Kerran poistuin kotoa
Kaupunkilomat Maailman ympäri Pohjois-Amerikka

San Franciscon kiinnostavimmat kohteet – vinkkini kaupunkiin

San Francisco oli kaupunki, joka ei ensinäkemällä sytyttänyt. Saavuin sinne vietettyäni ensin pari yllättävän mukavaa päivää Los Angelesissa ja ihastuttuani Portlandin hipsterviboihin. Ensivaikutelmani San Franciscosta ei ollut se kaikkein parhain – suurkaupungin hälinää, seinäkelloa pahemmin sekaisin olevia kodittomia ja muutenkin vähän epämääräinen fiilis kaikesta mitä vastaan tuli.

Onneksi meillä oli kuitenkin päivän tai parin sijaan neljä päivää aikaa tutustua kaupunkiin. Laajentaa reviiriä sinne, missä amerikkalaisen sosiaaliturvan puute ei alleviivautunut joka askeleella. Sinne, missä kaupungin valloittava persoona pääsi esille. Sinne, mikä erotti San Franciscon muista kaupungeista persoonallisilla piirteillään. Niin lopulta ihastuin myös tähän länsirannikon kaupunkiin.

Kokosin tähän postaukseen niitä juttuja, jotka mun mielestä olivat San Franciscon parasta antia. Mukaan mahtuu myös kaupungin tunnetuimpia nähtävyyksiä, mutta ne ovat täällä syystä – esimerkiksi Alcatraz sekä Golden Gate tarjosivat oikeasti kiinnostavaa nähtävää.

Alcatraz on kaunis vankilasaari

Jostain syystä entiset vankilat kiehtovat mua ja olen käynyt monissa, menneinä aikoina palvelleissa rangaistuslaitoksissa reissuillani. Vankilarakennusten usein rujo ja massiivinen arkkitehtuuri yhdistettynä menneiden aikojen patinaan on sekä mielenkiintoista että myös parhaassa tapauksessa erittäin kuvauksellista.

Alcatrazin vankilasaari olikin kiehtovan ristiriitainen paikka. Vankila oli karu ja kolkko, mutta vankilaa ympäröivä piskuinen saari oli taas kuin trooppinen paratiisi ja toukokuussa ehkä parhaassa väriloistossaan. Lauttamatkalla Alcatraziin taas voi nauttia San Franciscon kaupunkisiluetista.

Jos Alcatraz kiinnostaa, kannattaa liput varata hyvissä ajoin. Me varasimme paria kuukautta aiemmin, kun liput tulivat myyntiin.

> Olen kirjoittanut kokonaisen postauksen Alcatrazista, sen pääsee lukemaan tästä

Värikästä kaupunkitunnelmaa Castrossa

San Franciscon Castron kaupunginosa on kuin suomalaisen, väljähtyneiden pitkien alushousujen harmaan betonirakentamisen vastakohta. Siellä kaikki on värikästä ja sateenkaaren värit tervehtivät kulkijoita aina paikallisista suojateistä alkaen. Castro onkin sateenkaarikansan kaupunginosa, mitä ei voi olla huomaamatta.

Castrossa vallitsee ihanan leppoisa, rento ja iloinen tunnelma. Kaupunginosan värikkyydestä ei voi kuin tulla hyvälle mielelle. Castrossa on värien lisäksi pieniä, söpöjä putiikkeja sekä kahviloita ja ravintoloita. Castrossa kannattaa vaellella päämäärättömästi ympäriinsä, imeä itseensä kaupunginosan fiilistä, nauttia toinen toistaan kauniimmista taloista ja kokea San Franciscon katujen nousut ja laskut.

Castron alueella on myös useampi puisto. Me ehdimme käydä yhdessä, hyvin suositulta vaikuttaneessa Mission Dolores Parkissa. Muodoltaan amfiteatterimainen puisto oli aurinkoisena päivänä pakkautunut täyteen ihmisiä, ja mekin liityimme hetkeksi nautiskelijoiden joukkoon. Kyllä niissä maisemissa kelpasikin, puistosta oli mainiot näköalat kauemmas kaupunkiin.

> Castron alue kartalla

Golden Gate – silta keskellä luonnonkauneutta

USA:n kaupungit ovat ilahduttaneet mua sillä, että vaikka niistä löytyy pilvenpiirtäjä kavereineen, löytyy kaupungeista myös luontoelementtejä. San Franciscossakin luonnosta pääsi nauttimaan useammassa paikassa, mutta yhdet upeimmista kaupunkiluonnon puitteista tarjosi kaupungin ikoninen Golden Gate -silta.

Jo itse silta on nähtävyys – silloin kun se suvaitsee näyttäytyä. Sillan alue kätkeytyy valitettavan usein sumuverhon taakse, mutta meille kävi onnenpotku ja pääsimme näkemään sillan, vielä valtavan kauniina päivänä.

Silta on taas yksi monista San Franciscon kontrasteista. Itse siltarakennelma ja sen ympäristö ovat teollisen raskaat ja massiiviset, mutta siltaa ympäröi luonnon herkkä kauneus. San Franciscon keskustan puoleinen pää siltaa oli erilaisten kukkien valtaama ja sillalle kiemurteli alhaalta rannasta pieni, tunnelmallinen kävelyreitti, jota kelpasi kulkea. Toisella puolella vihreät kalliot taas muistuttivat Irlantia.

Nauti maisemista Crissy Fieldissä

Golden Gaten alueella kannattaa kävellä enemmänkin, sillä sillan vieressä on upeita maisemia tarjoava Crissy Fieldin ranta- ja puistoalue, joka on osa USA:n kansallispuistoja. Alue on entinen USA:n armeijan pienlentokenttä, yleisölle alue on avattu vasta vuonna 2011.

Jos en olisi tiennyt alueen menneisyydestä, en olisi uskonut sen aiempaa käyttötarkoitusta ja sitä, että alueelle on aikanaan joutunut paljon vaarallisia aineita. Nykypäivänä alue on luonnonkaunis kaistale San Franciscon lahden ja kaupungin välissä. Sielllä voi ihailla maisemia niin Golden Gatelle, Alcatraziin kuin kaupunkiinkin päin.

> Crissy Fieldin alue kartalla

Kuvankaunis Palace of Fine Arts

Jos San Franciscossa innostuu kävelemään, voi saman kävelymatkan varrelle yhdistää helposti Golden Gaten, Crissy Fieldin sekä Palace of Fine Artsin. Kolmikon viimeinen paikka sijaitsee Crissy Fieldin kupeessa ja on todella kaunis ja mielestäni varsin eurooppalainen rakennelma.

Italialaisen tai kreikkalaisen arkkitehtuurin kulta-ajoista muistuttavat pylväiköt yhdistettynä palatsia ympäröivään laguuniin sekä tunnelmalliseen puutarhaan olivat omiaan ihastuttamaan. Olin nähnyt jossain kuvan alueen pylväikkörakennelmista, mutta paikan päälle päästyäni yllätys oli entistä iloisempi, sillä rakennelmat sijaitsivat niiden kauneutta täydentävässä ympäristössä.

> Palace of Fine Artsin sijainti kartalla

Tutustu kaupunkiin cable carin kyydissä

Jos San Franciscon mäkisessä kaupunkimaisemassa kävely alkaa pakottaa jalkoja, kannattaa jalkojaan lepuuttaa kaapeliraitiotien kyydissä. San Franciscossa kulkee kolme historiallista cable car -linjaa pitkin keskustaa. Vaunut ovat pieniä ja kauniita ja parhaat maisemat näkeekin kätevästi niiden kyydissä, varsinkin jos saa hyvän maisemapaikan vaunun etuosasta.

Suosituin kolmesta reitistä vie keskustasta Fisherman’s Wharfille ja on kolmisen kilometriä pitkä. Matkan aikana ehtii saada hyvän katsauksen San Franciscoon. Bongailla eturivipaikalta sen iloisen värisiä taloja, nähdä vilaus Alcatrazista, hurauttaa ikonisen mutkakadun, Lombart Streetin ohi ja huomata, kuinka mäkien kyllästämä kaupunki onkaan.

> Olen kirjoittanut San Franciscon cable careista oman postauksen, sen voi lukea tästä

Koe Haight-Ashburyn hippitunnelma

San Francisco on täynnä kiinnostavia ja hyvin erilaisia kaupunginosia. Castron ohella sen naapurista löytyvä Haight-Ashbury on myös tutustumisen arvoinen. Haight-Ashbury on paikka, jossa hippiliike syntyi 1960-luvun puolivälin tietämillä.

Kaupunginosa on edelleen varsin boheemin tuntuinen. Se on täynnä värikkäitä taloja, katutaidetta ja ihastuttavia pieniä kauppoja. Saimme vinkin käydä täällä Castrossa kierrellessämme, ja paikka olikin todella ihastuttava. Jos pitää Castrosta, pitänee myös Haight-Ashburysta. Me ehdimme kiertää siellä valitettavan lyhyesti, mutta jostain paikoista tietää heti, että ne on juuri mun tyylisiä.

> Haight-Ashburyn sijainti kartalla

Ihastele San Franciscon värikkäitä taloja

Mulle ei tule mieleen montaakaan kaupunkia, joiden talojen muodoista ja väreistä olisin ollut niin onnessani kuin San Franciscon. Katujen varret olivat täynnä toinen toistaan upeampia taloja ja olin valmis muuttamaan noin joka toiseen. Ihanaa, kun kaupungissa saa käyttää värejä ja talojen muodolla on muitakin vaihtoehtoja kuin kenkälaatikko!

Alamo Square Park oli yksi oivallinen paikka upeiden talojen bongailuun. Mutta ei siksi, että puiston reunalla ovat ikoniset Painted Ladies -nimen saaneet talot. Mielestäni puiston ympärillä oli paljon kauniimpia ja kiinnostavampia taloja. Yhteenkin taloon kuului niin ihana muumitalohenkinen pyöreä torni, että olin jo valmis muuttamaan tuon tornin asukiksi.

Hieman tahmean alun jälkeen San Franciscosta kuoriutui monipuolinen ja tunnelmallinen kaupunkikohde, jossa riitti uskomattoman paljon nähtävää. Vaikka kaupunki tuntui suurelta etäisyyksillä mitaten, ei siellä silti tuntunut uuvuttavalta suurkaupungilta. Paljon kiinnostavia paikkoja jäi tällä kertaa näkemättä, joten eiköhän uusi reissu näille kulmille tule jossain vaiheessa ajankohtaiseksi!

Lisää San Franciscon kiinnostavista kohteista voit lukea seuraavista blogeista:

>Fiftyfifty: San Francisco kolmessa päivässä – 14 vinkkiä mahtavaan lomaan

>Viinilaakson viemää: 10 KUVAA JOTKA SAAVAT SINUT MATKUSTAMAAN SAN FRANCISCOON

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  BLOGIT.FI  

You Might Also Like...

10 Comments

 • Reply
  Sonja | FIFTYFIFTY
  21.3.2019 at 19:08

  Pystyn niiin samaistumaan noihin alun fiiliksiin, mulla oli myös sellainen olo, että tultiin positiivisen vaikutuksen tehneestä Losista jonnekin kaoottiseen, sumuiseen kaupunkiin, josta ei saa otetta. Mutta kolme päivää Friscossa teki tehtävänsä ja tykästyin siihenkin ihan huimasti! Mutta vitsi miten hauska huomata, että vaikka oltiin siellä about sama aika, tuntuu että tehtiin ihan eri asioita. Tässä oli paljon sellaisia paikkoja, jotka multa jäi näkemättä ja heti alkoi tekemään mieli San Franciscoon. Esim. Golden Gate Park, Castro ja Haight-Ashbury. Niin, ja kiitos linkkauksesta! 🙂

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   22.3.2019 at 16:45

   Me ei koettu missään välissä San Franciscon kuuluisia sumuja, mutta muuten kyllä olen niin samoilla linjoilla tuosta kaupungin ensifiiliksestä. Me oltiin vielä valittu hotellia alueelta, jonka kadut olivat täynnä kodittomia ja muita. En tällä mitenkään tarkoita sitä, että loma olisi mennyt pilalle siitä, että kaduilla haisee virtsa ja joku pilaa katunäkymät. Vaan oli kamala nähdä, miten niin paljon ihmisiä on niin huonossa jamassa. Muutenkin meidän hotellin ympäristö ei ollut kiinnostavin mahdollinen, joten aluksi tuli vahva “Ai tällaistako täällä onkin” -fiilis, joka onneksi kaikkosi, kun seikkaili kiinnostavampiin paikkoihin.

   Luin myös tuota sun postausta samoilla fiiliksillä, että ollaan liikuttu aika eri kulmilla ja nähty eri paikkoja. Mä tosin jätin tästä postauksesta pois osan paikoista, joissa käytiin, kuten Fisherman’s Wharfin, sen takia, että se ei ollut mun mielestä erityisen kiinnostava. Mutta silti ollaan nähty myös varsin eri puolia kaupungista. Castrossa ja Haight-Ashburyssa kannattaa kyllä käydä, jos tuonne vielä suuntaa, vähän eri menoa kummassakin kuin Suomessa 🙂

 • Reply
  Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  23.3.2019 at 10:59

  Ollaan pari kertaa kaupungissa käyty ja mielestämme tämä on tosi hyvä kuvaus kaupungista. Me kyllä tykättiin kaupungista heti, mutta sen kylmyys kesälläkin tuli ensikertalaiselle kyllä hieman yllätyksenä.

  Kiinnitimme huomiota siihen, että kaikissa kuvissa näkyy sininen taivas. Sä olet ollut siinä mielessä ollut onnekas! Se ei ole kovin yleistä. Lisäksi kirjoitat itsekin, että Golden Gaten näkeminen tuolla tavalla vaatii tuuria. Se on juurkin niin. Meillä ei vieläkään ole siitä kuvaa yhtä kauniilla ilmalla.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   31.3.2019 at 21:08

   Kiitos Mikko! Olen huomannut, että riippuu todella monesta asiasta, ihastuuko kaupunkiin heti vai viiveellä (tai pahimmillaan ei ikinä). Olen ihastunut joskus sateisiin, harmaiden säiden huomaan jääneisiin kaupunkeihin heti ensikosketuksella, mutta joskus kaunis sääkään ei riitä pelastamaan huonoa ensitunnelmaa. Onneksi San Francisco alkoi sentään toisena päivänä antaa parastaan.

   Mä olin taas osannut varautua kaupungin kylmyyteen ja mun mielestä siellä taas oli odotettua lämpimämpi, mutta meillä taisikin käydä varsinainen munkki säiden suhteen! Kuten huomasitkin kuvista, taivas oli sininen kaikkina reissupäivinä, sadetta emme muistaakseni saaneet ollenkaan, emmekä myös sitä kuuluisaa sumua. Olin oikeasti ällikällä lyöty varsikin noista Golden Gaten maisemista, sillä olin varautunut siihen, että näemme siitä ehkä sillan korkeimman huipun. Onneksi kävi tällä kertaa näin – olihan se upea näky!

 • Reply
  raija
  24.3.2019 at 21:00

  tuli fiilis, että ois kiva lähteä tuonne uudestaan, koska paljon jäi näkemättä! (ja liikaa homelesseja tuli nähtyä!)

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   31.3.2019 at 21:10

   Joo, ehdottomasti mennään uudestaan. Varataan kuukausi aikaa ja seikkaillaan pitkin USA:n ja Kanadan rannikkoa! 🙂 Ja seuraavaksi kyllä majoitutaan eri kulmilla.

 • Reply
  Paula - Viinilaakson viemää
  25.3.2019 at 02:28

  Kiitos linkkauksesta blogiini!

  Kiva että ei nyt ihan kokonaisuudessaan sentään jäänyt huonoa kuvaa San Franciscosta. Se on kyllä oikeasti ihan kiva kaupunki, jossa on tosi paljon tekemistä ja näkemistä. Varjopuolena vaan on nuo kodittomat, ja nykyään ihan työssäkäyvätkin kodittomat jotka asuu pääosin autoissa. Eläminen täällä on todella hirvittävän kallista. Samoin jotkut alueet ei välttämättä ole iltasella tai yöllä turvallisia. Mutta monet mielenkiintoisimmat jutut ovat mielestäni siellä rannan tuntumilla, kaukana tuosta keskustan humusta ja niistä kaikista suosituimmista nähtävyyksistä. Aurinkoa teillä on ainakin kuvista päätellen riittänyt.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   31.3.2019 at 21:16

   Ei San Franciscosta jäänyt loppujen lopuksi huonoa kuvaa. Alku oli tosiaan vähän hankala, monesta eri syystä johtuen, mutta onneksi kaupunki voitti puolelleen varsin nopeasti. Luettiin kaverin kanssa jonkun verran tuosta alueen kodittomuudesta ja muistakin tärmänneeni tuohon faktaan töissä käyvistä kodittomista. Tuo kuulostaa jotenkin niin väärältä, ettei edes työllään pysty elättämään itseään kunnolla. Kalliilta kaupunki kyllä vaikuttikin, erityisesti majoituksen suhteen, joten voin vain arvailla, missä hinnoissa asunnot siellä ovat. Meidän hotellin alue oli päivisin ihan ok, vaikkakin vähän luotaantyöntävä, mutta pimeän tullen siellä olisin tuskin uskaltanut liikkua. Pitänee ensi kerralla varata majoitus jostain toisesta paikasta. Rannan tuntumassa oli kyllä paljon kiinnostavaa nähtävää. Tuntuu, että neljä päivää San Franciscossa ei riittänyt mihinkään. Uusinta pitää ottaa jossain vaiheessa. Säiden kanssa meillä kävi kyllä uskomaton onni. En muista, että olisi satanut kertaakaan, ja aurinkoa ja jopa lämpöä riitti. Olin varautunut paljon pahempaan sään suhteen. Kerrankin näin päin 🙂

 • Reply
  Anni | Rajatapaukset
  26.3.2019 at 10:59

  Hyvä ajoitus, San Francisco odottaa muutaman viikon päässä! Meillä on kyllä niin sama maku, monet noista löytyi jo omalta listalta 😀 Aikaa tosin on vain puolitoista päivää joten listaa joutuu kyllä karsimaan ja sitten karsimaan vielä vähän lisää jos iskee oikein paha jetlagi. Mutta majoitus on varattu Castron hoodeilta, koska sinne nyt ainakin haluan päästä!

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   31.3.2019 at 21:18

   Oi, sulla on kohta tiedossa ihana reissu! Hyvä, että osasin kirjoittaa tän juuri sopivasti 🙂 1,5 päivää kuulostaa kyllä vähän armottoman lyhyeltä, mutta voihan sitä aina palata kaupunkiin myöhemminkin. Castron suunnalta voisi itsekin katsoa ensi kerralla majoitusta. Kerro sitten jos teit sieltä hyvän löydön.

Leave a Reply