Kerran poistuin kotoa
Suunnitelmat

Reissuvuosi 2020 – pienet suunnitelmat ja suuret haaveet

Vuodenvaihteen tienoo tuntuu kirvoittavan matkablogeissa kahdenlaisia postauksia: ensin katsotaan kuluneeseen matkailuvuoteen ja sitten tähyillään tulevaan. Itse olen jo raapustanut katsauksen vuodesta 2019, joten nyt on luontevasti aika siirtää katseet jo vuoteen 2020, joka häämöttää jo aivan nurkan takana.

Tulevasta vuodesta on tulossa hieman erilainen ja siinä on myös potentiaalia kaikkeen mielenkiintoiseen. Tulen olemaan kevään opintovapaalla. Olenkin varmasti useampaan kertaan blogin puolella todennut, että kulunut syksy, jossa yhdistelin vaihtelevalla menestyksellä töissäkäynnin ja opiskelun, on ollut todella rankka.

Samansisältöistä opiskelutahtia on tiedossa myös keväällä, joten uumoilin, että tästä yhtälöstä on järkevintä tiputtaa työt hetkeksi pois, että tekeminen pysyy mielekkäänä. Mun arki tuntuu tällä hetkellä koostuvan vahvasti kolmesta eri yksiköstä, töistä, opiskeluista ja vapaa-ajasta. Näistä en halua pudottaa kelkasta opiskeluja, enkä edes yritä jättää vapaa-aikaa minimiin, joten opintovapaa on ideaali ratkaisu siihen, että saan lukuvuoden toivottavasti kunnialla maaliin.

Opintovapaalle en kuitenkaan ole suunnitellut (vielä) sen suurempia. Aikaa pitää kuitenkin jäädä opiskelulle, vaikka kokonaan verkossa toteutuvat opintoni antavatkin varsin paljon joustovaraa tuleviin kuukausiin. Jotain pientä olen kuitenki jo ensi vuodelle ehtinyt kehitellä ja hieman suunnitellakin.

Tässä on suunnitelmani ja haaveeni vuodelle 2020:

Lontoo ja Oxford Harry Potterin innoittamana

Ensi vuoden ainoa jo varmistunut reissu tulee viemään mua keväällä tuttuun ja turvalliseen Lontooseen, joka maustuu ripauksella uutta tuttavuutta, Oxfordia. Tämän reissun kantava teema on puhtaasti Harry Potter, sillä pääsen vihdoin uusintavisiitille Warner Brosin studioille. Olen käynyt siellä ensimmäisen ja ainoan kerran vuonna 2012, kun paikka avattiin ja sen jälkeen sinne on kuulemani mukaan tullut vaikka mitä uutta. Nyt on siis aika palata sinne!

Lisäksi tarkoituksena olisi tehdä päiväreissu Oxfordiin, myös Harry Potterin innoittamana. Kaupungista löytyy useita Potter-leffasarjassa vilahtavia kuvauspaikkoja, joten kun lähistöllä jo muutenkin ollaan, niin miksi ei samalla tulisi piipahdettua Oxfordissa.

Aikaa Englannille on yhteensä neljä päivää, joten siinä ehtinee tehdä vähän muutakin kuin potteroida. Lontoo tarjoaa onneksi aina kaikkea kivaa, joten tekemisen puutteesta siellä ei tarvitse kärsiä.

Portugali

Tämä on oikeastaan sarjassa lentojen ostoa vailla. Kuten jo totesin, ovat opintoni onneksi niin joustavia, että voin tehdä niitä periaatteessa missäpäin maailmaa tahansa, kunhan netti ja läppäri toimivat. Joten suunnitelmissa olisi ottaa varaslähtö kevääseen pariviikkoisen Portugalin-reissun siivin.

Vierailin ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan kertani Portugalissa toissavuonna, maailmanympärimatkani viimeisenä kohteena. Tuolloin viikon mittaista ensikosketustani maahan hankaloitti karmea flunssa, joka iski pyytämättä ja yllättäen ja haittasi noin puolta tuosta lyhyestä piipahduksesta.

Kamalasta olosta huolimatta Portugali ihastutti mua valtavasti, joten haaveilen kovasti sinne paluusta. Parissa viikossa ehtisin nauttia kiireettömästi sekä Lissabonista että sydämeni viime kerralla vieneestä Portosta. Lisäksi aikaa olisi piipahtaa esimerkiksi Sintrassa, jonka jätin viimeksi suosiolla väliin.

Wales

Snowdonia | kuva: pixabay.com

Tässä kohdin hypätään jo hieman kysymysmerkkisiin suunnitelmiin. Wales on kiinnostanut mua pitkään ja sitä on tullutkin hieman heiteltyä ilmoille ensi vuoden kohteena. Snowdonian kansallispuisto haikkailumahdollisuuksineen houkuttaisi, samoin Walesin linnat. Lisäksi olen bongannut walesilaisen lunnisaaren, jonne haluaisin palavasti päästä käymään! Majakoitakin Walesista näyttää löytyvän, joten tässä olisi todella paljon mahdollisuuksia päästä toteuttamaan monia kiinnostuksen kohteita samalla reissulla.

Slovenia + MetalDays

Slovenia | kuva: pixabay.com

En ole vieläkään käynyt Sloveniassa, ja tämä alkaa olla jo huutava vääryys! Asia toivottavasti korjautuu ensi vuonna. Olemme yhden kaverini kanssa puhuneet mahdollisuudesta lähteä käymään maan kuuluisalla ja puitteiltaan upealla MetalDays-festareilla ja nyt seuraammekin innoissamme festarin bändijulkistuksia. Vielä ei ole ilmoitettu mitään meitä tarpeeksi sykähdyttävää, mutta onneksi tässä on aikaa.

Slovenia kiinnostaa muutenkin todella paljon ja uskon, että käynti siellä toteutuu ensi vuonna joka tapauksessa. Maan luonto tarjoaa huikeita maisemia ja varmasti myös kivoja patikkareittejä. Lisäksi haluan ehdottomasti päästä testaamaan Planican lentomäen vaijeriliukua, jota Lähtöportti-blogin Mika on käynyt kokeilemassa.

Olavinlinna

kuva: pixabay.com

Olen päässyt kotimaisten linnojen kiertämisessä vihdoin hyvään vauhtiin. Jäljellä olevasta kolmikosta mua kiinnostaisi eniten vierailla Savonlinnan Olavinlinnassa. Kiinnostavan näköinen ja ilmeisesti myös varsin hyvin säilynyt linna on tuntunut Tampereelta katsottuna kaukaisen sijaintinsa vuoksi hieman hankalalta käyntikohteelta, mutta ehkä kevään mittaan sille löytyisi vihdoin aikaa.

Olavinlinna on myös yksi kohde ensi vuoden kymmenen kohdan kotimaanmatkahaasteessani. Suomessa tulen toivottavasti matkustamaan muutenkin ensi vuonna, mutta suunnitelmia sen suhteen en ole vielä sen suuremmin tehnyt. Jos kevättä kohti sää näyttää kivalta, teen varmasti suhteellisen spontaania lähimatkasuunnitelmia sen mukaan.

Joku äkkilähtö

Vaikka olen matkustellut paljon, en ole ikinä ottanut äkkilähtöä minnekään! Työni ei ole vapaiden järjestämisen kannalta erityisen spontaania, loma-ajat pitää tietää hyvissä ajoin ja yleensä lomien toteutumisen haluaa myös varmistaa sillä, että varaa siihen jonkun reissun etukäteen. Olen nyt kuitenkin vähän makustellut ajatusta siitä, josko voisin alkuvuodesta tarttua johonkin äkkilähtömahdollisuuteen. Suomen talvi kypsyttää jo nyt, vaikka tuntuu, että näillä leveysasteilla se ei ole edes kunnolla alkanut. Joten ehkä ensi vuosi on mun vuosi tämän suhteen!

Junamatkustusta pitkin Eurooppaa

Ranskan Carcassonne on yksi lukuisista Euroopan kohteista, joissa haluaisin päästä käymään! | kuva: pixabay.com

Mun toiveet ja suunnitelmat ensi vuodelle ovat varsin Eurooppa-painotteiset. Olen kyllä taittanut viime vuosina jonkin verran matkaa junalla pitkin Eurooppaa, mutta en pitkiä matkoja ja aikoja maasta toiseen seikkaillen. Ehkä jos keväämmällä opinnot sujuvat tarpeeksi hyvin, voisin heittää muutaman viikon seikkailun jossain päin Eurooppaa. Ranskassa olisi paljon kiinnostavia kaupunkeja, Luxembourgissa en ole vieläkään päässyt käymään. Italiaankin voisi pitkästä aikaa palata. Tai sitten käydä tutustumassa itäisempään Eurooppaan. Vaihtoehtoja on niin paljon!

Tälle listalle ei jostain syystä päätynyt konkreettisena yhtään kaukomatkahaavetta. Ei sillä, etteikö niitä olisi. Vaikka vuosi on pitkä, jotenkin osaan suunnata katseeni vasta edessä häämöttävään opintovapaaseen ja vähän myös sitä seuraavaan kesään ja lomaan.

Loppuvuodelle en ole tehnyt edes ajatuksen tasolla oikein mitään suunnitelmia. Toki marraskuussa olisi ihana suunnata taas New Yorkiin, kaupunki on mielestäni silloin parhaimmillaan. Etelä-Amerikkaankin kiinnostaisi palata. Kaipaan sinne suunnattomasti, mutta haluaisin myös omistaa tarpeeksi aikaa siellä reissaamiseen, vähintään pari viikkoa.

Tältä ja toivottavasti vielä paljolta muulta näyttää vuosi 2020 matkojen osalta. Millaisia suunnitelmia sulla on ensi vuodelle?

LUE MYÖS NÄMÄ:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  BLOGIT.FI  

You Might Also Like...

4 Comments

 • Reply
  Suunnaton
  25.12.2019 at 14:21

  Voi Wales! <3 Snowdonia on aivan ihana! Ja niin kyllä muukin Wales merenrantakallioineen ja pienine kylineen.
  Ehkä ootkin jo törmännyt tähän, mutta Snowdonian patikointireiteistä löytyy tosi hyvä infosivusto, jota itse hyödynsin aika paljon. Nopean googlailun perusteella se taitaa olla tämä, näyttää ainakin tutulta: https://www.walkupsnowdon.co.uk/

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   30.12.2019 at 22:17

   Wales kyllä tuntuu “paperilla” ja kuvien perusteella ihan mun matkakohteelta. Toivon todella, että tämä reissu toteutuu 🙂 Kiitos vinkistä! Varmaan olenkin tuohon sivuun törmännyt, mutta hyvä tietää, että se on myös hyödyllinen. Enemmän olen toistaiseksi keskittynynyt Walesin lunnitilanteen tutkailuun, mutta kohta varmaan pitäisi miettiä muutakin runkoa. Tai no, kyllä pari viikkoa lunnisaarella olisi aivan hyvä suunnitelma sekin 😀

 • Reply
  Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  29.12.2019 at 00:29

  Kivoilta kuulostaa suunnitelmat!

  Voiko kysyä, mitä muuten opiskelet?

  Slovenia on meilläkin ollut kiinnostuksen kohteena. Pienestä koostaan huolimatta se vaikuttaa todella monipuoliselta matkakohteelta. Mielestäni se tarvitsee ehdottomasti aikaa enemmän kuin “pidennetty viikonloppu”, jonka vuoksi se ei ole vielä osunutkaan reitille.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   30.12.2019 at 22:20

   Toki saa opiskeluista kysyä. Opiskelen mediatuotantoa Turun amkissa. Eli näitä siteitä Turkuun löytyy! Näille opinnoille jos joillekin sopii tuo, että kaiken voi opiskella etänä. Jollain muulla alalla se ei varmasti toimisi.

   Slovenia vaikuttaa kyllä todella monipuoliselta ja kauniilta. Mulla on samoja fiiliksiä Slovenian suhteen, että sinne pitäisi omistaa ihan vähintään viikko, niin siksi se on jäänyt vielä toistaiseksi käymättä. Mutta toivottavasti ensi vuosi korjaa tilanteen 🙂

Leave a Reply