Kerran poistuin kotoa
Eurooppa Kaupunkilomat

Père-Lachaise – Pariisin kuuluisin hautausmaa

Olen kirjoittanut blogini viime postauksissa sangen hilpeistä aiheista. Esillä ovat olleet niin Pariisin katakombit kuin Patarein vankilakin. Joten eiköhän jatketa vielä yksi postaus tällä samalla synkähköllä nosteella ja tehdä virtuaalivierailu pariisilaiselle hautausmaalle.

Vaikka aikanaan Pariisin hautausmaita tyhjennettiin ja ihmisten maallisia jäännöksiä säilöttiin noihin edellä mainittuihin katakombeihin, on kaupungissa edelleen kauniita ja vierailun arvoisia hautausmaita. Me ehdimme käydä niistä yhdessä, sopivasti hotellimme vieressä sijainneessa Père-Lachaisessa, joka taitaa olla Pariisin tunnetuin hautausmaa.

Hankalasti suomalaiseen suuhun taipuva nimi onkin omissa keskusteluissani taipunut enemmän Pera-Lasseksi, ja vaikka tämä nimi ei ranskalaisittain tai suomalaisittain lausuttuna soittaisi vielä kelloja, on hautausmaa kuuluisa siitä, että sieltä löytyy monen edesmenneen kuuluisuudenhenkilön viimeinen leposija, yhtenä tunnetuimmista lienee Jim Morrison.

Mulla ei ollut mitään erityistä syytä, miksi halusin suunnata Père-Lachaiseen. Tykkään vanhoista hautausmaista, joten mulle riitti, että pääsin fiilistelemään paikan upeutta. Kaveri taas halusi nähdä Jim Morrisonin haudan, joten tämä antoi suuntaviivoja sinne, minne päin hautausmaata kulkuamme suuntaisimme.

Père-Lachaise on kuin pieni kaupunki

Hautausmaalle voi toki mennä ihan vaan fiilistelemään ja kuljeskelemaan sinne, minne jalat vievät, mutta jos haluaa löytää tietyn haudan, kannattaa sen sijainti selvittää ennen sinne suuntaamista. Père-Lachaise on sen verran suuri ja sokkeloinen, että spontaanisti haluamalleen haudalle tuskin eksyy.

Père-Lachaise on kuin pieni kylä. Siellä kulkee ristiin rastiin kapeita, nimettyjä ja viitoitettuja katuja, minkä lisäksi hautojen välissä puikkelehtii pieniä kinttupolkuja oikaisemassa kulkua. Välillä saattaa törmätä myös portaikoihin tai umpikujiin. Lisäksi hautausmaalla on myös pieniä korkeuseroja ja jos löytää sopivan näköalapaikan, voi ihailla silmien edessä levittyvää hautojen, kulkuväylien ja vihreyden viehättävää yhdistelmää.

Hautausmaan alueelle mahtuu yli 70 000 hautaa, mikä kertonee paikan koosta jotain. Haudat eivät ole pelkästään vieri viereen asetettuja siistejä hautakivien rivejä, vaan paikasta löytyy upeita rakennustaiteen helmiä. On goottilaisilta puhelinkopeita näyttäviä viritelmiä, ajan patinan alle jääneitä monumentteja, obeliskeja, kenossa olevia pieniä hautakiviä ja osui silmiini ainakin yksi pienoislinnakin. Haudalta toiselle vaeltaessa aika ei todellakaan käy pitkäksi.

200-vuotias hautausmaa

Père-Lachaisessa kävellessään historia huokuu ympärillä. Hautausmaa on perustettu 1800-luvun alussa ja se oli aluksi kaupunkilaisten epäsuosiossa. Kukaan ei halunnut tulla haudatuksi sinne, minkä takia hautojakin oli siellä vain parituhatta. Kun vertaa tilannetta nykypäivään ja siihen, että nykyään paikalla käy miljoonia vierailijoita vuodessa ja Père-Lachaise on kallis ja kysytty hautauskohde, on hautausmaa kokenut aikojen saatossa varsinaisen kasvojenkohotuksen.

Hautausmaasta tehtiin suosittu hieman pakottamalla. Sinne siirrettiin aikanaan muutamien kuuluisien henkilöiden haudat, mikä edisti hautausmaan suosiota. Vähitellen hautausmaasta alkoi tulla kysytty viimeinen leposija ja myös vapaa-ajanviettopaikka.

Tyyneyden saareke suurkaupungissa

Puistoissa on aina taikaa, mutta erityisesti suurkaupungeissa on välillä ihana vetäytyä puistoihin karkuun kaupungin hektisyyttä ja hälinää. Myös Père-Lachaise on tähän oiva paikka. Isolla puistoalueella on rauhoittava vaikutus. Ympärillä kohoavat suuret puut, paikan hiljaisuus sekä lukuisat kiehtovat yksityiskohdat saavat hetkeksi unohtamaan kaiken muun.

Kuolleiden valtakunnan lisäksi Père-Lachaise on puiden valtakunta. Hautausmaa on pullollaan suuria, kauniita ja lehteviä puita. Puut reunustavat hautarivistöjen välissä puikkelehtivia pikku teitä, tarjoavat suojaa auringolta ja sateelta sekä ottavat paikkaa hienovaraisesti haltuunsa, siellä missä lepo on ollut pitkää ja harrasta. Puiden lisäksi sammalet sekä erilaiset köynnöskasvit kilpailevat paikasta auringossa sekä valokuvissa ja puistossa onkin paljon ihania luonnon valtaamia hautamonumentteja.

Vaikka puisto onkin suosittu ja siellä vierailee vuosittain paljon ihmisiä, ei puisto tuntunut ainakaan toukokuisena sadepäivänä kaoottiselta turistikohteelta. Saimme pääosin vaellella puistossa aivan rauhassa, eniten ihmisiä tuli vastaan Jim Morrisonin haudan tietämillä, mutta tässäkin tapauksessa puhutaan lähinnä viidestä, ei viidestäsadasta muusta kävijästä.

Koska hautausmaa ei sijaitse Pariisin ytimessä, vaan kaupungin kaakkoisosassa ja on muurien ja korkeiden puiden ympäröimä, siellä unohtaa helposti olevansa Pariisissa. Muistoja Père-Lachaisea ympäröivästä suurkaupungista osuu silmiin harvakseltaan. Aina silloin tällöin puunlatvojen välistä pilkottaa pala asuinrakennusta tai jonnekin kantautuu katkelma kaupungin kakofoniaa. Muuten saa kuitenkin rauhassa uppoutua puiston taikaan.

Jim Morrisonin hauta sijaitsi aidan takana, eikä vetänyt vertojaan paikan hulppeimmille rakennelmille

Taikaa paikassa ehdottomasti on. Hautausmaa onnistuu melkein kuin kadottamaan ajan ja paikan tajun. On vain tuo rauhallinen hetki, kaunis ympäristö sekä ripaus sitä jotain, mikä paikkaan on kahden vuosisadan aikana ujuttautunut. Tällaisia paikkoja ei luoda hetkessä tai laskelmoiden, vaan niiden hienous rakentuu pala palalta, jokaisesta puusta, haudasta, kävijästä, kevään myötä kukoistavasta kasvista ja kaikesta, mikä yhdessä tekee Père-Lachaisen.

Pieni vinkkiboksi Père-Lachaisesta kiinnostuneille: 

Père-Lachaise oli todella upea käyntikohde, jossa riittäisi tutkimista monelle vierailukerralle. Tällä kertaa ehdimme kiertää puistosta ehkä neljäsosan, sekin hieman ylimalkaisesti. Vaikka sinänsä sama teema toistuu kaikkialla, oli paikan rauha, upeat hautarakennelmat sekä sadepäivän luonto niin upea yhdistelmä, että siitä kelpasi nauttia. Tämä paikka olisi upea nähdä joskus syksyllä ruska-aikaan. Voin kuvitella kuinka loistelias se onkaan silloin!

Oletko sä tutustunut Père-Lachaiseen tai muihin Pariisin hautausmaihin?

LUE MYÖS NÄMÄ:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  BLOGIT.FI  

You Might Also Like...

4 Comments

 • Reply
  Jenni / Unelmatrippi
  9.7.2019 at 18:31

  Père-Lachaise on tosi hieno! Onhan se jotenkin semifriikkiä kuljeskella hautausmailla katselemassa, mutta useammalla on tullut vierailtua. Muistelen ihmetelleeni tuolla Père-Lachaisessa sitä, että pieni osa haudoista oli jonkin (hautoja uudemman) sillan alla. Siihen vain siltaa rakentamaan, hautuumaan ylle, kun ei muuallekaan mahdu – vähän hassua. Joka tapauksessa komea paikka ja varsin iso.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   14.7.2019 at 13:09

   Mäkin olen vieraillut useammalla hautausmaalla. On jännää katsella, miten hautojen ulkonäköön ja koristeluun panostetaan eri maissa. Chilessä oli vähän outoa, kun yhdellä hautausmaalla oikeastaan kaikilla haudoilla oli vainajan kuva ja sen lisäksi kaikkea pientä muovikrääsää, kuten tekokukkia, tuulessa pyöriviä värikkäitä hyrriä, ynnä muuta, mitä joskus sai Tiimarista. Me ei tuota siltaa tuolla bongattu, mutta pitää yrittää koittaa kuikuilla sitä seuraavalla kerralla, kuulostaa erikoiselta!

 • Reply
  Sini
  10.7.2019 at 19:59

  Reilu 2 vuotta sitten saavuttuani Pariisiin menin tuonne hautausmaalle ensimmäisenä. Oli liian aikaista kirjautua hostellin, joten vedettiin 10v muksun kanssa matkalaukkuja perässämme tuolla ja etsittiin Jim Morrison hautaa. Onneksi siellä on niitä karttoja, joista näkee, mihin tunnettuja ihmisiä on haudattu. Pere Lachaise on tosi kaunis paikka. Jimin haudalla oli tuoreita kukkia. Hautakivi oli muuten aika simppeli verrattuna moniin muihin siellä. 💘

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   14.7.2019 at 13:11

   Hauska tarina sulla tuohon hautausmaahan liittyen! Nuo kartat tulivat varmasti monille tarpeeseen, ilman mitään suunnistusapua tuolla olisi todella hankala yrittää löytää tiettyä hautaa. Paikka oli kyllä todella kaunis ja valtavan kokoinen, vaatii vähintään yhden uuden vierailukerran.

Leave a Reply