Kerran poistuin kotoa
Eurooppa Kaupunkilomat

Pariisin näyttävä Luxembourgin puisto

Pariisi on erityisesti keväisin mainio kohde puistojen ja kaupunkiluonnon ystäville. Kaupungista löytyy paljon upeita puistoja, joissa nauttia kiireettömistä hetkistä, puistojen kauneudesta ja suurkaupungin rauhallisemmasta puolesta. Me kävimme toukokuisella Pariisin-reissullamme useammassa puistossa. Kevään kunniaksi ne olivat upean värikkäitä ja niissä vietti mielellään aikaa myös hieman huonommallakin säällä.

Yksi käymistämme puistoista oli Pariisin latinalaiskorttelin siimeksestä löytyvä Luxembourgin puisto. Vaikka pidän yleisesti enemmän puistoista, jotka näyttävät olevan hieman luonnontilaisempia ja epäsäntillisempiä, oli hyvin mietityn ja ylläpidetyn oloinen Luxembourgin puisto myös makuuni.

Luxembourgin puisto – rauhallinen puisto keskeisellä sijainnilla

Luxemburgin puisto tervehtii sinne saapujia varsin uljaana. Puisto on mahtipontisen tuntuinen säntillisine puuriveineen ja miettittyine istutuksineen. Lisäksi se on ripotelty täyteen patsaita, rakennuksia ja rakennelmia. Vaikka kaikki puistossa oleva tuntuu hieman mietityltä, ei se silti tee puistosta tylsää. Suuri puisto tarjoaa paljon tilaa kävellä, tutkiskella puiston aarteita ja nauttia upeista kukkaistutuksista.

Puisto muistutti mua hieman kahdesta aiemmin käymästäni. Puiston erilaisiin puuhiin ja mielikuvituksellisiin asentoihin ikusuuksiin asti jähmettyneet ihmispatsaat toivat mulle myöskin Pariisista, Louvren kupeesta löytyvän Tuileriesin puiston mielenkiintoisine patsaineen. Yleinen esillepano ja arvokkuus taas vei mua Itävallan Wieniin ja Schönbrunnin palatsin puistoon. Luxembourgin puisto onkin aikanaan ollut osa kuninkaallista palatsia, mikä selittää mielleyhtymäni Wieniin.

Vaikka puiston sijainti on varsin keskeinen ja harmaanakin päivänä siellä riitti kävijöitä, ei puisto ollut ruuhkainen tai hälyisä paikka. Luxemburgin puisto tuntui olleen varsinkin paikallisten lenkkeilijöiden suosiossa, mutta siellä sai silti tutustua näkemäänsä varsin rauhassa, mikä on aina hyvän puiston merkki.

Upeiden ja värikkäiden kukkien puisto

En ole mikään oman elämäni Hemuli siinä mielessä, että tietäisin paljon kasveista, muistaisin niiden nimiä (kerran jouduin jopa googlaamaan voikukan nimen…) tai muuta, mutta värikkäitä kukkaistutuksia on silti mukava ihailla. Hieman harmaana päivänä Luxemburgin puiston kukkaistutukset tuntuivat erityisesti pääsevän oikeuksiinsa, kun muun maailman värikkyys ei vienyt osaa niiden loistosta.

Kukkia puistossa riittääkin. Osa kukista sai kukkia hieman vallattomammin, osa istutuksista taas oli hyvin säntillisessä kuosissa. Mielestäni tämä oli hyvä ratkaisu, sillä se sai puiston tuntumaan siltä, että siellä ei tarvitse varoa jokaista askeltaan.

Kukkaistutuksien sekaan oli myös upotettu noita aiemmin mainitsemiani ihmispatsaita. Yksiväriset, haaleansävyiset patsaatkin pääsivät oikeuksiinsa kirjavan kukkameren ympäröimänä. Vaikka Pariisi olikin varsin mielenkiintoinen kaupunki, mielestäni kaupungin yleisestetiikka on paikoitellen turhan varovainen ja väritön. Luxemburgin puisto oli onneksi vastakohta kaikelle beigeydelle.

Puiston täydeltä upeaa arkkitehtuuria

Luxembourgin puisto ei tarjoile pelkästään palaa luontoa urbaanin kaupungin keskellä. Puistossa on yllättävän paljon kaikkea ihmiskäden rakentamaa vastapainona puille ja kukille.

Puiston laitamilla kohoaa komea Palais du Luxebourg – Luxembourgin historiallinen palatsi. Palatsi toimii nykyään Ranskan senaatin kokoontumispaikkana ja sijaitsee jykevien ja korkeiden aitojen takana. Vaikka palatsiin ei ollutkaan mitään asiaa, oli sen näyttävää arkkitehtuuria mukava ihailla puistossa kävelyn lomassa.

Puistosta löytyy palatsin lisäksi erilaisia suihkulähteitä ja muita ihmisen loihtimia vesialtaita. Yhden veistosmaisen vesialtaan reunalla kyyhötti hellyttävän oloinen sorsapallo, kun kymmenisen sorsaa oli kokoontunut pörröisäksi kasaksi veden äärelle.

Myös patsaita puistossa riittää, niitä on siellä noin sata. Ihmispatsaat olivat mielestäni kaikkein mielenkiintoisimpia, sillä monet niistä kuvasivat ihmisiä veikeissä puuhissa tai olivat sen verran rapistuneita, että saivat patsaiden kasvonpiirteet kummallisiksi.

Sateenuhkaisella säällä puistoon ei tehnyt mieli jäädä määräänsä pidemmäksi ajaksi pyörimään tai vaikka piknikille, mutta hyvällä säällä pidemmällekin ajanvietolle olisi puistosta löytynyt hyvät puitteet. Tällä kertaa tyydyimme vain tutustumaan puiston eri sopukoihin ja mielenkiintoiseen tarjontaan, jossa silti riitti nähtävää pidemmäksikin aikaa.

Pieni vinkkiboksi Luxembourgin puistosta:

  • Luxemburgin puisto sijaitsee Pariisin 6. kaupunginosassa, Seinen eteläpuolella
  • Puiston sijainti kartalla
  • Puistoon ei ole pääsymaksua
  • Puiston aukioloajat vaihtuvat vuodenaikojen mukaan. Puisto aukeaa klo 7.30-8.15 välillä ja sulkee 16.30-20.30 välillä. Puisto sulkeutuu aina tuntia ennen auringonlaskua, mistä voi tehdä suuntaa-antavia päätelmiä siitä, koska se menee kiinni.
  • Ihan puiston vieressä ei ole metropysäkkiä, mutta  keskustan suunnasta tullessa violetti linja 4, joka kulkee Mairie de Mounrougen suuntaan on ainakin hyvä vaihtoehto paikalle saapumiseen. Pois voi jäädä esimerkiksi Odéonin asemalla.

Luxemburgin puisto oli kiva ja rauhallinen pala Pariisia kaupungin sykkeen keskellä. Se sijaitsee sen verran keskeisellä paikalla, että siellä kannattaa mennä käymään samalla suunnalla muutenkin liikkuessaan. Keväällä kukkien kukkiessa puisto on todella kaunis ja ihanan värikäs paikka.

LUE MYÖS NÄMÄ:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  BLOGIT.FI  

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply