Kerran poistuin kotoa
Suomi Suunnitelmat

10 kiinnostavaa Suomi-kohdetta, joihin pääsee julkisilla

Myönnän, että suunnittelen matkoja ulkomaat kärjessä. Tilaisuuden tullen olen aina valmis lähtemään jonnekin kauas, eksoottiseen kohteeseen, tai vaikka tuttuun ja turvalliseen Tukholmaan. Kunhan vaan pääsee jonnekin. Tämä mentaliteetti ei valitettavasti puske yhtä innokkaasti päälle kotimaan matkoja suunnitellessa. Toki välillä reissaan Suomessakin: käyn katsomassa keikkoja, menen festaroimaan tai moikkaamaan kavereita. Mutta harvoin suunnittelen puhdasta lomareissua kotimaan kamaralla.

Kuitenkin viime aikoina uutiset ilmastonmuutoksesta ovat pistäneet miettimään omia valintoja. Onko aina pakko mennä ulkomaille? Jos aikaa on päivä-pari tai vaikka pitkä viikonloppu, miksen kääntäisi katsetta Helsinki-Vantaan sijaan Suomeen.

Osallistuin tällä viikolla Rantapallon blogi-iltaan Sokos Hotel Flamingossa. Puheenvuoroja käytettiin vastuulliseen matkailuun liittyen. Vaikka matkailu on mulle henkireikä, enkä ole sitä valmis kokonaan lopettamaan, on varmasti keinoja tehdä sitä vastuullisemmin ja kestävämmin. Matkustaa enemmän kotimaassa, maata pitkin ja julkisia kulkuneuvoja hyödyntäen.

Meitä iltaan osallistuneita innostettiin kirjoittamaan aiheesta mietintöjä – ja ehkä myös vinkkejä muille. Kannustimeksi on tarjolla palkinto, mutta en halua kirjoittaa tätä voitto mielessäni ja tiedostavan matkailijan kilpeä kiilloittaakseni. En halua olla se, joka käskee muita matkustamaan enemmän kotimaassa, ekologisemmin ja ajattelemaan enemmän matkailun ympäristövaikutuksia, mutta en itse toimisi omien vinkkieni mukaan.

Tämän takia ajattelin esitellä teille kymmenen Suomi-kohdetta, jotka ovat mun mielestä kiinnostavia, potentiaalisia reissukohteita. Kohdetta, joihin pääsee ainakin täältä Tampereelta julkisilla matkaten. Ja kymmenen kohdetta, joista ainakin yhdessä lupaan käydä tänä vuonna!

Jos en jostain syystä lupausta toteuta, en edes yritä etsiä tekosyitä tapahtuneelle, vaan myönnän sitten suoraan, että olen ollut urpo. Toivottavasti näin ei kuitenkaan käy, vaan saan ruksia listalta ainakin yhden, toivottavasti myös useamman kohteen käydyksi.

Listaan en ole valinnut kohteita, jotka jo kuuluvat tämän vuoden suunnitelmiin. Se olisi ollut aivan liian helppoa. En ole myöskään valinnut yhtään Tampereella sijaitsevaa kohdetta, sekin olisi ollut haasteen aliarvioimista. Tamperetta lähin kohde alla olevista on Rauma, noin 150 kilometrin päässä. Siellä ei noin vaan kauppareissulla poikkea.

Pidemmittä puheitta, tässä kymmenen Suomi-kohdettani:

Hailuoto

Harrastin pienenä paljon kirjeenvaihtoa ja merkitsin kotona olleeseen karttakirjaani, missäpäin Suomea silloiset kirjekaverini asuivat. Yksi ala-asteaikojen kirjekavereistani asui Hailuodossa, ja paikka on jäänyt muistin perukoille jo tuolta ajalta. Mun mielestä oli eksoottista, että joku asui tuollaisella saarella, varsinkin kun hänellä ei ollut osoitteessa lainkaan katuosoitetta. Ainoastaan nimi, postinumero ja paikkakunta.

Myöhemmin olen kuullut Hailuodosta pelkkää hyvää. Se vaikuttaa todella idylliseltä, kauniilta saarelta, jossa olisi varmasti ainakin päiväksi tai pariksi nähtävää. Saarella on retkeilymahdollisuuksia, majakka ja kauniita merimaisemia – eli paljon asioita, joita haluan ulkomaan matkakohteiltakin. Miksen siis hyödyntäisi niitä myös näinkin lähellä!

 • Näin sinne pääsee: junalla Tampereelta Ouluun, matka-aika noin 4 tuntia, sitten ilmaisella lautalla Oulusta Hailuotoon

> Hailuodon tunnelmiin pääsee jo nyt Histodia de viajes -blogin kautta

Helsingin Vallisaari tai joku muu saari

Olen vasta viime aikoina havahtunut siihen, että Helsingin edustalla on todella paljon mielenkiintoisia saaria, joissa käydä nauttimassa luonnosta ja maisemista. Pari kesää sitten sain vihdoin aikuisiällä käytyä Suomenlinnassa, joka veikin heti sydämeni kauneudellaan. Seuraavaksi haluan tutustua alueen muihin saariin.

Vallisaari kiehtoo mua tällä hetkellä eniten. Ehkä sen varsin tuore historia yleisölle avoimena paikkana on jäänyt mieleen ja sitä kautta herättänyt kiinnostusta paikkaan. Kuvien perusteella Vallisaaresta löytyy samaa kauneutta kuin Suomenlinnastakin, mutta se näyttää myös aavistuksen luonnontilaisemmalta.

 • Näin sinne pääsee: junalla tai bussilla Tampereelta Helsinkiin, matka-aika noin 1,5-2,5 tuntia, sitten vesibussilla Vallisaareen

> Vallisaaren tunnelmiin pääsee Lähtöportti-blogista

Kuva Suomenlinnasta

Imatran valtionhotelli

Mä rakastan vanhoja linnoja. Niin paljon, että olen jopa yöpynyt kahdessa: Irlannissa sekä Saksassa. Joku aika sitten havahduin siihen, että myös Suomesta löytyy varsin linnamaiset puitteet täyttävä hotelli – Imatran valtionhotelli. Tämä jos mikä on saanut menojalkani vipattamaan Itä-Suomen suuntaan viime aikoina.

Valtionhotellin rakennus näyttää kuvissa niin upealta ja linnamaiselta torneineen ja jykevine seinineen. On jotenkin uskomatonta, että Suomesta löytyy noin keskieurooppalaiselta näyttävä rakennus. Kaikkein mieluiten näkisin itseni yöpymässä hotellin upean tornin huipulla, mutta en ole varma, onko torni majoituskäytössä. Ei se mitään, voin silti raahata sinne vaikka makuupussin ja nukkua siellä onnellisesti!

 • Näin sinne pääsee: junalla Tampereelta Imatralle, matka-aika vähän alle 4 tuntia

Imatran valtionhotelli | kuva: pixabay.com

Lapuan kulttuurikeskus Vanha Paukku

Kirjastoalan ihmisenä sekä minä, että monet työkaverini olemme pitkin kulunutta vuotta tehneet tutustumiskäyntejä Helsingin uuteen kirjastoon Oodiin. Näistä vierailuista jutellessamme keskustelu ajautui erään työkaverini kanssa muihin kiinnostaviin kirjastoihin, niin ulkomailla kuin Suomessakin.

Työkaverini mainitsi, että hän haluaisi joskus käydä Lapualla, vanhassa tehdasrakennuksessa sijaitsevassa kirjastossa, ja oma mielenkiintoni paikkaa kohtaan heräsi tästä keskustelusta. Kirjasto, sekä muita kulttuuritoimintaan liittyviä toimijoita sijaitsee Lapuan keskustassa Patruunatehtaan entisissä tiloissa. Tehdasmiljöö sekä siellä sijaitseva kirjasto kuulostavat sen verran kiinnostavalta konseptilta, että tänne pitää lähteä tutustumaan!

 • Näin sinne pääsee: junalla Tampereelta Lapualle, matka-aika noin 75 minuuttia

Lapuan patruunatehdas | kuva: Mikkoau/Wikimedia Commons

Naantalin vanhakaupunki

Olen käynyt Naantalissa pienenä, silloin kun Muumimaailma oli kaupungin kiinnostavin juttu. En muista tuliko tuolla käynnillä tutustuttua Naantalin antiin muuten – jos tuli, niin ainakaan muistikuvia siitä ei ole jäänyt. Nyt Naantali kiinnostaisi taas, mutta tällä kertaa jättäisin Muumi-hommat väliin (vaikka olenkin alkanut ymmärtää Muumi-kirjojen hienouden ja syvällisyyden vasta aikuisiällä) ja suuntaisin Naantalin vanhaankaupunkiin.

Mä rakastan käydä ulkomailla vanhoissakaupungeissa. Tukholman Gamla stanissa olen käynyt niin monta kertaa, etten pysy edes laskuissa mukana. Tallinnassakin vanhakaupunki vetää kerta toisensa jälkeen puoleensa. Mutta Suomessa en ole saanut koskaan aikaiseksi käydä sen suuremmin tutustumassa upeissa vanhoissakaupungeissamme. Tähän pitää tehdä muutos mahdollisimman pian!

 • Näin sinne pääsee: bussilla tai junalla Tampereelta Turkuun, matka-aika noin 2 tuntia, Turusta paikallisbussilla Naantaliin

kuva: pixabay.com

Porvoo

Porvoo keikkuu mulla jatkuvasti niin kesäsuunnitelmien, Suomi-kohteiden kuin ties minkä pakko päästä -kohteiden listalla. Mutta ikinä en saa sitä toteutettua. Alkaa jo hävettää. Ei Porvoo ole edes niin kaukana, että sinne päästäkseen tarvisi nähdä kohtuuttomasti vaivaa. Olen vain saamaton Porvoon suhteen, hyi mua.

Olen nähnyt Porvoosta niin paljon kuvia, lukenut blogijuttuja ja muutenkin kuullut pelkkää hyvää. Olen varma, että viihtyisin kaupungin tunnelmallisilla kaduilla ja jokivarsimaisemissa enemmän kuin hyvin. Tämä jos joku mun on pakko pian toteuttaa, koska en kohta enää kehtaa mainita Porvoota vain suunnitelmissa. Haluan mainita sen toteutuneiden reissujen listalla.

 • Näin sinne pääsee: bussilla tai junalla Tampereelta Helsinkiin parissa tunnissa, sitten bussilla Helsingistä Porvooseen, matka-aika tunti

> Porvoon idylliä löytyy Maailman äärellä -blogista

kuva: pixabay.com

Rauman vanhakaupunki

Kyllä, listalleni pääsee helposti kriteerillä “kaupungissamme on upea vanhakaupunki”. Näillä meriiteillä myös Rauma komeilee tällä listalla. Olen ainakin kerran nuorempana käynyt Raumalla, muistaakseni myös kiertelimme tuolloin vanhassakaupungissa, mutta käynnistä on vain hämäriä muistikuvia. Raumalla olen käynyt kerran myös myöhemmällä iällä, mutta silloin olin juhlimassa kaverini valmistujaisia ja karkasimme vielä jatkoille Nokialle festaroimaan, joten Raumasta ei jäänyt suuria muistoja.

Vanha Rauma kätkee sisäänsä myös Suomen kapeimman kadun, joten kyllähän tällaisia ennätyskohteita pitää lähteä katsomaan. Tukholman Gamla stanin kapein katu, Mårten Trotzigs gränd, on tullut tallattua läpi useamman kerran, joten pitäähän Suomen kapein katukin ottaa haltuun.

 • Näin sinne pääsee: bussilla Tampereelta Raumalle, matka-aika noin 2,5 tuntia

> Roppakaupalla vinkkejä Raumalle löytyy Live now – dream later -blogista

kuva: pixabay.com

Savonlinnan Olavinlinna

Jos Savonlinnan ylpeys Olavinlinna sijaitsisi lähempänä Tamperetta, olisin varmasti jo käynyt siellä monta kertaa. Linna on todella upean näköinen, mutta rakkauteni linnoja kohtaan ei silti ole vielä kiidättänyt mua Itä-Suomeen asti. Olen mieluummin valinnut ulkomaat.

Suomen linnoihin olisi silti syytä tutustua paremmin. Vaikka täältä ei niitä monta löydy, ovat muutamat jäljellä olevat silti varsin näyttäviä ja käymisen arvoisia. Lisäksi Olavinlinnan sijainti on niin idyllinen, että kauniina kesäpäivänä näky on varmasti upea.

 • Näin sinne pääsee: junalla Tampereelta Savonlinnaan, matka-aika noin 5,5 (jep!) tuntia

kuva: pixabay.com

Tammisaaren vanhakaupunki

Kyllä. Taas yksi vanhakaupunki. Mutta tästä voi hyvin päätellä sen, kuinka innoissani käyn vanhoissakaupungeissa Suomea kauempana. Rakastan menneen ajan tunnelmaa, värikkäitä taloja, kapeita katuja ja idyllisiä maisemia, mitä vanhoissakaupungeissa on niin usein tarjolla.

Myönnän, etten ole käynyt koskaan Tammisaaren lähelläkään, enkä ole koskaan aiemmin tainnut edes reissua sinne suunnitella. Mutta selaillessani Suomen vanhojakaupunkeja, tämäkin kohde osui silmiini ja sai mut kiinnostumaan siellä käymisestä. Ja sai myös samalla tajuamaan sen, kuinka vähän tiedänkään omasta kotimaastani.

 • Näin sinne pääsee: junalla Tampereelta Tammisaareen, matka-aika alle 3 tunnista alle 4 tuntiin

kuva: pixabay.com

Turun linna

Olen käynyt Turussa monesti, tuskaillut Ruisrockissa liian useasti, olen jopa opiskellut tutkinnon Turun ammattikorkeakoulussa, vaikka harvat lähiopetuspäivät olivatkin pitkälti pääkaupunkiseudulla. Olen lapsena käynyt ainakin kerran, ehkä useammankin, Turun linnassa, mutta lapsuuden jälkeen ainoat havainnot Turun linnasta ovat bussin ikkunasta matkalla Turun satamaan.

Olisi siis korkea aika käydä Turun linnassa uudelleen. Suomen linnoista ainoastaan Tamperetta lähinnä oleva Hämeen linna on mahtunut käytyjen linnojen listalle. Turun linnassa käynnin voisi helposti yhdistää samaan reissuun kuin visiitin Naantaliin. Tämähän olisi näppärä tapa saada kaksi kohdetta tältä listalta samalla vaivalla käydyksi.

 • Näin sinne pääsee: bussilla tai junalla Tampereelta Turkuun, matka-aika noin 2 tuntia

> Turun linnaan pääsee kurkistamaan Matkalla lähelle tai kauas -blogissa

Tässä kymmenen kotimaan realistista reissuhaavettani. Lupaan viimeistään vuoden lopussa raportoida, miten kotimaanmatkailun aikomukseni edistyivät. Toivottavasti käytynä on näistä ainakin yksi upea kohde, vielä toivottavammin ainakin kaksi tai kolme!

kuva: pixabay.com

Mitä julkisilla saavutettavaa Suomi-kohdetta sä suosittelisit mulle ja muille?

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  BLOGIT.FI  

You Might Also Like...

15 Comments

 • Reply
  Katja / Lähtöselvitetty
  15.4.2019 at 12:29

  Luontokohteista täytyy mainita Repoveden kansallispuisto, johon kesäkaudella pääsee Kouvolan rautatieasemalta bussilla. Lipun hinta on 5 euroa, ja sillä pääsee myös Verlaan, joka on yksi Suomen Unesco-kohteista. Mun mielestä älyttömän hyvää palvelua tarjota tällainen julkinen liikenne kansallispuistoon ja Unesco-kohteeseen.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   17.4.2019 at 21:21

   Tämä oli loistava vinkki, kiitos! Luontokohteet tietenkin kiinnostavat mua suunnattomasti, mutta olen huomannut, että niihin harvoin pääsee julkisilla. Siksi tiputtelin niitä ehkä vähän turhankin ennakkoluuloisesti pois tästä postauksesta. Tämän vinkin rohkaisemana voisin kuitenki selvittää, mihin muihin luontokohteisiin olisi kuljetusta, edes kesäaikaan, ja vaikka koota niistä postauksen, jos kohteita löytyy enemmänkin. Kouvolassa olen kerran käynyt, mutta se oli varsin ankea reissu (käytiin pienimuotoisilla festareilla ja nukuttiin yö pakettiautossa…) niin akuutti hinku takaisin ei ole ollut suuri. Mutta nyt sait Kouvolan kuulostamaan varsin käymisen arvoiselta kohteelta 🙂

 • Reply
  Merja / Merjan matkassa
  15.4.2019 at 12:42

  Näistä kohteista iso peukku Tammisaarelle. Olen asunut siinä lähistöllä ja varsinkin kesäisin oli ihanaa lähteä vanhankaupungin kaduille samoilemaan. Kun linnoista tykkäät, niin suht lähellä on Raaseporin ja Mustion linnat. Niihin ei kumpaankaan taida tosin julkisilla päästä, joten pitäisi olla auto tai osallistua retkelle, joita kesäaikaan järjestetään.

  • Reply
   Cee
   15.4.2019 at 17:30

   Hei,

   komppaan Merjaa ja raaseporilaisena suosittelen toki myös alueen ruukkeja, esim. Fiskarsia ja Billnäsiä. Fiskarsiin pääsee bussilla ja kesällä vaikka fillari matkaan ja retkelle Billnäsin kautta Fisuun. Ja voihan sitä matkata Karjaalta esim. kiskobussilla Tammisaaren kautta Hankoon. Tervetuloa 😊

   • Reply
    Noora | Kerran poistuin kotoa
    17.4.2019 at 21:36

    Kiitos näistä loistovinkeistä! Nuo ruukit kuulostavat myös mainioilta käyntikohteilta. Tuo Tammisaari ja Raasepori muutenkin ovat mulle tosiaan hyvin vieraita, joten lisävinkit alueelle tulevat käyttöön ja tarpeeseen. Polkupyörää en valitettavasti tällä hetkellä omista, mutta muuten nuo mainitsemasi kohteet olisivat varmasti toteutettavissa. Kiitos, toivottavasti pääsen käymään siellä mahdollisimman pian 🙂

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   17.4.2019 at 21:24

   Jes, kiva kuulla, että Tammisaari on käymisen arvoinen! Se tosiaan tuli mulle vähän puskista, niin en ole oikein edes ehtinyt koskaan haaveilla siitä. Pitääkin yrittää googletella retkiä noille linnoille. Raaseporin linnan olisin muuten sisällyttänyt tähän postaukseen, mutta ainakaan linnan sivuilla ei ollut mainintaa, että sinne pääsisi millään retkillä tai kuljetuksilla. Kiva kuitenkin, jos tällainen mahdollisuus on! Suomessa matkailu varsin usein kilpistyy mun kohdalla siihen, että kohteeseen ei pääse kuin omalla autolla, jota mulla ei ole, joten siellä jää sitten käymättä.

 • Reply
  Anni | Rajatapaukset
  15.4.2019 at 13:27

  Nyt on hyvä lista! Mä voisin ottaa kanssa tästä kopin ja tehdä ainakin yhden kotimaanmatkan kesällä. Vallisaaressa kävin viime kesänä ja se oli kyllä ihan tosi kiva paikka!

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   17.4.2019 at 21:26

   No niin on mun mielestäkin! Ota ihmeessä ideasta koppi ja lähde säkin kiertämään Suomea. Jos on kylmä kesä, niin voidaan mennä yhdessä jonnekin ne untuvatakit viuhuen! Lisäksi voidaaan hakea joltain kirjastotahoilta avustusta, jos lähdetään vaikka työperäiselle tutustumisretkelle tuonne Lapualle 😀 Vallisaari vaikuttaa kyllä upealta, toivottavasti se mahtuisi jo tämän vuoden reissusuunnitelmiin.

 • Reply
  Virpi/Hätälasku matkablogi
  15.4.2019 at 16:07

  Tervetuloa vaan tänne Lapualle, Patruuatehtaan piha-alue kuuluu lähes päivittäiseen lenkkireittiini, koska alue on mielestäni tosi kaunis ja sattuu olemaan tuossa kivenheiton päässä, niin tulee aina kierrettyä sen kautta. 🙂 Joskus vanhan blogin aikaan kirjoitin siitä jutunkin, mutta se hautautui blogin mukana.
  Porvoo on myös sellainen kotimaankohde, jossa en ole milloinkaan käynyt mutta haluaisin ihan tosi paljon.
  Itse olen harrastanut aika paljon kotimaan matkailua aina, kirjoitellutkin eri paikoista. Mukava että kotimaa matkakohteena on selvästi nousussa. 🙂

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   17.4.2019 at 21:30

   Kiitos! Laitan vaikka sulle viestiä, jos Lapua mahtuu lähiaikojen reissusuunnitelmiin 🙂 Sullahan on vallan upeat lenkkeilymaastot! Jos mun lenkkeilymaastona ei toimisi iki-ihana Pyynikki, voisin olla hieman kateellinen. Nyt kun mainitsit kirjoittaneesi paikasta, se alkoi soittaa hieman kelloja. Varmasti olen tuon postauksen joskus lukenut. Harmi, että se on kadonnut bittiavaruuteen. Mutta ehkä innostut kirjoittamaan paikasta uudelleen!

   Sä oletkin panostanut kotimaanmatkailuun ihailtavasti. Mun panos on vielä aika säälittävä, mutta onneksi tässä on nyt mahdolisuutta parantaa. Omalla kohdalla Suomessa matkailua hieman hankaloittaa oman auton puute, mutta kuten itse tässä postauksessa osoitin, niin pärjää täällä myös ilman autoa.

 • Reply
  Katja/HistoriadeViajes
  15.4.2019 at 17:00

  Voi hailuoto! 😍
  Hailuoto on kyllä idyllinen. Vähän haastavan siitä vain tekee välimatkat (on loppujen lopuksi aika iso saari) ja julkisten puute. Kannattaa siis ottaa ainakin pyörä mukaan jos ei omaa autoa.
  Jos tuut Ouluun niin täältähän löytyy kyllä ilmaista majapaikkaakin ja vaikka pyöräkin lainaksi. 🙂

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   17.4.2019 at 21:33

   Hailuoto vaikuttaa kyllä niin upealta. Hyvä tietää noista vinkeistä Hailuodon suhteen. Sinne suuntaan kun joskus lähtee reissaamaan, niin varmaan pari päivää ainakin kannattaa varata aikaa.

   Kiitos majoitus- ja pyörätarjouksesta, tartun näihin mielelläni 🙂 Hailuoto on mun mielestä ehdoton kesäkohde, vaikka on siellä varmasti muuhunkin aikaan nähtävää. Pitää tässä katsella, jos saisin Oulun suunnalla käymisen mahdutettua jo tämän kesän suunnitelmiin. Jos niin käy, olen yhdeydessä!

 • Reply
  Marjo-Riitta
  15.4.2019 at 20:18

  Mahtava postausidea! Itselläni näistä on kerättynä jo Naantalin vanhakaupunki, Tammisaaren vanhakaupunki, Porvoo, Rauman vanhakaupunki. Imatran valtionhotelliin on tarkoitus mennä tulevana kesänä 🙂

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   17.4.2019 at 21:38

   Kiitos! Tätä postausta oli kyllä mukava suunnitella ja kirjoittaa. Sullahan on Suomi varsin hyvin hallussa! Tuosta Imatran valtionhotellista olen hieman kateellinen! Mutta kateudestahan pääsee sillä, että toteuttaa itsekin saman suunnitelman. 🙂

   • Reply
    Sari /matkalla lähelle tai kauas
    23.11.2021 at 14:02

    Kiitos linkittämisestä Juttuusi! Taas kerran useita upeita Suomi – kohteita esillä.
    Olavin linnasta käymisestä on sen verran aikaa, että sinne pitäisi kyllä päästä taasen.

Leave a Reply