Kerran poistuin kotoa
Aasia Matkavinkit

Tällainen matkakohde on Malediivit – käytännön vinkit saarille

Olen saanut paljon kysymyksiä siitä, minkälainen matkakohde Malediivit on. Kysymyksiä on riittänyt paljon eri saarilla matkustamisesta, niissä ja niiden välillä liikkumisesta, raha-asioista, bikini beacheista ja muista. Joten kun mulla on vielä kokemukset Malediiveista tuoreessa muistissa, ajattelin kirjoittaa postauksen verran vinkkejä siitä, millainen kohde Malediivit onkaan.

Tässä siis pieni tietopaketti Malediiveista ja siellä matkustamisesta:

Malediivit on Intian valtameressä ja Intian kupeessa sijaitseva saarivaltio. Se koostuu yli tuhannesta saaresta, joista parisataa on asuttuja. Malediivit on muslimimaa, mikä tarkoittaa muun muassa pieniä rajoituksia pukeutumiseen, mutta myös alkoholin saantiin.

Malediiveilla voi majoittua joko resorteissa, eli saarilla, jotka ovat pelkästään turistien majoittamista ja niihin liittyviä palveluita varten. Toinen vaihtoehto ovat paikallissaaret, eli saaret, joissa nimenmukaisesti asuu paikallisia. Me yövyimme juuri paikallissaarilla.

Resortit ovat yleensä paljon hintavampia majoituskohteita, mutta niissä on tarjolla myös (yleensä kallista) alkoholia ja hieman vapaammat pukeutumissäännöt. Paikallissaarilla alkoholia ei ole, mutta jos sitä mielii saada, voi käydä party boateilla, joissa alkoholia on tarjolla. Me emme niitä testanneet, joten niistä en osaa kertoa kokemuksia.

MAAHANTULO

Suomalaisten ei tarvitse tällä hetkellä (11/2019) hankkia etukäteen viisumia Malediiveille matkatessaan, jos aikoo viettää siellä korkeintaan 30 päivää. Maahan saapuessaan matkaajille myönnetään ilmainen viisumi, joka oikeuttaa maksimissaan 30 päivän oleskeluun. Tuon viisumin saadakseen täytyy täyttää seuraavat ehdot:

 • Passin pitää olla voimassa vähintään 6 kuukautta matkan jälkeen
 • Paluulippu maasta pitää olla ostettuna
 • Majoitus joko hotellista tai resortista pitää olla varattuna

Viisumisäännöt saattavat kuitenkin aina muuttua, joten tarkista tarvittaessa ajantasaiset viisumitiedot tästä.

Lentokoneessa saat täytettäväksesi maahantulokortin, joten varaa kynä mukaasi sitä varten.

SÄÄ

Koskaan ei ole erityisen huono aika matkustaa Malediiveille. Lähellä päiväntasaajaa sijaitsevalla saarivaltiolla on aina verrattaen hyvä sää.

Monsuunikausi on toukokuusta lokakuuhun. Tämä tarkoittaa lähinnä sitä, että sateet ja kosteus lisääntyvät, mutta sadepilvet ohittavat saaret nopeasti, eikä pitkäaikaisista sateista tarvitse yleensä kärsiä. Muina kuukausina on kuivempaa. Lämpötila on yleisesti 20-30 asteen paikkeilla koko vuoden ja aurinkoakin riittää.

Paras aika matkustaa Malediiveille

Jos haluaa välttää sateet, kannattaa Malediiveille suunnata monsuunikauden ulkopuolella, eli marraskuusta huhtikuuhun. Eniten turisteja on Malediiveilla joulukuusta maaliskuuhun, eli jos haluaa välttää ihmisryntäyksen ja sitä myötä kalliimmat hinnat, kannattaa suunnata Malediiveille marras- tai huhtikuussa.

Me olimme Malediiveilla marraskuussa, ja se oli varsin ideaali ajankohta. Majoituksien tai muiden palveluiden hinnat eivät olleet korkealla, eikä turistejakaan ollut kuin muutamia. Vain yksi selkeästi sateisempi päivä mahtui niihin yhdeksään päivään, jotka Malediiveilla vietimme. Parina muunakin päivänä satoi hiukan, mutta niin lyhyinä kuuroina, että se oli ainoastaan virkistävää.

VALUUTTA JA RAHA-ASIAT

Paikallisvaluutta ja dollarit

Malediivien paikallinen valuutta on nimeltään rufiyaa. Yksi euro on noin 17 rufiyaa. Saarilla on kuitenkin laajassa käytössä paikallisen valuutan rinnalla myös USA:n dollarit. Monet hinnat, kuten majoitukset tai saarten väliset pikaveneet ilmoitetaankin dollareissa.

Molemmilla valuutoilla maksaminen onnistuu, ja monesti teimme niinkin, että maksoimme osan ostoksesta dollareissa ja osan rufiyaassa. Paikalliset ovat selkeästi tottuneet toimimaan molempien valuuttojen kanssa. Joskus dollareilla maksettuna sai vaihtorahaksi dollareita, toisinaan taas paikallisvaluuttaa. Paikallisvaluutta kannattaa käyttää pois vielä maassa ollessaan, sillä Suomessa sitä ei vaihdeta euroiksi.

Vinkki: jos vaihdat dollareita Suomessa, kannattaa pyytää mahdollisimman pieniä seteleitä, myös yhden ja viiden dollarin seteleitä. Ruoka ja kauppaostokset ovat esimerkiksi yleensä sen verran edullisia, ettei niitä kannata yrittää maksaa edes 20 dollarin setelillä.

Käteinen ja pankkiautomaatit

Malediiveilla suositaan vielä paljon käteismaksuja. Kolme neljästä hotellistamme ilmoitti varaussivuilla, että ottavat vastaan ainoastaan käteistä. Tosin jälkeenpäin kävi ilmi, että ainakin yhdessä näistä paikoista oli myös korttimaksukone. Kannattaa kuitenkin varautua siihen, että kaikkia maksuja ei voi maksaa kortilla, ja varata käteistä varsinkin retkiä, saarten välillä liikkumista, ravintoloita ja ruokakauppoja varten.

Jos haluaisi maksaa majoituksiaan kortilla käteisen sijaan, kannattaa majapaikkaan laittaa etukäteen vaikka sähköpostilla kyselyä siitä, kävisikö heillä kortti, vaikka he olisivat majoituksten varaussivustoilla ilmoittaneet vain käteisen käyvän.

Olen avannut tässä postauksessa Malediivien matkabudjettimme. Siitä saa varmasti hyviä suuntaviivoja maan hintatasosta. Käteistä meillä kummallakin oli Suomesta lähtiessämme mukana 250 dollarin edestä, mutta reissun puolivälissä nostimme kumpikin vielä jonkun verran paikallista valuuttaa, itse noin 60 euron edestä.

Kannattaa huomioida, että kaikilla paikallissaarilla ei ole automaatteja! Eli lisää käteistä ei voi nostaa koska ja missä tahansa. Malediivien pääkaupungissa Maléssa, minne varmasti suurin osa lennoista saapuu, on automaatteja. Mutta matkamme keskittyi pääasiassa kahdelle paikallissaarelle, Guraidhoolle ja Gulhiin, joista kummassakaan ei ollut pankkiautomaattia.

Kun siis siirryimme paikallissaarelta toiselle, teimme lyhyen pysähdyksen niiden välissä sijaitsevalla Maafushin saarella, jotta saimme lisää käteistä. Kannattaa selvittää ennakkoon, löytyykö kohteestasi mahdollisuus nostaa rahaa. Automaateista saa vain paikallisvaluuttaa, dollareita saa ainoastaan vaihtamalla.

SAARTEN VÄLILLÄ JA SAARILLA LIIKKUMINEN

Maléa lähellä oleville saarille pääsee joko paikallislautoilla tai yhteiskyytejä tarjoavilla pikaveneillä. Kauemmas mielivillä voi olla edessään maan sisäiset lennot. Jos haluaa liikkua paikasta toiseen mahdollisimman nopeasti, kannattaa kohteeksi valita saari tai pari suhteellisen läheltä Malea. Vaihtoehtoja ovat esimerkiksi Guraidhoo, Gulhi, Maafushi, Ukulhas, Rasdhoo, Himmafushi, Huraa (jolla on niin siisti nimi!), Thulusdhoo tai Dhiffushi.

Saarten väliset lautat ja pikaveneet

Valitsimme Malediiveilta matkakohteeksemme kaksi paikallissaarta, joista kummallakin majoituimme kolmen yön verran. Valintakriteereihimme vaikutti eniten kaksi asiaa:

 1. Halusimme, että paikallissaaret olisivat tarpeeksi lähellä pääkaupunki Maléa, jonne lentomme saapuisi. Tarpeeksi lähellä tarkoitti tässä tapauksessa sitä, että saarille pääsi maan sisäisten lentojen sijaan joko paikallislautoilla tai nopeammin kulkevilla pikaveneillä.
 2. Valitsemillamme saarilla tulisi olla tarjolla edullista majoitusta.

Tämän vuoksi tiirailimmekin aluksi Malediivien karttaa ja katsoimme, minkä näköisiä saaria olisi tarjolla kohtuullisen matkan päässä. Ja myös Malediivien lauttojen reittejä ja aikatauluja, jotta tietäisimme, mille saarille olisi edes mahdollista päästä. Valitsimme kaksi saarta, jotka olivat lähellä toisiaan, jotta saarten välillä liikkuminen olisi mahdollisimman vaivatonta.

Malediivien lauttojen reittikarttaan pääset tutustumaan tästä.

Saarten majoituksia voi etsiä helposti erilaisilta hotellien varaussivuilta. Kannattaa laittaa kohdehakuun kiinnostavien paikallissaarten nimiä ja katsoa, minkähintaista majoitusta on tarjolla. Valitsemamme hotellimajoituksen kahden hengen huoneissa kustansivat pääsääntöisesti noin 20-25e/henkilö yötä kohti, mutta majoitukset olivat hintatasoon nähden oikein laadukkaita.

Me emme varanneet lauttalippuja etukäteen, vaan majapaikkamme hoitivat aina nämä asiat päivää-paria ennen kuin halusimme päästä saarelta toiselle. Paikallislautat, jotka ovat edullisia, mutta hitaita, saattavat olla täynnä, jos niitä ei varaa ajoissa, mutta pikaveneiden kyytiin pääsimme aina.

Paikallislauttojien hinta on muutaman dollarin verran, Guraidhoon ja Gulhin suuntaan kulkeneiden pikaveneiden $25/suunta. Mutta minkä menetti hinnassa, säästi taas ajassa, sillä matka-aika noille saarille Malésta on vain puolisen tuntia yhteen suuntaan.

Lautalla Malén lentokentältä Maléen

Malediiveille saavuttuamme vietimme ensimmäisen illan maan pääkaupungissa Maléssa, josta jatkoimme seuraavana aamuna matkaa paikallissaarille. Malediivien päälentokenttä on ihan Malén kupeessa ja lentokentältä kaupunkiin pääsi kätevästi kohteiden välillä kulkeneella paikallislautalla. Lauttasatama on ihan lentokentän terminaalien vieressä. Se on iso valkoinen rakennus, jossa on pikaruokaloiden mainoksia. Lippu maksaa 1 dollarin verran suuntaansa ja matka-aika on kymmenen minuuttia.

Taksien käyttö

Meillä oli tarvetta takseille ainoastaan Maléssa ja viimeisenä yönä lentokentän toisella puolella olevalla Hulhumalen saarella yöpyessämme. Taksien käyttä oli varsin edullista, mutta hinnasta kannattaa sopia etukäteen ja varata matkan maksamiseen joko paikallista rahaa tai pieniä dollarin seteleitä. Matkamme Malén hotellista lauttaterminaaliin maksoi 2 dollaria ja lentokentän ja Hulhumalen välinen matka 5 dollaria.

Kävellen pääsee kaikkialle

Joku kyseli multa Facebookissa, kannattaako paikallissaarilla ollessaan vuokrata moottoripyörää tai vastaavaa kaksipyöräistä ajoneuvoa. Toki kokemukseni rajoittuu ainoastaan kahteen paikallissaareen, mutta ainakin näiden perusteella sanoisin, että jalat ovat niillä aivan riittävä kulkupeli ja muu on vähän turhaa. Toki tämä riippuu varmasti paikallissaarten koosta, mutta ainakin Guraidhoo ja Gulhi olivat niin pieniä, että ne kiersi jalan ilman suuria ponnistuksia.

Gulhi oli niin pieni, että sen päästä päähän käveli noin viidessä minuutissa. Saaren keskiosissa ranta oli aina parin korttelin päässä. Guraidhoo oli hieman suurempi, mutta senkin halki käveli noin vartissa. Kolmen-neljän päivän aikana saaret ehti koluta jalan enemmän kuin hyvin.

Tämä kuva on otettu aika lailla Guraidhoon keskeltä. Rannalle ei ole siellä koskaan pitkä matka!

UIMINEN JA PUKEUTUMINEN

Malediivit on muslimimaa, mikä vaikuttaa sekä yleiseen pukeutumiseen mutta myös uimarantakäyttäytymiseen paikallissaarilla. Resorteissa, joissa paikallisia on ainoastaan työntekijöinä, saa pukeutua ja uida missä tahansa hieman paljastavammin.

Bikini beachit

Jos haluaa mennä uimaan meille tyypillisessä uima-asussa, eli bikineissä, uimapuvussa tai -shortseissa, kannattaa tarkistaa, että paikallissaarelta löytyy tätä varten asialle omistettu bikini beach, eli nimenmukaisesti ranta, joissa saa olla bikineissä tai muuten niukemmissa uima-asuissa. Sekä Guraidhoolta että Gulhista löytyy bikini beach. Bikini beachit erotti kummallakin saarella siitä, että ne olivat hieman aidattu, eli etteivät ne ole suoraan paikallisten silmien edessä.

Kannattaa myös huomioida, että saarilla on “kaikille sopivia uimarantoja”. Näillä rannoilla ei ole sopivaa mennä uimaan bikini beacheille käyvissä uima-asuissa vaan niissä pitää oleilla rannalla ja vedessä peittävämmin. Toki kun Malediivit sijaitsee lähellä päiväntasaajaa ja aurinko porottaa tehokkaasti, saatoin muutenkin uida tai snorklata paita päällä, etten polttaisi itseäni. Vedessä ihon polttaminen tuntui tapahtuvan hyvin tehokkaasti.

Bikini beachit oli rajattu jonkunlaisilla aitavirityksillä. Tosin kun menit veteen, kuka tahansa saattoi nähdä uima-asusi, joten aitojen peittoaste ei ollut kovin kattava.

Muu pukeutuminen

Me noudatimme pukeutumisohjetta, jonka mukaan polvet ja olkapäät olisi syytä peittää paikallissaarilla liikkuessaan. Eli missään narutopeissa tai aivan lyhyissä shortseissa ei saarille kannata suunnata. Mulla oli mukana yksi polvipituinen hame ja kahdet rennot kangashousut, joiden lahkeita pystyi halutessaan käärimään, jos tuli liian kuuma. Yläosat olivat paitoja, joissa oli pienet hihat. Niukempaakin pukeutumista näimme, mutta mielestämme maassa kuuluu olla maan tavalla ja yritimme pukeutumisellamme kunnioittaa parhaamme mukaan paikallista kulttuuria.

RETKIEN VARAAMINEN

Malediivien pienet paikallissaaret eivät itsessään tarjoa kovin paljon tekemistä, ellei halua maata päivästä toiseen rannalla. Saarilta voi kuitenkin tehdä monenlaisia retkiä, kuten snorklausta, sand bank -vierailuja, illallisretkiä ja muita. Lisäksi lähivesillä voi käydä vaikka suppailemassa tai melomassa.

Me varasimme muutamia retkiä paikan päällä ollessamme. Niitä tarjosivat sekä majapaikkamme että lähinnä muut saarten majapaikat. Ilmoituksia erilaisista retkistä tuntui olevan hyvin esillä, joten niiden etsimisen pitäisi olla sangen helppoa. Jos haluaa nähdä hieman vaivaa ja mennä edullisimman hinnan perässä, tai vaikka kartoittaa retkitarjontaa, kannattaa kiertää läpi muutama retkiä järjestävä taho ja tehdä sen jälkeen valintansa.

Retkien hintahaitari on paristakymmenestä dollarista aina reiluun sataan dollariin, riippuen retkien kestosta, aktiviteeteista ja mahdollisista sisältyvistä ruuista. Retkiin ei välttämättä tarvitse saada kokoon suurta osallistujamäärää, kaksinkin voi hyvin saada aikaan kelpohintaisen retken. Kannattaa toki huomioida, että retken hinta saattaa olla kalliimpi, jos osallistujia on vähemmän. Lisäksi kannattaa muistaa, että kaikkia retkiä ei voi maksaa kortilla ja tämä kannattaa selvittää jo etukäteen.

Retkillä voi nähdä esimerkiksi rauskuja. Tosin niitä näkee helposti myös satama-altaissa, missä ne tuntuivat uiskentelevan aktiivisesti.

MUUT HYVÄ TIETÄÄ -ASIAT

Kielitaito

Malediivien virallinen kieli ei ole englanti, mutta sitä osataan laajasti. Paikallissaarilla selvisimme kaikesta englannilla ilman suuria ongelmia. Paikalliset ovat lisäksi ystävällisiä ja auttavaisia, joten jos joku asia ei heti selviä, saa sen hoitamiseen varmasti apua.

Sähkö

Malediiveilla on käytössä brittiläinen kolmen piikin sähköpistoke, joten adapteri kannattaa ottaa mukaan! Yhdessä majapaikassamme oli huoneessa tarjolla pari adapteria, mutta oma adapterikin oli jatkuvassa käytössä.

Juomavesi

Paikallista hanavettä ei suositella juotavaksi. Juo vettä mieluummin vesipulloista. Hotellihuoneissamme oli aina tarjolla juomakelpoista vettä, mutta jos ostat vettä kaupasta, osta sitä mahdollisimman isoissa pulloissa ja ota jo matkaan lähtiessäsi mukaan pieni juomapullo, jota kantaa aina mukana. Saarilla luontoon ja veteen heitetty pulloroska on suuri ongelma, joten älä lisää sitä!

Ravintolat ja ruokakaupat

Sekä Guraidhoolta että Gulhista löytyi useampi ravintola ja ruokakauppa, joista ostaa vatsantäytettä. Ravintoloiden ruuat olivat riisipainotteisia annoksia vihanneksin, kanan tai kalan kanssa, myös curryja oli tarjolla. Joistain paikoista sai tilattua myös esimerkiksi pizzaa, mutta itse söin mielelläni paikallisempaa ruokaa.

Ruokakaupat ovat pieniä ja niissä on tarjolla lähinnä pientä naposteltavaa, kuten hedelmiä, säilykkeitä, sipsejä tai karkkia.

Oman juomapullon mukana kantaminen edesauttaa sitä, etteivät saaret päädy isoksi kaatopaikaksi.

Tässä toivottavasti informaationtäyteinen tietopaketti Malediiveista! Jos en ole tässä kertonut jostain sua askarruttavasta asiasta, laita ihmeessä kysymystä tulemaan! Vastailen kyllä, jos vain osaan.

Malediivit on varsin helppo matkakohde ja paikallissaarilla majoittuessa matkasta saa myös todella edullisen. Aurinko ja kauniit maisemat ovat taattu, mikä varsinkin näin marraskuun ankeudessa oli ihanaa. Vaikka saarten välillä liikkuminen saattaa tuntua matkaa suunnitellessa monimutkaiselta, kannattaa veneiden tai lauttojen varaamiseen pyytää apua majapaikasta, joten maiseman vaihtaminenkin sujuu todella helposti. Kaikkein monipuolisin matkakohde Malediivit ei ehkä ole, mutta joskus on ihanaa vain nauttia auringosta ja lämmöstä ja ottaa rennosti!

LUE MYÖS NÄMÄ:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  BLOGIT.FI  

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  4.12.2019 at 20:26

  “Mielestämme maassa kuuluu olla maan tavalla” Tämä on täysin totta! Välillä itse suorastaan ärsyttää joidenkin turistien totaalinen piittaamattomuus!

  Ja hyvä muistutus, että kannattaa varata nimenomaan pieniä seteleitä. Yleensähän se on päinvastoin, pienimpiä ei kovin mieluusti tunnuta edes hyväksyvän.

  Näkyikö noita paholaisrauskuja kummallakin saarella?

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   5.12.2019 at 20:59

   Sama juttu, tiettyjen turistien tietynlainen asenne on kyllä kamalaa. Jos päättää matkustaa jonnekin, mielestäni tekemällään valinnalla päättää jo sen, että myös käyttäytyy valitsemansa kohteen edellyttämillä tavoilla.

   Malediiveille pienet setelit oli hyvä veto, sillä monet pikku asiat, joita dollareilla maksettiin, olivat niin edullisia, että jo 20 dollarilla maksaminen oli välillä hankalaa.

   Piti ihan googlettaa tuo paholaisrausku, mutta se on näemmä sama kuin manta ray. Jos nyt en ole ihan väärässä, niin juuri niitä nähtiin yhdellä snorklausretkellä, joka tehtiin Guraidhoosta. Niitä oli siinä lähivesillä paljonkin. Satama-altaissa taas tuntui uiskentelevan muita rauskuja. Hieman pienempiä.

Leave a Reply