Kerran poistuin kotoa
Kaupunkilomat Pohjois-Amerikka

New Yorkin kätketty helmi: Green-Woodin upea hautausmaa

Mun mielestä on hauska löytää New Yorkista joka kerralla jotain uutta ja kiinnostavaa. Vaikka en ole viidellä kerralla kaupungissa ehtinyt edes tutkia kaikkia Manhattanin kulmia ja paikkoja, olen parilla viime reissullani vihdoin ehtinyt hieman kierrellä myös Brooklynin puolella.

Brooklyn on aivan ihastuttava kaupunginosa. Se on tavallaan kuin oma kaupunkinsa ja osittain jyrkkä kontrasti Manhattanin kliseille. Se on hiljaisempi ja normaalimpi ja siellä ruokakaupatkin menevät kiinni tavalliseen aikaan. Vaikka Manhattan vetää edelleen puoleensa kovasti, yritän tästä lähtien joka reissullani New Yorkiin käydä myös tekemässä Brooklynin puolelta hyviä löytöjä.

Syksy teki Green-Woodille oikeutta ja paikka oli todella upea!

Loka-marraskuun taitteessa ruska oli todella komea

Viime reissuni mielenkiintoisin tuttavuus oli Brooklynin puolelta löytynyt Green-Woodin hautausmaa. Bongasin paikan Lonely Planetin New York -matkaopasta selaillessani ja se herätti mielenkiintoni. Lähdin lopulta käymään siellä kaverini Adamin kanssa, joka oli tullut päiväksi New Yorkiin mua moikkaamaan. Tulimme varsin nopeasti siihen tulokseen, että Manhattan on jo tallattu halki ja Brooklyn tarjoaisi aurinkoiselle päivälle varmasti jotain mielenkiintoisempaa.

Green-Wood on historiallinen ja upea hautausmaa

Kun matkaopas kertoo paikan olevan upea, ei välttämättä tiedä, kannattaako väitettä uskoa. Upeiksi on väitetty niin monia juttuja, jotka eivät sitä ole muuta kuin maineensa takia. Mutta Green-Woodin hautausmaa on oikeasti niitä paikkoja, joita kannattaa hehkuttaa.

Myös hautausmaalla sijaitseva kappeli on näyttävä

1830-luvulla perustetussa hautausmaassa on jotain uskomattoman herkkää ja kaunista. Ja uljasta. Jos odotinkin lähinnä siloteltua puistoaluetta, jossa olisi siisteissä riveissä hillittyjä hautakiviä, olin todella väärässä. Manhattanissa saatetaan maksimoida tila tiiviillä rakentamisella, mutta Green-Wood oli vähän sinnepäin. Siellä riitti tilaa, vaikka paikkaa oli myös koristeltu toinen toistaan överimmillä hautarakennelmilla.

Green-Wood häikäisee kävijät jo heti paikalle saapuessaan: puiston pääsisäänkäynnin massiivinen uusgoottilainen portti on henkeäsalpaava. Tällaisiin rakennelmiin olen tottunut törmäämään Euroopan historiallisissa kaupungeissa, mutta en todellakaan pohjoisamerikkalaisessa metropolissa!

Pala hautausmaan hulppeaa pääporttia. Tämän kautta kannattaa saapua paikalle!

Syksyn parhaassa väriloistossa kylpeynyt Green-Wood oli uskomaton ilmestys myös sen jälkeen, kun oli päässyt yli sisäänkäynnin portin upeudesta. Silmänkantamattomiin levittäytyi erilaisia hautoja ja hautamonumentteja. Miksi olla vaatimaton, jos viimeinen leposijasi voi olla vaikka pyramidi tai pienoislinna.

Suurta Green-Woodissa ei ole pelkästään hautarakennelmat. Itse aluekin on valtava – pari neliökilometria. Kävelimme hautausmaata ristiin rastiin varmasti ainakin tunnin verran (ja kun kävelee seurassa, joka harrastaa muun muassa Iron man -kilpailuja, kävelytahti ei ole maailman verkkaisin), ehdimme nähdä siitä murto-osan ja eksyimmekin kerran. Tai siis emme tietenkään eksyneet, meidän valitsema tie vaan ei vienyt sinne minne piti. Ihan eri asia.

Vaatimatonta muistomerkkiarkkitehtuuria…

Green-Woodin alueella on yli puoli miljoonaa hautaa. Se jos mikä kertoo paikan koosta. Puistoalueelle mahtui monumenttien, hautojen ja kävelyteiden verkoston lisäksi myös upea kappeli sekä useampi lampi. Ei paikka ole kuitenkaan täynnä pelkkää maallista muistelua, vaan siellä on jäljelllä myös paljon luontoa. Lampien lisäksi Green-Wood on täynnä upeita puita, jotka olivat syysasuissaan juuri parhaimmillaan.

Kävelyretki hautausmaalla käy myös kuntoilusta. Alue on kumpareista ja Green-Woodin alueella sijaitsee myös Brooklynin korkein kohta, siis luonnon, ei ihmisen, muovaama lakipiste. Hautausmaan kukkuloiden päältä avautuikin aika-ajoin upeat maisemat Manhattanin eteläisimpiin osiin. Tässä siis vähän erilainen paikka Manhattanin skylinen ihailuun!

Upeiden rakennelmien taustalla pilkottaa Manhattan

Näin pääset Green-Woodiin

Me suuntasimme Green-Woodiin käytyämme ensin tutustumassa sen lähellä sijainneeseen pienpanimoon. Sieltä oli lyhyt kävelymatka paikalle. Mutta jos brooklynilainen olutkulttuuri ei kiinnosta, voi Green-Woodiin saapua myös ilman välipysähdystä.

Manhattanilta pääsee metron oranssilla D-linjalla sekä keltaisilla N- ja R-linjoilla 25th Streetin metroasemalle, joka on lähinnä paikan pääsisäänkäyntiä, joka sekin on 25th Streetin varrella. Muitakin sisäänkäyntejä Green-Woodiin on, mutta hehkutan silti pääsisäänkäynnin upeutta. Menkää siitä. Vinkkejäni New Yorkin metrolla liikkumiseen voit lukea tästä.

Green-Wood on yksi mielenkiintoisimpia löytöjä, mitä olen New Yorkista tehnyt. Se henkii historiaa, mystisyyttä ja eurooppalaisuutta. Se on kuin aikamatka New Yorkin historiassa, mutta taas taustalla pilkottava Manhattanin skyline palauttaa kävijät tehokkaasti nykyhetkeen. Vahva suositus tälle paikalle!

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  TWITTER  |  BLOGIT.FI  |  BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Tuula
  11.8.2020 at 16:08

  Upean näköinen hautausmaa. Tykkään kovasti kierrellä hautausmaita ja tutkiskella erilaisia hautakiviä. Olet oikeassa, että ainakin kuvien perusteella nuo hautakivet näyttävät siltä kuin olisivat jostakin Euroopan historialliselta hautausmaalta. Täytyypä laittaa tämä paikka muistiin seuraavaa pohjoisamerikan reissua varten.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   31.8.2020 at 15:14

   Hautausmaat ovat mielenkiintoisia paikkoja ja kuvaavat omalla tavallaan paikallista elämää ja kulttuuria. Olen vieraillut USA:ssa muutamalla hautausmaalla, ja ne ovat olleet hyvin europpalaisia. Ehkä se johtuu siitä, että ne ovat olleet juuri New Yorkissa ja Uuden-Englannin alueella, jotka ovat mielestäni muutenkin varsin eurooppalaisia osavaltioita. Green-Woodissa kannattaa ehdottomasti vierailla, kun noilla seuduilla reissaa. Jo puisto itsessään on todella kaunis kohde.

Leave a Reply