turun linnaan ihan urakalla, erityisesti tänä vuonna. Turun tuomiokirkonkin olen toki nähnyt vaikka mistäpäin kaupunkia. Mutta silti Turun Vanha Suurtori lähiympäristöineen oli jäänyt mulle vieraaksi.

Lokakuussa päätin vihdoin korjata tämän puutteen Turun tuntemuksessani. Lähdimme kaverini Paulan kanssa Turkuun, koska Turun linnassa oli syysperjantaisin tarjolla Kidutusta, kummituksia ja kuolemaa -kierroksia, jolle halusimme osallistua. Koska aikaa riitti muuhunkin, ehdimme tehdä pienen kierroksen Turun keskustan vanhojen rakennusten ja paikkojen kautta.

Luostarin Välikatu

Lähestyimme Vanhan Suurtorin aluetta keskustasta, Aurajoen rantoja pitkin, joten luonteva reitti historiallisen Turun sydämeen kulki ihastuttavan Luostarin Välikadun kautta. Kapea mukulakivikatu, jota ympäröivät lämpimänsävyiset, korkeat rakennukset on keskiaikana toiminut valtaväylänä Tuomiokirkolle. Valtaväylän käsitteet ovat nykypäivään tultaessa hieman muuttuneet. Sympaattinen Luostarin Välikatu oli niin kapea, että siinä suomalaiseen, laajaan omaan tilaan tottuneella oli tekemistä, jos joku toinen käveli vastaan.

Luostarin välikatu ei ollut pitkä, mutta sen vanhanajan tunnelma toi mieleen erityisesti Tukholman vanhankaupungin. Harmi, ettei tuolla alueella ollut enempää vastaavia historiallisia sopukoita jäljellä. Näinkin lyhyellä tienpätkällä pääsee silti helposti käsiksi paikan keskiaikaiseen tunnelmaan, varsinkin siksi, ettei kapealla kadulla aja autot ohi muistuttamassa nykypäivästä.

Vanha Suurtori

Kun Luostarin Välikadun kulkee länsi-itäsuunnassa, tupsahtaa aivan huomaamattaan Vanhalle Suurtorille. Pakko myöntää, että isojen rakennusten ja puistikoiden reunustama Suurtori ei vastannut mielikuvaani torista, sillä entisenä vaasalaisena miellän torin Vaasan keskustan torin mukaan suureksi neliöksi. Vanha Suurtori oli enemmänkin rennosti taakse nojaavan L-kirjaimen muotoinen.

Vanhaa Suurtoria reunustavat rakennukset ovat varsin merkittäviä historiallisia rakennelmia. Sen laidoilta löytyvät niin Brinkkalan talo, Vanha Raatihuone, Hjeltintalo kuin Juseliuksentalokin. Brinkkalantalo on monille varmasti tuttu, sillä sen parvekkeelta julistetaan joulurauha. Tori on erittäin luonteva miljöö siellä järjestettäville Keskiaikaisille markkinoille. Upeiden talojen kupeessa pääsee taas imemään itseensä historiallisen Turun tuulia. Upeat talot saavat hieman muotonsa takia vaatimattoman torin näyttämään arvokkaalta.

Vaikka tori olikin mielestäni hieman maltillisempi kuin sen nimen puolesta odotin, on se aikanaan ollut varsin tärkeä maantieteellinen piste ja tärkeiden teiden solmokohta. Siellä kohtasivat aikanaan niin Hämeen härkätie kuin rantatie Viipurista. Vastikään Viipurissa käyneenä on pakko hämmästellä sitä, kuinka nykypäivänä pitkiltä tuntuneita matkoja entisetkin tiet ja niillä matkanneet ovat taittaneet.

Turun tuomiokirkko

Kivenheiton (tai muutaman, jos oikeasti pitäisi itse lähteä kiviä viskomaan) päässä Vanhalta Suurtorilta sijaitsee yksi Turun ikonisimmista maamerkeistä, Turun tuomiokirkko. Vaikka olenkin bongaillut tuomiokirkkoa useamman kerran säällisen etäisyyden päästä, en muista, olenko ikinä käynyt ihmettelemässä sitä kosketusetäisyydeltä. Nyt kuitenkin päätimme tehdä kierroksen Turun tuomiokirkon ympäri.

Pienen porrastreenin jälkeen edessämme kohonneet kirkon ulkoseinät tarjosivatkin kattauksen mielenkiintoisia yksityiskohtia. Keskiaikaiseen kirkkoon mahtuu paljon eri tyylisuuntia erikoisten yksityiskohtien lisäksi, mua eniten ihastuttanut yksittäinen juttu tuomiokirkossa oli sen sivulta löytynyt upea goottilaishenkinen oviaukko.

Bongasimme myös pari umpeenmuuratun näköistä, oletettavasti entistä ikkunaa. Seinissä oli selkeästi ikkunan muotoinen vaaleampi kohta, mutta näkymä seinän läpi puuttui. Tuomiokirkkoa kiertäessään kannattaa siis nostaa katseensa myös ylös, siellä suunnallakin oli tarjolla mielenkiintoisia juttuja ihmeteltäväksi.

Vartiovuorenmäki

Koska historiallinen otos Turusta oli tarjoiltu varsin kompaktissa koossa, jäi meillä aikaa vielä muullekin. Paulan ideasta päädyimme käymään vielä Vanhan Suurtorin lähistöllä sijaitsevalle Vartiovuorenmäelle. Tässä kohtaa seikkailun teema hieman muuttuu, sillä puistossa ei ollut tarjolla ihan keskiaikaista Turkua, mutta silti pari mielenkiintoista juttua.

Vartiovuorenmäki tarjosi meille päivän toisen porrastreenin, mikä kertoo siitä, että paikka todellakin sijaitsee muuta keskustaa korkeammalla. Mäelle kannattaakin kavuta maisemien takia – tosin ei välttämättä loka-marraskuun taitteessa, jolloin Suomi ei valitettavasti ole hehkeimmillään. Sieltä näki kuitenkin tuomiokirkon eri perspektiivistä.

Maisemien lisäksi Vartiovuorenmäellä oli meille muutakin tarjottavaa. Vaikka paikan korkeimmilla kohdilla sijaitseekin varsin näyttävä tähtitorni, meidät houkutteli paikalle sen vieressä nököttävä historiallinen vesisäiliö, joka aikanaan oli Turun ensimmäinen vesitorni. Mitenkään tornimainen vesisäiliö ei ole, mutta se menisi vaikka astetta hienommasta Hobittilan rakennuksesta! Vartiovuorenmäki oli varsin puistoisa ja jonain muuna ajankohtana olisi varmasti kiva paikka viettää aikaa.

Vaikka suuri osa Turun varhaisinta historiaa onkin tainnut jo kadota, on kiva, että siellä on edelleen paikkoja ja rakennuksia muistuttamassa menneistä ajoista. Turun linna on edelleen suosikkipaikkani Turussa, mutta näitä keskustan historiallisia kulmia oli myös mielenkiintoista kierrellä. Turusta varmasti löytyy vielä lisää kiinnostavia paikkoja, joihin tutustua saman teeman tiimoilta!

LUE MYÖS NÄMÄ:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  BLOGIT.FI  

You Might Also Like...

4 Comments

 • Reply
  Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  9.12.2019 at 22:47

  Turku on upea kaupunki, olen asunut (ja opiskellut) 8 vuotta. Tiesitkö, että Vartiovuorenmäki on paikka, jossa opiskelijat juhlivat vappua? Mielenkiintoista muuten, että kiinnitit huomiota Tuomiokirkon tiiliin. En valitettavasti muista yksityiskohtia nyt tarkkaan, mutta muistelisin, että niissä on monenlaisia kaiverruksia (korkeallakin) muurausajalta.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   10.12.2019 at 21:07

   Ah, sieltä löytyikin kunnon Turku-ekspertti! Mun Turku-tuntemus rajautuu hyvin tehokkaasti TPS:n peleihin, Ruisrockiin, Turun amk:iin ja Varissuohon (ja viime aikoina sinne Turun linnaan), joten tuo Vartiovuorenmäki ei kyllä ollut tuttu muiden toimintojensa kautta. Voin kuitenkin hyvin kuvitella sinne vappukarkelot! Mä kiinnitän huomiota aika paljon kaikenlaisiin yksityiskohtiin. Turun linnaa kierrellessämme huomattiin myös, että ulkoseinissä ja niiden välittämässä läheisyydessä oli kaikenmoisia ulokkeita, koukkuja ja lenkkejä, joille keksittiin varsin arveluttavia käyttötarkoituksia. Niitä en ihan viitsinyt tekstissäni mainita 😀 Mutta pitää kierrellä kirkkoa joskus toistekin, paremmalla säällä. Siitä varmasti löytyy vielä lisää mielenkiintoisia juttuja ihmeteltäväksi.

Leave a Reply