Kerran poistuin kotoa
Eurooppa Luontokohteet

Sveitsin Alpit – sympaattinen Zermatt ja ensinäkymät Matterhornille

Suunnittelin elokuista reissuani Sveitsin Alpeille yksi kohde mielessäni: Zermattiin olisi vihdoin pakko päästä näkemään Matterhorn! Tuon upean vuoren näkeminen oli kiinnostanut mua jo pitkään, mutta aiemmin se ei ollut sijaintinsa vuoksi päätynyt matkareiteilleni. Nyt sitten päätinkin muodostaa matkan Matterhornin näkemisen ympärille.

Halusin päästä ihailemaan Matterhornia myös mahdollisimman nopeasti Sveitsiin päästyäni. Toisaalta mietin kyllä, pitäisikö se jättää kirsikaksi upeiden suunnitelmien kakun päälle, mutta en malttanut. Ja onneksi en malttanut, sillä Matterhornin maisemissa vietetyt pari päivää olivat täydellinen aloitus upealle reissulle ympäri Sveitsiä.

Zermatt – kylä Matterhornin juurella

Olin aloittanut Sveitsin seikkailuni lentämällä Geneveen, Ranskan rajan kupeeseen. Sieltä jatkoin junalla Zermattin suuntaan ja jo matkalla sain viihdyttää itseäni roimalla annoksella Sveitsin kauneutta. Junaa piti vaihtaa hauskasti nimetyssä Vispissä.

Juna on muutenkin väline, jolla Zermattiin saavutaan, seikkaili pitkin Sveitsiä sitten omalla autolla tai muilla kulkupeleillä. Zermatt on autoton kaupunki, joten sinne mielijät joutuvat hylkäämään omat ajoneuvonsa viimeistään läheiseen Täschiin ja jatkamaan sieltä junalla perille asti.

Itse nautin useamman tunnin junamatkastani valtavasti, sillä maisemat tuntuivat vain paranevan paranemistaan mitä lähemmäs Zermattia saavuimme ja mitä ylemmäs juna puksutti. En edes muista milloin olisin istunut noin innokkaasti nenä junan ikkunassa kuin reilun tunnin matkan Vispistä Zermattiin, vaikka Sveitsi tai vuoret eivät mulle uusia maisemia olleetkaan. Hyvä Sveitsi!

Sveitsin puolella Zermatt on se paikka, jossa pääsee nauttimaan Matterhornin maisemista parhaiten. Matterhorn sijaitsee ihan Italian-vastaisen rajan kupeessa, joten saapasmaan puoleltakin pääsee Matterhornia fiilistelemään, mutta Sveitsin puolella Zermattissa saa nauttia Matterhornin ikonisesta siluetista. Ainakin Googlen kuvahaun perusteella näyttää siltä, että vuoren tunnetuin kolmiomainen jyrkkyys välittyy parhaiten Sveitsin puolelta.

Zermatt tarjoaa nähtävää ja tekemistä

Zermattissa voi tehdä muutakin kuin vain tuijotella huokaillen Matterhornin suuntaan, vaikka myönnän harrastaneeni tuota aktiviteettia aika monta kertaa. Vietin itse Zermattissa kaksi päivää ja kaksi yötä, mutta pidemmäksikin aikaa olisin voinut alueelle jäädä.

Zermatt, siinä missä lähes koko Sveitsikin, on luontomatkailijan paratiisi ja alueella olisi voinut tehdä loputtomasti erilaisia vaelluksia pienistä muutaman kilometrin pyrähdyksistä paljon pidempiin. Alueen gondolihisseillä pääsee entistä korkeammalle vuorten rinteille joko pelkästään nauttimaan maisemista tai hyppäämään luonnon helmaan. Itse käytin pitkän pennin vieraillakseni Matterhorn Glacier Paradisessa, lähes neljän kilometrin korkeudessa sijaitsevassa näköalapaikassa. Tästä voit lukea postaukseni Glacier Paradisesta.

Zermattissa asuu lähes 6 000 asukasta, joten ihan pieni kyläpahanen se ei ole. Vaikka itse Zermattissa ei nähtävää kovin moneksi päiväksi riitäkään, löytyy sieltäkin mielenkiintoisia juttuja tutkittavaksi, jos ympäröivä luonto ja vuorimaisemat eivät vedä tarpeeksi puoleensa.

Zermattin joenranta tarjoaa kauniita kävelymaisemia kevyessä maastossa. Samalla voi ihastella zermattilaista rakennustaidetta, sillä vuorten rinteille ja muuallekin on ripoteltu paljon sympaattisen näköisiä rakennuksia. Lisäksi joen varressa on myös pala vanhaa Zermattia muutamankymmenen hirsitalotyyppisen rakennuksen verran.

Zermattissa on myös Matterhorn-museo, jonne en itse valitettavasti ehtinyt. Ja Zermattin kirkon kupeesta löytyy surullinen vuorikiipeilijöiden hautausmaa. Matterhorn ei ole mikään vuorikiipeilijöiden kepeä päiväretkikohde vaan vaatii edelleen sitä valloittavien henkiä.

Zermattissa on myös paljon erilaisia kauppoja sekä ravintoloita, joten siellä ollessa ei jää nälkäiseksi. Lisäksi sieltä löytyy useampi ulkoilu- ja urheilutavarakauppa, joissa oli vaikka mitä mielenkiintoista tarjolla, mutta tietenkin Sveitsin hinnoissa. Löysin yhdestä kaupasta kyllä niin täydellisen soft flask -vesipullon, että menin suunnilleen silmät kiinni sen maksamaan, jotten nähnyt paljonko ostoksesta köyhdyin. Tosin pullo on ollut niin erinomainen, että ei edes haittaa.

Matterhorn – sitä ei voi olla näkemättä

Joskus valokuvat luovat valheellisia illuusioita tietyistä paikosta. Kuvaa rajaamalla tai kuvakulman valitsemalla tietyn paikan tai kohteen saa näyttämään tietynlaiselta. Ennen Zermattiin lähtöäni aprikoin, miten sieltä näkee Matterhornin. Pitääkö sitä varten kivuta näköalapaikalle tai etsiytyä tiettyihin koordinaatteihin, jotta vuoren huipun voisi erottaa? Mutta ei Zermattia varmasti ole turhan takia näille sijoille rakennettu – siellä ollessan ei voi olla näkemättä Matterhornia, ellei sää nyt satu olemaan niin huono, ettei vuorta erota.

Jo juna-asemalla Matterhornin huippu erottuu ympäröivien rakennusten kattojen yli, jos osaa katsoa oikeaan suuntaan. Mitä pidemmälle kylänraittia kävelee vuoren suuntaan, sitä paremmin se näkyy. Ei siis tarvitse etsiytyä tiettyihin paikkoihin vuorta tiirailemaan, vaan oikeastaan koko Zermatt on iso maisemaikkuna Matterhornille.

Olisin toivonut, että mulla olisi ollut enemmän aikaa koko Sveitsin seikkailulleni. Halusin ehtiä siellä muuallekin kuin Matterhornia tuijottelemaan, mutta Zermattin suunnalla olisin helposti viihtynyt ainakin pari päivää pidempään. Tarjolla olisi ollut vielä monia kiinnostavia patikoita ja muita luontoelämyksiä. Mutta ainahan näihin maisemiin voi palata!

LUE MYÖS NÄMÄ:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  BLOGIT.FI  

You Might Also Like...

1 Comment

Leave a Reply