Kerran poistuin kotoa
Eurooppa Kaupunkilomat Matkavinkit Pohjois-Amerikka

Harry Potterin perässä maailmalla – kuusi taianomaista kohdetta

Harry Potter -kirjasarja kuuluu ehdottomiin kirjallisiin suosikkeihini. Olen lukenut kirjat moneen kertaan, niin yhdessä kuin erikseen ja olen niin lumoutunut J.K. Rowlingin luomasta taikamaailmasta, että se on innottanut mua matkustamaan sen perässä tai tilaisuuden tullen käymään Harry Potteriin liittyvissä kohteissa ympäri Euroopan ja USA:n.

Meillä on töissä suunnitteilla Harry Potteriin liittyvä tapahtuma ja ilmoittauduin innoissani mukaan suunnittelijoiden joukkoon. Tämä jos mikä on ihan mun juttu! Siinä kun aloin miettiä, mitä kaikkea Potteriin liittyvää olenkaan nähnyt, tajusin, että olen matkustanut varsin monessa paikassa, jossa on jotain Harry Potter -teemaan liittyvää.

Osasta näistä kohteista olen kirjoittanut oman postauksensa, sillä sen ne ovat ansainneet. Muutamassa paikassa taas olen käynyt ennen blogini perustamista, joten ne kohteet ovat esiintyneet korkeintaan mainintoina. Nyt ajattelin kuitenkin tehdä koosteposteen kaikista Harry Potteriin liittyvistä matkakohteista, joissa olen käynyt.

LONTOO – KING’S CROSS JA LAITURI 9¾

Tänä vuonna paikalla käydessäni huomasin, että kärry on saanut kyytiinsä kasan matkatavaraa!

Heti ensimmäisellä aikuisiän ulkomaanmatkallani Tukholman ja Tallinnan ulkopuolelle oli Harry Potter yksi reissun määränpäitä. Saksan ja Ranskan kautta kulkenut reissu vei meitä myös pariksi päiväksi Lontooseen, jossa tietenkin ehdoton käyntikohde oli King’s Crossin juna-asema ja siellä sijaitseva Platform 9¾, Harry Pottereista tunnettu junalaituri, jolta Tylypahkan pikajuna ottaa suunnan kohti pohjoista joka syyskuun ensimmäinen päivä.

Olen käynyt Lontoossa neljästi ja yhtä monta kertaa King’s Crossilla tätä laituria fiilistelemässä. Olen nähnyt sen kehityksen hieman syrjässä sijainneesta tiiliseinästä vaatimattoman rekvisiitan kanssa siihen ammattivalokuvaajan ja talon tarjoaman kuvausrekvisiitan estradiksi, joka se nykyään on. Kuuluisa tiiliseinä on saanut vierelleen myös kaupan, jossa myydään aivan liian paljon aivan liian ihania Potter-aiheisia tuotteita.

>> Postaukseni King’s Crossin laiturista 9¾ ja sen kaupasta voit lukea tästä

EDINBURGH – THE ELEPHANT HOUSE

Vuonna 2010 alkanut innostukseni matkailuun ja sitä myötä myös Harry Potter -aiheisiin kohteisiin jatkui jo heti seuraavana vuonna, kun suuntana oli Edinburgh. Edinburgh itsessään ei ole Potter-kirjoissa esiin nostettu kohde, vaikka Tylypahkan linna sijoitetaankin Skotlantiin. Edinburgh liittyy Potter-maailmaan siten, että J.K. Rowling asui kaupungissa kun aloitti Harry Potter -kirjojen kirjoittamisen.

The Elephant House -niminen kahvila Edinburghin keskustassa kertoo auliisti kotisivuillaan olleen se paikka, jossa Rowling istui paljon kirjoittaessaan varhaista tuotantoaan. Ainakin vuonna 2011 kahvila ilmoitti asiasta hyvin näyttävästi myös isolla plakaatilla ikkunassa. Me emme ehtineet aikanaan käydä kahvilassa kuin pyörähtämässä, olisimmekohan osuneet paikalle sulkemisaikaan. Mutta jos suuntaan vielä toiste Edinburghiin, voisin vierailla siellä pidemmänkin kaavan kautta.

>> The Elephant Housen kotisivut, joilta löytyy mm. kahvilassa kuvattu J.K. Rowlingin haastattelu

LONTOO – WARNER BROS STUDIO TOUR

Kaksi vuotta ensimmäisestä Lontoon käynnistäni kaupunki veti mua taas puoleensa. Vain paria kuukautta aiemmin Lontoon laitamille, Warner Brosin studioille, oli avattu Harry Potter -aiheinen elämyspaikka, jossa oli tietenkin pakko päästä käymään!

Studioilla on kuvattu paljon Potter-elokuvasarjaa ja siellä on valtaisa määrä kirjoista ja sitä myöten elokuvista tuttuja paikkoja ihmeteltäväksi elokuvalavasteiden muodossa. On Viistokujaa, Tylypahkan tiloja, yksittäisiä huoneita ja paikkoja, hahmoista tehtyjä nukkeja ja elokuvarekvisiittaa sekä vaikka mitä muuta. Tylypahkasta tuttu suuri sali otti luulot kävijöiltä pois heti alkuunsa ja kirsikkana kakun päällä taas oli valtaisa Tylypahkan pienoismalli, jossa pienoismalli tuntuu aivan väärältä sanalta väärässä paikassa.

Vaikka olenkin käynyt Lontoossa vuoden 2012 jälkeen, en ole jostain syystä saanut aikaiseksi palata Studioille, vaikka mieli tekisi. Pitää katsella, jos tämä olisi vihdoin ensi vuonna agendana. Jos itse olet suunnittelemassa paikassa käyntiä, muista varata lippusi hyvissä ajoin, mielellään jo kuukausia etukäteen!

>> Tästä pääset tutustumaan Studio Tourin nettisivuihin

ORLANDO – THE WIZARDING WORLD OF HARRY POTTER

Olin käynyt vuosina 2014 ja 2015 Floridassa pariin kertaan Karibianristeilyjen tiimoilta ja vannonut, etten enää astu koko osavaltioon jalallanikaan, sillä Florida ei todellakaan ollut tehnyt muhun vaikutusta. Mutta kun tuli tilaisuus lähteä Orlandoon käymään The Wizarding World of Harry Potter -huvipuistossa, mun oli pakko pyörtää puheeni.

Samanteemaisia huvipuistoja löytyy kolmesta paikkaa. Orlandon lisäksi Potterin taikamaailmaan pääsee konkreettisesti astumaan myös Los Angelesissa sekä Japanin Osakassa. Orlandon puistossa on kaksi eri osaa, talvinen Tylyaho (mikä oli hieman kornia 30 asteen helteessä) ja Viistokuja. Puistojen välillä kuljetaan Tylypahkan pikajunalla.

Vaikka en ole enää erityisen viehtynyt kieputtaviin huvipuistolaitteisiin, löytyi puistosta silti useampi omaan makuun sopinut laite. Kattava ja tarkkaan mietitty Harry Potter -teemaisuus taas sai nauttimaan paikasta valtavasti muutenkin kuin laitteiden osalta. Ruokailemaan pääsi Pottereista tutuissa ruokapaikoissa ja shoppailemaan pääsi esimerkiksi Weasleyn welhowitseissä ja Hunajaherttuassa.

>> Orlandon The Wizarding Worldista kirjoittamani postauksen voit lukea tästä

PORTO – HARRY POTTER -KIRJAKAUPPA

Portugalissa sijaitseva Porton hurmaava kaupunki liittyy Potterehin vähän samalla tavalla kuin Edinburghkin – J.K. Rowlingin kautta. Ennen Pottereiden menestystä Rowling asui jonkin aikaa Portossa ja ilmeisesti ammensi kaupungissa sijaitsevasta, upeasta Livraria Lellon kirjakaupasta inspiraatiota kirjoihinsa.

Livraria Lello tekee vaikutuksen kävijöihin eritoten näyttävällä portaikollaan, joka onkin kirjakaupan ehdoton huomionvangitsija ja aina täynnä innokkaita vierailijoita. Onkin sanottu, että tämä portaikko on innoittanut Rowlingia kun hän on luonut Tylypahkan suuren portaikon.

Kirjakauppa vetää puoleensa paljon selfien hinkujia ja paikan maineen perässä paikalle saapujia ja sinne pääsemisestä pitää maksaa pääsymaksu. Jos kaupasta ostaa kirjan, vähennetään pääsymaksun hinta kirjan summasta. Täältä olikin pakko ostaa yksi Potter-aiheinen kirja omaa kokoelmaa täydentämään!

>> Livraria Lellosta kirjoittamani postauksen voit lukea tästä

NEW YORK – HARRY POTTER AND THE CURSED CHILD -NÄYTELMÄ

Kun luin ensi kertaa Harry Potter and the cursed child -kirjan, yritin sen jälkeen olla kuin kirjaa ei olisi ollutkaan. Kun sen suomenkielinen versio ilmestyi, luin senkin, mutta hylkimisreaktio oli edelleen vahva ja tarve tarkistuttaa Rowlingin pää valtaisa. Jotain kuitenkin naksahti päässäni, kun olin suunnittelemassa matkaa New Yorkiin, yhteen neljästä kaupungista, joissa kirjaan perustuvaa näytelmää esitetään ja hankin siihen liput.

Päätöstäni lähteä katsomaan näytelmää vankitti se, että olin saanut liput hulppeaan hintaan, 20 dollaria per osa. Jos näytelmä olisi ihan susi, ei rahanmenetys harmittaisi hirveästi. En edes pidä sen suuremmin teatterista, joten lähtökohdat näytelmään menemiselle eivät olleet todellakaan suotuisat. Kuitenkin pidin näytelmästä valtavasti! Se oli upeasti toteutettu, nautittavaa katsottavaa ja sai mut jopa ymmärtämään, miksi Rowling oli näytelmän kirjoittanut.

New Yorkin lisäksi näytelmää voi käydä katsomassa Lontoossa, Melbournessa sekä Torontossa.

>> Tästä pääset lukemaan tunnelmiani Harry Potter ja kirottu lapsi -näytelmästä

Vaikka olenkin käynyt kiitettävässä määrin Harry Potteriin liittyvissä kohteissa, aina listalle voisi mahduttaa lisääkin! Mua kiinnostaisi käydä ainakin Lontoossa Harry Potter -aiheisella kävelykierroksella sekä Oxfordissa parissa elokuvien kuvauspaikoissa. Jos tämä postaus ei vielä antanut sulle tarpeeksi Potter-henkisiä matkaideoita, lisää voit löytää vaikka tästä artikkelista.

Missä Harry Potter -kohteissa sä olet vieraillut?

LUE MYÖS NÄMÄ:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  BLOGIT.FI  

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply