Kerran poistuin kotoa
Eurooppa Kaupunkilomat Matkavinkit

Pääsiäiskohteena Lontoo – hyvät ja huonot puolet

Vietin tänä vuonna pääsiäisen Lontoossa ja kaupunki oli muutaman päivän pääsiäislomalle varsin nappiin mennyt kohdevalinta. Vaikka Lontoo valikoitui kohteekseni puhtaasti sen takia, että sinne sai edullisia lentoja järkevillä lentoajoilla vielä siinä vaiheessa, kun pääsiäiseen ei enää ollut kovin pitkää aikaa ja parhaat reitit ja halvimmat hinnat olivat varmasti menneet muiden ostoskoreihin.

Olen viettänyt nyt muutaman pääsiäisen Euroopan suurkaupungeissa ja ne tuntuvat oikein mainioilta paikoilta tähän tarkoitukseen. Vaikka isossa kaupungissa olisi yleisen juhlapyhän takia tavallista enemmän kävijöitä, riittää niissä myös pinta-alaa, näkemistä, ravintoloita sekä liikennevälineitä, joten ne eivät välttämättä tunnu ahtailta, vaikka matkailijoita olisikin paikalla paljon.

Tässä kokemuksiani siitä, millainen paikka Lontoo on pääsiäiskohteena:

Postauksen kaikki kuvat on otettu Lontoossa pääsiäisenä 2019

AUKIOLOT

Lontoo on suurkaupunki, jossa moni paikka on muutenkin auki varsin laajoilla aukioloajoilla maanantaista sunnuntaihin. Pääsiäinen ei tuonut tähän asiaan mitään suuria poikkeuksia aukiolojen suhteen, ainakaan en itse huomanut, että mikään paikka olisi pistänyt ovensa säppeen juuri pääsiäisen vuoksi.

Vietin Lontoossa kolme päivää, perjantaista sunnuntaihin ja ainoastaan sunnuntaina huomasin, että kaikki kaupat  eivät olleet auki. Tämä ei johdu varsinaisesti pääsiäisestä, vaan siitä, että ne eivät ole yleensäkään sunnuntaisin auki. Jos haluaa shoppailla, kannattaa se tehdä muulloin kuin sunnuntaina.

JONOT

Yritän aina välttää jonoja sillä, että koitan olla paikalla mahdollisimman aikaisin – tai joissain tapauksissa myöhään. Lontoossa en yleisesti joutunut jonottamaan pitkiä aikoja minnekään, vaikka väkeä oli liikkeellä paljon. Kuitenkin British Museumiin ja Tower of Londoniin oli jo ennen puoltapäivää jonkin verran jonoa ja väkeä molemmissa kohteissa riitti.

Varsinkin British Museum tuntui todella ahtaalta, eikä kaikkien näyttelyesineiden katsominen sujunut kovin helposti. Tower of Londonissa taas oli enemmän tilaa mennä rauhassa. Kiinnitin myös huomiota, että Natural History Museumiin oli jonain iltapäivänä todella pitkä jono. Ilmeisesti kaupungin ilmaiset museot ovat pääsiäisenä hitti. Joten jos olet menossa niihin, varaudu ihmispaljouteen! Muissa kohteissa, kuten kaupoissa, puistoissa, ravintoloissa tai metrossa ihmisiä ei ollut mielestäni normaalia enempää.

JULKINEN LIIKENNE

Käytin paljon julkista liikennettä Lontoota kierrellessäni. Lentokenttäsiirtymät tein busseilla ja itse kaupungissa taas liikuin paikasta toiseen metrolla. Varasin lentokenttäbusseihin liput etukäteen netistä, joten pääsin hyvin haluamiini busseihin. Tätä kannattaa hyödyntää varmistaakseen sen, että pääsee varmasti itselleen hyvään aikaan liikkumaan matkoja lentokentän ja Lontoon välillä.

Metroissakaan ei ollut mitään ihmeellistä tungosta. Toki ruuhka-aikoihin sekä metrot että metrotunnelit olivat täynnä ihmisiä, mutta niin ne tuntuvat olevan muulloinkin kuin juhlapyhinä. Jos kulki metroilla ruuhka-aikojen ulkopuolella, ei vaunuissa ollut kovin suurta tungosta.

LUONTO JA SÄÄ

Iso-Britannia on tunnettu sateisesta säästään, eikä sinne varmasti uskalla muuta ennustaa, varmuuden vuoksi. Itse olin varautunut koleaan ja sateiseen pääsiäissäähän, vaikka pääsiäinen olikin tällä kertaa vasta huhtikuun loppupuolella. Iloiseksi yllätyksekseni säät suosivat ja Lontoossa oli upeat kesäkelit! Lämpötila oli joka päivä 20 asteen paremmalla puolella ja aurinko paistoi siniseltä taivaalta. Paloin jopa hieman auringossa, kun en oikein aluksi tajunnut, että siellä on niin lämmintä.

Luonto oli myös varsin näyttävä tuossa vaiheessa kevättä. Joka puolella oli todella vehreää ja todella monet puut olivat kukassa tehden paikoista todella värikkäitä. Lontoon monissa puistoissa oli ihana viettää aikaa, sillä luonto oli niin kaunis.

MAJOITUS

En huomannut majoituksien hinnoissa mitään erityistä piikkiä pääsiäisen aikaan tai sitten olin sen verran ajoissa varausten tekemisen suhteen, että tarjontaa edelleen riitti. Yövyin pari yötä hostellin dormissa ja yhden yön lentokenttähotellissa ja kummatkin olivat kaupungin yleiseen hintatasoon nähden maltilliset. Dormi maksoi muutaman kympin yöltä ja yhden hengen huone lentokenttähotellissa irtosi alle 90 eurolla. Lontoo on onneksi sen verran iso kaupunki, ettei sieltä majapaikat heti lopu.

NÄHTÄVYYDET JA TEKEMINEN

Pääsiäinen ei mielestäni erityisesti näkynyt Lontoossa, siis erilaisten pääsiäisaktiviteettien muodossa, ainakaan niissä osin Lontoota, missä itse kävin. Toki kun säät suosivat, vietin varmasti enemmän aikaa ulkona puistoissa hengeillen kuin olisin huonomman sään sattuessa tehnyt. Lontoo tarjoaa todella monipuolista tekemistä, jos ei halua erityisesti mitään pääsiäiseen liittyviä aktiviteetteja, mutta on kaupungilla toki niitäkin tarjolla. Tästä jutusta voit lukea, mitä Lontoon pääsiäistarjonnassa on luvassa pääsiäiselle 2020.

Kuten jo jonottamista käsitelleessä kohdassa mainitsin, museot tuntuivat vetävän puoleensa pääsiäisenä paljon väkeä, myös hyvällä säällä. Jos museoihin mielii, kannattaa niihin mennä ajoissa. Tai keksiä vaihtoehtoista tekemistä, jos niiden väenpaljous alkaa ahdistaa.

RUOKA JA RAVINTOLAT

Pääsiäinen ei tuntunut vaikuttavan yleisesti monenkaan ruokakaupan tai ravintolan aukioloon. Ainoastaan pääsiäissunnuntaina on hieman vähemmän tarjontaa näiden suhteen, sillä silloin ovensa pitävät auki lähinnä pienemmät ruokakaupat eivätkä kaikki ravintolat. Tarjontaa kuitenkin riittää, sillä Lontoossa on niin paljon vaihtoehtoja. Lontoossa ei todellakaan tarvitse olla nälkäinen pääsiäisenä.

Lontoo on mielestäni todella toimiva ja monipuolinen pääsiäiskohde! Pääsiäisen vuoksi oikeastaan mitään paikkoja, kuten nähtävyyksiä tai kauppoja, ei ole suljettu. Julkisilla pääsee paikasta toiseen. Ruokaa saa niin ravintoloista kuin ruokakaupoistakin. Kaupungissa riittää tekemistä moneksi päiväksi. Ja jos hyvin käy, sää suosii.

LUE MYÖS NÄMÄ:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  BLOGIT.FI  

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply