Kerran poistuin kotoa
Blogihaasteet

Käytyjä maita on nyt 50 – tässä mietteitä kahdeksasta viimeisestä

Matkablogeissa kiersi muutama vuosi sitten blogihaaste, jossa listattiin kaikki siihen mennessä käydyt maat ja kerrottiin lyhyesti tunnelmia ja mielipiteitä niistä. Vaikka monella on varmasti tullut lisää maita plakkariin tuon haasteinnostuksen jälkeen, kovin moni ei ole tuntunut siihen palaavan. Itse kuitenkin olen. Jos kerran aloitetaan, niin sitten listataan maailman tappiin asti!

Ensimmäisen postauksen kirjoitusurakka oli valtava. Silloin käytyjä maita oli takana 34 (plus Suomi) ja jokaisesta niistä piti postaukseen kirjoittaa jotain. Tuon ensimmäisen, 34 käytyä maata käsittelevän postaukseni, voit lukea tästä. Listan päivittäminen oli jo helpompi rupeama. Maita oli tullut kahdeksan lisää, eli toisessa postauksessa maasaldo oli 42. Tuota seuraavaa postausta pääset lukemaan tästä.

Ihan jokaisen uuden maan jälkeen en siis viitsi listaa alkaa päivittää, mutta nyt on mielestäni kolmannen osan paikka, sillä Malediivien reissun myötä käytyjä maita on mulla nyt 50!

Jos et millään jaksa kahlata läpi kahta edellistä postausta päästäksesi kärryille siitä, missä kaikkialla olen reissannut, tässä maalistaus lyhykäisesti: Kypros, Ruotsi, Viro, Saksa, Belgia, Ranska, Iso-Britannia, Tsekki, Itävalta, Unkari, Latvia, Malta, Alankomaat, Tanska, Kroatia, Bosnia ja Hertsegovina, Espanja, Andorra, Norja, Liettua, USA, Meksiko, Bahama, Liechtenstein, Sveitsi, Italia, Puola, Jamaika, Kreikka, Singapore, Malesia, Islanti, Turkki, Arabiemiraatit, Vatikaani, Kanada, Slovakia, Peru, Venäjä, Irlanti, San Marino ja Monaco. 

Seuraavaksi tunnelmia käymistäni maista järjestysnumeroilla 43-50. Suuri osa näistä tuli kartutettua viimevuotisella maailmanympärimatkallani.

43. Australia

Australia oli ensimmäinen maa viime vuonna tekemälläni maailmanympärimatkalla. Australiassa vietin pari viikkoa, mutta siinä ajassa en edes yrittänyt kiertää koko maata, vaan keskityin ainoastaan pariin kohteeseen: Sydneyyn ja Melbourneen lähiympäristöineen.

Tykkäsin paljon Australian rennosta meiningistä, monipuolisista mutta silti kotoisan tuntuisista suurkaupungista ja siellä matkailun helppoudesta. Varmasti maan luontokohteet olisivat myös mun juttu ja palaan Australiaan ehdottomasti! Kahdessa viikossa sitä ehti vain pintaraapaista. Australiasta en keksi mitään pahaa sanottavaa, kaksiviikkoisesta siellä jäi vain hyviä muistoja.

Lisää juttujani Australiasta voit lukea tästä

44. Uusi-Seelanti

Uusi-Seelanti oli todella upea ja uskomattoman monipuolinen maa niinkin pieneksi saarivaltioksi. Uudessa-Seelannissa vierähti yhteensä 4,5 viikkoa, mutta siinäkin ajassa jäi paljon näkemättä! Uusi-Seelanti on varsinkin luontomatkailijan ehtymätön aarreaitta, minkä takia maasta niin paljon pidinkin. Siellä on todella helppo reissata ympäriinsä, myös vuokra-autolla.

Pidin enemmän maan Eteläsaaresta, siellä siellä luonto oli vielä näyttävämpi ja monimuotoisempi. Mutta ei Pohjoissaaressakaan mitään valittamista ollut. Kävimme myös päiväseltään Eteläsaaren alapuolella sijainneella Stewart Islandilla, joka myöskin oli ihastuttava. Uuteen-Seelantiin haluan myös ehdottomasti palata. Siellä jäivät kaikki useamman päivän vaellukset tekemättä ja Tongariro Alpine Crossingista jäi huonon sään takia paljon hampaankoloon.

Lisää juttujani Uudesta-Seelannista voit lukea tästä

45. Chile

Multa kysytään usein suosikkimaatani. Vaikka yhden maan nostaminen muiden ylitse on todella hankalaa, sillä keskenään varsin erilaisia maita on vaikea verrata toisiinsa. Jos jotain kuitenkin yritän vastata, niin varsin usein vastaukseni on Chile.

Chile on ehkä kaikkein monipuolisin maa, missä olen käynyt. Lisäksi se sijaitsee Etelä-Amerikassa, jolla on erityinen paikka mun sydämessä. Patagonian karu autius ja kauneus oli lumoavaa, Pääsiäissaari taas upean mystinen. Lisäksi pitkänhuiskeaan maahan mahtuu näiden välille niin paljon muuta upeaa. Chilessä vierähti neljä viikkoa, mutta se ei millään ollut tarpeeksi. Turha kai sanoakaan, että lähden takaisin heti kun mahdollista!

Lisää juttujani Chilestä voit lukea tästä

46. Argentiina

Jos olen yllä mainituissa maissa ehtinyt viettää tavallista enemmän aikaa, Argentiina poikkeaa tästä kaavasta. Kävin siellä kahdesti maailmanympärimatkani aikana, ensin kolmen yön verran maailman eteläisimmässä kaupungissa Ushuaiassa, sitten päiväretkellä Perito Morenon jäätiköllä.

Ennen maailmanympärimatkaa Argentiina ei ollut mitenkään erityisesti kiinnostanut mua. Tai oikeastaan en ollut tiennyt Argentiinasta paljonkaan, joten en osannut haaveilla sinne matkustamisesta. Nyt kuitenkin haaveilen. Nuo kaksi sinne tekemääni lyhyttä visiittiä tekivät muhun niin suuren vaikutuksen, että haluan tutustua Argentiinaan paremmin. Sekä Argentiinan Patagoniaan, että myös muuhun maahan.

Lisää juttujani Argentiinasta voit lukea tästä

47. Ecuador

En ole vielä käynyt eteläamerikkalaisessa valtiossa, josta en ole pitänyt. Ecuadorillekin riittää vain ylisanoja. Suurin syyni käydä Ecuadorissa oli palava haluni päästä käymään Galapagossaarilla, mutta maa onnistui tekemään muhun muutenkin suuren vaikutuksen.

Galapagossaaret oli unelmien täyttymys. Pääsin näkemään siellä paljon eläimiä, joista eniten mieleeni jäivät persoonalliset sinijalkasuulat, joilla kirjaimellisesti on turkoosinsiniset räpyläjalat. Ecuadorin luonto tarjosi paljon muutakin kiinnostavaa, yksi mieleenpainuvimmista hetkistä maassa oli pieni päivävaellus aktiivisen tulivuoren rinteellä lähes viiden kilometrin korkeaudessa! Tännekin palaisin mielelläni.

Lue tästä lisää tunnelmia Galapagossaarilta

48. Portugali

Portugali oli maailmanympärimatkani viimeinen etappi ja olin varannut sille viikon, joka jakautui Lissabonin sekä Porton kesken. Valitettavasti puolet ajasta Portugalissa meni sairastellessa, joten en ehtinyt nauttia upeasta maasta niin paljon kuin olisin halunnut.

Kipeänäkin sekä Porto että Lissabon tekivät muhun suuren vaikutuksen! Molemmat olivat niin sympaattisia ja tunnelmallisia kaupunkeja. Portossa jopa haaveilin asuvani. Mua on jäänyt niin paljon harmittamaan se, että ensikosketukseni Portugaliin jäi torsoksi ja paluu näihin maisemiin tapahtuu toivottavasti jo ensi vuonna, ja pidemmän kaavan kautta.

Lisää juttujani Portugalista voit lukea tästä

49. Israel

Israel oli todella mielenkiintoinen ja monipuolinen maa niinkin pienikokoiseksi valtioksi. Siellä tuli vietettyä alkuvuodesta reilun viikon verran ja Israel osoittautuikin varsin toimivaksi talvipaon kohteeksi, varsinkin sen sijainti on todella ideaali. Lennot Suomesta olivat lyhyet eikä aikaeroa ollut.

Mä pidän luontomatkailun lisäksi historiallisista kohteista ja Israelilla historiaa riittää vaikka muille jakaa! Jerusalem on yksi kiehtovimmista kaupungeista, joissa olen ikinä käynyt. Reissulta kotiuduttuani kahlasinkin läpi lähes 700-sivuisen kirjan Jerusalemin historiasta. Israelissa riittäisi kiinnostavaa näkemistä vielä uuden reissun verran, joten ehkä lähivuosina toinen talvipako sinne toteutuu.

Lisää juttujani Israelista voit lukea tästä

50. Malediivit

Malediivit sai kunnian olla 50. käymäni ulkomaa. Vaikka Malediivit ei ole mulle tyypillinen matkakohde, oli se juuri oikea kohde oikeaan aikaan. Marraskuussa en muuta tarvinnut kuin rennon ja lämpimän kohteen, jossa ladata akkujani uskomattoman kiireisen syksyn jälkeen, mutta Malediivit oli rennon matkakohteen lisäksi yllättävän monipuolinen!

Malediivit tarjosi niin paljon aurinkoa, lämpöä ja värejä kuin marraskuussa voi vain toivoa. Siellä oli ihanan rento tunnelma ja se oli todella helppo reissukohde. Rennon hengailun lisäksi päivät siellä koostuivat uimisesta, snorkaamisesta, eläinten bongailusta ja pienistä kävelyretkistä. Ei ehkä aktiivilomailijan unelmakohde, mutta en mäkään ihan aina jaksa aktiivilomailla tai eräjormailla.

Lisää juttujani Malediiveista voit lukea tästä

Tältä siis näyttää ensimmäisen 50 käydyn maani lista. En tiedä, kiinnittikö kukaan huomiota siihen, että Afrikka puuttuu multa täysin näiden maiden joukosta! Pitäisi kyllä vihdoin ottaa agendaksi käydä siellä. Kiinnostusta kyllä löytyisi roppakaupalla, joten en tiedä, miksi sinne en ole vielä päätynyt.

Seuraavista listalle päätyvistä maista en osaa sanoa mitään varmaa. Yhtään reissua uusiin maihin ei ole varattuna. Todennäköistä kuitenkin on, että seuraavat uudet kohteet voisivat olla vaikka Slovenia, Georgia, Luxemburgh ja joku Etelä-Amerikan valtio. Mutta katsellaan! Päivittelen listaa taas kun on sen aika, mutta varmasti aikaisintaan taas 7-8 uuden maan jälkeen.

Missä maassa sun mielestä mun kannattaisi käydä seuraavaksi?

LUE MYÖS NÄMÄ:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  BLOGIT.FI  

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply