Kerran poistuin kotoa
Eurooppa Kaupunkilomat

Pietarin loistelias Fabergé-museo

Pietari on mielestäni monella tapaa kiehtova kaupunki ja yksi sen mielenkiintoisimpia puolia on kaupungin äveriäs menneisyys. Pietarista tai Pietarin lähistöltä löytyy hulppeita rakennuksia, maamerkkejä ja palatseja niin paljon, että Pietarin reissun voisi pelkästään omistaa näihin tutustuakseen.

Syyskuisella reissullani Pietariin pääsin taas nauttimaan parista annoksesta kaupungin loisteliasta menneisyyttä. Yksi matkani kohteista oli mielenkiintoinen Fabergé-museo, jonka itse asiassa bongasin kartalta ihan sattumalta.

Koulukiireiden takia en ollut sen suuremmin ehtinyt miettiä mitään kohteita Pietarissa käyntiä varten, joten olin mielissäni tästä löydöstä. Museon keskeinen sijainti sekä pitkät aukiolot mahdollistivat sen, että työasioihin painottuneella reissulla ehdin tehdä myös tämän museopiipahduksen.

Fabergé-museo on vähän kuin Eremitaasi pienoiskoossa

Ensimmäisellä reissullani Pietariin kävin itseoikeutetusti Eremitaasissa. Vaikka paikka oli loistelias ja mielenkiintoinen ja olisi tarjonnut nähtävää vaikka loppuelämäksi, kääntyi tämä kaikki hieman itseään vastaan. Eremitaasista jäi tuntien tutustumisen jälkeen näännyttävä olo. Nähtävää oli aivan liikaa ja paikan sokkeloisuus oli turhauttavaa.

Mielestäni Fabergé-museo oli tehty samoista rakennuspalikoista kuin Eremitaasikin, tosin pienemmässä mittakaavassa, mikä osoittautui Fabergén eduksi. Paikassa oli samaa palatsillista överiyttä kuin Eremitaasissakin, jokainen huone itsessään oli kuin taideteos. Ja kumpikin paikka tarjoaa paljon pientä ja suurta, kaunista ihasteltavaa toinen toistaan upeampien ja kiehtovampien esineiden muodossa.

Jep, museon upea portaikko ansaitsi oman kuvatrilogiansa!

Fabergé-museo on kuitenkin sen verran kompakti kokonaisuus, ettei siellä ehdi saada upeus- tai esineähkyä. Huoneita on juuri sen verran, että keskittymiskyky jaksaa pysyä yllä kiertäessään ne kaikki. Esineitä ei ole liikaa, vaan niitä katsellessaan jaksaa jakaa kaikelle näkemälleen huomiota.

Lisäksi paikka oli todella selkeäkulkuinen eikä esimerkiksi tietä rakennuksesta pois tarvinnut arpoa. Terveisin, uupunut Eremitaasin kävijä, joka ei meinannut enää edes löytää sieltä pois… Jos Pietarissa haluaa nauttia kaupungin koreasta menneisyydestä ja kauniista esineistä, mutta ei jaksa Eremitaasin julmettua kokoa, on Fabergé-museo paikka juuri sinulle!

Tässä huoneessa on esillä pääsiäismunia, museon vetonauloja

Museon sinisessä huoneessa ovat esillä kuulut Fabergé-munat

Varmasti monen kävijän mielestä museon mielenkiintoisin anti löytyy komeasta sinisestä huoneesta, joka on aika lailla luulot pois kävijöiltä ottava huone heti museon alussa. Museon lipunmyyntitiloista noustaan arvokkaan oloista portaikkoa kerrosta ylemmäs ja vastassa on heti museon helmi, sininen huone Fabergé-munineen.

Fabergé-nimi varmasti yhdistyy ennen kaikkia huikean taidokkaisiin, todella arvokkaisiin pääsiäismuniin, joita onkin tilassa esillä muutama. Yhteensä munia on tehty alle 70 ja niitä löytyy paljon myös yksityiskokoelmista. Jotenkin olisin olettanut, että munia olisi museossa enemmänkin, mutta toisaalta myös luulin, että niitä olisi ylipäänsä tehty enemmän.

Tämä pääsiäismuna oli omia suosikkejani

Museon pääsiäismunien kokoelmassa laatu kuitenkin korvaa määrän ja esillä olevat munat ovat uskomattoman taidokkaita ja yksityiskohtaisia esineitä. Minä, joka askarrellessa onnistuin yleensä liimaamaan sormeni kiinni toisiinsa, osasin todella arvostaa sitä, että joku on osannut loihtia tällaisia loisteliaita mestariteoksia.

Oma suosikkini pääsiäismunista oli Lilies of the Valley -niminen, hennon vaaleanpunainen muna, joka näyttää siltä, että se on verhoutunut kieloihin. Myös puumainen Bay Tree -muna oli kiehtova, ehkä hieman erikoisen tyylinsä takia. Näitä katsellessa harmitti hieman, etten aikanaan käynyt tutustumassa Fabergé-näyttelyyn kotikaupungissani Tampereella.

Tämä oli mielestäni museon pääsiäismunista kaunein

Esillä tuhansia taidokkaita esineitä

Fabergé-museo ei ole olemassa pelkästään esitelläkseen ikonisia pääsiäismunia, vaan museon kokoelmasta löytyy tuhansittain pieniä ja suurempiakin esineitä, kaikki tietenkin taattua Fabergé-laatua. Museon kokoelma koostuu Venäjän keisariperheen käyttöesineistä.

Ennen olisi kyllä kelvannut olla, ainakin kauniiden esineiden ystävän. Ei ollut Ikean massalaatua, vaan kaikkea uniikkia ja upeaa löytyi säästöpossusta lusikoihin ja tarjoiluvadeista ikoneihin. Paljon esineitä on valmistettu joko kullasta tai hopeasta. Vaikka itse olen sisustuksessa ja käyttöesineissäkin pelkistetymmän tyylin ystävä, ei näitä taideteoksia voinut kuin ihailla.

Museon muista esineistä mua viehättivät eniten sirot, kuvioidut astiat, joiden värikylläisyys ja taidokkaat yksityiskohdat olivat ilo silmälle. Myös erilaiset pienet säilytysrasiat, joissa oli samantyylistä kuviointia, olivat erityisen kauniita.

Museon tiloissa oli hyödynnetty mielestäni koko rakennusta ja museoesineet ja koreilevat huoneet olivat tietyllä lailla tasapainossa, vaikka nähtävää riittikin. Mikään huone ei ollut tungettu liian täyteen esineitä, vaan esinevitriinien lisäksi jokaisessa huoneessa oli tilaa ihailla myös sen sisustusta.

Fabergé-museo on varsin uusi tulokas museokartalla, sillä se on avattu vasta viisi vuotta sitten. Ei ihme, että kaikki oli paikassa vielä varsin moitteettoman näköistä.

Paikassa vierailun jälkeen museon anti alkoi kiinnostaa mua ja muistinkin, että olin jo keväällä lukenut aiheeseen liittyvän artikkelin Ylen sivuilta. Siinä kerrotaan suomalaistaustaisesta, pitkään Suomessa asuneesta Alma Pihlistä, joka on ollut suunnittelemassa Fabergén pääsiäismunia. Suomeen muutettuaan hän ei hiiskunut lähes kellekään menneisyydestään suunnittelijana. Ylen jutun pääset lukemaan tästä.

Pieni vinkkiboksi Fabergé-museosta

 • Fabergé-museo sijaitsee osoitteessa Fontanka river embankment, 21, Pietari 
 • Sijainti on hyvin keskeinen, sinne on pieni kävelymatka pääkadulta Nevski prospektilta
 • Museo on auki maanantaista sunnuntaihin kello 10-20.45
 • Me olimme paikalla noin pari tuntia ennen sulkemisaikaa ja silloin siellä oli varsin rauhallista
 • Lippuja ei tarvitse ostaa etukäteen, vaan museossa on lipunmyynti
 • Aikuisen lipun hinta on 450 ruplaa eli noin 6,5 euroa, tässä myös muita lipputietoja
 • Maksuvälineiksi käyvät sekä käteinen ja kortti
 • Henkilökunta osasi englantia ja myös opasteita oli englanniksi
 • Museossa ollessaan voi hyödyntää netistä saatavaa, englanninkielistä ääniopastusta, joka löytyy tästä
 • Museon nettisivut ovat osoitteessa https://fabergemuseum.ru/en/

Voin lämpimästi suositella Fabergé-museota, jos kauniit esineet ja rakennukset sekä Venäjän historia kiinnostavat. Museon esineitä ihaillessa aika menee joutuisasti, mutta kokoelma on sen verran maltillinen, ettei tule esineähkyä. Hintakaan ei ole mielestäni paha siihen nähden, mitä rahan vastineeksi saa.

LUE MYÖS NÄMÄ:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  BLOGIT.FI  

You Might Also Like...

1 Comment

 • Reply
  Eila / Metkaamatkustelua
  5.4.2021 at 10:28

  Tämä juttu oli mukava löytö, kun sattumalta googlain Pietarista kirjoitettuja blogi-postauksia. Fabergé-museo pitää ehdottomasti ottaa käyntikohteeksi, jos reissut vievät vielä joskus Pietariin.

Leave a Reply