Kerran poistuin kotoa
Bussilla ja junalla Eurooppa Matkavinkit

Junalla mukavasti Suomesta Pietariin – kokemuksia Allegrosta

Junalla matkustaminen Suomesta Pietariin on mukava ja helppo tapa matkata naapurimaahan ja kokea monipuolinen Pietari. Testasin Allegroa Tampereelta Tikkurilan kautta Pietariin matkatessa nyt syyskuussa, kun teimme muutaman työkaverini kanssa työtämme sivuavan matkan Pietariin.

Olen aiemmin mennyt Pietariin laivalla, viisumivapaalla risteilyllä. Vaikka tuo matkustustapa oli ihanan vaivaton, sillä sitä varten ei tarvinnut hankkia Venäjälle viisumia, olin innoissani testaamassa myös junaa vaihtoehtoisena kulkuvälineenä. Junamatkustaminen on muutenkin suosikkini eri matkustusvälineistä, joten odotin kokemusta mielenkiinnolla.

Kun matka on nyt onnellisesti takana ja junamatkustamisesta jäi positiivinen fiilis, ajattelin jakaa kokemukseni Suomesta Pietariin matkaamisesta junalla myös teille.

VIISUMI MUKAAN JUNAMATKALLE

Vaikka junamatka itänaapuriin on muuten kaikin tavoin helppo ja edullinen tapa matkata Venäjälle, viisumivapaa keino päästä maahan se ei silti ole. Jos siis aiot taittaa matkan junalla Pietariin, hanki viisumi ennen matkaan lähtöä!

Viime kuukausina on paljon uutisoitu siitä, että itärajan taakse, Pietariin ja muualle Leningradin alueelle, pääsisi lokakuun alusta ilman maksullista viisumia, uuden sähköisen viisumin avulla. Lokakuun lähestyessä alkaa kuitenkin näyttää siltä, että tuo uusimuotoinen viisumi ei koskisi kaikkia alueen rajanylityspaikkoja Suomen ja Venäjän välillä, mikä tarkoittaisi nyt sitä, että Allegrolla matkatessa tuota viisumia ei voisi hyödyntää.

Viisumitilanne saattaa kuitenkin elää, joten tarkista ennen matka-aikeitasi, pääseekö junalla jatkossa maksuttomalla e-viisumilla, vai joudutko hankkimaan maksullisen viisumin!

Eri viisumityypeistä Venäjälle löytyy suomeksi kattava tietopaketti Suomi-Venäjä-Seuran sivuilta. Meitä oli liikkeellä sen verran monta, että saimme hankittua matkallemme ryhmäviisumin. Sen minimikoko on viisi henkeä, mutta siinä on myös rajoitteita: tietty matkallaoloaika ja samanaikaiset ja -paikkaiset rajanylitykset, joten tämä ei sovi kaikille maahan mieliville. Viisumilistauksesta löydät kuitenkin itsellesi sopivan viisumivaihtoehdon.

Viisumin hankimme matkatoimiston kautta. Ryhmäviisumissa oli se etu, että sitä hankkiessa passia ei tarvinnut lähettää minnekään, ainoastaan passin kopio riitti. Henkilökohtaisessa viisumissa taas pitää varautua siihen, että passi pitää lähettää. Viisumia hankkiessasi tarvitset seuraavat dokumentit:

 • vähintään 6 kuukautta matkan jälkeen voimassa olevan passin
 • värillinen, korkeintaan 6 kuukautta vanha passikuva, kooltaan 3,5 x 4,5 cm, moni valokuvaamo ottaa suoraan tämän kokoisen kuvan, jos kerrot ennen kuvan ottoa, että tarvitset sen Venäjän viisumiin
 • viisumianomuksen, joka täytetään, tulostetaan ja allekirjoitetaan
 • vakuutusyhtiöltä saatavan matkavakuutustodistuksen, kielenä suomi, venäjä tai englanti

PIETARIN JUNALIPUT VR:N NETTISIVUILTA

VR:n nettisivuilta voi ostaa junalippuja Pietariin varsin vaivattomasti. Heti aloitussivun lipunostonäkymässä on vaihtoehto “Kotimaa ja Venäjä”, joka on yleensä lipunostonäkymässä oletuksena. Tähän voit syöttää suoraan haluamasi junamatkan alku- ja päätöspisteet ja valita hakutuloksista haluamallesi ajankohdalle liput.

Pietaria matkakohteeksi syöttäessään sivu tarjoaa kahta eri Pietarissa olevaa asemaa vaihtoehdoksi. Valitse niistä Pietari (Finljandski), sillä se on Pietarissa Allegron käyttämä asema.

Junaliput Pietariin tulevat myyntiin 90 vuorokautta ennen matkaa. En osaa sanoa, kuinka nopeasti edullisimmat hinnat myydään loppuun, mutta me ostimme varmuuden vuoksi liput heti kun ne olivat tulleet myyntiin, jotta saimme ne mahdollisimman halvalla. VR:n nettisivuilla on tietopaketti junamatkustuksesta Venäjälle.

Kun ostat Pietarin-junalippuja netistä, sinun pitää lipunoston yhdeydessä ilmoittaa jokaisesta matkustajasta seuraavat tiedot:

 • etu- ja sukunimi
 • kansalaisuus, suomalaisilta riittää lyhenne FIN
 • syntymäaika
 • passin numero (passin pitää olla sama kuin matkalla mukana oleva)
 • sukupuoli
 • lapsien lukumäärä passissa

Tiedot pitää syöttää kahteen kertaan jokaista matkustajaa kohti, jos ostaa meno-paluumatkan. Jos ostat vaikka meno-paluuliput kolmelle hengelle, joudut siis täyttämään matkustajatiedot kuudesti: kaksi kertaa jokaiselta matkustajalta. Nämä tiedot kannattaa varata jo etukäteen saataville, jos ostat lippuja useammalle henkilölle!

Huomioi, että Pietarista Suomeen päin matkustaessa ei ole mahdollista valita itse istumapaikkoja.

Ryhmälippujen ostaminen VR:n sivuilta

Vaikka muuten junamatkustus Pietariin olikin jouhevaa, oli lippujen ostaminen useammalle hengelle matkan ainoa kompastuskivi. Meitä oli liikkeellä sen verran monta, että olimme oikeutettuja VR:n myöntämään ryhmäalennukseen Pietarin junalipuista. Ryhmässä täytyy olla vähintään kuusi henkeä, ja VR:n nettisivut taas mahdollistavat junalippujen oston maksimissaan 10 hengelle.

En meinannut saada ryhmäalennusta toimimaan sitten millään! Vaikka miten monta kertaa syötin samoja tietoja nettisivun matkahakuun, ei sivu halunnut ymmärtää, että meille kuuluisi antaa ryhmäalennus. Kokeilin eri selaimiakin ilman mitään vaikutusta, kunnes noin kuudennella kerralla sivu vihdoin tajusi lukumäärästämme, että voisi tarjota meille ryhmäalennusta.

VR on uutisoinut, että se tulee uudistamaan nettisivujaan lähiaikoina. Tämä lipunosto tehtiin VR:n vanhoilla sivuilla, mutta suosittelen silti tarkkailemaan, että jos hyödyntää ryhmäalennusta lippujen ostossa, sivu varmasti tarjoaa sitä, oli kyse sitten vanhoista tai uusista sivuista.

Vaikeudet eivät kuitenkaan loppuneet tähän. Kun vihdoin sain ryhmäalennuksen näkyviin, oli alennus oikeasti alennus vain Tikkurila-Pietari -suuntaan. Olin ennakkoon katsonut, paljonko suunnittelemamme junamatkat tulisivat maksamaan yhdelle hengelle, joten osasin onneksi arvioida sivun tarjoamien hintojen oikeellisuuden myös useammalle hengelle.

Menomatkaa sivusto tarjosi ryhmälle parin sadan euron alennuksella – ryhmän saama alennus normaalihinnasta on 20%. Mutta paluumatka olisi ryhmälle ostettuna ollut noin kaksi kertaa kalliimpi kuin samalle määrälle yksittäin ostettuna! Älä siis luota sokeasti ryhmälle tarjottuun hintaan, vaan ole tietoinen myös siitä, paljonko vastaavat matkat maksavat ilman alennusta.

Jouduin siis lopulta tekemään kolme eri lipunostotapahtumaa, että sain liput kaikille lähtijöille mahdollisimman halvalla. Ensiksi ostin erillisillä lipuilla matkat Tampereelta Tikkurilaan ja takaisin. En saanut ryhmäalennusta onnistumaan, jos syötin Pietarin-lippuihin lähtöpaikaksi Tampereen, vaan lopulta kiersin tämän ja vaihdoin sen Tikkurilaan, josta muutenkin olisimme nousseet Allegroon. Sen lisäksi ostin menomatkan ryhmälle ja paluumatkan erikseen ilman ryhmäalennusta. Oli aikamoista säätämistä, mutta sainpahan liput niin edullisesti kuin mahdollista.

JUNAMATKA SUOMESTA PIETARIIN

Junamatka Allegrolla on varsin nopea. Helsingistä tai Tikkurilasta lähtiessä reilu kolme tuntia, matkan varrelta Lahdesta tai Kouvolasta kyytiin noustessa vielä vähemmän.

Me siis nousimme junan kyytiin Tikkurilasta. Melkein heti junan kyytiin päästyämme tarkastettiin passit ja viisumit. Tämä tuntui ajavan lipuntarkistuksen virkaa, sillä niitä ei varsinaisesti tarkistettu. Tämän tarkistuksen suoritti junan henkilökunta. Samalla meille annettiin maahantulokortti täytettäväksi.

Maahantulokortissa on kaksi samanlaista puolta ja ne molemmat täytetään samoin tiedoin. Toinen puolista annetaan rajaviranomaisille menomatkalla, toinen puoli täytyy säilyttää koko reissun ajan ja se kerätään pois maasta poistuessa. Varaa siis matkaasi kynä korttien täyttämistä varten ja ole iloinen, jos sulla on pieni käsiala! Mä kirjoitan normaalistikin pientä piiperrystä, mutta liikkuvassa junassa pikkuruisen kaavakkeen pikkuruisten kenttien täyttäminen oli aika tuskaista.

Junamatkan aikana passit ja viisumit tarkastetaan vielä ja saat passiisi ja maahantulokorttiin leiman. Kun liikut junassa, pidä aina passisi mukana. Omasta junavanustaan ei saa poistua jos rajaviranomaiset ovat saapuneet vaunuun passintarkastukseen eikä passiasi ole vielä tarkistettu. Tarkistuksen jälkeen saat taas poistua paikaltasi.

Myös tullitarkastajat kiertävät junassa, joten jos sinulla on jotain tullattavaa, ole heihin yhteydessä. Automaattisesti kaikkien matkatavaroita he eivät käy läpi.

JUNAMATKA PIETARISTA SUOMEEN

Pietarista Suomeen mennessä junan kyytiin noustaan Finljandskin juna-asemalta. Olimme asemalla noin 50 minuuttia ennen junan lähtöä, sillä ennen junaan pääsyä oli muutamia välivaiheita.

Ensinnäkin heti aseman sisään tultuamme tavaramme läpivalaistiin ja matkustajat kulkivat hälytinporttien läpi. Myös kaikkien passit tarkastetaan ennen junaan pääsyä.

Junan lähdettyä kohti Suomea, venäläiset passin- ja tullitarkastajat kiersivät junassa ja tarkistivat kaikkien passit ja viisumit. Samalla maahantulokorttien toinen puoli kerättiin pois. Junan saavuttua Suomen puolelle Vainikkalaan, Suomen rajaviranomaiset tarkistavat vielä matkustajien passit.

VINKKEJÄ JUNAMATKOIHIN

Allegro oli varsin mukava, siisti ja toimiva juna. Reilu kolme tuntia sen kyydissä ei tuntunut puuduttavalta. Pelkästään maisemia ei matkan aikana tarvitse katsella, ellei halua, vaan juna tarjoaa matkustajille ilmaisen wifin. Suomen puolella verkkoon ei tarvitse mitään kirjautumiskoodeja, sen kun vain liittyy siihen. Mutta Venäjän puolelle tultaessa siihen päästäkseen pitää syöttää seuraavat tiedot: vaunun numero (kaksinumeroisena, esimerkiksi vaunu 2 on 02), paikan numero kaksinumeroisena sekä passin neljä viimeistä numeroa. Itse wifi toimi varsin hyvin, vaikka Venäjän puolelle tultaessa monella olikin haasteita sinne kirjautumisessa.

Junassa on myös ravintolavaunu, jonka antimiin tutustuin paluumatkan aikana. Sieltä tuntui löytyvän varsin kattava valikoima ruokia jos ei ole ruokarajoitteinen, kasvissyöjille ja gluteenittomillekin löytyi muutamia eri vaihtoehtoja, joten välttämättä pelkillä omilla eväillä ei matkaa tarvitse taittaa. Ravintola suljetaan kumpaankin suuntaan mennessä rajanylityksen ajaksi, joten huomioi tämä ruokailuasi suunnitellessa.

Yksi iso bonus oli junan vesiautomaatit, joita oli sijoitettu junan käytäville. Niistä sai ilmaiseksi vettä, mikä oli loistava palvelu!

Junamatka Pietariin oli mielestäni oikein mukava kokemus. Matka-aika oli sopiva, juna itsessään siisti ja viihtyisä. Ainoa miinus matkaan oli tuo ryhmälippujen oston hankaluus, muuten en keksi hommasta moitteen sanaa. Tulen varmasti matkustamaan uudelleen junalla Pietariin, tai vaikka Viipuriin. Viimeistään sitten, jos ja kun maksuton sähköinen viisumi ulottuu Allegroon asti.

LUE MYÖS NÄMÄ:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  BLOGIT.FI  

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  hannamarihenrika
  17.10.2019 at 21:38

  Hyvä postaus! Kiva kuulla junamatkan käytännöistä. Itsellänikin on Pietarin matka suunnitteilla ja haluaisin ehdottomasti mennä juuri junalla. Harmi, kun tuo e-viisumi ei vielä käy juniin, vaikka ei tuo “perinteisen” viisuminkaan hankkiminen niin suurelta vaivalta kuulosta. 🙂

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   22.10.2019 at 22:11

   Kiitos! Pietariin oli todella mukava mennä junalla. Matka ainaki Tampereelta lähtiessä oli sopivan pituinen tuolle matkalle. Viipuriin kiinnostaisi mennä myös joskus junalla. Eihän tuo maksullinen viisumikaan ole suuri ongelma hankkia, mutta olisi tosiaan kivempaa, jos voisi säästää kymppejä ja saada maksuttoman viisumin. Sitä odotellessa 🙂

Leave a Reply