Kerran poistuin kotoa
Aasia Matkavinkit

Sohvasurffaaminen Israelissa oli helppoa ja hauskaa

Israelissa reissatessamme kokeilimme yhtenä majoitusmuotona sohvasurffausta, eli paikallisen luona yöpymistä. Olen joskus aiemminkin sohvasurffannut, mutta kovin usein en ole sitä yöpymistapana suosinut. Kyse ei ole siitä, että pitäisin sitä jotenkin epäilyttävänä tapana, vaan enemmänkin siksi, että olen aika introvertti ihminen ja koen sohvasurffauksen yksin matkustaessani jo ajatuksen tasolla varsin raskaaksi, kun koko ajan pitäisi jaksaa olla majoittajaa kohtaan sosiaalinen.

Nyt kuitenkin me olimme kaksistaan liikkeellä, joten en kokenut paineiden keskustelun ylläpitäimisestä lankeavan niin paljon omalle vastuulleni, ja oli mielelläni mukana ideassa.

Moni tuntui etukäteen olevan varsin skeptinen jo Israeliin matkustamisen suhteen, sillä mielikuva maasta on monella paljon huonompi kuin sietäisi. Lisäksi tuntemattoman ihmisen luona yöpyminenkin herätti ihmetystä. Kuitenkin sohvasurffaus osoittautui todella loistavaksi ajatukseksi, tutustuimme sitä kautta useampaan todella ystävälliseen paikalliseen ja pääsimme hetkeksi solahtamaan heidän arkeensa.

Majapaikkamme kahden yön verran

Valitse majoittajasi tarkoin

Kun yöpyy ennestään tuntemattoman ihmisen luona, kannattaa kiinnittää huomiota siihen, millainen henkilö on kyseessä. Meillä Assi hoiti hostin hankkimisen ja teki varsin hyvän valinnan. Tyyppi oli mukava ja luotettava, ei millään tavalla uhkaava tai vaarallinen. Yleensä majoittajien saama palaute on lukemisen arvoista.

Toki muuhunkin kannattaa majoittajassa kiinnittää huomiota kuin siihen, millainen tyyppi on kyseessä. Me sohvasurffasimme Tel Avivissa, joka on loppujen lopuksi varsin iso kaupunki, eikä joukkoliikenne toimi siellä kaikilta osin kovin kattavasti. Lisäksi keskustan alueella on kallista asua, ja moni potentiaalinen majoittaja saattaakin asua hankalien kulkuyhteyksien päässä.

Meille kävi onni sen suhteen, että löysimme hostin, joka asui hyvin keskeisellä paikalla, Tel Avivin pääkadun kupeessa. Siitä oli lyhyt matka melkein minne tahansa ja pystyimme liikkumaan moneen paikkaan kävellen. Bonuksena majoittajamme kuskaili meitä esimerkiksi bussiasemalle, kun olimme lähdössä Jerusalemiin, mutta tämä oli vain iloinen yllätys, eikä mikään asettamamme vaatimus.

Yövyimme siis varsin hyvällä sijainnilla Tel Avivin keskustassa, mutta hostimme jakoi varsin vaatimattoman asunnon kahden kämppiksen kanssa. Patja lattialla ajoi kuitenkin enemmän kuin hyvin asiansa kahden yön majapaikkana ja oli mukavaa päästä katsomaan, millaista on paikallinen, normaali arki.

Näihin ruokapaikkoihin emme olisi ikinä eksyneet ilman paikallista seuraa

Hyödynnä paikallisten vinkit

Sohvasurffauksen mainious tulee esiin myös siinä, että saimme roppakaupalla hyviä vinkkejä siitä, mitä tehdä, minne mennä ja missä syödä ja juoda. Varsinkin kun olimme ensimmäistä kertaa Israelissa, olimme paljon matkaoppaiden ja nettivinkkien varassa, sillä maan tavat ja arki turistielämän ulkopuolella ei ollut meille vielä tuttua.

Meitä vietiin syömään ravintoloihin, joihin tuskin olisimme itse koskaan osanneet hakeutua. Paikallisen ruuan pariin, paikkoihin, jotka olivat kaukana Tel Avivin keskustasta ja ulkoapäin vaatimattoman näköisiin ravintoloihin, joita ei olisi puitteiden perusteella osannut valita.

Saimme vinkkejä myös parhaista jäätelöpaikoista ja mehukojuista. Markkinoista, kävelyreiteistä, Jerusalemin matkavinkeistä ja muusta. Kun olimme menossa Tel Avivin bussiasemalle ottaaksemme bussin Jerusalemiin, saimme myös hyvät vinkit siitä, mistä ostaa asemalla ruokaa, miten löydämme sokkeloisessa rakennuksessa oikeaan kerrokseen ja oikealle lähtölaiturille ja mistä ostaa liput. Tämä teki omasta matkanteosta todella jouhevaa.

Tälle mehukojulle etsiydyttiin saamamme vinkin vuoksi, ja kyllä kannatti!

Hyödynnä Couchsurfing-sivua, vaikka et kaipaisi majoitusta

Sohvasurffausta ei ole pakko hyödyntää pelkästään majoittajan etsimiseen. Sitä kautta voi etsiä myös ihan vain hengailuseuraa. Me saimme todella paljon tarjouksia halukkaista majoittajista, mutta emme pystyneet hyödyntämään läheskään kaikkia tarjouksia. Sen sijaan tapasimme silti pari tyyppiä muiden aktiviteettien parissa.

Onnistuimme vielä tapaamaan pari paikallista Suomi-fania, mikä tuntui aika uskomattomalta. Toisen kanssa kävimme syömässä ravintolassa, joka tarjosi erilaisia aamiaisia pitkin päivää. Ravintola oli hauska yllätys, samoin kuin tapaamamme tyttö. Hän osasi yllättävän hyvin suomea ja oli matkustellut Suomessa varmaan useammalla paikkakunnalla kuin itse olen…

Toinen taas vei meitä surffaamaan (tai no Assi surffasi, itse pysyin visusti kuivalla maalla ja luin kirjaa) Tel Avivin keskustan ulkopuolella sijaitsevalle rannalle ja syömään paikalliseen ravintolaan. Kävimme hänen luonaan myös pikaisesti teellä surffailun jälkeen ja oli jotenkin absurdia, että hän tarjoaa meille suomalaista teetä. Maailma on todella pieni.

Tel Avivin majoittajamme vei meitä myös paikalliseen Couchsurfing-tapahtumaan, johon otti osaa muutamakymmentä paikallista sekä kaupungissa ollutta sohvasurffaajaa. Emme ehtineet olla tapahtumassa kovinkaan kauaa, mutta oli silti hauska ottaa siihen osaa. Siellä tuli tavattua mielenkiintoisia ihmisiä ympäri maailmaa ja juteltua samoista asioista kiinnostuneiden ihmisten kanssa.

Sohvasurffaaja surffaamassa (hyvin pienenä pisteenä)

Israelilaiset vaikuttivat näiden ja muidenkin kohtaamisten perusteella todella ystävällisiltä, avuliailta ja sosiaalisilta. Kielitaito englannin suhteen tuntui poikkeuksetta olevan todella hyvä ja heidän kanssaan tuli käytyä myös paljon mielenkiintoisia keskusteluja.

Emme mitenkään odottaneet, että hostimme tai muut tapaamamme ihmiset olisivat olleet velvoitettuja ajamaan meitä paikkoihin tai viettämään kanssamme niin paljon aikaa kuin he viettivät, mutta kaikki nämä ystävälliset eleet olivat vain todella positiivisia lisiä muutenkin mahtavaksi osoittautuneeseen kokemukseen.

Israelissa reissatessa kannattaa siis ehdottomasti hyödyntää sohvasurffauksen kautta löytyviä kontakteja, jos ei majoittumiseen niin ainakin paikallisten kanssa hengailuun. Israelilla ja israelilaisilla tuntuu olevan valitettavan huono maine maan ulkopuolella, mikä on todella sääli. Näin ystävällisiin ihmisiin oli ilo tutustua!

Oletko sä sohvasurffannut Israelissa tai tutustunut sitä kautta paikallisiin? Entä missä muualla suosittelisit ehdottomasti ihmisten tapaamista sohvasurffauksen kautta?

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  BLOGIT.FI  

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Nomadi
  8.4.2019 at 16:18

  Me ollaan harrastettu sohvasurffailua jo vuodesta 2010 asti sekä hosteina että surffaajina, ja kokemukset ovat erittäin positiivisia ja joskus (jälkeen päin) hassuja. Israelissa sohvasurffattiin viime syksynä Jerusalemissa ja Eilatissa, molemmat olivat tosi kivoja kokemuksia 😊

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   10.4.2019 at 21:25

   Kiva, että sulla riittää hyviä sohvasurffauskokemuksia. Israelissa voisin testata hommaa toistekin. Ja muuallakin käyttää sitä jatkossa ainakin paikallisiin tutustumiseen ja hengailuseuran etsimiseen, jos majoittuminen yksin reissatessa ei edelleenkään mua innosta 🙂

Leave a Reply