Kerran poistuin kotoa
Etelä-Amerikka Maailman ympäri Matkavinkit

Tällainen matkakohde on mystinen Pääsiäissaari

Pääsiäissaari on yksi kiehtovimmista matkakohteista, missä olen koskaan käynyt. Moni tietääkin saarelta nimenomaan moai-patsaat, suuret kiviset, ihmishahmoiset monoliitit, jotka ovat tehneet saarta tunnetuksi. Mutta on Pääsiäissaarella paljon muutakin kuin pelkät patsaat, mitkä tekevät siitä mielenkiintoisen matkakohteen.

Tosin voin väittää, että moni tuskin saarelle suuntaisi, jos siellä ei olisi noita ikonisia patsaita. Saari on hyvin kaukana kaikesta eikä ilman patsaita tarjoaisi varmastikaan mitään, mitä muualla päin maailmaa ei voisi nähdä. Mutta jos ja kun saarelle haluaa lähteä patsaita ihmettelemään, voi siellä viettää aikaa muidenkin aktiviteettien parissa.

Itse vietin saarella reilu neljä päivää, minkä aikana ehdin saada paikasta jo jonkinlaisen käsityksen. Tässä siis juttua siitä, millaiseen matkakohteeseen kannattaa varautua, jos Pääsiäissaarelle lähtö kuuluu reissusuunnitelmiin tai -haaveisiin.

PÄÄSIÄISSAARI – SAARI KESKELLÄ EI MITÄÄN

Pääsiäissaari on pieni saaripahanen keskellä Tyyntä valtamerta, hyvin kaukana muusta asutuksesta tai edes toisesta maaläntistä. Pääsiäissaari kuuluu Chilelle, mutta sijaitsee hyvin kaukana manner-Chilestä, noin 3 700 kilometrin päässä. Lähimpään asuttuun saareenkin sieltä on noin 2 000 kilometrin matka.

Pääsiäissaarella asuu noin 6 000 ihmistä, mikä on varsin hyvä luku pienen saaren väestöksi. Kolmionmallinen saari on pisimmillää päästä toiseen vain noin 25 kilometriä ja siellä on yksi kaupungiksi tai kyläksi miellettävä asutuskeskus, Hanga Roa, jossa on pääsääntöisesti kaikki turisteille suunnatut palvelut, kuten ravintolat ja hotellit.

HANGA ROA – SAAREN AINOA KAUPUNKI

Hanga Roa on siis Pääsiäissaaren ainoa kaupunki, ja sieltä löytyvät pääasiassa kaikki palvelut. Pääsiäissaarella on yksi lentokenttä, joka sijaitsee ihan Hanga Roan kupeessa. Periaatteessa lentokentältä voisi kävellä Hanga Roaan, mutta tarjolla on myös takseja ja useissa majapaikoissa on mahdollista saada myös lentokenttäkuljetus.

Hanga Roasta löytyvät saaren majapaikat, ravintolat, ruokakaupat, muut kaupat, posti, pari pankkia museo, ajoneuvojen vuokraus ja oikeastaan kaikki, mitä pienellä saarella on tarjota. Hanga Roa on varsin pieni ja idyllinen ja myös varsin nopeasti nähty. Se ei tarjoa ihmeellisiä elämyksiä, mutta on hyvä tukikohta saaren valloittamiseen. Jos majoitus sijaitsee Hanga Roassa, mistä tahansa suunnasta on varsin lyhyt kävelymatka Hanga Roan keskustaan.

Hanga Roan kaduilla oli rauhallista

HINTATASO

Vaikka Pääsiäissaarella saattaa olla maine kalliina matkakohteena, se ei ole automaattisesti totta. Toki rahaa saa kulumaan kohteessa kuin kohteessa mielin määrin, jos niin haluaa, mutta Pääsiäissaarella voi selvitä myös kohtuullisen tason budjetilla.

Itse yövyin majapaikassa, joka oli nimeltään hostelli, mutta oli enemmän kuin bed & breakfast -tyylinen paikka tai pieni hotelli. Huoneet olivat yksityisiä ja paikassa oli vain muutama huone. Lisäksi tarjolla oli hintaan kuulunut aamiainen sekä keittiömahdollisuudet. Tästä maksoin neljältä yöltä reilu 100e, eli hieman päälle 25e yö. Ei paha. Ruokakuluissa säästin, kun pystyin käyttämään majapaikan keittiötä ja söin ulkona vain pari kertaa ja pienempiä ruokia, en koskaan illallista ravintolassa tai muuta kalliimpaa.

Tarkempaa analyysia Pääsiäissaaren hintatasosta voit lukea Ranskatar reissaa -blogin puolelta.

JUOMAVESI

Saaren vesi on juomakelpoista. Tosin jos on herkkävatsainen, suositellaan että aluksi totuttaa itsensä paikalliseen veteen ja juo sen ohessa pullovettä. Saaren vesi on todella mineraalirikasta, joten tämä kannattaa ottaa huomioon. Itse join paikallista hanavettä ilman ongelmia.

KIELITAITO

Pääsiäissaaren pääkielet ovat espanja sekä rapanui. Monet paikalliset puhuvat myös englantia, mutta ihan joka paikassa en voinut englannilla asioida. Toki ilman espanjantaitoakin saarelle voi hyvin matkustaa, mutta espanjan alkeista on iloa, jos haluaa kommunikoida kattavammin paikallisten kanssa.

LENNOT PÄÄSIÄISSAARELLE

Pääsiäissaarelle on yksi ainoa päivittäinen lentoyhteys, sitä lentää LAN Chilen pääkaupungista Santiagosta. Lisäksi Tahitin suunnasta lentoja Pääsiäissaarelle on kerran viikossa. Lentolipuista kannattaa varautua maksamaan noin 350-1 000e, nämä hinnat siis Santiagosta tai Tahitilta lennettäessä. Itse lensin Pääsiäissaarelle Santiagosta, mutta lentoliput olivat osa maailmanympärimatkani lentopakettia, enkä osaa sanoa yksittäisten lentojen kustannuksia tämän takia.

LIIKKUMINEN JA AJONEUVON VUOKRAUS

Vaikka Pääsiäissaari onkin varsin pieni, kannattaa siellä liikkumista varten harkita jonkinlaisen menopelin vuokraamista. Autolla pääsee varmasti varsin vaivattomasti ympäriinsä ja tietkin näyttivät olevan kohtuuhyvässä kunnossa. Paljon liikennettä teillä ei näkynyt, joten saarella saa liikkua varsin rauhassa.

Itse vuokrasin pariksi päiväksi polkupyörän, sillä olen viime vuosina autoillut sen verran vähän, etten yksin viitsinyt auton rattiin hypätä edes tuolla. En vuokrannut polkupyörää etukäteen, vaan kävelin ensimmäiseen kaupungilla vastaan tulleeseen vuokrausliikkeeseen, josta vuokrasin pyörän pariksi päiväksi. Vuokrahinta oli muistaakseni noin 20 000 pesoa eli noin 25 euroa ja pyörän sai pitää kaksi vuorokautta.

Pyörällä oli varsin helppoa liikkua saarella. Tiet olivat maastopyörälle ajatellen sopivat, eikä muuta liikennettä pahemmin ollut. Pyörän kanssa liikkuessa suurimmat vaarat olivatkin tienvierillä vapaina kulkeneet hevoset ja lehmät. Niin ja kanat. Meinasin heti ensimetreillä kolaroida kanan kanssa… Varokaa siis myös kanoja!

Saaren keskusta-alueella pääsee helposti kävelemään kaikkialle. Vain, jos ja kun haikailee muualle saarelle, kulkupelin vuokraus tulee ajankohtaiseksi. Myös takseja voi hyödyntää liikkumiseen, jos ei omaa menopeliä halua vuokrata. Saarella on myös erilaisia retkien järjestäjiä, joiden mukana pääsee kiertämään tärkeimpiä nähtävyyksiä.

LUONTO

Pääsiäissaari on vulkaaninen saari ja sieltä löytyy useita sammuneita tulivuoria. Maastossa on jonkin verran korkeuseroja, vaikka saaren korkein kohta on vain noin 500 metrin korkeudella. Saaren rannat ovat täynnä mustia kiviä, mikä toi hieman mieleen Islannin rannat. Saari on myös todella vehreä ja luonnonkaunis. Puita saarella ei suuremmin ole, saaren metsät hakattiin pois jo satoja vuosia sitten, mikä edesauttoi saaren historiallisten kulttuurien tuhoutumista.

MUSEO

Pääsiäissaarelta löytyy myös yksi museo, mutta mielestäni erittäin kiinnostava sellainen. Lisäksi museo on ilmainen, joten se kannattaa ainakin vilkaista! Museosta käytetään ainakin nimiä Museo de Rapa Nui ja Father Sebastian Englert Anthropological Museum. Se on suljettu maanantaisin, mutta auki tiistaista sunnuntaihin. Näyttelyt on opastettu myös englanniksi, joten jos Pääsiäissaaren ja muutenkin alueen historia kiinnostaa, saa paikasta paljon irti.

Aukioloajat, museon sijainnin sekä yleistä tietoa museosta löytyy enemmän tästä linkistä (englanniksi).

PATSAAT JA KANSALLISPUISTOPASSI

Pääsiäissaari on täynnä moai-patsaita. Niitä on siellä lähemmäs tuhat. Osa patsaista on hyvässä kunnossa ja sijoitettu ympäri saarta. Osa taas on maassa hylättynä makaamassa, myös rikkinäisinä. Lisäksi saarella pääsee näkemään myös keskenjääneitä, edelleen maa-aineksessa edelleen kiinni olevia patsaita.

> Tästä pääset lukemaan lisää Pääsiäissaaren “patsastehtaasta”, missä suuri osa patsaista on valmistettu.

Patsaita on pitkin Pääsiäissaarta. Hanga Roan lähistöltä löytyy muutamia, mutta suuri osa on kauempana. Lähes kaikki patsaat ovat alueilla, joille pääsee ainoastaan kansallispuistopassilla. Passi kannattaa ostaa jo lentokentältä tai viimeistään Hanga Roasta. Kansallispuistojen kohteista lippua ei voi enää ostaa, vaan se pitää olla mukana, kun on menossa paikkoihin.

Jee, minä Pääsiäissaarella! Juttelin tuolla rannassa ollessani erään toisen turistin kanssa, ja molemmat oltiin yhtä innoissamme siitä, että ollaan Pääsiäissaarella.

Tätä lähemmäs patsaita ei saanut mennä!

Kansallispuistopassin hinta on kirjoitushetkellä (3/19) 54 000 pesoa tai 80 dollaria, reilu 70 euroa. Kannattaa varautua maksamaan lippu käteisellä, jommalla kummalla valuutalla. Kansallispuistopassi on voimassa koko vierailusi ajan. Muista pitää sitä aina mukanasi.

Kansallispuistopassilla pääset käymään myös Orongossa, saaren historiallisessa seremoniakylässä, joka on saaren harvoja patsasvapaita nähtävyyksiä. Sielläkin kuitenkin kannattaa käydä, Orongo sijaitsee entisen tulivuoren huipulla kraatterijärven vieressä ja tarjoaa upeita maisemia sekä merelle että saaren yli.

Kaikki patsaat eivät olleet ehjiä ja pystyssä

Kansallispuistopassilla pääsi myös Orongon seremoniakylään

RAVINTOLAT JA RUOKAKAUPAT

Pääsiäissaarella oli jonkun verran erilaisia ravintoloita ja kahviloita. Varsinaisia ravintoloita en testannut ollenkaan, pari kertaa nappasin ruokaa mukaan nähtävyyksien ohessa olleista kahviloista, joista sai myös pieniä lämpimiä ruokia. Ravintoloita löytyy Hanga Roasta, varsinkin rannan tuntumasta.

Muutaman pienen ruokakaupankin onnistuin Hanga Roasta löytämään, niitä oli kaupungin pääkadun, Atamu Tekenan varrella. Mitään suuria supermarketteja ei kuitenkaan kannata odottaa, ja yleensä jouduinkin käymään parissa eri kaupassa, jotta löysin kaiken tarvittavan.

Tuolta rannasta sai aivan ihanaa jäätelöä! Taisin käydä siellä 2-3 kertaa herkuttelemassa.

SÄHKÖ

Chilessä ja sitä myötä myös Pääsiäissaarella on käytössä sovitin, johon suomalaiset kaksipiikkiset sähkölaitteet sopivat ilman adapteria. Tosin läppärini latausjohdossa piikit olivat liian paksut suoraan pistokkeisiin, joten jouduin lataamaan sitä adapterin kautta.

SÄÄ JA ILMASTO

Pääsiäissaarella on subtrooppinen ilmasto, mikä tarkoittaa lämpimiä ja kosteita kesiä sekä leutoja talvia. Koska saari sijaitsee eteläisellä pallonpuoliskolla, vuodenajat ovat siellä päinvastaiset kuin Suomessa. Lämpimimmät kuukaudet ovat tammi-maaliskuu, joina lämpötila nousee harvoin yli 30 asteen. Kesä-elokuussa, eli paikallisen talven aikaan, yölämpötilat saattavat mennä jopa alle 10 asteen.

Itse olin Pääsiäissaarella maaliskuun lopussa, jolloin päivät olivat lämpimiä ja aurinkoisia, mutta jokaiseen päivään mahtui lyhyt, mutta erittäin voimakas sadekuuro.

Näin kaunis sää oli useimmiten saarella ollessani

VALUUTTA

Saaren valuutta on Chilen peso, yksi euro on noin 750 pesoa. Rahaa voi vaihtaa paikan päällä tai nostaa automaatista. Saarella on ilmeisesti kaksi automaattia, joista toisessa toimii vain MasterCard. Käteistä on kuitenkin hyvä varata, vaikka kortillakin pystyy maksamaan joitain asioita. Ainakin ruokakaupoissa korttimaksu onnistui, mutta esimerkiksi majoituksen maksoin käteisellä. Itse olin hankkinut Chilen pesoja jo mantereelta, sillä vietin useamman viikon siellä ennen käyntiäni Pääsiäissaarella.

Vaikka Pääsiäissaari ei olekaan suomalaisturistien valloittama, toivon että tästä postauksesta on iloa edes jollekin, joka mahdollisesti suunnittelee reissua noille tienoille. Käyntini Pääsiäissaarella oli ikimuistettava kokemus ja voisin käydä siellä toistekin, jos tilaisuus tulee. En ehkä pelkästään Pääsiäissaarella käydäkseni lähtisi Suomesta asti matkaan, mutta jos muutenkin sattuu reissaamaan Etelä-Amerikassa tai vaikka Oseaniassa, kannattaa käyntiä ainakin harkita. Harvoin pääsee noin historiallisesti kiehtovaan sekä eristyneeseen paikkaan samalla kertaa!

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  BLOGIT.FI  

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply