Kerran poistuin kotoa
Maailman ympäri Oseania Road trip

Uuden-Seelannin LotR-kohteet: Rivendell

Wellingtonin alue Uudessa-Seelannissa on varsinainen Taru sormusten herrasta -fanien unelmaseutu. Wellingtonista ja kaupungin kupeesta löytyy useampi kiinnostava Taru sormusten herrasta -elokuviin liittyvä kohde. Kahdesta niistä olenkin jo kertonut, niin Wellingtonissa sijaitsevasta Weta Cavesta kuin vajaan parin tunnin päässä löytyvästä luonnonihmeestä Putangirua Pinnaclesistakin.

Nyt esittelyvuoron saa kolmikon viimeinen kohde, jo varmasti nimensä perusteellakin tunnistettava Rivendell, jonne ajaa Wellingtonista noin kolmessa vartissa ja on myös kätevästi puolimatkassa Putangirua Pinnacleseille! Tässä siis helppo keino yhdistää kolme LotR-kohdetta samalle päiväseikkailulle.

Rivendell on todella hyvin opastettu, sinne ei voi olla löytämättä

Rivendell – paikka niin Keski-Maassa kuin Uudessa-Seelannissakin

Kävimme Uuden-Seelannin road tripillämme useassa Taruun sormusten herrasta liittyneessä paikassa. Hobittila ja aiemmin mainittu Weta Cave olivat tietenkin paikoista poikkeukselliset, sillä ne ovat muutakin kuin satunnaisia paloja Uuden-Seelannin luontoa, missä elokuvatrilogiaa on kuvattu.

Muuten leffalokaatiot ovat olleet varsin ympäristöönsä sulautuvia, eikä niitä tietäisi valkokankaalta tutuiksi kohteiksi, jos niitä ei itse olisi nähnyt trilogiaa katsellessaan. Toki näiden paikkojen ulkonäkö oli livenä hieman eri kuin liikkuvassa kuvassa ja lavasteet ja rakennukset loistivat pääsääntöisesti poissaolollaan.

Muutenkaan kohteissa ei oltu sen suuremmin kerrottu, että tässä on nyt elokuvista tuttu kohde X, joka näyttää yhdeltä liikkuvassa kuvassa, toiselta sitä sen aidossa elinympäristössä tapittaessa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rivendell oli tähän joukkoon piristävä poikkeus. Kaitoke Regional Parkista löytyvä Rivendell kantaa samaa nimeä sekä elokuvissa että osana Uuden-Seelannin paikannimistöä. Lisäksi Rivendell oli varsin monipuolisesti opastettu infotauluin ja -pylväin sen suhteen, mitä siellä oli kuvattu ja missä. Itse en ollut ehtinyt katsella leffatrilogiaa ennen reissuun lähtöä, joten elokuvan miljööt eivät olleet aivan tuoreessa muistissa. Opasteet pelastivat siis kohdallani paljon!

J. R. R. Tolkienin luomassa maailmassa Rivendell on haltoiden asuinpaikka satumaisen kauniilla sijainnilla. Rivendellissä valittiin myös Sormuksen saattue. Muistan ihailleeni elokuvissa eteeni piirtynyttä Rivendelliä. Se oli niin uljas ja maalauksellinen. Se huokui rauhaa ja tyyneyttä. Sitä ympäröineet vuoret taas sulattivat mun sydämen. Rivendell on yksi niistä fantasiamaailman kohteista, jonka puitteet siirtäisin mielelläni oikeaan elämään.

Tältä Rivendellissä näytti oikeasti. Ei mene ihan maailman upeimpien kohteiden top kymppiin.

Kaksi Rivendelliä – sama nimi, eri ulkonäkö

Vaikka Rivendell kantaa samaa nimeä niin oikeassa kuin Tolkieninkin maailmassa, ei kohteista oikein voi löytää yhtäläisyyksiä nimeä enempää. Toki Uuden-Seelannin Rivendellissä kuvattiin Keski-Maan Rivendelliä, mutta elokuvaversioon lisättiin myös paljon sitä, mitä oikealla Rivendellillä ei ole tarjota.

Rivendellin maisemat eivät loista uljaudellaan. Missään ei kohoa massiivisia rakennuksia, tai vuoria, jotka saavat haukkomaan henkeä. Pauhaavien vesiputousten sijaan tarjolla on kelmeänvihertävä joki. Maa on tasaista kuin pohjanmaalainen peltomaisema ja ilman opasteita tällaisen ei niin fanaattisen Keski-Maan ystävän on hankala loihtia elokuvan fantasiamaisemia silmiensä eteen.

Onneksi paikalla on niitä aiemmin mainitsemiani opasteita. Ne kertovat muistin virkistyksenä, missä mitäkin kuvattiin. Löytyy paikalta jopa Rivendellin karttakin. Kun puiden reunustamaa ruohosaareketta ja puiden takana siintävää vettä tuijottaa juuri oikeasta kulmasta, saattaa löytää elokuvasta tuttuja kohtia.

Löytyy Rivendellistä sentään jotain vielä konkreettisempaakin. Puiden siimekseen on jätetty valtava kaariholvi, joka esiintyy myös elokuvissa. Oli hauskaa löytää Rivendellistä jotain fyysistä todistetta siitä, että samoilla sijoilla on sijainnut myös elokuvista tuttu Rivendell.

Kontuwiki tietää kertoa, että Tolkienin oikean elämän inspiraation lähde Rivendellille olisi ollut Sveitsin Lauterbrunnenin laakso. Sveitsissä pari kertaa käyneenä ymmärrän kyllä, miksi Tolkien inspiroitui tuosta paikasta. Itse olen käynyt ihan Lauterbrunnenin kupeessa, muun muassa Grindelwaldissa, joten näen sveitsiläisissä vuorimaisemissa juuri sitä samaa, jota Rivendell mulle elokuvissa tarjosi.

Jos haluat nähdä, miltä Rivendell näyttikään elokuvissa, voit katsoa FilmQuestin sivuilta muutaman kuvan, joissa yhdistyvät sekä tosielämän että elokuvien Rivendellit. Jos linkitys suoraan näihin kuviin ei toimi, valitse bannerikuvan alapuolella oleva Key Scenes -valikko.

Rivendell oli varsin hauska käyntikohde, sillä siellä elokuvien kohtaukset ja niiden kuvauspaikat pystyi varsin helposti hahmottamaan. Tosin ilman vinkkejä varsin mitäänsanomattomasta maastosta olisi ehkä ollutkin hankala löytää juuri ne elokuvissa näkyneet paikat.

LUE MYÖS NÄMÄ:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  BLOGIT.FI  

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply