Kerran poistuin kotoa
Aasia Kaupunkilomat

Jaffan vanhakaupunki oli parasta Tel Avivissa

Vaikka olin jo ennakkoon todella innoissani matkasta Israeliin, en silti mitenkään erityisesti odottanut Tel Avivin näkemistä. Lennot olivat sinne, joten oli luonnollista myös viettää siellä hieman aikaa, mutta mitenkään riemusta hihkuen en sinne suunnannut, enemmän olin ladannut odotuksia reissun toista etappia, Jerusalemia, varten.

Ei Tel Aviv mua heti puoleensa voittanutkaan. Toki heti ensimmäisenä aamuna lämmittänyt aurinko, joka välillä paistoi niin ahkerasti, että pitkähihainen paita oli turha pukine, oli tervetullut ilmiö. Varsinkin, kun saapui paikalle pakkasen paukuttamasta helmikuisesta Suomesta. Ja turkoosina kimaltanut Välimeri myöskin. Mutta aurinkoa ja turkoosia olisi varmasti ollut tarjolla monessa muussakin kohteessa kuin Tel Avivissa.

Kuitenkin hetken aikaa Tel Avivin rannoilla käyskenneltyämme ja varovasti meriveden lämpötilaa kädellä kokeiltuamme (oli juuri sellaista kuin mitä Suomessa normaalin kesän aikana on) horisontissa siintänyt Jaffan vanhankaupungin siluetti alkoi vetää meitä vastustamattomalla tavalla puoleensa ja aurinkoisen sään helliessä päätimmekin taittaa muutaman kilometrin matkan sinne, kaupunkikaksikon historiallisille kulmille.

Rantabulevardia pitkin Tel Avivin rannoilta Jaffaan

Tel Aviv ja Jaffa muodostavat kaksoiskaupungin, omaperäisesti nimetyn Tel Aviv-Jaffan. Kaksikosta jälkimmäisellä eli Jaffalla on takanaan kumppaniaan hurjasti pidempi historia. Jaffan alueella on ollut asutusta jo 5 000 vuotta ennen ajanlaskun alkua, Tel Aviv taas on perustettu vasta reilu sata vuotta sitten. Ei siis ihme, että historian ystävänä nimenomaan Jaffan historialliset puitteet vetivät mua niin vahvasti puoleensa.

Tätä reittiä pitkin kelpasi kävellä Jaffaan

Minä patsastelen pienenä mustana länttinä rannan kivillä. Assi kuvasi.

Vaikka kaksoiskaupunki saa alueen kuulostamaan suurelta, ei Tel Avivin keskustan rantamaisemista silti ole pitkä matka Jaffan historiallisiin sopukoihin. Keskustasta kävelymatkaa Jaffaan kertyy 2-3 kilometrin verran, lähtöpisteestä riippuen. Lisäksi rannassa puikkelehtii tunnelmallinen ja kaunis rantabulevardi, jota pitkin on helppoa ja nautinnollista kävellä kohteesta toiseen. Bussillakin varmasti pääsisi tuon välin, mutta me valitsimme auringon, ulkoilun ja meren tarjoaman väriterapian.

Jaffan vanhakaupunki erottuu hyvin jo kauempaa ja on helppo kiintopiste kävelijöille. Sen linnoitusmainen hahmo Välimeren aaltojen huuhteluetäisyyden päässä auttaa löytämään perille jopa ilman karttoja.

Kävelymatkan varrella kannattaa ajoittain katsoa myös taakseen. Ei siksi, että siellä vaanisi mitään uhkaavaa, vaan siksi, että Tel Avivin modernit maisemat hiekkarantojen reunoilla alkavat kauempaa katsottuna näyttää varsin kauniilta.

Tel Aviv Jaffasta katsottuna

Jaffan vanhakaupunki on pieni, mutta täynnä tunnelmaa

Jaffan vanhakaupunki ei ole koolla pilattu – sen erottaa lähes kokonaisuudessaan, kun katselee sitä pienen etäisyyden päästä – mutta se huokuu menneiden aikojen tunnelmaa. Vaikka kaupunkia on jälleenrakennettu parisataa vuotta sitten maanjäristyksen jälkeen, kaupungin paljon vanhempi historia tuntuu silti alueella.

Jaffan vanhassakaupungissa on kauempaa katsottuna jotain linnoitusmaista

Kujilla vaellessaan löytää mielenkiintoisia rakennuksia – ja tietenkin myös merinäköaloja

Israel oli kissojen maa. Tässä yksi, joka oli varsin ympäristöönsä sopivan värinen (ja muutenkin aivan ihastuttava!).

Kapeat kujat, vuosisatojen saatossa liukkaiksi kuluneet katukivet ja hiekanväriset rakennukset tuntuvat kätkevän sisäänsä muistoja menneiltä ajoilta. Jaffa on yksi Välimeren historiallisimmista ja merkittävimmistä satamista ja kaupunki on valloitettu ja vaihtanut hallitsijoita useasti.

Alueella riittää kierreltävää tunnelmallisten puistojen ja kutsuvien kujien muodossakin, mutta sieltä löytyy myös paljon taidegallerioita, ravintoloita ja muuta kulttuuria. Itse en kuitenkaan kaivannut mitään erityistä nähtävää, ympäriinsä kiertely ja maisemien ihailu riittivät mulle enemmän kuin mainiosti.

Vaikka vanhankaupungin alue oli aika pieni, kuvauksellisia kujia löytyi silti useampi!

Ihaile upeita maisemia vanhan Jaffan puistosta

Jaffasta avautuikin mainiot maisemat Tel Avivin suuntaan. Kaupunkikaksikko, joka elää sujuvasti rinnakkain, tuntuu silti hyvin erilaiselta parivaljakolta. Kaupunkitunnelma muuttuu melkein kuin veitsellä leikaten, kun siirtyy modernimman Tel Avivin hulinasta Jaffan historiallisille kujille. Vanha Jaffa toi vahvasti mieleen Jerusalemin, mutta itse Tel Avivin puolelta en luonnollisestikaan Jaffan tunnelmaa tavoittanut.

Maisemia sekä merelle että Tel Avivin suuntaan voi ihailla monesta kohtaa

Tykit ovat puistossa muistona Napoleonin valloituksesta

Parhaiden maisemien perässä kannattaa kavuta Jaffan vanhojen kulmien korkeimmalle kohdalle, HaPisgah Gardeniin (tunnetaan myös nimellä Peak Garden). Itse puisto on todella tunnelmallinen, mutta soveltuu myös mainiosti maisemien ihailuun. Sieltä käsin Tel Aviv näyttää melkein kutsuvalta! Myös merimaisemista voi nauttia Jaffassa mainiosti.

Puisto on myös aimo annos Jaffan historiaa. Juuri näillä tienoilla Jaffan vanhimmat osat sijaitsivat. Kukkulan laelta löytyy jopa egyptiläisen ajan jäännöksiä noin 3 500 vuoden takaa.  Tuoreemmasta menneisyydestä, paikasta jossa Napoleon valloitti Jaffan parisataa vuotta sitten, muistuttavat pari tykkiä.

Muistoja egyptiläisten vaikutuksesta alueeseen

Katutaidetta kontrastina hiekanvärisille rakennuksille

Kun poikkeaa Jaffan historiallisimmasta ytimestä hieman kauemmas, mutta silti vanhankaupungin kupeeseen, voi löytää upeaa katutaidetta. Värikkäät ovet ja seinämaalaukset piristävät tehokkaasti varsin monotonista, beigen väripaletista ammentavaa rakennuskantaa. Sinne tänne ripotellut, taiten tehdyt väripilkut saavat hymyn huulille. Jaffassa on muutenkin taidealueena paljon boheemia fiilistä ja katutaiteen bongailun lisäksi kannattaa vilkuilla somiin pikku kauppoihin.

Nämä ovet olivat niin upeat!

Laiskiaiset on parhaita!

Mua hieman harmittaa se, että emme ehtineet enää sen paremmin tutustua Jaffan historialliseen satamaan. Mutta toisaalta pitäähän sitä jättää tulevia kertojakin varten jotain nähtävää. Uskon vahvasti, että tulen vielä palaamaan Israeliin, se teki muhun niin syvän vaikutuksen, ja lentojen takia Jaffaan tulee varmasti tutustuttua toistekin. Siellä tuntui olevan niin paljon mielenkiintoista nähtävää, että alueen tutkimiseen kannattaa omistaa enemmän kuin vain pari tuntia!

LUE MYÖS NÄMÄ:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  TWITTER  |  BLOGIT.FI  |  BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  artsi
  24.2.2019 at 20:23

  Minäkin pidin Jaffan vanhasta kaupungista, siellä oli erilaista nähtävää. Tel Aviv on moderni länsimainen suurkaupunki.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   28.2.2019 at 19:37

   Jaffa oli kyllä mielenkiintoinen kontrasti Tel Aviviin. Onneksi Tel Avivin suunnalla on tarjolla monenlaista nähtävää, piti sitten moderniudesta tai historiasta.

Leave a Reply