Kerran poistuin kotoa
Eurooppa Luontokohteet

Matterhorn Glacier Paradise tarjoaa kirjaimellisesti huippunäkymiä

Sveitsin Alpeilla Zermattissa vieraillessaan voi päästä nauttimaan vuorimaisemista varsin hulppeissa korkeuksissa. Koska olin lähtenyt Sveitsiin nimenomaan helpottamaan vuori-ikävääni, en millään voinut jättää tätä tilaisuutta käyttämättä.

Zermattin kylästä, Matterhornin juurelta, pääsee käymään Matterhorn Glacier Paradisessa, lähes 4 000 metrissä. Kyseessä onkin Euroopan korkein gondolahissin pysäkki ja samalla näköalapaikka. Paikka tarjoaa täydellisen kattauksen ympärillä kohoavien vuortenhuippujen mereen kolmen maan alueella ja vaikka olet itsekin korkealla, ympärilläsi on vielä lähes 40 neljään kilometriin kurottavaa huippua ja toistakymmentä jäätikköä.

Näillä puheilla olin jo menossa.

Matterhorn Glacier Paradise on päämäärän lisäksi matka

Jotkut suuret filosofit ovat varmaan todenneet, että joskus matka on tärkeämpi kuin päämäärä. En ole varma, sillä koin filosofian umpitylsäksi kouluaineeksi. Lausahdus kuitenkin kuulostaa niin ylevältä, että pysyn kannassani. Matterhorn Glacier Paradiseen suunnatessa mielestäni sekä matka sinne että myös matkan määränpää olivat yhtä upeita ja nautinnollisia.

Matka Zermattista kaikkein ylimmälle gondola-asemalle muutaman välietapin kautta kestää lähes tunnin suuntaansa. Vaikka olin Sveitsissä elokuussa, joka on yleisesti Euroopassa ja eurooppalaisten lomailun kulta-aikaa, sain nauttia matkastani huipulle ja takaisin varsin omissa oloissani, mikä oli ihanaa. Ei tarvinnut miettiä häiriintyykö kukaan siitä, kun liimaan nenäni kiinni ikkunaan ja huokailen onnesta, kun vuoria kulkee kuin paraatina ohitseni joka puolella, minne katseeni käännän.

Zermattista lähdettyään gondola koukkaa Furin ja Trockener Stegin asemien kautta. Jos olisin ehtinyt viettää kauemman aikaa Zermattissa, näissä kummassakin olisin jo voinut nousta gondolan kyydistä pois ja tehdä päiväpatikoita upeissa maisemissa. Ehkä sitten ensi kerralla!

Pitkästä gondola-ajelusta ajantajun kaikottaa upea Matterhorn, joka tervehtii ylösmatkaajia menosuuntaan oikealla. Voinkin myöntää, että tuota näkyä tuli tuijotettua koko rahan edestä. Oli myös kiehtovaa seurata sitä, että miten ylemmäs mennessä Matterhornin ikoninen siluetti muuttui. Jyrkkä kolmiomalli jäi selän taakse ja vuori alkoi näyttää tavallisemmalta, sulautua paremmin sitä ympäröiviin huippuihin.

Matterhorn Glacier Paradise on häikäisevä

Tämä postaus tuntuu vilisevän kirjaimellisuuksien veistelyä. Siinä missä Matterhorn Glacier Paradise tarjoaa kirjaimellisesti huippunäkymiä, se on myös häikäisevä kaikissa adjektiivin merkityksissä. Aurinkoisena päivänä Matterhorn Glacier Paradisen näköalatasanteelle meinaa sokaistua, sillä huipuilla lepäävä lumikuorrute on uskomattoman kirkas.

Osuin paikalle hieman pilvisenä päivänä, joten kaikkein hulppeimmat huippunäkymät taisivat jäädä näkemättä, mutta kyllä maisemissa silti riitti. Onneni ei kuitenkaan ollut yhtä huono kuin H niin kuin Hausfrau -blogin Jennillä, joka pääsi näkemään ainoastaan sankan hernerokkasumun.

Matterhorn on kuvassa vasemmalla, pelkästään sen oikea reuna on näkyvissä

Mun mielestä vuorten massivinen koko on jotenkin rauhoittava, mikä saattaa tuntua hullunkuriselta. Vuorilla ja vuorimaisemien äärellä tunnen oloni kuitenkin aina todella tyyneksi ja rauhallseksi. Ehkä vuorilla asiat ja mahdolliset ongelmat pystyy laittamaan oikeaan mittakaavaan, eivätkä tunnu enää niin valtavilta, kun ympärillä on jotain vielä niin paljon suurempaa.

Vietinkin näköalapaikalla pitkät tovit vain ihailemassa ja ihmettelemässä. Edessä näkyi enemmän paljaita tai vähälumisempia huippuja ja jos oikein tiiraili, saattoi suurin pirtein hahmottaa, missä lähtöpiste, Zermattin kylä sijaitsee. Taakse jäi taas lähimmät huiput sokaisevine lumipeitteineen.

Ajankohta ei ollut paras mahdollinen Matterhornin jylhyydestä nauttimiseen. Vuori tuntuu keräävän iltapäivisin huippunsa ympärille pilviverhon, eikä tämäkään päivä ollut poikkeus. Näiltä korkeuksilta oli hauska seurata pilvirintamien etenemistä. Osa kulki kuin raketti vuorten ohi, mutta Matterhorn piti sitkeästi kiinni verhostaan. Se ei kuitenkaan harmittanut, sillä olinhan ihaillut vuorta koko matkan ylös.

Vaikka hintalappu Glacier Paradisessa käynnille on varsin kova, olivat maisemat ja myös tietenkin itse matka rahanarvoiset satsaukset. Matterhorn on vuori, jolle edes ansioituneimmat vuorikiipeilijät eivät aina selviydy, joten jos haluaa kokea Matterhornin turvallisesti, ovat sekä Zermatt että Glacier Paradise varteenotettavia vaihtoehtoja tuosta ikonisesta vuoresta nauttimiselle.

Vinkkiboksi Matterhorn Glacier Paradisesta

  • Matterhorn Glacier Paradise sijaitsee Klein Matterhornin ylärinteellä, ikonisen Matterhornin kupeessa
  • Zermattista pääsee Glacier Paradiseen gondolan kyydillä, matka-aika on suuntaansa lähes tunnin
  • Lippuja voi ostaa etukäteen netistä tai suoraan gondola-asemalta. Paikan kapasiteetti on niin suuri, ettei lippua tarvinnut edes elokuussa ostaa etukäteen, vaan pääsin samantien matkaan, kun olin lipun ostanut.
  • Netistä ostettuna lipun hinta näyttää olevan 87 frangia (plus mahdolliset ostokulut), paikan päältä aikuisen lipun hinta oli vajaa 100 frangia. Toki voi olla, että vuodenaika vaikuttaa lipun hintaan. Halpaa lystiä paikassa käyminen ei silti ole, vaan lipusta voi varautua maksamaan noin 80-90 euroa.
  • Lipun voi maksaa paikan päällä sekä käteisellä että kortilla
  • Koska Glacier Paradise sijaitsee korkealla vuorten keskellä, siellä on myös kesällä kylmä! Varaudu sinne mennessäsi lämpimin vaattein. Itselläni oli mukana kevytuntuvatakki, joka oli hyvä valinta. Myös aurinkolasit tulevat tarpeen aurinkoisella säällä.
  • Tästä pääset katsomaan gondolahissien kulkuajat (englanniksi)
  • Glacier Paradisen muista palveluista voit lukea tästä (englanniksi)

Matterhorn Glacier Paradise oli mahtava kerran elämässä -juttu. Jos hinta ei olisi niin kova, voisin harkita käyntiä toistekin, mutta toisaalta en usko uusintakerran tuovan kokemukseen hirveästi lisäarvoa, ellen sitten osuisi paikalle aivan pilvettömänä päivänä. Kuitenkin mieluummin jäisin ensi kerralla pois gondolan kyydistä jo alempana ja tutustuisin tämän alueen vaellusreitteihin, sillä se on mulle omin tapa tutustua paikkoihin ja maisemiin.

Oletko sä haaveillut Matterhornin näkemisestä tai oletko jo käynyt Zermattissa tai Glacier Paradisessa?

LUE MYÖS NÄMÄ:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  BLOGIT.FI  

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply