Kerran poistuin kotoa
Eurooppa Kaupunkilomat

Tallinnan Bastionin tunnelit – pieni seikkailu maan alla

Yksi syy, miksi pidän Tallinnasta paljon, on kaupungin pitkä ja monipuolinen historia. Tallinnan vanhakaupunki on todella upea ja sen kaduille, sekä myös kaupungin alle, mahtuu paljon kiinnostavia paikkoja vierailtavaksi.

Vietimme hetki sitten siskoni kanssa Tallinnassa viikonloppua ja halusimme mahduttaa rennosti ottamisen ja hengailun lisäksi noihin pariin päivään jotain meille uutta. Kohteeksemme valikoitui tällä kertaa Bastionin tunnelit, jotka tarjoavat mielenkiintoisen näkökulman Tallinnan menneisyyteen – siellä nimittäin pääsee pienelle kierrokselle maan alle.

Tunnelit olivat pitkä sarja kolkkoja syvennyksiä – toisissa oli esillä rekvisiittaa, osa oli tyhjiä

Mikä ihmeen Bastionin tunnelit?

Bastionin tunnelit ovat siis Tallinnan vanhankaupungin alueen alla kiertävä tunnelisto. Se on rakennettu 1600-luvulla ja toimi aikanaan raudanlujana triona yhdessä vanhankaupungin muurien ja tornien kanssa muodostaen varsin hyvän puolustusjärjestelmän.

Luolastoja kiemurtelee alueella useita, mutta kaikkiin tunnelinpätkiin ei pääse vierailemaan. Osa tunneleista on saatettu vierailukäyttöön viime vuosien aikana. Osa on ollut veden vallassa, osa muuten vain poissa aktiivikäytöstä.

Paikallisten keskuudessa kiertääkin huhua siitä, että Toompean mäen alueella on tunneleita paljon enemmän kuin meille kerrotaan tai virallisissa lähteissä mainitaan. Sitkeimmät huhut kertovat myös, että tunneleita riittäisi aina Piritan luostarialueelle asti – alue sijaitsee noin 7 kilometrin päässä keskustasta. Tästä mainitsi myös oppaamme, mutta hänkään ei tuntunut tietävän varmasti, onko kyseessä ainoastaan sitkeä huhu vai totuus.

Kiek in de kök -torni, jonka juurelta seikkailu tunneleissa alkaa

Opastetulla kierroksella Bastionin tunneleissa

Me tutustuimme Bastionin tunneleihin opastetulla kierroksella, joka oli loistava keino saada mahdollisimman paljon irti vierailusta maan alla. Meidän opas oli lisäksi asiastaan innostunut ja tiesi todella paljon mielenkiintoisia tarinoita sekä tunneleista että Tallinnan muusta, tunneleitakin sivuavasta historiasta.

Ilman opastusta tunnelit olisivatkin näyttäytyneet varsin tylsänä kohteena: pitkänä synkkänä käytävänä, jonka varrelle on ripoteltu ajankuviksi erilaisia esineitä, kuvia ja ihmisnukkeja. Ei näistä olisi saanut mitään irti, jos mukana ei olisi ollut jotakuta, joka kertoo tarkemmin tunnelien menneisyydestä, elämästä Neuvosto-Virossa sekä omakohtaisia kokemuksia.

Alunperin tunnelien oli tarkoitus suojella kaupungin puolustusjoukkoja ja tarjota reitti puolustusrakennelmasta toiseen. Tunneleita käytettiin kuitenkin myös varastoina ja tavaroiden siirtämiseen paikasta toiseen. Käytävien asema varastona vahvistui 1700-luvulla ja 1800-luvun loppupuolella niiden merkitys puolustuksessa väheni entisestään ja tunnelit hylättiin.

Kuitenkin se minkä suuri yleisö hylkää tai unohtaa, harvoin pysyy ihan kokonaan unholassa. Näin kävi Bastionin tunneleidenkin kohdalla. Aina jostain löytyi joku, joka löysi tiensä tunneleihin – joko sattumalta tai tietäen, mitä etsii. Tunneleissa on asunut kodittomia ja punkkareita viime vuosikymmenten aikana. Sitä ennen, toisen maailmansodan aikana, tunnelit taas toimivat suojana Tallinnaan kohdistuneilta ilmaiskuilta.

Tunnelin rakenteista on löytynyt vanha kaupunginportti

Tunneleita myös varustettiin kaasu- ja ydinasehyökkäyksiä varten. Näihin tarkoituksiin sitä ei kuitenkaan onneksi koskaan tarvittu.

Tämä tunnelien pitkä ja kirjava historia olikin saatu vangittua hyvin sekä oppaan tarinoihin että tunnelien varsille. Esille laitetut esineet ja kuvat loivat uudelleen tunnelien menneitä vaiheita. Kaikkein pysäyttävin hetki kierroksella oli mielestäni se, kun jäimme katsomaan liikkuvaa kuvaa toisen maailmansodan aikaisista Tallinnan pommituksista. Tuhon määrä oli järkyttävä.

Tunnelissa muistettiin myös niitä, jotka olivat niissä majailleet, enemmän tai vähemmän vastentahtoisesti

Tunnelit ovat kylmä ja synkkä paikka

Kuten jo tunnelien historiasta ja sijainnista maan alla saattaa arvata, tunnelit ovat varsin hyytävä ja synkkä paikka. Paksujen kiviseinien sisällä, ahtaassa käytäväsokkelossa kulkiessa alkaa miettiä oppaan tarinoita – mitä jos täällä joutuisi itse joskus asumaan! Aavemaisissa tunneleissa kukaan tuskin majaili mielellään, mutta tarjosivat ne varmasti turvaa jostain toisesta ankeasta vaihtoehdosta.

Kuitenkin tuolla kolkossa käytäväverkostossa, jossa ilma on jatkuvasti viileä, tunnelma aavemainen ja jossa lopunajan tuntu on aina läsnä, olin todella onnellinen, että sain poistua sieltä kierroksen päättyessä. Emme kulkeneet maan alla edes kovin montaasataa metriä, emmekä edes kovin paljon maanpinnan alapuolella, mutta tunnelit loivat silti illuusion siitä, että siellä on todella kaukana kaikesta muusta.

Iloisempaa tunnelmaa kiviveistosmuseossa

Synkeä maanalainen kierros loppui hieman iloisemmissa merkeissä, kun tunneliseikkailun lopuksi vaelsimme halki tunnelin loppuosaan sijoitetun kiviveistosmuseon.

Museo oli varsin pieni, muutaman tunnelisyvennyksen pituinen, mutta jälleen kerran meidän opas osasi nostaa esiin mielenkiintoisia yksityiskohtia museossa näytillä olleista kiviesineistä.

Kiviesineet ovat enemmän tai vähemmän koossa säilyneitä kivisiä patsaita, vaakunoita, hautakiviä ja muita kivisiä koristeitä, joita on löytynyt Tallinnasta. Näytteillä olevat kiviesineet ovat 1500-1800-luvuilta. Esillä olevat kivet ovat varsin kauniita ja tunneli toimii niille mielenkiintoisena näyttely-ympäristönä.

Kiviveistosmuseo oli hyvä tapa päättää kierros, sillä itse tunnelit olivat varsin lohduttomat. Lopun kauniit yksityiskohdat tekivät maanalaisesta kierroksesta hieman vähemmän raskaan tuntuisen, vaikka toki tunnelit olivatkin ainutlaatuinen ja todella mielenkiintoinen kokemus.

Vinkkiboksi Bastionin tunneleista kiinnostuneille: 

 • Sisäänkäynti Bastionin tunneleihin on Kiek in de Kökin linnoitusmuseosta, osoitteessa Komandandi tee 2
 • Museo on auki lokakuun alusta huhtikuun loppuun tiistaista sunnuntaihin kello 10-17, paitsi torstaisin kello 10-20, kesäkuukausina maanantaista sunnuntaihin kello 9-18
 • Opastetut kierrokset tulee varata etukäteen, kierroksen saa varattua esimerkiksi sähköpostilla kok@linnamuuseum.ee
 • Kierroksia järjestetään viroksi, venäjäksi, englanniksi sekä suomeksi, kannattaa tiedustella millä kielellä minäkin päivänä on kierroksia saatavissa, sillä ainakaan suomenkielisiä ei ole päivittäin
 • Tunneleissa on aina viileää, noin 10 asteen tienoilla, joten pukeudu lämpimästi
 • Varaudu myös hyvillä kengillä, lisäksi varaudu myös kulkemaan muutamissa portaissa, joista osa on hieman epätasaisia
 • Opastetulla kierroksella tulee samalla vierailtua kiviveistosmuseossa
 • Lue lisää tunneleista, lipun hinnoista ja paikan historiasta tästä linkistä

Vaikka Bastionin tunnelit olivat synkänpuoleinen vierailukohde, tarjosivat ne myös mielenkiintoisen näkökulman Tallinnan menneisyyteen. Tunneleihin kannattaa ehdottomasti tutustua opastetulla kierroksella, jotta paikasta saa mahdollisimman paljon irti. Samassa rakennuksessa toimii myös pari muuta museota, joista Kiek in de Kök kiinnostaisi seuraavaksi.

LUE MYÖS NÄMÄ:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  BLOGIT.FI  

You Might Also Like...

4 Comments

 • Reply
  Hanneli / toisiinmaisemiin
  14.5.2019 at 21:09

  Olenko mä ainoa, jolle on osunut huono opas tuolla? Mä olin sen vuoksi melkoisen pettynyt kierrokseen, ja ihmettelin kun muut tunnelissa käyneet ovat kehuneet kovin. Täytyis varmaan käydä uudelleen. Ja toivoa, ettei tuu taas sama opas😂

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   15.5.2019 at 19:53

   Harmi, että sulla on käynyt huono säkä! Meidän opas oli tosiaan todella innokas ja tietävä, ja kierroskin kesti pidempään kuin mitä netissä oli arvioitu. Tämä tosin oli pelkästään plussaa, sillä oppaan juttuja oli niin mielenkiintoista kuunnella. En tiedä yhtään, kuinka monta eri opasta noilla kierroksilla on ja ovatko aina töissä samaan aikaan. Mutta me oltiin lauantain englanninkielisellä opastuksella, jos uskallat joskus koittaa uudelleen 😀

 • Reply
  Bea
  29.10.2019 at 16:52

  Onpas upean näköinen paikka! Itse tykkään käydä juuri tällaisis sa aina matkatessa. Ja otan aina opastetun kierroksen niin kuin suosittelit. Mietin kuitenkin aina miten ne testaa vanhojen tunneleiden kestot ja kunnot ennen kuin ne ottaa ne turistikäyttöön, varmaan tunnelikuvauksilla.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   5.11.2019 at 20:06

   Tällaiset vähän erikoisemmat paikat ovat kyllä kiehtovia, varsinkin jos ne vielä antavat lisää tietoa kohteen menneisyydestä. Tunnelien testaamisesta en kyllä osaa mitään sanoa, mutta varmasti pyrkivät kaikin keinoin varmistamaan paikan turvallisuuden ennen sen avaamista kävijöille. Tuolla ei ainakaan tullut tunnetta siitä, ettei paikka olisi ollut turvallinen.

Leave a Reply