Kerran poistuin kotoa
Eurooppa Kaupunkilomat

Ranskan Rouen – voiko kaupunki enää tätä upeammaksi tulla!

Googlen kuvahaku toimii mulle varsin tehokkaana matkainspiraation lähteenä. Joskus huvitan itseäni suunnittelemalla erilaisia matkareittejä sen ja karttojen avulla. Mietin jonkin lähtöpisteen, josta aloittaa seikkailu ja tutkin lähikaupunkien ja -maiden antia sen perusteella, kuinka kivoja kuvia paikoista löytyy. Tällä tapaa törmäsin joskus Roueniin ja sehän päätyi Pakko joskus päästä -listalleni.

Rouenissa viehätti kuvien perusteella erityisesti kaksi asiaa – värikkäät ristikkotalot sekä jylhä, goottilainen arkkitehtuuri. Jo yksittäisinä asioina kumpikin olisi saanut sukat pyörimään jaloissani, joten kaupunki, jossa molempia riittää, tuntui aika täydelliseltä.

Tilaisuus Roueniin menoon koitti, kun matka Pariisiin tuli ajankohtaiseksi. Vaikka Pariisissakin riitti nähtävää moneksi päiväksi, oli silti mainio idea nipistää yhden päivän verran aikaa Rouenille, junalla Pariisista sinne hurautti puolessatoista tunnissa. Lisäksi Rouen oli livenä vielä upeampi kuin kuvissa, joten sain pitää sukkiani ojennuksissa ihan toden teolla Rouenin tunnelmallisia katuja kierrellessäni!

Tämä oli ehkä suosikkikadunpätkäni Rouenissa, maisemat noin 10+!

Rouen oli keskiajan suurimpia kaupunkeja

Ranskan Normandiassa sijaitseva Rouen on keskiajalla ollut suuri ja vauras kaupunki. Entisen aseman ja vaurauden voi nähdä edelleen ympärillään Rouenin vanhassakaupungissa. Se on täynnä toinen toistaan upeampia rakennuksia sekä goottilaisia kirkkoja. Kyllä, kirkkoja on niin paljon ja ne ovat niin upeita, että niistä riittäisi monelle kaupungeille jaettavaksi yhdeksi niiden päämatkailuvalteista. Itse suunnittelin yhden raahaamista Tampereelle ja pystyttämistä Kalevan kirkon tilalle…

Rouen on myös Jeanne d’Arcin kaupunki. Hänet poltettiin roviolla nimenomaan Rouenissa. Jeanne d’Arc on toki mulle historiallisena henkilönä tuttu, mutta en tiennyt, että hän liittyy niin vahvasti Roueniin. Joannea pidettiin vankina rouenilaisessa linnassa ennen kovaa kohtaloaan. Tuosta linnasta on valitettavasti jäljellä enää torni, mutta tornin upeudesta voi päätellä, että muukin linna on ollut varsin näyttävä.

Tämä torni on kaikki mitä Rouenin linnasta on jäljellä

Rouenistakin löytyy Notre-Dame -niminen kirkko!

Rouen on ristikkotalofanin paratiisi

Upeiden goottilaisten kirkkojen ja muiden näyttävien rakennusten lisäksi Rouen tarjoaa silmäkarkkia myös ristikkotalojen ystäville. Jos Rouenissa on goottilaisia kirkkoja vaikka muille jakaa, niin on kyllä ristikkotalojakin. Niitä ei tarvitse Rouenin vanhastakaupungista hakemalla hakea, vaan niihin törmää aivan varmasti, kunhan ottaa suunnaksi vanhankaupungin.

Oikeastaan tuolla Rouenin historiallisessa ytimessä iskee runsaudenpula siitä minne mennä, sillä karkkiväreissä loistavia ristikkotaloja on melkein joka kadulla. Niitä on helpompi löytää kuin Pokemoneja.

Ristikkotaloja Rouenissa on noin 2 000! Siinä riittääkin nähtävää ja bongattavaa. Toinen maailmansota jätti Roueniinkin jälkeensä ja moni kaupungin ristikkotaloista tuhoutui, mutta parituhatta on vallan mainio luku jälkipolvien ihmeteltäväksi.

Ennen Rouenin reissua bongasin netistä loistavan French moments -nimisen nettisivun, jossa oli kattava tietopaketti Rouenista ja sen mielenkiintoisimmista nähtävyyksistä ja parhaista kaduista ristikkotalojen bongailuun. Sen avulla nakuttelinkin karttasovelluksen täyteen kohteita, missä seikkailla Rouenin vanhassakaupungissa.

Varmasti parhaille paikoille löytää ihan vain seuraamalla värikkäiden talojen virtaa ja kattojen ylle kohoavien kirkkojen torneja, mutta koska en halunnut missata mitään upeaa, karttaa ohjenuorana käyttäen tuli varmasti koluttua kaikki vanhankaupungin upeimmat kulmat.

Kaupunkikierros tarjosikin sopivassa tasapainossa kauniita puistoja ja aukioita, keksipakettien näköisiä taloja sekä uljasta rakennuskantaa. Mihinkään ei ehtinyt iskeä ähky, vaikka välillä mut valtasi melkein epäusko sen suhteen, että miten niitä ristikkotaloja voi riittää vielä tällekin kadulle – ja seuraavalle.

Olen Saksassa bongaillut jonkin verran ristikkotaloja, viimeksi Frankfurtissa sekä Mainzissa, mutta vaikka kummastakin löytyi jonkin verran näitä ihastuttavia ja värikkäitä taloja, ei niitä vyörynyt eteen samassa määrin kuin Rouenissa, vaan niitä tuli vastaan muutama siellä täällä.

Vaikka spontaanit kävelyretket ovat joskus parasta, mitä upeissa kohteissa voi tehdä, tässä silti pieni lista niistä vanhankaupungin kaduista ja aukioista, joille ehdottomasti kannattaa suunnata upeiden ristikkotalojen ja muutenkin kauniiden kaupunkimaisemien perässä:

 • Rue du Gros-Horloge on ehkä Rouenin upein katu. Se on täynnä kauniita ristikkotaloja, sen varrella on näyttävä astronominen kello ja sieltä avautuvat maisemat upean Rouenin Notre-Damen suuntaan.
 • Rue Martainville alkaa toisen upean kirkon Saint-Maricoun kupeesta ja jatkuu iloisen värikkäänä ja tunnelmallisena
 • Rue Eau de Robec on varsinkin Saint-Ouenin kirkon ja sitä ympäröivän puiston kohdalla ihanan tunnelmallinen pikkukatu
 • Rue des Bons Enfants oli ensimmäinen ristikkotalokatu, joka juna-asemalta vanhaakaupunkia kohti kävellessä osui silmiin ja hurmasi heti ensinäkemältä
 • Place du Vieux Marche on ehkä kaupungin turistikeskittymä, mutta tarjoaa myös kauniilla aukiolla ryppään upeita ristikkotaloja
 • Place de la Pucelle d’Orleans on tunnelmallinen aukio, jonka reunalla sijaitsee näyttävä hotelli ja josta lähtee vähän joka suuntaan houkuttelevia ristikkotaloin reunustettuja katuja

Oikeastaan voisin sanoa, että koko Rouenin vanhakaupunki on näkemisen arvoinen. Sieltä ei tylsää kujaa tai katua tunnu löytyvän. Jokaisella kadunpätkällä ja aukiolla on jotain näkemisen arvoista, oli se sitten pienempää tai suurempaa rakennustaidetta.

Vanhakaupunki rajautuu Seineen ja sen laitamilla oli kartan mukaan myös kukkulalla sijainnut näköalapaikka, mutta näihin meillä ei enää riittänyt aika. Mutta aina pitää jättää jotain seuraavaa kertaa varten, joka ehdottomasti tulee, jos ja kun tuonne seudulle toiste eksyn. Niin upea Rouen oli, ettei päiväretki sinne riittänyt mihinkään.

Mä haluaisin nyt kuulla sun vinkit siitä, minne suunnata seuraavaksi upeiden ristikkotalojen perässä!

LUE MYÖS NÄMÄ:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  BLOGIT.FI  

You Might Also Like...

5 Comments

 • Reply
  Jenni | Boarding Time
  27.5.2019 at 16:11

  Oih Rouen on kyllä ihana! Hienoja kuvia, heti tuli ikävä Ranskaan. ❤️
  Toursissa Loiren laaksossa on upeita ristikkotaloja myös pilvin pimein, ja muissakin linnakaupungeissa Loiren varrella noita riittää, vähän pienemmässä mittakaavassa tosin. Bonuksena alueella toinen toistaan upeammat linnat.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   6.6.2019 at 20:57

   Kiitos! Rouen oli kyllä ihan mahtava, ihanaa että tuollaisia kaupunkeja edelleen on 🙂 Pitää pistää tuo Loiren laakso korvan taakse, rakastan linnoja yli kaiken ja kuulostaa ihan mun kohteelta!

 • Reply
  toisiinmaisemiin
  27.5.2019 at 16:19

  Saksassa Goslar, Wernigerode ja Quedlinburg olivat ihan mielettömän upeita ristikkotalokyliä. Fachwerkstrasse-sivustolta löytyy vinkit yli sataan ristikkotalokylään. https://www.deutsche-fachwerkstrasse.de/en/Homepage.html

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   6.6.2019 at 20:58

   Nämä vinkit pitää myös laittaa korvan taakse! Ihanaa, että ristikkotalokyliä on koottu nettiin, mutta toisaalta se vie ihan vähän spontaanin löytämisen iloa 😉

 • Reply
  Ristikkotalojen Rouen - TOISIIN MAISEMIIN
  10.2.2020 at 15:32

  […] Kerran poistuin kotoa: Ranskan Rouen – voiko kaupunki enää tätä upeammaksi tulla! […]

Leave a Reply