Kerran poistuin kotoa
Suomi Suunnitelmat

Kotimaan matkailuhaaste osa 2 – vuoden 2020 Suomi-kohteeni

Tänä vuonna päätin ottaa ryhtiliikkeen kotimaanmatkailun suhteen, sillä se oli jäänyt mulla viime vuosina aivan retuperälle. Mietin, että julkisesti heitetty haaste olisi paras motivaattori ja näin taisikin olla. Tämän vuoden alkupuolella haastoin itseni matkustamaan ainakin yhteen itse valitsemaani kotimaan kohteeseen, joita listasin kymmenen vaihtoehdon verran. Haasteen voit lukea tästä.

Tein tovi sitten tiliä siitä, miten haasteeni toteuttaminen sujui, sillä tälle vuodelle en enää usko mahduttavani yhtään haasteenmukaista Suomi-seikkailua. Ilokseni pääsin toteamaan, että olin ylittänyt tavoitteeni: yhden kohteen sijaan olin ehtinyt käydä peräti kolmessa valitsemassani kohteessa. Yhdessä niistä, Turun linnassa, peräti kahdesti. Tästä voit lukea haasteeni onnistumisesta.

Tästä innostuneena päätin, että haastan itseni samaan hommaan ensi vuodelle. Päätin vähän muuttaa potentiaalisten kohteiden listausta, sillä ensimmäinen listani tarvitsi täydennystä, mutta myös siksi että ensimmäisessä haasteessa keskityin siihen, että kohteeni ovat varmasti julkisilla saavutettavia.

Tässä uusi tavoitelistani vuodelle 2020, ja edelleen haastan itseni käymään näistä tulevana vuonna ainakin yhdessä!

Bengtskärin, Isokarin tai Söderskärin majakka

kuva: pixabay.com

Listallani on kaksin kappalein kolmen vaihtoehdon kohteita. Ensimmäisen niistä tarjoavat kotimaiset majakat. Majakat edustavat mulle rauhaa ja vakautta, mutta myös yksinoloa ja tietynlaista yksinäisyyttä sen hyvässä muodossa. Rakastin pienenä Muumien majakkajaksoja ja edelleen haaveilen omasta majakkasaaresta, jossa olisi vain minä, lunnit, huikeat maisemat ja 5G-netti.

Jos mielin näihin majakoihin, suunnaksi olisi otettava joko Helsinki, Hanko tai Uusikaupunki. Hankoon jos menisin Bengskärin perässä, voisin yhdistää kaksi kärpästä yhdellä iskulla, sillä tämän listan seuraava kohdekin on Hangosta saavutettavissa. Valitsemistani majakoista sekä Bengtskärillä että Isokarilla voi myös yöpyä, mikä varmasti kruunaisi reissun.

Rantapallo tarjoaa majakoiden ystäville pienen tietopaketin

Gustavsvärnin linnoitus, Hanko

Heti listan ensimmäinen kohde on sellainen, joka oli mulle vielä tovi sitten aivan tuntematon kohde – en ollut tietääkseni siitä edes kuullut. Törmäsin kuitenkin mielenkiintoisia kotimaankohteita etsiessäni tähän linnoitukseen, joka alkoi tuntua varsin mun jutulta.

Pidän historiasta, saarista ja majakoista ja Gustavsvärnin linnoitus tarjoilee mulle koko tämän kattauksen. Kuvien perusteella saari näyttää sekä sympaattiselta että myös hieman villiltä. Jos se sijaitsisi Englannissa, voisin kuvitella Enid Blytonin kirjoittaneen Viisikon sinne seikkailemaan.

Jos Gustavsvärn on sullekin uusi tuttavuus, voit lukea paikasta lisää tästä

Hailuoto

Hailuoto oli mulla jo edellisellä listallakin ja se saa itseoikeutetusti siirtyä myös päivitettyyn versioon. Hailuodossa olisin halunnut kovasti ehtiä käydä jo tänä kesänä, mutta niin kauas en halunnut päiväretkelle lähteä ja siihen se sitten jäikin. Päivät loppuivat kesken. Josko Hailuoto olisi sitten tämän vuoden kohde!

Kastelholman linna, Olavinlinna tai Raaseporin linna

kuva: pixabay.com

kuva: pixabay.com

Kotimaan kohteiden yleisemmän kiertelyn ja Suomi-tuntemuksen laajentamisen lisäksi mulla on tavoitteena kiertää Suomen linnojen the big six. Puolet näistä on jo käytynä: Hämeen linna, Turun linna sekä Viipurin linna. Mutta toinen puoli puuttuu. Ensi vuoden tavoitteena onkin saada plakkariin ainakin yksi uusi kotimainen linna.

Linnaseikkailut siis voivat viedä mua joko Ahvenanmaalle, Savonlinnaan tai Raaseporiin, jotka ovat kaikki mulle uusia tuttavuuksia. Olavinlinna kiehtoo eniten, sillä se näyttää kolmikosta parhaiten säilyneeltä. Mutta kaikki kelpaa. Yhden uuden linnan lisäksi suunnitelmissa olisi tehdä kesäinen visiitti Hämeen linnaan, sillä olen käynyt siellä ainoastaan sateisen harmaana lokakuun päivänä.

Klobbskatin näköalatorni, Merenkurkku

Olen viime vuosina yrittänyt tutustua hieman paremmin Vaasan kupeessa sijaitsevaan kauniiseen Merenkurkun saaristoon ja alueen tarjontaan. Klobbskatiin pystytettiin vastikään näkötorni, joka lupaa maisemia aina lähistön majakoihin asti. Tänne olisin halunnut päästä käymään jo tänä vuonna, mutta se ei onnistunut. Mutta ensi vuonna sitten, toivottavasti.

Vaasan ikkuna tiesi kertoa uudesta näköalatornista

Koli

kuva: kuviasuomesta.fi

Mun Itä-Suomen reissailut ovat jääneet sen verran vähälle, etten edes mieti, miten noloa on, etten ole koskaan käynyt Kolilla. Kuitenkin kun matkailuintressini muuttuvat jatkuvasti luontopainotteisempaan suuntaan, olisi jo korkea aika ottaa haltuun Suomen kansallismaisema.

Kolista voi inspiroitua Suunnaton-blogin puolella

Naantali

Naantali oli myös viimevuotisella listallani ja saa kunnian siirtyä myös tähän versioon. Mua olisi kovasti kiinnostanut käydä Naantalissa jo tänä vuonna ja kävinkin kolme kertaa Turussa, mutta sen kauemmas aika ei yhdelläkään visiitillä riittänyt. Naantalissa olen käynyt pienenä, mutta paikasta ei ole kauheasti muistikuvia, joten muistin virkistys olisi paikallaan.

Porvoo

kuva: pixabay.com

Porvoo on ollut varmasti jokaisella listalla, jolla olen vähääkään uumoillut kiinnostavia Suomi-kohteita. Ja se on siellä edelleen, koska en vaan saa aikaiseksi käytyä siellä! En edes tiedä mikä mua tämän kanssa vaivaa. Porvoo on niin kuvankaunis kaupunki, eikä se edes ole mahdottoman kaukana Tampereesta. Tämä mun on varmaan pakko laittaa ensi vuonna toteutukseen jo ihan siksi, etten enää kehtaa myöntää, etten ole Porvoossa vieläkään käynyt…

Rapolan linnavuori, Valkeakoski

Mä opiskelin aikanani pari vuotta valkeakoskelaisessa oppilaitoksessa ja kahden vuoden päivittäinen reissailu sinne Tampereelta vaati veronsa. En ole valmistumiseni jälkeen, eli yli vuosikymmeneen, käynyt Valkeakoskella. Toki olen matkannut sen halki monesti bussilla tuonkin jälkeen.

En jotenkin ollut koskaan mieltänyt, että Valkeakoskella voisi olla mitään mielenkiintoista. Tai toisaalta aavistuksellinen tympeytymiseni ei ehkä edes halunnut antaa sille mahdollisuutta. Mutta sitten törmäsin Valkeakoskella sijaitsevaan Rapolan linnavuoreen, joka on Suomen suurin linnavuori. Vaikka vuoria Suomessa ei ole, eikä Rapolassa enää kuin muisto linnasta, kuulostaa näin mielenkiintoinen kohde verrattaen lähellä mahdollisuudelta.

Tee Rapolan linnavuorta tutuksi tämän linkin avulla

Seili

Seilin saaren historia on todella surullinen. Harva sinne lähtenyt, tai oikeastaan joutunut, pääsi sieltä pois. Saarissa on mun mielestä aina ollut jotain mystistä muutenkin, saati sitten Seilissä, joka on nähnyt niin paljon. Siellä on ollut menneisyydessä muun muassa spitaalisia.

Seili nousi esiin viimeksi, kun kävin Turun linnan Kidutusta, kuolemaa ja kummituksia -kierroksella. Tällaiset kiinnostuksen uudelleenherättäjät ovat kohdallani mainioita, sillä muuten joku kiinnostava kohde saattaa vaipua muistin pölyisiin syövereihin. Seili kuulostaa ehdottomasti käymisen arvoiselta paikalta.

Tältä näyttää kotimainen tavoitekymmenikköni ensi vuodelle. Toivottavasti ehtisin käydä näistä mahdollisimman monessa, sillä kaikki postauksen paikat ovat oikeasti kiinnostavia. Eniten haikailen linnojen ja majakoiden perään, mutta myös Porvoo olisi jo pahasti siellä pakko päästä -listan kärkipäässä.

Onko sulla ensi vuodelle kotimaan matkasuunnitelmia? 

LUE MYÖS NÄMÄ:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  BLOGIT.FI  

You Might Also Like...

3 Comments

 • Reply
  Sofia / Project Forever
  10.11.2019 at 22:31

  Nämä kotimaan matkailuhaasteet on kivoja! Oma omatunto kolkuttaa että pitäisi oikeasti itsekin ryhtyä kiertämään Suomea paremmin, mutta mielessäni ulkomaan kohteet vie aina voiton. :/ Tämän asian eteen täytyy selkeästi tehdä hieman ajatustyötä vielä!

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   12.11.2019 at 17:17

   Mä kyllä ymmärrän tuon ongelman, sillä itsekin lähdin mieluummin aina ulkomaille. Ja lähden kyllä edelleen, ainakin yleensä. Mutta on Suomessakin kiva reissata, tosin siihen piti vähän opetella. Kehitä säkin itsellesi vaikka jokin haaste, jos se saisi sutkin aktivoitumaan kotimaanmatkailun saralla 🙂

 • Reply
  Sari /matkalla lähelle tai kauas
  23.11.2021 at 13:59

  Kiitos linkkauksesta tähän juttuun.
  Juttuusi ja haasteeseen haluan tutustua myös tarkemmin.
  Ja haasteeseen voisi jopa osallistua.

Leave a Reply