Kerran poistuin kotoa
Eurooppa Kaupunkilomat Matkavinkit

Neljä ilmaista ja yksi puoli-ilmainen vinkki Geneveen

Sveitsi ei ole mikään budjettimatkaajan ykköskohde, mutta reissun sinne voi kuitenki yrittää tehdä maltillisella budjetilla. Sveitsi tarjoaa varsin mukavia kädenojennuksia matkailijoiden suuntaan, ja tämä tuli itselleni osittain yllätyksenä. Vaikka olin reissannut kerran aiemmin Sveitsissä, niin en ollut tiennyt kaikista asioista, joita nyt pistin merkille – toki nämä riippuvat varmasti myös siitä, missä päin Sveitsiä matkustaa.

Aloitin 1,5 viikon Sveitsin kiertelyni lentämällä Geneveen, joka on Sveitsin toiseksi suurin kaupunki. Suurissa kaupungeissa on reissaajille mielestäni yleensä paljon sekä hyviä että huonoja puolia. Huono puoli on esimerkiksi kohteen potentiaalinen kalleus, sillä isossa kaupungissa esimerkiksi vuokrat ovat yleensä korkeita, mikä jo itsessään vaikuttaa moneen asiaan. Hyvänä puolena taas on se, että isoon kaupunkiin mahtuu monenlaisia palveluita hintahaitarin koko matkalta.

En ehtinyt viettää Genevessä kuin vuorokauden verran, joten vinkkini sinne perustuvat siihen, mitä ehdin tuossa ajassa kokea ja havainnoida. Tässä kuitenkin muutama budjettivinkki Geneven suuntaan:

HYÖDYNNÄ ILMAISTA JOUKKOLIIKENNETTÄ

Olin aiemmin käynyt Sveitsissä ainoastaan parissa pienessä kohteessa, Engelbergissä ja Gimmelwaldissa, joissa joukkoliikenne joko loisti poissaolollaan tai sitä en ainakaan tarvinnut. Genevessä vierailijoita kuitenkin hemmotellaan ilmaisilla julkisen liikenteen matkoilla.

Lentokentältä saa itselleen ilmaisen lipun, jolla voi taittaa matkan kentältä keskustaan tai muualle Geneveen. Matkalaukkujen noutoalueelta poistuttaessa on automaatti, josta saa napin painalluksella joukkoliikenteeseen kertalipun, joka on voimassa 80 minuuttia lipunottohetkestä. Jos laukkujen saannissa kestää pitkään, lippu kannattaa varmuuden vuoksi napata vasta kun on poistumassa kentältä. Lipusta voit lukea englanniksi myös Geneven lentokentän sivuilta.

Lisäksi kaupunkiin majoittuvien pitäisi saada ainakin hotelli- ja hostellimajoituksistaan guest card, joka takaa Genevessä muun muassa ilmaiset matkat kaupungin julkisella liikenteellä. Kortin saa yleensä automaattisesti majapaikasta, mutta jos se unohdetaan antaa, kannattaa sen perään kysyä. Kortti on voimassa kaupungissa majoittumisen ajan, eikä sitä tarvitse erikseen aktivoida käyttöön. Vaikka tykkäänkin kävellä paikasta toiseen, tuli tätä korttia silti hyödynnettyä ja matkustin ratikalla pari matkaa.

VIERAILE CERNISSÄ – HIUKKASFYSIIKAN TUTKIMUSKESKUKSESSA

Miksi ihmeessä kehotan ketään vierailemaan hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksessa, edes ilmaiseksi? Monestakin syystä! CERN oli mielestäni ihan huikean mielenkiintoinen käyntikohde ja populaarikulttuuristakin tuttu. Dan Brownin suosittu kirja Enkelit ja demonit saa alkunsa nimenomaan CERNissä, jossa yksi paikan tutkijoista löytyy murhattuna. Lisäksi Rillit huurussa -sarjan kolmannella kaudella Leonard pääsee vierailemaan CERNissä ja haluaa ottaa mukaansa Pennyn, mikä tietenkin tekee Sheldonin mustasukkaiseksi.

Huolimatta tunnettuudestaan näissäkin asiayhteyksissä, CERN on mielestäni mielenkiintoinen paikka jo ihan omilla ansioillaan. Se tekee tärkeää tutkimusta aineen perusolemuksesta ja sen alueella on maailman suurin hiukkaskiihdytin, Large Hadron Collider. LHC:n avulla yritetään tutkia mm. sellaisia pieniä kysymyksiä, kuten miten maailmankaikkeus syntyi.

CERNissä pääsee siis vierailemaan. Sinne voi mennä spontaanisti kuka tahansa, kuten minäkin tein. Tai sinne voi yrittää päästä myös opastetuille kierroksille, jotka kannattaa varata hyvissä ajoin. Tähän ei siis kannata havahtua vasta Geneveen menon edellisenä päivänä kuten itse tein… Onneksi CERN tarjoaa kaksi kaikille kiinnostuneille avointa, maksutonta näyttelyä, joita voi mennä katsomaan ilman ennakkoilmoittautumista.

CERNiin pääsee kätevästi Geneven keskustasta raitiovaunulla numero 18, CERNin ollen reitin viimeinen pysäkki. Molemmat näyttelyt löytyvät kätevästi pysäkin molemmin puolin. Toisella puolella on vastaanottorakennus, josta löytyy monipuolinen ja interaktiivinen näyttely nimeltä Microcosm, jonka parissa vietinkin pitkän tovin. Tien toiselta puolelta, pallon muotoisesta rakennuksesta taas löytyy pienempi näyttely nimeltä Universe of Particles. Molempien näyttelyiden antiin voi tutustua etukäteen CERNin sivuilla.

Pakko nostaa hattua CERNin suuntaan siitä, että ovat tehneet ilmaisista näyttelyistä todella mielenkiintoiset! Aikaa ja vaivaa niiden tekemiseen on varmasti nähty ja ne tarjosivat todella monipuolisia näkökulmia ja myös avasivat hyvin CERNin arkea sekä tietenkin hiukkaskiihdyttimen toimintaa, dataa ja sen tulkintaa. Näyttely on opastettu useilla kielillä, muun muassa englanniksi ja huomasin että Rillit huurussa -jaksojen tapittaminen moneen kertaan ilman tekstityksiä auttoi ymmärtämään muuten ehkä hieman hankalampaa tiedetermistöä hyvin.

KÄVELE RHONEJOEN RANNOILLA

Geneven sijainti on varsin idyllinen, sillä se on erilaisten vesistöjen kaupunki. Se sijaitee kauniin Genevejärven rannalla minkä lisäksi kaupunkia halkoo mutkitteleva Rhonejoki.

Mielenkiintoisen ja tunnelmallisen katsauksen kaupunkiin saakin kävelemällä jokivartta pitkin aina Genevejärven rannoille asti. Rantabulevardi on kaunis paikka, jonka viihtyisyyteen on panostettu. Alueen viertä reunustavat puistot, kauniit kukkaset ja erilaiset aktiviteetit. Joesta voi taas bongata muun muassa joutsenia. Vaikka en ehtinytkään Geneveen kovin kattavasti tutustua, joenvarsikävely tarjoaa katsauksen esimerkiksi kaupungin kauniiseen arkkitehtuuriin.

Yksi kompastuskivi maksuttomuuden suhteen oli omalla osallani lukuiset jäätelökojut, joita oli ripoteltu matkan varrelle. En voinut vastustaa kiusausta, vaan Sveitsissä ollessa oli pakko päästä herkuttelemaan pallolla sveitsiläistä suklaata!

TUTUSTU TUNNELMALLISEEN VANHAANKAUPUNKIIN

Eri kohteiden vanhatkaupungit vetävät mua aina puoleensa, eikä Genevekään ollut poikkeus. Joenvarresta oli lyhyt matka poiketa hieman sisemmälle kaupunkiin, sokkeloisten katujen vilinään. Geneven vanhastakaupungista löytyy keski- ja renessanssiaikaisia rakennuksia ja se muistutti mua tavallaan Ranskasta, mutta siinä oli myös omaa, sveitsiläistä tunnelmaansa.

Ehdin tutustua lähinnä St. Pierren katedraalin alueen tuntumaan, mutta sieltäkin löytyi paljon mielenkiintoista sekä kauniita rakennuksia. Vaikka alueen rakennusten yleisväritys tuntui olevan konservatiivinen beigeen taittuva värikartasto, ei se tehnyt alueesta tylsää. Vanhoissa rakennuksissa oli silti paljon uljautta, mikä teki niiden lomassa kiertelystä nautinnollista.

PIKKURAHALLA KAUPUNGIN KATTOJEN YLLE

Viimeinen vinkkini ei siis enää kuulu ilmaisten vinkkien joukkoon, mutta laitan sen silti tähän postaukseen, sillä se vaatii vain pienen rahallisen satsauksen, jolle saa mielestäni paljon vastinetta.

Edellisessä kohdassa mainitsin jo vanhassakaupungissa sijaitsevan St. Pierren katedraalin, jonka kahteen torniin pääsee kipuamaan 5 frangin, eli hieman alle 5 euron hintaan. Kun torneja on yhden sijasta kaksi, ja kumpikin niistä tarjoaa maisemien ystäville paljon ihasteltavaa, ei hupiin käytettävä summa mielestäni ole paljon mitään. Tällaisista aktiviteeteista on matalamman hintatason maissa pyydetty useasti enemmän.

Goottilainen kirkko muistuttaa torniensa puolesta Pariisin Notre-damea. Se on mielenkiintoisen näköinen sekä sisältä että ulkoa, mutta itselleni eniten iloa tuottivat sen maisemat. Kummassakin tornissa pääsee vierailemaan samaan hintaan, mihin kannattaa tarttua. Toinen torni näyttää enemmän maisemia järven ja vuorien suuntana, toinen taas kaupungin kattojen yli. Täältä sainkin hyvän käsityksen kaupungin koosta ja erilaisten rakennusten määrästä, mitä en olisi muuten lyhyellä visiitilläni ehtinyt niin hyvin hahmottaa.

Vaikka Sveitsi ei ole se kaikista edullisin matkakohde, kannattaa sille antaa ehdottomasti mahdollisuus! Varsinkin kohteissa yöpyjille tarjottavat guest cardit tarjoavat mukavia etuja, lisäksi Geneve tarjosi paljon mielenkiintoista, minkä näkemisestä ei tarvinnut pulittaa omaisuuksia.

LUE MYÖS NÄMÄ:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  BLOGIT.FI  

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply