Kerran poistuin kotoa
Kaupunkilomat Maailman ympäri Pohjois-Amerikka

Kaunis San Francisco cable carin kyydistä koettuna

San Francisco on todella kaunis kaupunki, mutta siellä riittää myös mäkiä. Vaikka välillä onkin ihanaa kävellä ympäri uutta kaupunkia ja tutustua tarpeeksi hitaasti vaihtuviin maisemiin, San Franciscon kumpuilevassa maastossa oli kiva tarttua myös tarjolla olleeseen vaihtoehtoon. San Franciscossa kulkee kuuluisa kaapeliraitiotie, tai englanniksi cable car, jonka kyydissä keskustan tunnelmia, maisemia ja maastonmuotoja voi ihailla.

Kolme reittiä halki San Franciscon keskustan

Sata vuotta sitten San Franciscon halki kulki reilu 20 cable car -linjaa, nyt niistä on jäljellä enää kolme. Jäljellä olevat linjat ovat olemassa lähinnä matkailijoiden viihdykkeeksi, vaikka toki keskusta-alueella niillä pääsee muutaman kilometrin siirtymän paikasta toiseen kokemuksesta nauttimisen ohella.

Cable carit ovat sympaattisen kokoisia, mutta niiden kyytiin mahtuu yllättävän paljon ihmisiä

Kaksi kolmesta cable car -reitistä kulkee kaupunkia pitkin pohjois-eteläsuunnassa, yksi taas itä-länsisuunnassa. Me halusimme matkustaa nimenomaan noilla pohjois-eteläsuunnalla menevillä, sillä netistä löytyneiden vinkkien perusteella niillä reiteillä olisi paremmat maisemat. Tuossa suunnassa menevillä linjoilla on varsin identtinen reitti Market Streetin lähtöpisteeltä alkaen, päätepisteet ovat muutaman korttelin päässä toisistaan San Franciscon kuuluisien laitureiden tuntumassa.

Meillä ei ollut kamalasti väliä, kummalla linjalla matkustaisimme, sillä tällä kertaa matka oli tärkeämpi kuin määränpää. Hyppäsimme vain ensimmäiseen kohdalle osuneeseen vaunuun, jossa oli tarpeeksi tyhjää parhaiden paikkojen kohdalla ja ei kun menoksi!

San Franciscossa riittää mäkiä. Oli ihanaa, kun jokaista näistä ei tarvinnut kiivetä ylös omin jaloin!

Lyhyen matkan varrelle mahtui monenlaista maisemaa

Kaupunkimaisemat haltuun cable carin kyydissä

Cable Carien reitit eivät ole kovin pitkiä, vain muutaman kilometrin pituisia. Meidän reittimme Market Streetin kupeesta aina linjan päätepisteelle Fisherman’s Wharfille on kartalla kolmisen kilometriä. Ei sinänsä matka eikä mikään kävellen, mutta kun katsoi, millaisia ylämäkiä tuo pieni vaunu puksutti menemään, olin kovin onnellinen siitä, ettei tällä kertaa tarvinnut mennä jalan.

Menimme ohi Lombard Streetin, kaupungin kuuluisan mutkittelevan kadun. Katua ei kunnolla tästä kulmasta erottanut, mutta sen tunnisti helposti sen luona parveilleista ihmisistä.

Alcatraz bongattu!

Mäkien lisäksi matkan varrella riitti paljon muutakin katseltavaa. San Francisco on pullollaan herttaisia, lähes koko sateenkaaren väriskaalassa loistavia taloja. Niitä, rinta rinnan modernimpien rakennuksien ja pilvenpiirtäjien kanssa, oli hauskaa bongailla. Mitä korkeammalle vaunu nousi, sitä paremmin kaupungin suuri koko avautui silmien edessä, kuten myös San Franciscon lahden upeat maisemat. Myös kuuluisa vankilasaari Alcatraz mahtui matkan varrelle osuneiden kaupungin kiintopisteiden joukkoon.

Vaikka cable carin kyydissä ei maantieteellisesti ehdikään istua kovin pitkään, jyrkkiä mäkiä ylös tahkoavien vaunujen kyydissä ehtii silti istua hyvän tovin. Vauhti on sopivan hidas maisemista nauttimiseen sekä matkan varren hetkien ikuistukseen. Lisäksi jos pääsee istumaan vaunun siihen osaan, jossa ikkunalasit eivät haittaa kaupunkinäkymien ihailemista, on pieni cable car -ajelu varsin mainio osa San Franciscossa vierailua.

Lisäksi vaunussa istuessaan on hauska seurata, miten vaunua ohjataan. Raskaan näköinen koneisto raksuttaa vaunun keskiosassa ja vivuista väännetään ja käännetään moneen kertaan. Kyydissä olo muistuttaa vähän kuin jollain vanhalla huvipuistolaitteella ajelua. Maailmassa, jossa niin moni asia toimii nykyään pelkällä napin painalluksella, oli tämä viehättävän erilaista.

Vinkkejä cable careilla matkustamiseen:

 • Cable car -linjoja on kolme, tässä linkki reittikarttaan
 • Me matkustimme kartalla olevan punaisen reitin, eli Powell-Hyde linen. Tätä kehutaan netissä kolmesta linjasta parhaaksi ja voin itsekin todeta (tosin kahta muuta testaamatta) että maisemat reitin varrella olivat hulppeat
 • Cable carilla matkustaminen on kalliimpaa kuin muu kaupungin julkisen liikenteen käyttö, kertalippu cable cariin maksaa $7
 • Lipun voi ostaa kuljettajalta tai ostaa lipun ennakkoon MuniMobile-sovelluksella. Lipun osto sovelluksen kautta on todella helppoa ja lipun voi käyttää myös ostohetken jälkeen. Lipun käyttöön ei tarvitse nettiyhteyttä, vaan ennakolta ostettu lippu aktivoituu sovelluksen kautta käyttöön koska vain, kun sen haluaa ottaa käyttöön.
 • Cable carien kyytiin ei tarvitse nousta reitin alkupisteiltä vaan voit hypätä kyytiin reitin varrella olevilta pysäkeiltä. Varsinkin Market Streetin pysäkki, kahden kolmesta reitistä toinen lähtöpiste, näytti olevan jatkuvasti täynnä cable carien kyytiin mieleviä tyyppejä, jonon pituus vaihteli maltillisesta mahdottomaan
 • Kävele pysäkki-pari eteenpäin reitin ensimmäisestä pysäkistä, jos sillä on ruuhkaa ja odottele hetki, niin mahdut seuraavien ohi ajavien vaunujen kyytiin, mutta et menetä kuitenkaan matkustamisen iloa, sillä ehdit silti nähdä kaiken matkan varrella olevan
 • Jos haluat nappailla valokuvia tai muuten vaan nauttia mahdollisimman esteettömästi maisemista, yritä päästä siihen osaan vaunua, jossa ei ole ikkunalaseja penkkien edessä. Parhaat maisemat Market Streetiltä lähtiessä avautuvat menosuuntaan oikealta puolelta.
 • Lue lisää San Franciscon cable careista, lipuista, reiteistä ym. (englanniksi) tästä

Cable car on hauska ja hieman erilainen tapa tutustua San Franciscoon. Niiden reitit ovat sopivan lyhyitä siihen, että matkan jaksaa taittaa päästä päähän, mutta vaunujen tahti on sen verran hidas, että maisemat eivät pelkästään vilahda silmien edessä. San Franciscon mäkisessä miljöössä tämä on myös oiva tapa suoda jaloille hetken lepotauko.

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  TWITTER  |  BLOGIT.FI  |  BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

4 Comments

 • Reply
  Anni | Rajatapaukset
  9.1.2019 at 12:57

  Täytyy pistää tämä vinkki takataskuun. San Franciscossa olisi tarkoitus käväistä keväällä. Se vaikuttaa muuten tosi kiinnostavalta paikalta, mutta arvaan jo etukäteen että mäkisyys tulee ärsyttämään. Ja tuuli! Loistava kohdevalinta meikäläiselle siis 😀

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   10.1.2019 at 19:06

   Tätä vinkkiä kannattaa kyllä hyödyntää! San Franciscossa ehtii kävellä jalkansa kipeiksi, vaikka huilaisi niitä hetken näiden avulla 🙂 San Francisco oli todella kiva kaupunki, pääsi jopa vähän yllättämään. Ainaki yksi postaus on vielä kaupungista tulossa kunhan ehdin kirjotella. Mua ne mäet eivät kamalasti haitanneet, sillä olen vähän tällainen porrasjuoksuunkin taipuva masokisti 😀 Mutta hidastaahan se matkantekoa välillä. Tuuli ei ollut niin paha kuin olisi voinut olla. Me oltiin siellä toukokuun alkupuolella, mutta toki jokainen vuosi on varmasti erilainen. Mutta tsemppiä silti tulevaan koetukseen, ehkä kaupungin hyvät puolet peittoavat tuuli- ja mäki-inhon 😀

 • Reply
  Handy
  9.1.2019 at 17:47

  SF ♥️ Ihastuin totaalisesti vuosi sitten, katsoin näitä ihan nostalgiahuumassa 😊 majoituimme Fishermans warfin tuntumassa joten cable caria tuli käytettyä muutamaan otteeseen ihan vain jalkoja armahtamaan. En tosin pannut pahakseni… Lissabonin ratikoista etsin viime kesänä samaa tunnelmaa, mutta eihän se ihan sama ollut.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   10.1.2019 at 19:10

   San Francisco onnistui ihastuttamaan myös mut, tosin pienen alkutahmeuden jälkeen. Me taas majoituimme lähellä noiden cable car -linjojen toista päätä, mikä seutuna ei ollut kaikkein parasta, mutta toisaalta sieltä pääsi helposti liikkumaan vähän kaikkialle. Me ei raaskittu tehdä noilla kuin yksi matka, sillä ne olivat vähän hintavia. Mutta jos joskus kaupunkiin palaan, niin voisin mielenkiinnosta testata sen itä-länsisuunnassa kulkevan reitin 🙂 Mä kävin tuolla samalla maailmanympärimatkallani myös Lissabonissa, vähän San Franciscon jälkeen. Mutta sairastelin siellä ollessani sen verran, etten Lissabonin ratikoita päässyt testailemaan. Varmasti kyllä niidenkin kyytiin vielä hyppään kun tilaisuus tulee, mutta ei ilmeisesti pidä odottaa SF:n veroista kokemusta.

Leave a Reply