Kerran poistuin kotoa
Eurooppa

Voi Sveitsi minkä teit ❤

Palasin eilen Sveitsistä, jossa vietin 1,5 viikkoa. Reissun kantavana teemana oli vuoret ja päivävaellukset, enkä oikein täydellisempää matkaa olisi voinut tehdä.

Kävin ensimmäisen kerran Sveitsissä viisi vuotta sitten kesällä. Olin jo silloin lykännyt Sveitsiin menoa, sillä se oli kuuleman mukaan niin kallis kohde. Kuitenkin pakkomielteeni päästä Alpeille kasvoi vihdoin niin suureksi, että teimme kaverini kanssa parin viikon seikkailun akselilla Saksa-Itävalta-Liechtenstein-Sveitsi-Italia. Päällimmäisenä tuolta reissulta jäivät mieleen Sveitsin huikeat vuorimaisemat ja Alppikylät, kuten hurmaava Gimmelwald.

Tämä keväänä kaipuuni Alpeille alkoi vähitellen kasvaa uskomattomiin mittasuhteisiin. Olinhan kierrellyt viime vuosina vuorilla vaikka missä, ihastellut, vaeltanut ja patikoinut. Mutta kaipuu Sveitsiin ainoastaan paheni päivä päivältä. Ei siis auttanut muu kuin suunnitella näyttävä paluu viiden vuoden tauon jälkeen.

Vaikka tiesin, että halusin takaisin Sveitsiin, upeisiin vuorimaisemiin ja sympaattisiin kyliin, en oikein ennakkoon osannut sen tarkemmin määritellä, minne Sveitsissä päätyisin. Yksi kohde oli etukäteen itsestään selvä: Zermattiin piti päästä vihdoinkin näkemään Matterhorn omin silmin, mutta kaikki muu tuon ympärille tuli kehiteltyä vähän sattumalta.

Arvoin ensin, lentäisinkö Sveitsissä Geneveen vai Zürichiin. Sain bloggaajakollegoilta vinkkiä, että Geneve olisi kivempi, joten aloitin sieltä. Genevestä olikin luonteva siirtyä Zermattiin, sen jälkeiset kohteet myönnän valinneeni Googlen kuvahaun avulla, toki jo ennen tien päälle lähtemistä, koska Sveitsi ja spontaani budjettimatkailu eivät ihan kulje käsi kädessä.

Zermattista juna vei mut ensin Kanderstegiin, sitten Spieziin ja vielä Grindelwaldiin. Grindelwald oli ollut kiinnostuslistalla jo edellisellä Sveitsi-kierroksella, mutta silloin päädyin naapuriin Gimmelwaldiin. Grindelwaldista kotiin suuntasin Bernin ja Zürichin kautta, joten sekin pääsi lopulta osaksi reissuani. Tekemäni kymmenen päivän Sveitsin kiertomatka näytti lopulta tältä:

Pakko myöntää, etten olisi oikeastaan täydellisempiä kohteita voinut valita. Tämä reissu oli niin mun näköinen kuin olla ja voi. Maailmanympärimatkan jälkeen ehkä paras, mitä olen ikinä tehnyt. Valitsemani vuoristokohteet olivat toinen toistaan upeampia ja tarjosivat sydäntäsärkevän kauniita vuorimaisemia ja täydellisiä patikkareittejä. Spiez taas oli täydellinen hengähdyskohde vuorilla samoilun välillä tarjoten kauniita järvimaisemia ja tietenkin linnan. Sääkin suosi: 1,5 viikon aikana satoi ainoastaan kerran, silloinkin istuin junassa. Muuten lämpöä ja aurinkoa riitti.

Geneve oli täydellinen reissun aloituskohde. Kaupunki oli sympaattinen ja viehättävä ja muistutti mua siitä, että Sveitsissä on tarjolla myös muuta mielenkiintoista kuin luontomatkailupuoli. Kävin myös CERN:issä, siellä missä on Rillit huurussa -sarjassakin mainittu Large Hadron Collider, maailman suurin hiukkaskiihdytin. Alueella on kaksi kiinnostavaa, ilmaista näyttelyä, joihin kuka tahansa saa mennä tutustumaan jos mieli tekee, joten tietenkin tartuin tilaisuuteen.

Zermatt taas oli unelmien täyttymys. Matterhorn on uskomattoman upea vuori ja mulla on siitä varmasti satoja kuvia… Hyvä saavutus kahden päivän ajalta. Meinasin purskahtaa spontaaniin itkuun, kun vuori ilmestyi ensimmäisen kerran näkyviin kylään saavuttuani. Se oli niin huikean kaunis ja ylväs. Zermattin kylästäkin vuoren näkee jo hyvin, mutta toki sitä piti ihailla myös muista perspektiiveistä ja patikkapolulta käsin.

Kanderstegissa upeat vuorimaisemat jatkuivat. Pieni kylä oli huolellisesti vuorien ympäröimä ja sielläkin olisi voinut lähteä vaikka millaisiin seikkailuihin, jos aikaa olisi ollut enemmän. Kanderstegiin mut houkutteli niin monet kuvat upeasta alppijärvestä, jonka puitteet olivat upeat ja vesi kirkkaan turkoosia. Tätä maisemaa piti itsekin käydä katsomassa ja järvi oli oikeasti vähintään yhtä upea kuin kaikissa kuvissa.

Spiez viihdytti mua päivän verran ja tarjosi upeat puitteet ja tauon jaloille. Tai no, tuli sielläkin kyllä sen verran käveltyä, että kunnon lepopäivästä ei voi puhua. Spiez on soma pikkukaupunki Thuninjärven rannalla ja jo tuo järvi oli häikäisevä. Sen rannoille on ripoteltu nättejä kyliä ja kaupunkeja linnoineen ja itse järvi on upeiden vuorten ympäröimä.

Grindelwald on varmasti nykyään tuttu J. K. Rowlingin luoman Harry Potterin aikaa edeltävän taikamaailman pahiksena, mutta on myös mainio kylä ja luontomatkailun tukikohta. Mietin Grindelwaldiin saapuessani, voiko kolmaskin vuorikohde tarjota mulle ikimuistoisia elämyksiä kahden täydellisen kohdevalinnan jälkeen, mutta ei Grindelwaldkaan pettänyt. Varsinkin First-vuoren alue oli niin kaunis, että taas teki mieli itkeä.

Kotiinpaluu sujui Grindelwaldista Bernin ja Zürichin kautta. Berniä en nähnyt oikeastaan kuin vähän junan ikkunasta, mutta kaupungin jokivarsimaisemat olivat varsin somat, ja sen verran, että kävelin juna-asemalta bussiasemalle sillä junan vaihtaminen loppumatkaksi bussiin säästi 20 euroa. Zürichissä jaksoin kierrellä vanhankaupungin aluetta parin tunnin verran, mutta sitten kaikki energia loppui kuin seinään. Ihan kivalta kaupunki kuitenkin vaikutti ja ansainnee uusintavisiitin joskus.

Vaikka varsinkin luontoseikkailun osuus reissussa veikin hieman voimia, sain myös Sveitsin kauneudesta ja huikean kauniista luonnosta uskomattoman paljon niin henkistä kuin fyysistäkin hyvää. Sveitsi jos mikä on oikea maisemaonnellisen aarreaitta. Päivä toisensa jälkeen eteen tulvi toinen toistaan kauniimpia maisemia, en edes uskonut sen olevan mahdollista. Sveitsi lohkaisi niin ison palan sydämestäni, etten tiedä miten tästä toipua.

Olen jo haaveillut seuraavasta Sveitsin matkasta. Tai seuraavista. Ideoita on monia. Grindelwaldin suunnalla jäi vielä haikkeja tekemättä. Lisäksi Interlaken olisi täydellinen tukikohta Thuninjärven alueen linnojen tutkimiseen. Joku ikoninen junamatkakin, vaikka Bernina Expressin muodossa, olisi kiva tehdä. Lista tuntuu loputtomalta. Oikeastaan vain haluaisin muuttaa Nuuskamuikkuseksi Sveitsiin. Se jos mikä olisi onnea.

Muita Sveitsille sydämensä menettäneitä?

LUE MYÖS NÄMÄ:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  BLOGIT.FI  

You Might Also Like...

16 Comments

 • Reply
  Katja / Historia de Viajes
  1.9.2019 at 09:56

  On kyllä niin älyttömän kaunista!
  Nuo kaikki värit ja korkeuserot on ihan että huhhuh. Milloinkohan sitä saisi taas suunniteltua Alppireissun…

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   1.9.2019 at 21:20

   Sveitsi on kyllä uskomattoman kaunis maa! Toivottavasti Alpit mahtuvat sun suunnitelmiin mahdollisimman pian. Mä ainakin nautin siellä olosta aina valtavasti 🙂

 • Reply
  Marja
  1.9.2019 at 14:10

  Kiva kuulla, että tykkäsit toisesta kotimaastani! Seuraavalle reissulle voisin suositella Graubündenin kohteita : Arosa, Caumasee ja Crestasee Flimsin lähellä ja Unescon maailmanperintökohdetta Sardonaa. Tai Aletschin jäätikön ympäristöä. Lötschentalin laakso on myös ihana. Ja siellä ihana pikkuhotelli!

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   1.9.2019 at 21:22

   Mä olen kyllä ihan hulluna Sveitsiin! Siellä on hyvä olla, paitsi pankkitiliin se tekee kyllä vähän turhan suuren loven… Kiitos mahtavista vinkeistä, noista jokainen näyttää juuri mulle sopivalta kohteelta. 🙂 Sveitsissä olisi kyllä niin paljon nähtävää, että sinne pitää tehdä vielä monta reissua. Toivottavasti pääsen seuraavaksi jo ensi vuonna.

   • Reply
    Marja
    3.9.2019 at 21:04

    No ei Suomikaan kauhean edullinen matkailijalle ole 😊 Jotkut hostellit ovat ehkä kohtuuhintaisia, ja tosiaan monet hotellit antaa yöpyjille kesäaikaan hissikortit, Arosa ainakin. Mutta laita vaan viestiä, jos tarvitset lisää vinkkejä! Instassa @marjamatkalla postaan joskus myös kotimatkailukuvia. Ja Seealpsee vielä unohtui!

    • Reply
     Noora | Kerran poistuin kotoa
     5.9.2019 at 21:09

     Ei Suomikaan edullisimmasta päästä ole, mutta mielestäni silti edullisempi kuin Sveitsi. Tein juuri ennen Sveitsiin lähtöä viikon reissun Suomessa ja pidin vielä reissun aikana matkabudjettia, koska Suomen teoreettinen kalleus kiinnosti. Maksoin Sveitsissä parista hostellidormista saman verran kuin hotellihuoneesta Suomessa, joten väittäisin kyllä Suomea ainakin majoitusten suhteen edullisemmaksi. Kiitos, laitan kyllä viestiä jos ja kun taas alan suunnitella reissua Sveitsiin ja mainitsemiisi kohteisiin 🙂

 • Reply
  Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning
  1.9.2019 at 16:14

  Sveitsi on kyllä uskomattoman kaunis maa <3 Kävin vuonna 2014 Genevessä ja tein sieltä reissun myös Ranskan puolelle. Ja aika jännä, en oo aiemmin törmänny blogeissa siihen, että joku muukin käy CERNissä 😀 Yleensä se ei tunnu kiinnostavan ketään. Itse varasin oman viikon reissun ensisijaisesti CERN mielessä ja otin sinne myös opastetun vierailun.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   1.9.2019 at 21:26

   Sveitsi on niin upea <3 Genevestä pääsisi kyllä tosi kätevästi Ranskaan. Jos mulla olisi ollut enemmän aikaa Genevessä, olisin ehkä itsekin tarttunut tilaisuuteen. CERNistä en tosiaan muista erityisemmin blogeista lukeneeni. Mua harmittaa, että tajusin CERNin ja Geneven yhteyden niin myöhään (eli reissuunlähtöä edeltäneenä iltana…) ettei noille opastetuille vierailuille ollut mitään asiaa. Mutta varmasti tulen suuntaamaan Sveitsiin vielä tulevaisuudessakin, joten pitää silloin yrittää saada tuo kierros varattua. Se vaikutti todella kiinnostavalta 🙂 Onneksi nuo näyttelytkin olivat todella mainiosti tehdyt, joten tällaiselle mattimyöhäisellekin oli jotain tarjolla!

 • Reply
  maijju
  1.9.2019 at 20:19

  Wau miten upean näköistä! Reissu Dolomiiteille herätti rakkauden vuoristomaisemia kohtaan, Sveitsi vaikuttaisi tämän suhteen hyvältä paikalta. 😉

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   1.9.2019 at 21:29

   Sveitsi on ehdottomasti hyvä valinta, jos pitää Dolomiiteista! Mä en ole vielä Dolomiiteille päässyt, mutta kuvista ihaillut niitä sitäkin enemmän. Mulla oli alkuun suunnitelmana, että olisin yhdistänyt Sveitsin reissun ja Dolomiitit, mutta en sitten malttanutkaan lähteä Sveitsistä sinne asti, sillä löysin Sveitsistä jo aivan liikaa ihania kohteita. Ensi vuonna olisi ehkä Dolomiittien vuoro 🙂

 • Reply
  Anni | Rajatapaukset
  2.9.2019 at 13:06

  Voi jösses noita vuorimaisemia!! 😍
  Täytyy pistää tämä ja tulevat Sveitsi postaukset hyvään talteen, olen vakaasti päättänyt että ensi vuonna mun on vihdoin pakko päästä Sveitsiin! Jos saa esittää toiveita niin ehdottomasti kaikki käytännön matkajärjestelyt kiinnostaa, ja ne hinnat tietty 😀

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   3.9.2019 at 20:37

   Voi apua. Juuri kun ajattelin että en ainakaan pidä budjettia kun en jaksa. Enkä kirjoita junamatkustamisesta tai mitään käytännön neuvoja. Että keskityn vain kohteisiin ja teen ehkä jonkun haikkausvinkkipostauksen 😀 No, ehkä saan raavittua kasaan jonkun yleisohjepostauksen. Tai sitten vaan taas oksennan sulle kaiken tietoni mesessä! Mutta siis Sveitsi on paras, olet tehnyt hienon päätöksen. Mutta myös huonon, koska sitten ehkä säkin vain haluat muuttaa sinne…

 • Reply
  *Sveitsi *
  2.9.2019 at 14:40

  Täällä myös yksi Sveitsiin ja Alppeihin hullaantunut! Budjettivinkki: vaikka St Moritz-Pontresina ja Davos-Klosters kuulostavat kalliita ( ja tietysti ovatkin sitä), niin kummassakin paikassa ollaan saatu majoittumisen yhteydessä ilmaiset kortit, joilla saa ajella rajattomasti alueiden kesähisseillä, köysiradoilla, junilla ja busseilla! Se on todella rahanarvoinen etu näillä paikkakunnilla. Ja vuoria + maisemia + vaelluspolkuja todellakin riittää! Majoitusta varatessa kannattaa tarkistaa että kyseinen paikka on mukana systeemissä; muistaakseni Davosin alueella ne olivat automaattisesti, mutta St Moritzin alueella tietyt hotellit olivat, kaikki eivät.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   3.9.2019 at 20:39

   Kiitos hyvästä budjettivinkistä! Sveitsissä tuntuu olevan tapana, että majapaikoissa sai guest cardin, jolla sai paikasta riippuen erilaisia alennuksia tai ilmaisia juttuja. Tämä on todella mukava juttu budjettimatkailijalle ja toki kaikille muillekin.

 • Reply
  Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  4.9.2019 at 08:38

  Viimeaikoina on kovasti ollut mielessä Yhdysvaltojen kansallispuistot, Alaska ja Kanadan kalliovuoret, mutta uskomattoman upeita maisemia löytyy näköjään paljon lähempääkin. Useinhan todellisuudessa maisemat ovat vielä upeampia kuin kuvissa. 1,5 viikkoa on varmasti juuri sopiva aika Sveitsin lomalle, vaikka totta kai tuollaisissa maisemissa viettäisi mielellään pidempäänkin!

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   5.9.2019 at 21:12

   Nuo samat paikat ovat kiinnostaneet muakin, mutta aina ei tosiaan tarvitse mennä merta edemmäs kalaan. Kalliovuorilla en ole ollut, mutta sain useampaan otteeseen vahvoja Kalliovuoret-viboja Sveitsissä. Joten ehdottomasti kannattaa suunnata sinne, jos upeat vuorimaisemat kiinnostaa! 1,5 viikkoa oli hyvä aika, vaikka tosiaan pidempäänkin olisi voinut olla. Tuossa ajassa tuntui, että reissu ei jää ihan kesken, kuten ekalla reissulla taas tuntui, kun ehdin olla Sveitsissä vain sen 4-5 päivää.

Leave a Reply