Kerran poistuin kotoa
Eurooppa Kaupunkilomat

Yllätyslöytö Lontoossa: The Monument -näköalapaikka

Mun mielestä hyvät kaupunkilomat sisältävät sopivassa suhteessa ennakkoon suunniteltuja, itselleen mieleisiä juttuja ja spontaanisti tehtyjä hyviä löytöjä, kuten ripausta paikallista arkea, ihania puistoja ja katutaidetta. Lontoossa mut taas pääsi yllättämään näköalapaikka, mutta niiden ystävänä olin varsin mielissäni tästä salakavalasti talojen välistä kurkanneesta yllätyksestä.

Vaikka menin pääsiäisenä Lontooseen jo neljättä kertaa, tutkiskelin silti hieman etukäteen kaupungin mulle sopivaa antia – ainahan suuresta kaupungista löytyy jotain uutta tekemistä. Ilmeisesti tutustumiseni ei kuitenkaan ollut ollut kovin kaikenkattavaa, sillä en muista etukäteen lukeneeni mitään The Monumentista, näköalapaikasta, jonka sattumalta bongasin matkalla Tower of Londoniin.

Tämä näkymä sai mut muuttamaan kävelyreittini suuntaa

Vaikka The Monument ei enää kohoa paljon ympäristöään korkeammalle, on se silti näyttävä rakennelma

The Monument on Lontoon palon muistomerkki

Lähellä Tower of Londonia sijaitseva historiaa henkivä torni kiinnitti huomioni matkalla linnalle. Olenhan kaiken vanhan ja kauniin rakentamisen fani, joten muiden rakennusten välistä yllättäen pilkottanut torni sananmukaisesti osui silmiin. Varsin iloisesti yllätyin, kun tornin vartta ylöspäin vaeltanut katseeni huomasi, että huipulla oli ihmisiä. Tätä löytöä piti käydä tutkimassa lähemmin.

Osoittautui niin mukavasti, että kyseessä oli muistomerkin lisäksi näköalapaikka, eli kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Hetken aikaa kuikuilin muistomerkin juurella ja pohdin mennäkö ylös vaiko eikö. Olin kuitenkin matkalla toisaalle ja halusin ehtiä Tower of Londoniin ennen kuin kaikki muut olivat rynnänneet alueelle, joten päätin, että jos linnalta palatessani muistomerkillä ei edelleenkään ole ruuhkaa, olen valmis tutustumaan siihen paremmin.

Muutamaa linnaseikkailun täyteistä tuntia ja lounasta myöhemmin näköalapaikka kutkutteli edelleen mielen perukoilla, joten palasin tornin juurelle ihmettelemään. Paikalla ei edelleenkään näkynyt ruuhkaa, joten kun kortti vielä kävi maksuvälineenä huipulle pääsyyn, mikään ei estänyt mua menemästä tutkimaan paremmin, millainen paikka onkaan kyseessä.

The Monument on rakennettu 1670-luvulla muistomerkiksi vuonna 1666 riehuneesta Lontoon palosta. Mikään pieni palo ei ollut kyseessä. Tulimeri korvensi Lontoota usean päivän ajan, tuhosi pitkälti yli 10 000 rakennusta ja jätti yli 70 000 ihmistä kodittomaksi.

311 porrasta The Monumentin huipulle

Jos mielii huipulle, sinne menon esteenä on reilu 300 kapeaa kierreporrasta. Ei hissiä, ei armoa. Mulla on jotenkin masokistinen suhtautuminen kaikkiin kapeaportaisiin näköalapaikkoihin ja olen aina suuntaamassa niiden huipulle. Ei tämä nousu mitenkään paha ollut. Toki juuri syöty lounas yhdistettynä tiuhaan kierteeseen sai aikaan lievää merisairauden tuntua, mutta se meni omaan piikkiin.

Vaikka pääsiäisen aikaan Lontoo tuntuikin olevan tulvillaan ihmisiä, ei The Monument tuntunut vetävän kävijöitä puoleensa jonoksi asti. Tämä oli ehdottomasti hyvä juttu, sillä kapeaa kierreportaikkoa kuljettiin sulassa sovussa ylös ja alas. Jos korkeuksiin mielijöitä olisi ollut jonoksi asti, olisi eteneminen portaissa sekä myös myöhemmin ylätasanteella ollut tahmeaa.

Huipulta kattaus uutta ja vanhaa Lontoota

En mene väittämään, että The Monument tarjoaisi Lontoon hulppeimpia, korkeimpia tai mielenkiintoisimpia maisemia. Mutta mielestäni sieltä avautui silti mielenkiintoinen otos kaupunkiin, jolla on huomattavan pitkä historia. Koska The Monument sijaitsee hyvin lähellä Lontoon halki virtaavaa Thamesia, olivat jokivarsimaisemat hyvin edustettuina.

Huipulta oli helppo bongata myös muita lähitienoiden historiallisia maamerkkejä kuten Tower Bridgen ja St Paulin katedraalin kupolin. Myös aiemmin käymäni Tower of Londonin White Towerin neljä tornia pilkistivät kattojen tasalla.

Modernimman arkkitehtuurin edustajistosta tornista näki mainiosti ainakin The Shardin, 20 Fenchurchin, jonka huipulla on yksi Lontoon näköalapaikoista – Sky Garden, pyöreä Lontoon kaupungintalo sekä The Gherkin.

Olin jo Tower of Londonissa ihastellut ja myös hieman kauhistellut Lontoon modernimpaa rakentamista ja The Monumentin huipulta huomaa hyvin, kuinka rinta rinnan kaupungin historia ja moderni nykypäivä elävätkään. Oma katseeni tuntuu varsinkin katutasolla hakeutuvan automaattisesti aina vanhempaa rakennuskantaa kohti, joten tällaiset näköalapaikat ovat omiaan antamaan oman katsauksensa siihen, miltä kaupunki näyttääkään.

Maisemia täytyi tiirailla tällaisen verkon läpi

Paikan näköalatasanne ei ole kovin suuri, mutta koska ihmisiäkään ei ole jonoksi asti, sinne mahtui hyvin maisemia ihailemaan. Kyseessä on myös ikkunalasiton tila, mutta valokuvien ottajille kerrottakoon, että tasanne on katettu verkolla. Oli siinä sen verran isot aukot, että ainakin kännykän linssin sai aukoista ongelmitta maisemia ikuistamaan, mutta tämä kannattaa ottaa huomioon, jos paikalle mielii kauniiden kuvien toivossa.

Mun mielestä kaikkein sympaattisinta paikassa oli se, että huipulla käytyään saa kunniakirjan saavutuksestaan. Tässä diplomissa kerrataan myös Lontoon paloa ja The Monumentin historiaa. Mun mielestä tämä oli hauska ele ja jotain konkreettista muistoksi käynnistä. Kunniakirjan kääntöpuolta komistaa kuva The Monumentista ajalta, kun se kohosi korkeammalle kuin mikään lähimailla. Nyt tilanne on jo toinen, eikä tornin huippu pilkistä silmään vielä kilometrien päästä.

Pieni vinkkiboksi The Monumentista:

 • The Monument sijaitsee Monument-metroaseman vieressä osoitteessa Fish St Hill
 • Torni on avoinna huhtikuusta syyskuuhun klo 9.30-18 (viimeinen sisäänpääsy klo 17.30) ja lokakuusta maaliskuuhun klo 9.30-17.30 (viimeinen sisäänpääsy klo 17.00)
 • Lipun hinta aikuiselta on £5 eli noin 6e
 • Maksuvälieenä käy käteisen lisäksi kortti, liput ostetaan tornin sisältä
 • Lipunmyynnin vieressä on pieni säilytystila repuille/laukuille, kovin ison kantamuksen kanssa huipulle ei kannata edes yrittää, koska portaikko on kapea
 • Valmistaudu kiipeämään 311 kierreporrasta!

Tämä oli ensimmäinen Lontoon näköalapaikoista, jossa olen käynyt. Mitä muita sä mulle suosittelisit?

LUE MYÖS NÄMÄ:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  BLOGIT.FI  

You Might Also Like...

4 Comments

 • Reply
  Katja / Historia de Viajes
  28.4.2019 at 19:54

  Mää niin kans rakastan näköalapaikkoja ja omaan ihan samanlaisen luonteen mitä tulee kierreportaisiin 😀 !
  Tämä täytyy laittaa muistiin, mikäli vielä joku päivä taas löydän itseni Londresista.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   30.4.2019 at 19:58

   Haha, hyvä että muitakin näköalapaikkamasokisteja löytyy 😀 Siitä vaan saa jotain tyydytystä, kun on selvinnyt hengissä niistä portaista! Tämä kyllä kannattaa Lontoossa ollessaan käydä katsomassa, oli varsin sympaattinen paikka.

 • Reply
  Jenni / Unelmatrippi
  29.4.2019 at 12:26

  En ollut kuullutkaan tästä paikasta! Ihan kivalta näyttävät nuo maisemat, ja kuulostaa hyvältä, että jonoja ei juuri ole. Lontoossa kun tuntuu, että aina joutuu joka paikkaan jonottamaan. 🙂

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   30.4.2019 at 20:00

   Tämä ei kyllä taida olla millään muotoa Lontoon hypetetyin näköalapaikka – ja mielestäni hyvä niin. 🙂 Maisemat olivat kyllä hyvät, vaikka toki torni ei enää olekaan niin korkea suhteessa ympäristöönsä kuin joskus aiemmin. Jonottomuus oli kyllä plussaa. Esimerkiksi British Museumissa tuli kyllä kuljettua elefanttimarssia koko museokäynti. Se tosin oli kyllä odotettavissakin, koska pääsiäinen ja ilmainen museo.

Leave a Reply