Kerran poistuin kotoa
Eurooppa Kaupunkilomat

Tällainen kohde on Huippuvuorten suurin kaupunki Longyearbyen

Huippuvuoret on varsin erikoinen ja kiehtova paikka. Saarten suurin kaupunki Longyearbyen on kuitenkin tavallaan varsin tavallinen kylä tai pikkukaupunki – tosin varsin ainutlaatuisissa puitteissa. Varsinainen syyni käydä Huippuvuorilla oli nelipäiväinen vaelllus, mutta ennen vaellukselle lähtöä ehdin käydä tutustumassa myös Longyearbyeniin. Tämän lyhyen tutustumisen pohjalta ajattelin jakaa hieman kokemuksia siitä, millainen kohde Longyearbyen on.

Longyearbyeniin tutustuu lähes väistämättä, jos Huippuvuorille saapuu. Siellä on lentokenttä, jonne lentävät sekä SAS että Norwegian. Longyearbyenissa asuu parituhatta asukasta, jotka edustavat monia eri kansallisuuksia. Paikka ei ole mikään metropoli, mutta päivän verran siellä saa ainakin aikaa kulumaan ilman ongelmia.

Longyearbyenin kylänraitti

Värikkäät talot ovat kiva kontrasti synkille vuorille

Longyearbyeniä ei ole varsinaisesti kauneudella pilattu. Teollinen infrastruktuuri ja kaupungin taustalla kohoavat tummanpuhuvat vuoret tekevät siitä hieman karskin näköisen. Rujoa kontrastia lisää kohdalle sattunut pilvinen päivä. Vastapainoksi kaupungin talot taas ovat varsin värikkäitä, mikä antaa itse Longyearbyenille kutsuvan olemuksen.

MITÄ TEHDÄ LONGYEARBYENISSÄ?

Vaikka Longyearbyeniä ei ole koolla pilattu ja sen ehtii koluta päivässä, löytyy sieltä silti kiinnostavaa nähtävää ja paikkoja, joissa vierailla. Vähän uneliaan kylänraitin varrelta löytyy kaikki oleellinen: on ruokakauppa, ravintoloita, kahviloita ja baareja, matkamuistomyymälöitä sekä retkeilykauppoja. Viimeisestä on paljon hyötyä, varsinkin jos olet suuntaamassa vaelluksille: sieltä voit tehdä viime hetken hankintoja kuten retkikeittimen kaasun.

Moottorikelkkoja on paljon, sillä Longyearbyenin ulkopuolella ei ole teitä.

Vieraile Longyearbyenin kirjastossa

Kirjastoihmisenä tykkään käydä muiden maiden kirjastossa ihmettelemässä, kuinka niissä toteutetaan kirjastopalveluita. Vaikka et olisi kaltaiseni kirjastohullu, kannattaa kirjastossa silti käydä ainakin kääntymässä. Se on todella tunnelmallinen ja kutsuva paikka, ja kirjaston pehmeissä nojatuoleissa oli ihanaa lepuuttaa jalkojaan.

Kirjasto oli ihanan värikäs ja sieltä löytyi todella paljon mukavia tuoleja

Näitä hyllyjä tuli tutkittua antaumuksella

Kirjasto on täynnä arktisiin seikkailuihin inspiroivia kirjoja, ja tutkinkin innoissani sekä niitä, että kirjaston matkakirjahyllyä. Lisäksi uppouduin norjankieliseen Harry Potteriin, jota luinkin mielestäni varsin sujuvasti (eikä asiaan tietenkään vaikuttanut se, että olen lukenut Viisasten kiven niin monta kertaa, että osaan sen jo melkein ulkoa…) ja hiukan haaveilin, josko näillä meriiteillä hakisin sinne töihin!

Tutustu Huippuvuorten historiaan Svalbard Museumissa

Longyearbyenistä löytyy oikeasti mielenkiintoinen museo, joka luotaa Huippuvuorten historiaa varsin kattavasti. Tarjolla on näyttelyitä niin alueen eläimistä, varhaisista elämäntavoista kuin löytöretkistäkin. Suuri osa museon näyttelyistä on myös englanniksi, joten paikasta saa paljon irti, vaikka ei norjaa taitaisikaan.

Museossa pääsi tutustumaan jääkarhuun turvalliselta etäisyydeltä!

Museossa voi tutustua paikalliseen elämänmenoon

Myös alueelle kohdistuneista löytöretkistä oli tietoa

Svalbard Museum oli onneksi ainoa paikka Huippuvuorilla, jossa jouduin silmitysten jääkarhun – ja tällä kertaa vielä onneksi täytetyn sellaisen – kanssa. Siinä kun tuota täytettyä petoa ihmettelin kosketusetäisyydeltä, todella toivoin, etten sellaisia myöhemmin koettaneella vaelluksella kohtaisi, enkä onneksi kohdannutkaan.

Osta hieno kangaskassi Svalbardbutikkenista

Longyearbyenissä ei ole turhan monta ruokakauppaa, joista valita, mutta on siellä sentään yksi – Svalbardbutikken! Jos siis haluat evästä, suuntaa tiesi tänne. Kaupan paras anti oli upea kauppakassi, tietenkin Huippuvuorten teemaan sopien jääkarhun kuvalla varustettuna. Jos siis haluat itsellesi hienon kassin kotiinviemisiksi, tiedät nyt mistä sellaisen hankkia.

Oli pakko ostaa!

Näiden lisäksi Longyearbyenissä voi vierailla myös Gallery Svalbardissa, Svalbardin kirkossa, North Pole Expedition -museossa sekä WildPhoto Galleryssa. Näihin oma aikani ei viime kerralla riittänyt, mutta mahdollisia tulevia käyntejä silmällä pitäen varsinkin tuo kaupungin toinen museo kiinnostaisi!

KÄYTÄNNÖN TIETOA

Vaikka Longyearbyen on sinänsä kuin mikä tahansa eurooppalainen kohde, on siellä omat pienet erikoisuutensa ja asiat, joita huomioida.

Kengät pois sisätiloissa

Huomioi, että lähes kaikissa Longyearbyenin vierailukohteissa riisutaan kengät pois jalasta ennen sisälle menemistä. Ainakin kirjastossa ja museossa oli heti ulko-oven jälkeen kenkäparkki, jonne omat kengät jätettiin säilytykseen vierailun ajaksi. Kannattaa siis pitää jalassaan ehjiä ja lämpimiä sukkia tämän käytännön varalta. Käytäntö juontaa ajalta, jolloin kaivosteollisuuden sivutuote hiilipöly levisi helposti kenkien mukana sisätiloihin.

Erilaisia kenkähotelleja löytyi monesta paikasta

Varo jääkarhuja kaupungin ulkopuolella!

Huippuvuorilla on enemmän jääkarhuja kuin ihmisiä. Ainoa paikka, jossa saarilla ei tarvitse kulkea aseen kanssa on Longyearbyen. Kun kaupungista poistuu jääkarhuista varoittavien merkkien toiselle puolelle, kannattaa olla varuillaan sekä raskaasti aseistettu. Tai ainakin liikkua seurassa, joka on. Muuten Huippuvuoret on todella turvallinen kohde. Tosin tovi sitten joku yritti tehdä siellä pankkiryöstön, mutta epäonnistui surkeasti.

Klassikkokuva Huippuvuorilta!

Longyearbyenissä pärjää hyvin englannilla

Paikalliset ovat varsin kielitaitoista ja ystävällistä väkeä ja Longyearbyenissä on totuttu turisteihin. Englantia puhutaan laajasti ja monet asiat on myös opastettu englanniksi. Ruotsinkielen taidosta on myös toki apua hahmottamaan norjaksi ilmaistuja asioita.

Muita vinkkejä

Ravintolasuositusta en voi antaa, sillä vaikka söimmekin kerran ulkona, en enää muista missä. Hyvää pizzaa se silti oli. Muutamia ravintoloita Longyearbyenistä löytyy, esimerkiksi Lonely Planetin sivuilta voi lukea enemmän ravintolatarjonnasta.

Varsinaista majoitusvinkkiäkään ei ole antaa – ellet sitten halua yöpyä leirintäalueella kuten me teimme. Longyearbyenin leirintäalue sijaitsee ihan lentokentän vieressä, laske vain mäenrinne alas ja olet perillä. Muitakin majoitusvaihtoehtoja kuitenkin on tarjolla, niistä voi lukea lisää Visit Svalbardin sivuilta.

Mihin lentokenttä loppuu, siitä leirintäalue alkaa!

Longyearbyeniin voi tutustua myös pyörän selässä. Vinkkejä siihen voit lukea Pää pilvissä -blogista.

Vaikka Longyearbyen olikin ihan mielenkiintoinen paikka ja tarjosi yhdeksi päiväksi mukavasti nähtävää, en silti lähtisi Huippuvuorille pelkästään sen perässä. Saarten paras anti löytyykin mielestäni sen luonnosta, johon ehdottomasti kannattaa tutustua, jos sinne asti lähtee!

Lue myös nämä:


 

 

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Anu
  4.12.2020 at 09:11

  Moi, Kiitos mukavista Huippuvuori-postauksista! Vinkiksi paikkaan haluaville: Bradt Guides on julkaissut erinomaisen hyvän Svalbard -oppaan Huippuvuorista.
  Terveisin, Anu

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   6.1.2021 at 20:45

   Moi! Kiitos ja pahoittelut todella myöhäisestä vastauksesta. Opiskelukiireet ovat pitäneet mut tehokkaasti poissa blogista. Hyvä lisäys tuo Bradtin matkaopas. Itsekin lueskelin sitä ennen omaa Huippuvuorten-reissuani.

Leave a Reply