Kerran poistuin kotoa
Eurooppa Kaupunkilomat

Promenade Plantée – erilainen puistokokemus Pariisissa

Vaikka pidin Pariisista kokonaisuudessaan nyt toisella yrittämälläni, oli kaupungin parasta antia mielestäni sen puistot. Puistoja löytyi paljon ja ne olivat monipuolisia ja mielenkiintoisia. Kirjoittelin juuri äskettäin upeasta Parc des Buttes-Chaumontista, joka on yksi upeimmista puistoista, missä olen ikinä käynyt ja josta tuli suosikkipaikkani Pariisissa. Mutta nyt haluan nostaa esiin toisen hieman erikoisemman pariisilaisen puiston.

Mä tykkään kierrellä eri kaupunkien puistoja ja varsinkin New York puistoineen on valloittanut sydämeni. Yksi New Yorkin mielenkiintoisimmista puistoista on pitkin Manhattania kulkeva, entisen junanradan päälle rakennettu High Line, joka antaa Manhattanin ihailulle aivan uuden perspektiivin. Pariisilla oli tarjota hyvin High Linea vastaava puisto, Promenade Plantée, jota halusinkin innoissani päästä tutkimaan.

Promenade Plantée – puisto käytöstä poistetulla junanradalla

Promenade Plantée, joka tunnetaan myös nimellä Coulée verte René-Dumont, on puisto, joka on rakennettu vanhan, jo käytöstä poistetun maasillan päällä kulkeneen junanradan tilalle. Silta, ja sitä myöten myös puisto vie siellä vierailijat kymmenen metrin korkeuteen, eli ei kovin korkealle, mutta silti perspektiivi kaupunkiin muuttuu huomattavasti, kun nousee katutasoa korkeammalle.

Puisto oli todella vehreä ja puistomainen, melkein kuin pienoismetsä tai -luontokaistale. Puisto sijaitsee Pariisin 12. kaupunginosassa, varsin lyhyen matkan päässä Seinestä ja sen kahdesta pienestä saaresta, joista toisella sijaitsee muun muassa ikoninen Notre-Damen katedraali. Kuitenkin jo puiston keskustanpuoleisesta alkupisteestä kyytiin hypättyään tuntui siltä, että on jättänyt suurkaupungin humun paljon kauemmas kuin ohuen lehtiverhon taakse.

Tältä puisto näyttää maantasalta katsottuna Opera Bastillen suunnalla. Jos en olisi tiennyt, en olisi osannut veikata rakennelman päällä olevan puiston.

Promenade Plantéen halki kulkeva tie on varsin kapea, sillä sitä reunustavat lähes kauttaaltaan puut, pensaat sekä erilaiset kasvit. Moninpaikoin kasivillisuus on niin tiheää, ettei sen lomasta näy paljoakaan sen takana olevasta suurkaupungista. Todellisuuteen palauttavat ainoastaan pienet vilaukset pariisilaisesta rakennuskannasta siellä täällä, mutta muuten voisi helposti luulla olevansa aivan jossain muualla kuin urbaanissa kaupunkiympäristössä.

Jos puiston menneisyyttä ei tunne, ei sitä helposti näe ympärillään. Vertaan puistoa auttamatta New Yorkin kaksoseen, High Lineen, jossa on edelleen paikoitellen näkyvissä muistoja paikan junienkuljetukseen liittyvästä historiasta. Promenade Plantéella näitä muistoja ei ole tarjolla. Emme tosin koko 4,5 kilometrin puistokatua kävelleet läpi, mutta noin puoleenväliin paikkaa tunnelmoimme, eikä tuolla matkalla kiskoja näkynyt.

Maasillalla kulki junanrata reilun sadan vuoden ajan, 1850-luvun puolivälistä vuoteen 1969. Nykyisenlaiseksi puistoksi se valmistui vuonna 1993 ollen silloin maailman ensimmäinen laatuaan. Aluksi paikalliset katsoivat uuden puiston olevan rahantuhlausta, mutta lämpenivät sille ajan saatossa.

Nykypäivänä puisto näyttikin olevan lähinnä paikallisten suosiossa. Me vierailevina tähtinä olimme vähemmistöä. Paikka tuntui toimivan hyvin sekä lenkkeilyyn, lukemiseen kuin vaikka pienille nokosille. Itse taas leikin oman elämäni Hemulia kuvaten kaikkia jänniä kasveja.

Tällaisten pitkänomaisten puistojen hyvä puoli on siinä, että niistä voi nauttia halutessaan pieninä annoksina. Promenade Plantéelle pääsee portaita pitkin useammasta kohdasta, ei pelkästään sen alusta tai lopusta. Vaikka puisto olikin kaunis ja tunnelmallinen, voi se koko pituutensa aikana alkaa tuntua itseään toistavalta, joten puistoa ei kannata jättää väliin sen takia, että koko matkan tallaaminen tuntuu ajatuksena puuduttavalta.

Promenade Plantée istuu yllättävän hyvin pariisilaiseen katukuvaan. Jos en olisi mennyt paikan päälle nimenomaan tuohon puistoon päästäkseni, tuskin olisin maantasalta tajunnut, että muutama metri päiden yläpuolella kulkee ainutlaatuinen kulkutie. Varsinkin lähtöpisteessä silta kaariportteineen näyttää vain yhdeltä kaupungin mielenkiintoisista rakennelmista, etenkin kun kaariporttien tiloihin ovat löytäneet tiensä monenlaiset taidenäyttelyt ja vastaavat.

Mua viehätti puistossa erityisesti se, että se vaikutti todella huolella tehdyltä ja siltä, että siitä myös pidetään jatkuvasti huolta. Kaikkialla oli siistiä ja kasvit näyttivät kukoistavilta ja hyvävointisilta. Olin paikalla toukokuussa, kun luonto on muutenkin varsin kukkea, joten puistokokemus taisi olla ajankohdan takia erityisen viehättävä. Kukkia, värejä ja vihreän sävyjä riitti joka puolella.

Kävijöiden mukavuuteen tunnuttiin muutenkin panostavan. Puistoon oli ripoteltu tasaisin välein penkkejä ja mukavan oloisia istuskelualueita, joissa nauttia puiston viihtyisyydestä. Jos asuisin noilla kulmilla, kävisin varmasti usein siellä lukemassa tai vain nauttimassa ihanasta säästä.

Vaikka meidän lähes koko Pariisin reissu meni hieman alavireisen sään merkeissä, paistoi aurinko ajoittain juuri täällä vieraillessamme, mikä kruunasi koko paikan. Vaikka puisto oli muutenkin todella viehättävä, sai aurinko puiston kukkaset oikein hehkumaan ja korosti entisestään paikan upeutta.

Pieni vinkkiboksi Promenade Plantéesta:

  • Puisto alkaa Opera Bastillelta ja kulkee Bois de Vincennesin puiston hujakoille asti
  • Reitti on yhteensä noin 4,5 kilometriä, mutta matkasta voi nauttia myös lyhyemmän pätkän verran
  • Puisto on ainakin kesäisin auki kello 8-21.30, talvea kohti aukiolot kannattaa tarkastaa.
  • Puisto on maksuton

Mun mielestä on ihanaa, että Pariisista löytyy näin upeita puistoja! Jo Pariisissa käydessäni haaveilin muutaman kerran siitä, että menisin joskus kaupunkiin hieman pidemmäksi aikaa niin, että ehtisin kunnolla nauttia kaupungin ihanista puistoista. Promenade Plantéellekin voisin mennä monta kertaa tunnelmoimaan ja iloitemaan siitä, että puisto on olemassa!

LUE MYÖS NÄMÄ:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  BLOGIT.FI  

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply