Kerran poistuin kotoa
Kaupunkilomat Suomi

Vanhan Vaasan museo – mielenkiintoinen katsaus menneeseen

Entiseen kotikaupunkiini Vaasaan on aina kiva palata käymään. Nauttimaan kaupungin kauniista luonnosta ja makustelemaan Vaasan historiaa. Vaasalla onkin takanaan satoja vuosia kaupunkihistoriaa, josta pääsee tänäkin päivänä kaupungissa nauttimaan.

Vaasan kaupunki perustettiin 1600-luvun alussa nykyiseen Vanhan Vaasan kaupunginosaan, mutta silloinen kaupunki tuhoutui lähes täysin Vaasan palossa 1852. Puutalorakenteisessa kaupungissa levinnyt palo jätti jälkeensä vain muutaman rakennuksen yli 400 talosta. Yksi niistä on Wasastjernan talon nimellä kulkeva uljas kivitalo, jossa voi nykypäivänä vierailla Vanhan Vaasan museossa.

Museon aulan hämyinen tunnelma luo hyvin autenttista tunnelmaa

Museossa on monta huonetta täynnä isompia ja pienempiä esineitä ja upeita huonekaluja

Yläkerrassa oli avarampi ja valoisampi tunnelma kuin alakerran hämärässä aulassa

Vanhan Vaasan museo kuvaa aikaa ennen paloa

Wasastjernan talo on varsin upea ilmestys. Sen pelkistetty, mutta jylhä ulkoasu paksuine seinineen ja monine ikkunoineen saa paikan näyttämään arvokkaalta ja ehkä myös hieman ylväältä. Eikä ihme, sillä talon rakennutti 1700-luvun lopulla Vaasan vaurain porvari. Talon tärkeydestä kertoo se, että aikanaan siellä ovat vierailleet mm. pari Ruotsin kuningasta ja yksi Venäjän tsaari.

Talon historian tuntee ympärillään heti museoon astuessaan. Paksut seinät ja kapeahkot käytävät luovat alakertaan autenttista tunnelmaa ajalta, kun talojen jokaista sopukkaa ei valaistu energiansäästölampuilla. Rakennus tuntuu sisältäpäin varsin sokkeloiselta ja siellä riittää tutkittavaksi monta huonetta. Sateisen vierailupäivän uinuva tunnelma oli omiaan lisäämään paikan salaperäisyyttä – tämä talo on nähnyt ja kokenut paljon.

Vaikka tämä portaikko ei ole mitenkään erikoinen, pidin siitä jostain syystä paljon

Museon pääasiallinen tarkoitus on kuvastaa paloa edeltäneen ajan porvariskotia. Tähän keskittyy museon ylempi kerros. Talosta välittyy hyvin se, että siellä on asunut ylhäisempää väkeä. Vaikka talo ei kartanon kokoluokkaa olekaan, siitä tulee silti mieleen muualla näkemäni kartanot tai kartanolinnat. Huoneet ovat kauniita, huonekalut ja sisustusesineet yleellisiä. Sisustuksessa onkin esillä paljon Vaasan palosta pelastuneita esineitä.

Museon esineisiin kuuluu paljon pieniä, kauniita esineitä, kuten vanhoja kirjoja, tauluja ja erilaisia sisustusesineitä. Esille on kuitenkin laitettu myös upeita huonekaluja, valaisimia ja pukuja. Aivan erityisesti ihastuin kahteen upeaan kakluuniin, jotka koristivat museon huoneita. Yläkertaa kiertäessä onkin helppo upottaa paljon aikaa jokaisen isomman ja pienemmän yksityiskohdan tutkimiseen.

Aikalaiselämän lisäksi museon tiloissa on sekä laivanvarustajan konttori että vanhanajan postikonttori. Ihastuin kovasti Wasa-tekstiseen, ilmeisesti postinjakoon liittyneeseen laukkuun. Harrastin nuorempana ahkeasti kirjeenvaihtoa ja muistan kuinka ihanaa oli, kun posti toi useamman kirjeen saman päivän aikana. Tämä aarre muistutti niistä ajoista.

Rakastan myös karttoja, ja museon seiniä koristavia Vaasaan liittyviä karttoja oli hauska tutkailla. On hämmästyttävää huomata, kuinka tarkkoja karttoja osattiin tehdä aikana, jolloin nykyteknologista ei ollut vielä kuultukaan.

Tämä kartta ja alla olevien kuvien kakluunit olivat suosikkiyksityiskohtiani museossa!

Jos museon ylempi kerros on omistettu katsaukselle paikallisten elämänmenoon, löytyy museon alakerrasta taas mielenkiintoisia pienoismalleja. Pienoismalleista itseäni kiinnostavin olikin Vaasan kaupunkia ennen paloa esittänyt pienoismalli. Vanhassa Vaasassa esimerkiksi museon lähistöllä sijaitsevat Vanhan Vaasan rauniot sekä hieman kauempana oleva Mustasaaren kirkko, aiempi Hovioikeuden talo sijoittuvat siinä hyvin erilaiseen ympäristöön kuin nykypäivänä.

Vanhan Vaasan museo on valitettavasti auki vain kesäisin, ainakin viime vuosina kesäkuun alusta elokuun loppuun. Sisäänpääsy on ollut ilmainen. Tällä kertaa tutustuimme siskoni kanssa museoon omin päin, mutta viime kesänä tarjolla oli muutama maksuton opastuskierros. Olemme kerran aiemmin tutustuneet museoon oppaan kanssa, mikä oli oiva tapa saada kokemuksesta entistä enemmän irti.

Alakerrasta löytyi pienoismallit niin Vanhan Vaasan kirkonraunioista kuin itse kaupungistakin ennen paloa

Pienoismallien kanssa samassa huoneessa oli myös tämä kaunis seinämaalaus

Eikä historiallinen, vuosisatoja nähnyt rakennus olisi mitään ilman omaa kummitusta. Vanhan Vaasan museon kohdalla voi puhua niistä voi puhua jopa monikossa. Museon kolmesta aaveesta voit lukea lisää aaveet.comista, valitse alareunasta Aaveiden Vaasa -välilehti ja tekstin alle avautuvasta kartasta vasemman laidan ylempi, Vanha Vaasa -tekstin kohdalla oleva vihreä pallura. Sitä klikkaamalla voit lukea lisää Wasastjernan talon kummitustriosta.

EDIT: Vanhan Vaasan museo tiedottaa kesän 2019 aukioloistaan seuraavaa:

Vanhan Vaasan museo avaa ovensa yleisölle jälleen kesäkuun alussa ja on avoinna elokuun loppuun saakka. Museoon on tänäkin kesänä ilmainen sisäänpääsy!

Museo on avoinna 1.6-31.8.2019 tiistaista sunnuntaihin klo 10-17.

Samalla kun käyt vierailemassa Vanhan Vaasan museossa, kannattaa tutustua muutenkin Vanhaan Vaasaan ja sen historiallisiin, mielenkiintoisiin kohteisiin. Niistä kertovan postaukseni pääsee lukemaan tästä.

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  BLOGIT.FI  

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Piyya
  30.3.2019 at 07:49

  Olipa hauska käydä oman kotikaupungin museossa sun postauksen kautta. Museo ja kirkonrauniot kun sattuu vielä olemaan sitä omaa lapsuuden ja nuoruuden maisemaa ja jossa äitinikin vielä asustaa. Kummasti sitä itse jättää omat hienot museot käymättä.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   31.3.2019 at 21:23

   Tämä museovinkki kannattaa kyllä laittaa korvan taakse! Mäkin olen viettänyt suuren osan lapsuutta ja nuoruutta varsin lähellä tuota aluetta ja eritoten Raunioilla on tullut seikkailtua lukemattomia kertoja. Tuolla museossa käynnit ovatkin sitten jääneet paljon vähemmälle. Jotenkin tuollaiset lähiseudun jutut jäävät helposti käymättä, koska niihin periaatteessa voi mennä koska tahansa, eli ei koskaan 😀 Itse olen asunut Tampereella jo reilusti yli 10 vuotta, mutta täällä on paljon tuollaisia käymättä jääneitä kohteita odottamassa sitä ensivierailua.

Leave a Reply