Kerran poistuin kotoa
Pohdinnat

50. käyty maa – mikä se on ja pitääkö siitä innostua?

Olen tällä hetkellä matkalla Israelissa, josta tuli tänne saavuttuani 49. maa, jossa olen Suomen lisäksi vieraillut. Vaikka en ole varsinainen maabongari, eli en aina reissaa pelkästään uusi maavalloitus silmissä kiiluen, tartun toki aina tilaisuuksiin matkata myös uusiin maihin. Tämän jälkeen tuleva seuraava uusi maa tulee olemaan 50. ja aloin miettiä, pitäisikö sitä jotenkin juhlistaa?

Kuten jo totesin, en pidä uuden maan tai edes kaupungin valloitusta päämääränä jokaisella matkallani. Miksi muuten olisin käynyt jo varmasti ainakin 20 kertaa Tukholmassa? Tai miksi viime syksynä lensin viidettä kertaa New Yorkiin, saamatta sillä reissulla plakkariin edes yhtä uutta käytyä kaupunkia? Selkeästi pelkkä uusien kohteiden kerääminen ei siis ole mulle itseisarvo, vaikka toki se aina toisinaan näyttäytyy niin houkuttelevana mahdollisuutena, että siihen kannattaa tarttua.

Postauksen kuvituksena otoksia jokaisen aktiivisen reissuvuoteni suosikkikohteesta. Vuosi 2010: Köln

Vuosi 2011: Edinburgh

Vaikka en varsinaisesti keräile uusia maita, tiedän silti hyvin tarkasti, monessako olen matkustanut. Tykkään pysyä ajan tasalla tällaisista asioista, kerätä dataa itsestäni ja tekemisistäni. Listaan muun muassa kaikki kirjat, jotka vuosittain luen, ja toki loppuvuodesta vielä lasken määrän ja vertaan sitä edellisiin vuosiin. Pidän listaa siitä, mitkä kaikki keikat olen nähnyt ja kuinka monesti olen tiettyjä bändejä livenä nähnyt. Ennen rakastin myös ottaa ylös jääkiekon MM- ja Olympiapeleihin liittyvää dataa. Se, että tiedän, monessako maassa olen käynyt, istuu luontevasti tähän jatkoksi.

Eli tiedän siis varsin hyvin, että seuraava uusi maa tulee olemaan 50., mutta en vielä tiedä sitä, pitäisikö tästä olla erityisen innoissaan tai tehdä tuosta reissusta jotenkin merkityksellinen? 

Vuosi 2012: Warner Bros Studio Tour

Vuosi 2013: Kroatia

Tavallaan ajattelen, että asia voisi olla jollain tavalla juhlan paikka. Ei ehkä pelkästään siksi, että 50 on kiva tasaluku ja jo noin neljäsosa maailman maista. Mutta juhlan paikka se olisi myös sen suhteen, että siitä huolimatta, että palaan usein myös vanhoihin tuttuihin kohteisiin, olen ehtinyt alle kymmenessä vuodessa paljon.

Ennen kuin aloin kunnolla matkustella toukokuussa 2010, olin sitä ennen käynyt tasan kolmessa maassa. Kyllä, kolmessa. Ruotsissa, Virossa ja Kyproksella. Alle kymmenessä vuodessa olen käynyt siis lähes 50 maassa, ja kun ajattelee, että siihen mahtuu muun muassa noin 15 kertaa Ruotsissa, seitsemän kertaa USA:ssa, Saksassa ja Virossa, ja kahden-neljän kerran visiittejäkin ainakin Norjaan, Itävaltaan, Iso-Britanniaan, Tanskaan, Espanjaan, Hollantiin ja minne lie, on tahti ollut aika huima.

Vuosi 2014: Gimmelwald, Sveitsi

Vuosi 2015: Islanti

Toisaalta mietin myös, alanko tuntea paineita siitä, jos päätän, että seuraavan uuden maan pitää olla jotain vähän erityisempää. Ettei esimerkiksi Euroopan kohde riitä, vaan pitäisi mennä kauemmas. Ehkä pitäisi vihdoin käydä Afrikassa, sillä koko manner vielä puuttuu mun listalta. Mutta toisaalta, jos pistän tulevalle mysteerikohteelle erityisyyden leiman, joudunko siten siirtämään myöhempään vaikka mahdollisen Slovenian tai Romanian visiitin, jos tilaisuus sattuisi kohdalle, mutta olisin itsekseni päättänyt, että merkkipaalun pitää olla sitä kunnolla?

Matkasuunnitelmia tulevalle vuodelle on jonkin verran, mutten vielä tiedä, mikä mahdollisesti tulisi olemaan maa numero 50. Niin pitkälle suunnitelmat eivät vielä kanna. 

Vuosi 2016: Machu Picchu

Vuosi 2017: San Marino

Ja ehkä hyvä niin, etteivät kanna. Matkailuni on aina ollut suhteellisen spontaania. Toki aina mietin, minne seuraavaksi voisin tai haluaisin lähteä, mutta silti toteutan siinä lomassa myös reissuja, joista en ollut edes ehtinyt haaveilla. Enkä oikeasti edes keksi maata, joka olisi niin “tylsä”, ettei se voisi olla hieno merkkipaaluni. Jos kohde on mielestäni sen arvoinen, että sinne kannattaa matkustaa, silloin lienee se ja sama missä se on. Jos olen päättänyt sinne lähteä, siellä on varmasti jotain, mistä innostun ja minkä näkemistä varmasti tulen odottamaan.

Sitä paitsi pelkään, että jos päätän, että maan numero 50 pitää olla jotain erityistä, odotukseni eivät täyty. Jos rakennan suuria odotuksia kohdetta kohtaan, ja ne eivät sitten toteudukaan, saattaa ilo saavutuksesta haihtua. On varmasti tärkeämpi olla onnellinen siitä, että olen saanut mahdollisuuden siihen, että olen voinut matkustaa 50 maahan. Läheskään kaikki eivät saa koskaan tätä mahdollisuutta.

Vuosi 2018: Pääsiäissaari

Vaikka taidan olla sitä mieltä, että ei ole niin väliä, mikä maa tulee olemaan seuraava merkkipaaluni, silti olen vähän toiveikas sen suhteen, että tuo maamäärä tulisi täyteen jo tänä vuonna. Onneksi tässä on vielä vuotta jäljellä, niin eiköhän tämä suunnitelma toteudu!

Onko sulla jotain matkailullisia merkkipaaluja, jotka haluat saavuttaa?

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  TWITTER  |  BLOGIT.FI  |  BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

12 Comments

 • Reply
  Piyya
  9.2.2019 at 20:13

  Tykkään myös numeroista ja datasta 😁
  Kyllä silloin sitä tasalukua on mielestäni kiva juhlistaa jollakin tavalla. Juhlistaminen ei tarvitse olla näyttävää vaan itselle tärkeä kokemus. Minulle tulee seuraavalla matkallani vasta 30. maa plakkariin, mutta kyllä minä aion sille nostaa maljan vaikka vain sen, mutta jollakin lailla muistaa asian. Kuka tietää vaikka varata parempi ravintolakokemus kohteessa.
  Onnea sinulle, tuohon minulla on aikalailla vielä matkaa 😁

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   14.2.2019 at 21:17

   Numerot ja data on parasta! Kyllä 50. maata varmasti jotenkin tulee juhlistettua, mutta paineita asiasta en varmasti ota. 30 maata on jo varsin hyvä luku myös, sitäkin kannattaa juhlia 🙂

 • Reply
  Mika / Lähtöportti
  9.2.2019 at 21:31

  Mäkin tykkään listoista ja tilastoista ja esimerkiksi kaikkien ulkomaanmatkojeni päivämäärät ja kohteet on tallella 😀

  Slovenia ON erityinen maa, ihan varmasti minkä tahansa merkkipaalun arvoinen 🙂

  Mun tavoite on yöpyä kaikilla Italian 20 alueella, tilanne vasta 11/20. Tavoitteena myös saada täyteen Suomen 19 maakuntaa ja se voisi onnistua jo tänä vuonna. Maita en ole niin innokkasti bongaillut ja laskeminen on osittain tulkintakysymys, luulisin että niitä on tällä hetkellä 43.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   14.2.2019 at 21:20

   Haha, mullakin on aika hyvin tallella kaikki ajankohdat. Kaikkia Tukholman-retkiä ei tosin valitettavasti ole ylhäällä, joten en enää yhtään tiedä, monestiko olen siellä käynyt.

   Slovenia olisi varmasti mainio kohde viisikymppisille. En mitenkään yrittänyt vähätellä sitä, vaan nostin sen ainoastaan esiin yhtenä Euroopan maista, joissa en vielä ole käynyt. Itse asiassa Slovenia saattaa olla varsin realistinen juhlakohde ja jos niin käy, olen varmasti tytyväinen valintaani 🙂

   Sulla on hauska tavoite, mulla ei tuollaisia yhden maan sisäisiä tavoitteita oikein ole. Tosin USA:n kaikki osavaltiot voisi esimerkiksi olla jonkinlainen keräilykohde. Mutta kun nykyään aina jumitun New Yorkiin, niin en tiedä, olisiko se kovin realistinen 😀

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  9.2.2019 at 22:18

  Itse satuin juuri toteamaan, että 2/3 maailmasta on nyt sitten nähty. Tai ainakin on nähty hiukan maailman 2/3 maasta.
  https://meriharakka.net/2019/02/07/2-3-maailmasta/
  Äskettäin päättyneellä Länsi-Afrikan kierroksellamme oli mukana myös ystävä, joka oli päätynyt juuri tälle matkalle laskettuaan, että Sao Tome osuisi olemaan hänen 100. maansa, eli hän oli ainakin oikein suunnitellut tuon sadannen maansa.
  Ja tosiaan, kyllä mekin paljon kertaamme kohteita, vaikka uusiakin pyrimme joka vuosi keräämään jonkinlaisen nipun verran!

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   14.2.2019 at 21:24

   2/3 on jo varsin kunnioitettava saavutus, onnea sen johdosta! Sao Tome on varmasti ollut hieno kohde 100. maalle. Toivottavasti itsekin saan joskus 100 maata täyteen. Tuollainen kertaamisen ja uusien kohteiden balanssi on varmasti hyvä tapa reissata. Mulla hieman vaihtelee se into uusien kohteiden kartuttamisen ja vanhoihin palaamisen välillä. Tällä hetkellä paluu jo käytyihin maihin kiinnostaa enemmän, mutta toisaalta kun ensisijainen tavoitteeni on ainoastaan nauttia jokaisesta tekemästäni reissusta, niin se ei haittaa lainkaan 🙂 Tosin poikkeus tähän on se 50. maan nappaaminen, sillä se houkuttaa myös!

 • Reply
  EVE / REISSUKUUME
  10.2.2019 at 11:25

  Kyllä 50. maa on mielestäni juhlimisen arvoinen! Varsinkin, jos maita on tullut nähtyä noin paljon “muuten vaan” ilman, että niitä on kahmittu hullunkiilto silmissä 😀 Itselläni ei ole käytyjä maita vielä edes kahtakymmentä, joten 50 kuulostaa jo erittäin ihailtavalta luvulta 🙂

  Eve / Reissukuume
  https://www.rantapallo.fi/reissukuume/

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   14.2.2019 at 21:27

   Varmasti tuota 50. maata tulee jotenkin juhlittua, sitten kun sen aika on. Maita on kyllä kertynyt kasaan ihan huomaamatta. Jos en olisi näin tarkkaan seurannut maiden kertymistä, olisin ehkä jopa yllättynyt tuosta määrästä, sillä varmasti olisin veikannut sitä pienemmäksi. 20 on jo oikein mainio alku ja itse lienen varsin hyvä esimerkki siitä, että sen saa varsin äkkiä kasvamaan, jos niin haluaa 🙂

 • Reply
  Katja / HistoriadeViajes
  10.2.2019 at 15:26

  Kyllä ehdottomasti 50 pitää juhlistaa! Tosin eihän se tarkoita että maan pitäisi olla erityinen, sillä kaikkialta löytyy aina jotain spesiaalia 🙂 ja kaikki data on aina kivaa. Itsellä tällaisia merkkipaaluja mitä odotan on juurikin tuo 50 maata (tällä hetkellä 43) ja Espanjan alueet haluan kaikki koluta läpi.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   14.2.2019 at 21:29

   Kaikista maista kyllä löytyy jotain erityistä, se on aivan totta. Ja varmasti viisikymppisiä tulee sitten juhlistettua, kun niiden aika on. Tällä hetkellä vain on hankala suunnitella miten, koska tuo kohde ei ole vielä tiedossa. Ehkä juhlintatapakin selviää sitten, kun tiedän minne suuntaan tuon merkkipaalun perässä. Sullakin on 50 maata jo varsin lähellä, ja on aina kiva kun on jotain mitä odottaa 🙂

 • Reply
  Sari / matkalla lähelle tai kauas
  10.2.2019 at 23:08

  Samaa mieltä, 50 maata on hieno saavutus. Odotinkin jo, että olet päätöksen maasta tehnyt mutta nyt on odotettava jännityksellä. Tajusinpa itse, että tuli 35 maata täyteen Vietnamissa, enkä juhlinut ollenkaan. Jospa kun 40 on täynnä. Itse bongailen Euroopan maita mutta en hulluna. Puolet niistä taitaa olla käytynä.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   14.2.2019 at 21:33

   Kyllä 50 maata jo aika hienolta alkaa kuulostaa ja varmasti sitä tulee myös sitten juhlistettua jotenkin. Olisi kyllä tietyllä tapaa kiva tietää jo tuo kohde, mutta kesän ja muutenkin tämän vuoden reissusuunnitelmat ovat vielä monen kysymysmerkin takana eri syistä. 35 maata olisi sekin ollut hyvä juhlan paikkan, mutta varmasti 40. maan kohdalla juhlinta toimii myös! Euroopan kaikissa maissa olisi kyllä kiva saada käytyä, tämä voisikin olla yksi seuraavista tavoitteistani 🙂

Leave a Reply