Kerran poistuin kotoa
Aasia Kaupunkilomat

Kävelyllä Jerusalemin vanhankaupungin muureilla

Jerusalem on mielestäni ehdottomasti yksi kiehtovimmista kaupungeista, missä olen koskaan vieraillut. Kaupungin monituhatvuotinen historia on nykypäivänäkin käsinkosketeltavan konkreettisesti sekä kaupungissa mutta myös sen tunnelmassa. Onneksi vietimmekin Jerusalemissa neljä yötä, vaikka sekin tuntui loppujen lopuksi olevan aivan liian lyhyt aika tuohon kaupunkiin tutustumiseen.

Etenkin Jerusalemin vanhakaupunki veti meitä puoleensa, ja onneksi olimme valinneet sieltä myös majapaikkamme. Kapealta sivukujalta oli joka aamu lyhyt matka kaupungin salaisuuksien äärelle ja oli upeaa yöpyä kaiken historian ympäröimänä.

Vanhassakaupungissa on uskomattoman paljon nähtävää, niin historiallista, uskonnollista kuin esteettistäkin. Päätimme kuitenkin Jerusalemiin saavuttuamme aloittaa vanhaankaupunkiin tutustumisen sen laitamilta. Vanhankaupungin aluetta ympäröi kauttaaltaan isot kivimuurit, joilta kaupunkia on aikanaan puolustettu, vartioitu ja joita on uudelleenrakennettu kerta toisensa jälkeen.

Näiden muurien päälle pääsee kahdelle mielenkiintoiselle kävelyreitille, jotka tarjoavat ainutlaatuisen perspektiivin vanhaankaupunkiin ja toki samalla myös modernimpaan Jerusalemiin.

Ramparts Walk – kaksi kävelyä pitkin muureja

Vanhankaupungin muurit, jolla nykypäivänä pääsee tuntemaan historian vuosisadat jalkojensa alla, on rakennettu lähes 500 vuotta sitten, mutta kaupungissa on tätä ennenkin ollut muureja ympärillään. Puolustukseen rakennetut muurit ovat nykypäivänä varsin rauhallinen paikka, jossa ei ainakaan helmikuussa monta muuta kävelijää näkynyt.

Ramparts Walk -nimellä kulkevat kävelyreitit tarjoavat kaksi erilaista kävelyä pitkin vanhankaupungin muureja. Reitit ovat pohjoisreitti ja eteläreitti, mikä kertoo varsin hyvin niiden kulusta. Molemmat reitit alkavat vanhankaupungin länsipäädyssä olevan Jaffa Gaten kupeesta, josta on varsin helppo lähteä kävelyille.

Kuvan otti Assi

Pohjoisreitin matkan varrelle mahtuu sekä kristittyjen kortteli sekä muslimikortteli, kaksi neljästä vanhankaupungin asuinalueesta. Se puikkelehtii ohi usean vanhankaupungin portin ja päättyy lähelle vanhankaupungin itäporttia, Lions Gatea. Kävelyä kertyy parin kilometrin verran.

Eteläreitti taas kulkee itää kohti ohi armenialaisten ja juutalaisten korttelien ja parin kaupungin portin. Hieman lyhyempi eteläinen reitti päättyy lähelle Temppelivuorta ja Itkumuuria – kaupungin pyhimpiä paikkoja.

Molemmilta kävelyreiteiltä näkee hyvin sekä kaupunkiin että ulkopuolelle, mutta kumpikin tarjoaa varsin erilaisen katsauksen Jerusalemin eri puoliin.

Pohjoisreitti vie lähelle vanhankaupungin arkea

Vaikka kumpikin kulkureitti alkaa lähes samasta paikasta Jaffa Gaten vierestä, ne vievät varsin erilaisiin maailmoihin. Ensinnäkin vanhakaupunki, joka on jaettu neljään eri alueeseen, on jo kuin neljä eri pienoismaalimaa limittäin ja vieri vieressä, muslimikorttelissa on ihan erilainen meno kuin vaikka juutalaiskorttelissa.

Alkumatkalla silmien eteen avautui Jaffa Gaten viereisen aukion ihmisvilinä ja muurin kupeeseen rakennettujen talojen kattoterassit. Pilvinen sää ja paikallinen talvi pitivät onneksi huolen siitä, ettemme tähystelleet maisemien ohella kenenkään auringonpalvontaa.

Heti pohjoisreitin alussa huomasi, kuinka pitkälle muuri kiemurtelekaan

Reitti muurien yli ei ole koolla pilattu, mutta ainakin helmikuussa muureilla sai talsia varsin rauhassa

Muuriin mahtuu paljon pieniä ja isompia sopukoita, tähystyspaikkoja sekä näköalatasanteita, joista oli tietenkin pakko kurkkia sekä lähelle että kauas. Mitä kauemmas lähtöpaikastaan kulki, sitä valtavammalta muuri alkoi näyttää. Myös muurien sisäpuolelle ahtautunut vanhakaupunki alkoi tuntua paljon suuremmalta kuin parilta hassulta, historiaa nähneeltä kadunpätkältä.

Aluksi pohjoisreitin varrelle mahtuu suurempaa rakennuskantaa – koulu, kirkkoja, moskeijoita. Mutta pian se vie lähelle paikallista arkea. Vanhakaupunki on uskomattoman tiiviisti rakennettu ja asuttu. Siinä jos missä historian monet eri kerrokset tuntuvat näkyvän ihan konkreettisesti, vaikka suuri osa vanhankaupungin rakennuksista onkin suhteellisen uutta rakennuskantaa monenkertaisten hävitysten ja sotien takia.

Muureilta näki kattavasti myös vanhankaupungin ulkopuolelle

Kaupunkinäkymät muurien ulkopuolellakin tuntuvat varsin arkiselta tällä reitillä. Arkinen elämä soljuu ympärillä. Joku pelaa koripalloa, joku tulee ruokaostoksilta. Monet tekevät matkaa paikasta toiseen. Tuntuu toisaalta hassulta, mutta toisaalta myös ihastuttavalta, että näinkin tärkeässä kaupungissa eletään myös ihan tavallista elämää. Ja kaikista lautasantenneista päätellen katsotaan paljon telkkaria.

Kävelymatka huipentuu näköaloihin sekä Temppelivuoren Kalliomoskeijan kultaiseen kattoon sekä taustalla olevaan Öljymäkeen. Matkan varrelle ei mahdu montakaan vanhankaupungin ikonista nähtävyyttä, mutta se luo mielenkiintoisen katsauksen siihen osaan kaupunkia, jonka muuten saattaisi sivuttaa “tärkeämmän” nähtävän viedessä huomion.

Horisontissa pilkottaa Temppelivuoren kuuluisa kultainen kupoli

Varsinkin tästä perspektiivistä katseltuna kaupunki näyttää todella tiiviisti rakennetulta

Eteläinen reitti tarjoaa avarampia näkymiä

Koska samalla pääsylipulla voi kävellä molemmat reitit, kannattaa se myös tehdä, sillä ne tarjoavat varsin erilaisen katsauksen Jerusalemin vanhaankaupunkiin. Siinä missä pohjoisreitti kuljetti lähelle normaalia, eteläreitti taas tarjoaa enemmän niin sanottuja nähtävyyksiä.

Hieman lyhyemmän reitin varrelle mahtuu harvinainen näky kaupunkikuvassa – tyhjää ja avaraa tilaa. Toki siihen mahtuu myös paljon nähtävää reitin kulkiessa armenialaisten ja juutalaisten korttelien halki. Jos pohjoinen reitti oli ollut sekä muurien sisä- että ulkopuolella varsin urbaani, eteläreitin varrelle mahtui myös pilkahdus luontoa.

Eteläiselle reitille pääsimme hieman paremmalla säällä

Eteläinen reitti tarjoaa vähemmän nähtävää vanhankaupungin sisällä, mutta tasapainon vuoksi taas tarjoaa loistavat maisemat vanhankaupungin ulkopuolelle. Modernimmille asuinalueille sekä myös Daavidin kaupunkiin ja tarpeeksi kauan käveltyään myöskin Öljymäelle.

Kumpikaan reitti ei kulje ihan Temppelivuoren lähelle, vaikka itse muuri kiertää sitäkin. Joten jos Temppelivuoren näkymiä haluaa ihailla, ei muurikävely ole siihen tarkoitukseen kaikkein paras keino, mutta muuten kaupungin koon, kontrastien ja rakennuskannan tutkimiseen se on verraton keino.

Eteläisen reitin varrelle mahtui jopa hieman vehreyttä

Itse pidin ehkä hieman enemmän eteläisestä reitistä, sillä se tarjosi monipuolisempia maisemia, mutta molemmissa reiteissä on puolensa, sillä niiden anti on varsin erilaista. Kummallakin reitillä tulee kuitenkin varautua kapeisiin kulkureitteihin ja portaisiin, moniin nousuihin ja laskuihin sekä ahtaisiin ulosmenoportteihin. Nämä reitit eivät ole kovin huonojalkaisille.

Vinkkiboksi Ramparts Walkista kiinnostuneille:

  • Yhdellä lipulla pääsee molemmille kävelyreiteille, lipun hinta oli helmikuussa 2019 aikuiselta 18 shekeliä (noin 4,5 euroa)
  • Lippuja saa ostettua Jaffa Gaten kupeessa olevasta lipunmyynnistä, lippujen ostoon kävi ainoastaan käteinen
  • Me pystyimme käyttämään liput peräkkäisinä päivinä, mutta jossain lähteissä sanotaan, että liput pitäisi käyttää saman päivän aikana. Tämä kannattaa varmistaa lippua ostaessa.
  • Reitit ovat auki lauantaista torstaihin kello 9-16 (kesällä kello 17 asti), perjantaisin pohjoisreitti on suljettu mutta eteläinen reitti on avoinna kello 9-14
  • Helmikuussa paikalla oli vähän turisteja ja siedettävät olosuhteet, kesää kohti kannattaa varautua suoraan auringonpaisteeseen ja ottaa paljon vettä mukaan
  • Reittien varrella ei ole kuin muuria, eli ei vessoja, vesipisteitä tai mitään muutakaan
  • Varaudu kävelyyn hyvillä kengillä, muurin kivet ovat paikoitellen epätasaisia ja liukkaita, reitit kapeita ja kumpaankin osuuteen mahtuu paljon portaita

Mielestäni muureilla kävely oli loistava tapa aloittaa tutustuminen Jerusalemiin. Muureilta käsin pystyi helposti kokemaan vanhankaupungin yllättävän suuren koon, sen moninaiset rakennukset sekä myös saamaan käsityksen muurien ulkopuolelle jäävästä kaupungista. Pientä tahtotilaa reitin portaat vaativat varsinkin pohjoisella osuudella, mutta mielenkiintoiset reitit onneksi vetävät huomion pois alituisesta porrastreenailusta.

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  BLOGIT.FI  

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply