Kerran poistuin kotoa
Raha-asiat Suomi

Näin paljon, tai vähän, maksoi viikon reissu Suomessa

Olen aina olettanut kotimaanmatkailun olevan kallista. Niin kallista, etten ole pahemmin halunnut siihen rahojani pistää. Muistelen edelleen kauhulla niitä aikoja, kun Tampereen ja Vaasan välisistä junalipuista joutui pulittamaan noin 50e meno-paluuna, edes kaikkein vähiten kalliilla lipputyypillä. Majoitusten hinnoissakin tuntuu olevan usein joku Suomi-lisä: rahaa menee, mutta sille ei saa vastinetta.

Vasta tekemälläni viikon kestäneellä kotimaan reissulla pidinkin mielenkiinnosta matkabudjettia oikeastaan ihan kaikesta, mihin rahaa tuli laitettua. Kirjasin ylös kaupunkien välillä liikkumisen, kaupunkien sisäisen liikkumisen, majoitukset, ravintola- ja kahvilaruokailut sekä ruokakauppaostot. Lisäksi pistin erikseen ylös vielä tätä ennen tekemäni Turun päiväreissun kulut.

Alla oleva budjetti sisältää ennakkosuunnittelua ja sen myötä tulleita etuja. Kaikki junaliput saimme säästölippuhintaan, eli halvimpaan mahdolliseen hintaan. Majoituksia varatessa meille kävi hyvä onni sen suhteen, että saimme kaksi hotellia Scandicin kesäalehintaan, mistä tuli huomattavaa säästöä.

Turun päiväretken tein siis Tampereelta, mistä sinne on varsin kätevä ja helppo lähteä ihan vain päiväksi, ilman että kohteessa tarvitsi yöpyä.

Suomen kiertoreissu taas kulki reittiä Tampere-Helsinki-Lappeenranta-Viipuri-Lappeenranta-Imatra-Tampere. Viipuriin liittyvät suorat kulut, kuten risteilypaketti majoituksineen sekä siellä tehdyt ruokailut ja aktiviteetit olen jättänyt suosiolla tästä postauksesta pois, sillä Venäjän hintataso ei ole vertailukelpoinen Suomen hintatason kanssa.

Lisäksi mainittakoon, että meitä oli matkassa kaksi, mikä teki ainakin hotelliyöpymisistä suhteessa edullisempaa kuin mitä se olisi ollut yhden hengen tekemällä reissulla.

PÄIVÄREISSU TURKUUN

Päiväreissu Tampereelta Turkuun koostui monesta edullisesta osasta, mutta näemmä pienen budjetin päiväreissuunkin saa laitettua useamman kympin. Matkustin Turkuun junalla ja palasin Onnibusilla. Junalipun sain säästölippuhintaan 9,70e, bussi taas maksoi 6,70e.

Turkuun ja sieltä pois pääseminen kustansivat yhteensä 16,40e.

Turussa kävin lounaalla Kotipizzassa (12,40e), vierailulla Turun linnassa, jossa maksoin pääsylipun lisäksi myös opastetusta kierroksesta (12e+3e=15e) ja lopuksi hain kaupasta hieman evästä paluumatkaa varten (3.14e).

Nämä kulut olivat yhteensä 30.54e.

Päiväreissuni Turkuun kustansi yhteensä 46,94e

VIIKON SUOMI-REISSU

Kuten jo aiemmin sanoin, kuului viikon kotimaan kiertelyymme myös yhden yön matka Viipuriin. Mutta koska vietimme kumpanakin Viipuri-päivänä myös hieman aikaa Suomen puolella, niin voin sanoa Suomen matkamme kestäneen viikon verran.

Kaupunkien välillä matkustaminen

Kiersimme Suomea pääsääntöisesti junalla, sillä taitoimme matkat Helsingistä Lappeenrantaan, Lappeenrannasta Imatralle sekä Imatralta Tampereelle. Kaikkiin juniin ostimme liput paria kuukautta etukäteen, joten saimme liput säästölippuhintaan. Tampereelta Helsinkiin matkustimme Onnibusilla, johon saimme myös edulliset liput, kun ostimme ne hyvissä ajoin. Alla olevat hinnat ovat yhdelle hengelle.

 • Tampere-Helsinki 5,75e
 • Helsinki-Lappeenranta 14,30e
 • Lappeenranta-Imatra 2,70e
 • Imatra-Tampere 22,10e

Junat ja bussi yhteensä 44,85e

Tämä oli itselleni mieluisa yllätys, sillä olisin kuvitellut lippujen olevan paljon kalliimmat. Vielä halvemalla olisimme varmasti päässeet, jos olisimme matkanneet enemmän busseilla junien sijaan, mutta halusimme myös minimoida matka-ajat, joten juna oli sen takia usein valintamme. Jos olisimme jättäneet lippujen ostamisen viime tinkaan, olisi tämä osuus varmasti paljon hintavampi.

Muu liikkuminen

Kaupunkien välillä liikkumisen lisäksi maksoimme muutaman kerran kaupunkien sisällä liikkumisesta. Helsingissä ja Lappeenrannassa matka taittui pääsääntöisesti kävellen, mutta Helsingissä investoimme Vallisaaressa käyntiin eli lauttalippuihin. Imatralla taas juna-aseman ja hotellin välillä liikuimme muuten kuin jalkaisin, sillä matkaa oli 3,5 km suuntaansa ja mukana jonkin verran matkatavaroita.

Imatralle saapuessamme pystyimme käyttämään paikallisbusseja, joihin sai ostettua lipun näppärästi käteisen lisäksi PayiQ-sovelluksella. Imatralta pois lähtiessä bussit kulkivat sunnuntaiaikataulujen takia niin onnettomasti, että turvauduimme taksiin.

 • Vallisaaren lautta 10e
 • Imatran bussilippu 3e
 • Imatran taksimatka 15,10e > 7,55e/hlö

Muu liikkuminen yhteensä 20,55e

Majoitukset

Majoituimme Suomessa viisi yötä, lisäksi yhden yön Viipurissa. Majoituksissa pystyimme tosiaan pariin otteeseen hyödyntämään Scandicin kesäale-kampanjaa, ja saimme varattua kaksi hotellia mukavan edullisesti. Lisäksi olin saanut alkuvuonna Rantapallon blogitapahtumasta yhden yön majoituslahjakortin vapaavalintaiseen Sokos Hoteliin, jonka käytimme tällä reissulla.

Yövyimme aina kahden hengen huoneissa ja kahdelle hengelle nuo kesätarjouksetkin olivat varsin suotuisia.

 • Sokos Hotel Presidentti lahjakortilla 0e
 • Scandic Hakaniemi 79e >39,5e/hlö
 • Citimotel Lappeenranta 75e > 37,5e/hlö
 • Lappeenranta Spa 107,10e > 53,55e/hlö
 • Imatran Valtionhotelli 111e > 55,50e

Majoitukset yhteensä 186,05e

Erityisesti tuo Valtionhotellin hinta lämmitti mieltä, sillä se oli Scandicin kesäalehinta. Muuten huoneen hinta olisi ollut samalle ajankohdalle noin 160e. Lahjakortin käyttö yhden yön kulujen kattamisessa taas säästi meiltä jonkin verran rahaa, mutta ilman lahjakorttia majoituskustannuksemme olisivat olleet noin 40e kalliimmat henkeä kohden, sillä olisimme varmasti napanneet toisen kesäaleyön Scandicissa, jos lahjakorttia ei olisi ollut.

Kannattaa siis Suomessa reissailua silmällä pitäen laittaa vaikka eri hotellien uutiskirjeitä tilaukseen, jotta niiden tarjoukset eivät mene sivu suun!

Ravintolat ja kahvilat

Matkalla ollessa pitää myös syödä, joten pistin ylös myös kaiken sen, mikä meni kurkusta alas. Söimme kerran tai kaksi päivässä ulkona, hotelleissa yöpyessämme emme oikein olisi edes voineet majapaikoissa kokkailla. Ravintolat yritimme valita sen mukaan, missä ruokaa saisi edullisesti. Syömäni ravintola-annokset maksoivat noin 10-15e, yleensä lähempänä 10e, lisäksi ostin myös pienempää naposteltavaa kuten bataattiranskalaisia ja jäätelöä.

 • Lounasruokailut 56,70e
 • Muu ulkona syönti 19,50e

Ulkona syöminen yhteensä 76,20e

Ruokakaupat

Kävimme myös lähes päivittäin ostamassa ruokaa ruokakaupoista. Lähinnä pientä naposteltavaa ja iltapalaa. Itselleni asettaa pieniä haasteita vehnätön ruokavalioni, ja olen huomannut että mun on paljon helpompaa ostaa jo ennakoiden kaupasta vatsalleni sopivaa evästä kuin alkaa vasta nälkäkiukun aikaan yrittää epätoivoisesti löytää jotain vehnätöntä purtavaa. Lisäksi laivamatkalle Viipuriin otimme mukaan omia eväitä emmekä syöneet laivan ravintolassa.

Ruokakauppaostokset yhteensä 31,96e

Kun laskee vielä yhteen sekä ulkona syömiset että ruokakaupoista ostetut eväät, kaikkeen ruokailuun meni yhteensä 108.16e.

KAIKKI KULUT YHTEENSÄ

Kun matkustus-, yöpymis- ja ruokailukulut laskee yhteen, on summa varsin maltillinen. Jopa paljon pienempi kuin odotin. Itse asiassa myönnän, että tein aika monta tarkistuslaskelmaa ihan siksi, että en meinannut uskoa loppusummaa.

Viikon reissu kustansi yhteensä 359,61e.

Mielestäni tässä budjetissa oli monta positiivista juttua: Suomessa matkustaminen julkisilla ei ole kovin kallista, jos liput pystyy varaamaan hyvissä ajoin. Hotellitkaan eivät automaattisesti vie järjettömän isoa osaa matkabudjetista, jos pystyy hyödyntämään erilaisia etuja. Lisäksi Suomestakin on mahdollista löytää täyttävää lounasruokaa maltilliseen, noin 10 euron hintaan.

Olin jotenkin olettanut, että pelkästään majoituksiin olisi mennyt koko loppusumman verran. Selkeästi mielikuvani Suomesta automaattisesti kalliina matkustusmaana istuu tiukassa. Lisäksi samaan reissuun toi lisäkustannuksia Vipuriin tehty yhden yön risteily, mutta senkin kanssa kokonaishintalappu jää alle 500 euron. Myönnän, että oletin tämän reissun hinnaksi muodostuvan noin 600-700 euroa, joten tämä kyllä kannustaa mua jatkossakin harkitsemaan kotimaata matkakohteena ulkomaanreissujen sijaan.

LUE MYÖS NÄMÄ:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  BLOGIT.FI  

You Might Also Like...

No Comments

  Leave a Reply