Kerran poistuin kotoa
Luontokohteet Suomi

Ritajärven luonnonsuojelualue – upea retkikohde Pirkanmaalla

Mä en vieraile kovin paljon kotimaan luontoretkikohteissa, sillä niihin pääsee harvoin helposti ilman omaa autoa. Viime syksynä meitä kuitenkin hemmoteltiin töiden kautta, kun meille tarjottiin mahdollisuutta lähteä ruskaretkelle Ritajärven luonnonsuojelualueelle Sastamalaan.

Myönnän, että ennen retkikutsua en ollut edes kuullut kyseisestä paikasta. Sastamalan sentään tiesin, mutta olin autuaan tietämätön siitä, että vasta muutama vuosi sitten sinne on perustettu Ritajärvi, joka heti pari vuotta perustamisensa jälkeen valittiin vuonna 2017 vuoden retkipaikaksi! Me ei siis oltaisi menossa ties minne satunnaiseen korpeen, vaan oikeasti kiinnostavalta ja kiehtovalta kuulostavaan luontokohteeseen.

Mainio luontoretkikohde lähellä Tamperetta

Ritajärven luonnonsuojelualue sijaitsee siis Sastamalassa, noin 50 kilometrin päässä Tampereelta. Vaikka kohde on noinkin lähellä, ei sinne silti pääse julkisilla, mikä on miinus. Me sentään pääsimme retkeä varten vuokratulla bussilla paikan päälle, mutta muuten ainoa vaihtoehto ainakin Tampereelta asti tuntuu olevan oma auto.

Ritajärvellä on helppo likkua, sillä opasteet ovat mainiot

Ritajärvi on luonnonsuojelualueena saanut alkunsa vasta vuonna 2015, joten ei ihme, jos nimi ei ole kaikille lähitienoilla asuville tuttu.

Alueen uutuus näyttäytyy heti paikan päällä, mutta mielestäni ainoastaan hyvällä tavalla. Olen joskus aiemmin purnannut siitä, että Suomen luontopolut sun muut retkikohteet ovat huonosti opastetut. Ritajärven kanssa on kuitenkin toisin. Siellä menevät reitit on matkan varrella opastettu hyvin värikoodein ja tienviittojakin löytyy aina sieltä, missä niiden kuuluukin olla.

Alueen luonto oli kaunis ja monipuolinen, ja syksyllä myös varsin värikylläinen

Kolme järviä kiertävää reittiä

Ritajärven alueella voi seikkailla kolmella eri reitillä, joista jokainen kiertää alueella vieri vieressä olevaa järveä. Sininen 2,3 kilometrin reitti kiertää Valkeajärveä, punainen 4,4 kilometrin reitti Ylistä Ritajärveä ja pisin, keltainen ja 4,8 kilometrin reitti Alista Ritajärveä. Reitit voi myös yhdistää yhdeksi pidemmäksi reitiksi, jonka kokonaispituus on noin kahdeksan kilometriä.

Ritajärvellä saa nauttia kauniista järvimaisemista joka reitillä

Meidän pientä porukkaa opasti alueella Sastamalan maaseutujohtaja Katariina Pylsy, jolla on ollut valtava vaikutus siihen, että Ritajärvi on olemassa sellaisena, kuin me saimme sen syksyllä kokea. Katariinalla riitti juttua paikkaan liittyen ja hän kierrätti meitä ympäri Ritajärven reittejä. Ilman opastakin suunnistaminen olisi sujunut ongelmitta, mutta onhan se aina mukavaa, kun joku johtaa kulkua ja itse voi vaan ottaa rennosti ja nauttia maisemista.

Koska meillä oli opas, en itse niin kiinnittänyt huomiota siihen, mitä reittejä kiersimme retkipäivän aikana. Parissa tunnissa emme hirveän kauaksi ehtineet ja ainakin aloitimme rupeamamme sinisellä, eli Valkeajärven reitillä. Muuten oletan, että saatoimme kiertää Ritajärvien välissä, missä keltainen ja punainen reitti kohtaavat hetkeksi.

Maasto oli suhteellisen helppokulkuista ja monipuolista

Ritajärven järvimaisemat ovat upeat. Niistä kelpaa nauttia reittien kiertämisen lomassa. Olimme liikkeellä ruska-aikaan, tosin valitettavan harmaana päivänä, mutta siinäkin sai jo hyvän käsityksen siitä, miksi Ritajärvi on saanut valinnan vuoden retkipaikaksi. Varmasti kauniit maisemat yhdistettynä toimiviin fasiliteetteihin ovat taanneet kärkipaikan.

Järvimaisemien lisäksi tarjolla on kaunista suomalaista metsämaisemaa. Syksy on mulle aina inspiroivaa aikaa luonnossa liikkumisen suhteen, sillä rakastan syksyn väriloistoa. Nyt metsä olikin täynnä pieniä upeita yksityiskohtia, joita ihailla ja joita jäädä kuvaamaan, mutta toki myös maisemista tuli nautittua myös isommassa mittakaavassa.

Luonnossa liikkuminen on tehty mahdollisimman helpoksi. Erityisesti sininen reitti kulkee varsin helppokulkuisessa maastossa, ja reittien haastavampiin paikkoihin on rakennettu portaita tai kävelysiltoja. Puuaines on käsitelty niin, että sateisellakaan säällä se ei ole liukas. Toki Ritajärvellä voi myös poiketa polulta metsän siimekseen, jos haluaa haastetta tai autenttisempaa luontoelämystä.

Mä nautin suunnattomasti siitä, että retkeily Ritajärvellä oli tehty todella helpoksi. Toki reitit tarjosivat tarvittaessa myös vähän haastetta, mutta aikaa ei mennyt siihen, että joutui pähkäilemään sitä, minne reitti jatkuu tai miten pääsee eteenpäin yllättävän esteen takia. Nyt sain vain keskittyä olennaiseen, eli luonnossa liikkumisesta ja kauniista maisemista nauttimiseen.

Jo lyhyellä tutustumisella Ritajärvi tarjosi monenlaista nähtävää ja monipuolisia reittejä. Joskus olisikin kiva kiertää vaikka koko aluetta kiertävä reitti kerralla. Ollaankin parin työkaverin kanssa puhuttu siitä, että lähtisimme tuonne pienemmällä porukalla uudestaan keväällä, raatteen kukinta-aikaan. Toivottavasti tämä onnistuu, sillä olisi kiva nähdä Ritajärvi myös keväällä, kun luonto puhkeaa kukkaan.

Vinkkiboksi Ritajärven luonnonsuojelualueesta:

  • Ritajärvi sijaitsee Sastamalassa, osoite on Ritajärventie 358, 38100 Sastamala
  • Matkaa Tampereelta on noin 50 km, Porista 75 km, Turusta paikalle saapuu noin kahdessa ja Helsingistä noin kolmessa tunnissa
  • Alueen kartan voi ladata itselleen netistä, tässä linkki karttaan
  • Ritajärvellä on kolme eritasoista ja -pituista reittiä, joista voi kiertää esimerkiksi vain yhden tai yhdistellä reiteistä haluamansa pituisen matkan
  • Ritajärven alueella on useampi eri parkkipaikka, nuotiopaikkoja, laavu sekä kuivakäymälöitä
  • Muista viedä roskat pois lähtiessäsi, älä jätä mitään alueelle!

Jos saamme toteutettua kevätretken Ritajärvelle, saatan palata aiheeseen toisenkin postauksen merkeissä. Olin todella positiivisesti yllättynyt Ritajärven annista, joten toivon, että uusintareissu onnistuu.

Tässä vielä pari linkkiä, jos innostut tutustumaan Ritajärveen enemmän:

LUE MYÖS NÄMÄ:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  TWITTER  |  BLOGIT.FI  |  BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

3 Comments

Leave a Reply