Kerran poistuin kotoa
Eurooppa Kaupunkilomat Linnat

Historiaa modernin Lontoon keskellä – Tower of Londonin linna

Mun mielestä on mielenkiintoista, miten omat muistikuvat jostain paikasta, tapahtumasta tai kohteesta voivat vääristyä. Yksi hyvä esimerkki tästä on Tower of London, Lontoon kuuluisa linna. Kävin ihmettelemässä linnaa sen ulkopuolelta, kun kävin ensi kertaa Lontoossa vuonna 2010.

Jos mun olisi pelkästään noiden muistikuvien avulla pitänyt kertoa linnasta, olisi paikasta vielä vähemmän tietäville tullut kertomani mukaan hyvin vääristynyt mielikuva Towerista. Muistikuvissani se oli pieni rakennelma, joka tuntui hukkuvan ympäristöönsä ja ainakin kalpeni koossaan läheiseen Tower Bridgeen verrattuna. Kaikkein parhaiten Tower of Londonilla käynnistä mulle jäikin mieleeni sen ulkopuolella olllut riemunkirjava norsupatsas. Hienosti.

Tämä norsu jäi parhaiten mieleeni Tower of Londonista lähes 10 vuotta sitten…

Keväisellä reissullani Lontooseen palasin tarkentamaan mielikuviani sekä myös oikeasti tutustumaan tuohon linnaan, josta mulle oli jäänyt varsin hatarat ja myös todella väärät muistot. Tavallaan niissä oli myös hieman todenperää – tosin sitä pitää suhteuttaa.

Ei Tower of London todellakaan ole pieni linnankikkare, mutta nykyisessä ympäristössään, toinen toistaan korkeampien ja mielikuvituksellisesti muotoiltujen pilvenpiirtäjien keskellä sen tornit ja muurit tuntuvat kohoavan ainoastaan maltillisina, eikä lainkaan uhkaavina kuten satoja vuosia sitten on varmasti tuntunut. Illuusio kuitenkin särkyy, kun astuu sisälle Tower on Londoniin ja ihmistä paljon korkeammat muurit kätkevät hetkeksi taakseen kaiken modernin.

Tower of London on 1 000-vuotias, upea linna

Linnojen kanssa on aina hieman vaarallista puhua rakennelman iästä, sillä linna on harvoin, jos koskaan, kerrasta valmis. Usein linnoja laajennetaan ja rakennetaan uudelleen, kun sota tai kapina tai muu vastaava on aiempia rakennelmia turmellut.

Tower of Londonin historia alkaa kuitenkin 1000-luvun alusta, kun sen vanhin osuus, varsin kuutiomainen White Tower valmistui. Tämä osa antaa myös koko linnalle sen nimen, Tower of Londonin, joka kääntyy suomeksi Lontoon Toweriksi, mutta mielestäni käännös kuulostaa sen verran hassulta, että käytän paikasta mieluummin sen englanninkielistä nimeä.

Monista linnoista on tehty nykypäivän vierailijoille museoita, niin myös Tower of Londonista. Linnan alueeseen kuuluu lukuisia eri rakennuksia, joten nähtävää paikassa riittää. Itse taisin seikkailla pitkin poikin linnaa ainakin 3-4 tuntia, mutta tällaiselle linnojen ystävälle moinen tehotutustuminen ei tuntunut kuin mielenkiintoiselta.

Linnan keskiaikainen palatsi sekä eteläinen muuri

Astuttuani sisälle linnan alueelle olin heti korkeiden muurien ympäröimä. Jos muistikuvani linnan koosta eivät olleet paikkansa pitäviä, linnan valtaisan suuruuden aistii viimeistään tässä vaiheessa. Muurien välissä kulkevia, pitkiä käytäviä lähtee heti kahteen suuntaan ja niitä pitkin kävellessä alkaa tuntea itsensä pieneksi.

En ollut etukäteen sen enempää suunnitellut, missä kaikkialla linnassa kävisin. Päätin lähinnä mennä niihin paikkoihin, jotka näyttivät mielenkiintoisimmilta. Ensimmäinen mua puoleensa vetänyt kohde löytyikin heti sisäänkäynnin tuntumasta.

Tarjolla oli tutustumista linnan keskiaikaiseen palatsiin ja ylipäänsä elämään linnassa tuohon aikaan. Matkan varrelle mahtui myös kävelyosuuksia linnan muurilla, jotka tarjosivat huikeat maisemat niin muualle linnaan kuin vieressä virtaavalle Thamesillekin.

Kävelyreitti kulkee läpi Traitor’s Gaten yllä olevan rakennuksen. Tuo portti antaa suoraan Thamesin suuntaan, joten sieltä on varmasti jo 1200-luvulla, kun kävelyreitin varrella olevat huoneet on rakennettu, ollut mainiot maisemat. Kulku jatkuu suureen torniin, Wakefield Toweriin ja suuntaa muurin päässä sijaitsevalle toiselle tornille, Lanthorn Towerille asti.

Kävelyn aikana pääsee tutustumaan siihen, miltä linna on saattanut noina aikoina näyttää. Paksujen muurien sisällä on hämärää ja suuret tulisijat kertovat omaa kieltään siitä, että paikka on ollut myös varsin vilpoinen. Vaikka linnaa on käytetty aikanaan myös puolustustarkoituksiin, se on toiminut myös kuninkaiden asuinpaikkana ja tällä kävelykierroksella sai hyvän käsityksen siitä, minkälaista kuninkaallinen asuminen on noin 800 vuotta sitten olllut.

Kävelykierrosta linnan muureilla ja sen torneissa voi jatkaa vielä, vaikka keskiaikaisen palatsin kierros loppuukin Lanthornin torniin. Tarjolla on mielenkiintoisia näyttelyitä linnan myöhemmästä historiasta. Linnassa oli aikanaan pieni kuninkaallinen eläintarha, tai ehkä paremmin sanottuna eläinkokoelma.

Menneiden vuosisatojen hallitsijoilla oli tapana osoittaa suuruuttaan esimerkiksi omistamalla toinen toistaan eksoottisempia eläimiä. Eläimiä oli linnassa vallan ja rikkauden merkkeinä noin 600 vuoden ajan. Eksoottisten eläinten kokoelmaan on aikanaan kuulunut ainakin leijonia, elefantti ja jääkarhu. Nykyaikana moinen elvistely ei onneksi enää menisi läpi.

White Tower – linnan vanhimmissa osissa

Keskellä Tower of Londonia sijaitsee sen ensimmäinen rakennelma ja sydän, White Tower. Vaikka paikan nimi on valkoinen torni, se ei ole valkoinen eikä edes varsinaisesti torni sellaisena kuin tornit miellän. Ainakin itse luonnehtisin rannelmaa enemmänkin beigeksi kuutioksi.

White Tower tarjosi mielestäni linnan mielenkiintoisimman kierroksen. Käynti White Toweriin tapahtuu nykyään isoa portaikkoa pitkin. Ennen sinne pääsi kapuamaan puista, tikasmaista portaikkoa, jonka pystyi poistamaan. Oviaukko ei siis ollut maan tasalla, jolloin rakennus olisi ollut helposti valloitettavissa, vaan maanpinnan yläpuolella.

Koska ihmisen on helppo käsitellä uusia asioita vertaamalla niitä jo tuntemiinsa, en voi olla vertaamatta Tower of Londonia Turun linnaan, jossa kävin muutamaa kuukautta myöhemmin. White Towerin hämäryys, metrin paksuiset seinät upeine ikkuna-aukkoineen sekä rakennuksen huoneiden koko, muoto ja asettelu tuovat mieleen Turun linnan päälinnan.

Kävely linnan uloimmissa osissa, sen keskiaikaisessa palatsissa, muistutti taas paljon Turun linnan esilinnaa, jota käytettiin enemmän asumistarkoituksiin ja päälinnaa puolustautumiseen, kuten Lontoossakin tuntui olevan. White Towerin anti keskittyikin paikan sotilaallisempaan historiaan, esillä oli muun muassa paljon haarniskoita.

Kruununjalokivet ja linnan korpit

Tower of Londonin suosituin paikka tuntui selkeästi olevan Jewel House, josta löytyvät maailmankuulut kruununjalokivet, joita käytetään vielä nykypäivänäkin kuninkaallisissa seremonioissa.

Myönnän, että itse jätin tämän kohteen väliin. Mua kiinnosti Towerin arkkitehtuuri, linnan eri sopukat ja suuremmat kokonaisuudet enemmän kuin jalokivet. Järjettömän pitkistä jonoista päätellen moni oli kuitenkin eri mieltä. Jos siis mielit jalokiviä ihastelemaan, yritä päästä paikalle mahdollisimman ajoissa. Itse saavuin linnan alueelle hyvin ennen puoltapäivää, ehkä noin 10.30 aikaan, jolloin jonot jalokivien luo olivat vielä siedettävät. Mutta parin tunnin päästä jono taisi mutkitella jo lähemmäs kilometrin pituisena.

Jonoa kruununjalokiviä katsomaan

Pääsin kuitenkin ihan sattumalta näkemään muutaman kruunun ilman jonotteluja. Jossain seikkailullani pitkin linnan muureja päädyin yhtäkkiä huoneeseen, jossa oli esillä ehkä 10-20 kruunua tarinoineen. Paikassa ei saanut kuvata, joten tarkkaa muistikuvaa asiasta ei enää ole.

En ole myöskään ihan varma, missä paikka sijaitsee, mutta veikkaisin, että linkin takaa löytyvässä kartassa se sijaitsee suunnilleen numerolla 7 ja norsun kuvalla merkityn rakennuksen takana olevassa pyöreässä tornissa, jossa on valokuvauskieltomerkki. Sinne siis kannattaa suunnata, jos bling bling kiinnostaa, mutta jonot kruununjalokiviä katsomaan ovat liian pitkät.

Bongasin alueella myös yhden Tower of Londonin kuuluisista korpeista. Legenda kertoo, että Lontoo ja Englanti tuhoutuvat, jos korpit lentävät pois linnasta. Nykyään korppeja kasvatetaan linnan alueella, joten ilmeisesti maan tulevaisuutta yritetään näinä Brexitin aikoinakin turvata monin keinoin.

Vinkkiboksi Tower of Londonista:

Vaikka yritin kierrellä Tower of Londonia varsin tehokkaasti ja tuntitolkulla, musta tuntuu, etten silti ehtinyt nähdä siitä kaikkea. Linnan alue oli sen verran massiivinen ja täynnä rakennuksia, että olisin varmasti voinut viettää siellä kokonaisen päivän, jos energiaa olisi riittänyt. Voisin lähteä tänne uudestaan, vaikka jollekin mielenkiintoiselle teemakierrokselle.

Oletko sä käynyt Tower of Londonissa?

LUE MYÖS NÄMÄ:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  BLOGIT.FI  

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Eija/Lentävä joogamatto
  15.10.2019 at 09:13

  Kävin Lontoon visiitillä 2010 Tower if Londonissa. Tykkäsin ja minäkin tunnustaudun linnojen faniksi. Mutta jännä juttu tuo muisti ja mihin oman huomionsa kiinnittää, en nimittäin muista värikästä norsua ollenkaan 🙂

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   15.10.2019 at 22:20

   Tower of London on kyllä antoisa ja monipuolinen kohde linnafaneille. Hauskaa, että ollaan käyty noilla samoilla kulmilla samana vuonna, vaikka mä en silloin sisälle linnaan päätynytkään. Mä muistan nähneeni tuollaisia erivärisiä norsupatsaita pitkin Lontoota tuolloin 2010. Ehkä en olisi pelkästään tuohon Towerin vieressä olleeseen yksilöön kiinnittänyt huomiota, mutta kun niitä oli tullut bongailtua jo muuallakin, jäi tuokin varmasti siksi vahvasti mieleen. En tosin tiedä/muista oliko tuo norsujen viljely pitkin kaupunkia pidempiaikainen juttu vai ovatko ne olleet vain lyhyen aikaa jossain esillä. Jos ovat, niin ei ihme, jos ei ole jäänyt muistikuvaa 🙂

Leave a Reply