Kerran poistuin kotoa
Eurooppa Kaupunkilomat Linnat

Kylätunnelmaa Reinin varrella Saksassa – St Goar ja Oberwesel

Syyskuun puolivälissä kävin ensimmäistä kertaa tutustumassa Reinin jokilaaksoon ja sen hurmaaviin pikkukyliin. Reissun kohde tuli valittua hieman sattumalta, sillä halusin päästä viettämään pari yötä jossain kivassa linnahotellissa. Linnan mainio sijainti olisi ainoastaan plussaa.

Koska lähdin reissuun huonoin ennakkovalimisteluin, en oikein tiennyt, millaisella seudulla kiintopisteeni, linnahotelli, sijaitsisi. Toki olin katsellut pari kuvaa siitä, millaisessa ympäristössä linna on, mutta en oikein ollut suonut ajatustakaan sille, millaisella alueella ylipäänsä tulisin matkustelemaan tällä kertaa.

Nämä kuvat nappasin jossain junamatkan varrella. Kylien nimistä ei ole tietoakaan, mutta näistä huomaa, kuinka paljon samantyylisiä kauniita kyliä ja upeita linnoja alueelle mahtuukaan!

Yllätys olikin todella positiivinen, kun istuin junan kyydissä ja tuijottelin edessäni avautuvia maisemia. Mitä lähemmäs määränpäätäni Sankt Goaria juna mua kuljetti, sitä suloisemmiksi maisemat muuttuivat. Junanrata kulki hyvän matkaa Reinin rantoja myötäillen ja joen vastarannalle antavasta ikkunasta näin ihastuttavia kylämaisemia, linnoja kumpuilevassa maastossa sekä syksyn alun väriloistoa. Olin tullut saksalaiseen satumaailmaan.

Jos olisin ehtinyt suunnitella reissuani paremmin, olisin varmasti voinut valita vaikka viikon tai parin edestä kiinnostavia kyliä, joissa vierailla. Nyt aikaa oli vain pari päivää, mutta siinäkin ehti sentään vierailla kahdessa, St Goarissa, jossa oli matkani tukikohta, sekä Oberweselissä, joka oli noin viiden minuutin junamatkan päässä St Goarista.

SANKT GOAR

St Goar on alle 3 000 asukkaan kylä Reinin keskiosissa. Kylän tienoilla on ollut asutusta jo Antiikin Rooman aikoihin. Alue, jolla Sankt Goar, monien muiden kylien ja linnojen lisäksi sijaitsee, on yksi UNESCOn monista maailmanperintökohteista. St Goarilla on sisarkaupunki Reinin toisella puolella, nimeltään St Goarshausen. Siellä en ehtinyt vierailla, mutta kylään oli esteetön näkymä hotellihuoneestani.

St Goarin kapeat kadut ovat ihanan tunnelmallisia

Kylää kiertäviltä patikkapoluilta voi nähtä St Goarin monesta eri perspektiivistä

Sankt Goarin kylän tunnelmallinen, vanhin osa on varsin kompaktin kokoinen ja sijaitsee upeissa puitteissa Reinin rannalla. Kylä levittäytyy myös Reiniä reunustavien kukkuloiden rinteille, mistä avautuvat upeat maisemat yli kylän sekä pitkin Reinin jokilaaksoa.

Parhaiten kylän ja alueen kauneuteen tutustuukin kävellen. Tiedustelin hotellini vastaanotosta alueen kävely- ja patikkareittejä ja mulle suositeltiin muutaman kilometrin pituista Maria Ruh Loreleyblickille vievää reittiä, joka pitkälti liikkuikin kukkuloilla tarjoten hulppeita maisemia pitkin matkaa.

St Goar linnahostellilta ihailtuna

St Goarin ihastuttavia ristikkotaloja!

Itse St Goarin kylä oli varsin idyllinen. Varsinkin Reinin rannassa olleet vanhat talot ja kaupungin ylle kohoava kirkko korkeine torneineen loivat tunnelmallista saksalaista kylätunnelmaa. Vaikka alue ei ollutkaan suuri, kapeilla kujilla ja ristikkotalojen välissä puikkelehtiessa tuli tunne siitä, että oli palannut ajassa taaksepäin.

Rheinfelsin linna on kylän hulppein nähtävyys

Koska suuntasin St Goariin nimenomaan linnan takia, pitää paikan mielestäni upein nähtävyys mainita erikseen. St Goarin kylän taustalla kohoaa Schloss Rheinfels, upea historiallinen linna. Yövyin tässä linnassa olevassa hotellissa kaksi yötä, enkä voi kuin olla mielissäni valinnasta. Linna oli juuri niin linnamainen kuin toivoin, vaikka sen vanhemmat osat ovatkin jo raunioina ja hotelli sijaitsi uudemmissa osissa. Linnahotellin ikkunasta kuitenkin pääsi ihmettelemään lähietäisyydeltä linnan historiallisempia osia.

Rheinfelsin linna

Jos linnassa yöpyminen ei kiinnosta, siellä voi vierailla myös ilman, että majoittuu paikassa. Linnan historiallisimpiin osiin pääsee vierailemaan pientä pääsymaksua vastaan. Vaikka linnan suuruudenpäivistä muistuttavat suureksi osaksi vain rauniot, näkee niistä silti, kuinka iso rakennus on aikanaan ollut. Lisäksi linnan muurien huipulta pääsee taas ihailemaan kauniita maisemia.

>> Tästä voit lukea tarkemmin kokemuksistani Rheinfelsin linnahotellista ja linnan historiallisista osista

OBERWESEL

Oberwesel sijaitsee melkein St Goarin kupeessa. Oberwesel valikoitui reissuni toiseksi käyntikohteeksi hieman sattumalta. Koska en ollut ehtinyt suunnitella reissua paljonkaan ennakkoon, yritin tehdä sen vasta paikan päällä. Hotellin wifi oli kuitenkin alhaalla, eikä edes oman liittymäni data toiminut oikein missään päin St Goaria. Onneksi huoneessani oli kuitenkin kirja alueen linnoista, ja se kertoi Oberweselistä löytyvän jotain mahdollisesti näkemisen arvoista, joten päätin suunnata sinne.

Oberwesel oli yhtä hurmaava kuin St Goar!

Oberweselin saapujia tervehtii uljaan linnan siluetti

Oberweselissäkin asuu hieman alle 3 000 asukasta ja myös siellä on asuttu jo muinaisista ajoista lähtien. Oberwesel ja St Goar muistuttavatkin paljon toisiaan: kumpikin sijaitsee Reinin jokilaaksossa. Molemmissa on kauniita vanhoja rakennuksia ja kylän maamerkkinä korkeatorninen kirkko. Lisäksi kummankin kaupungin taustalla kohoaa kukkulan huipulle rakennettu linna!

Vaikka puitteet olivat pitkälle samat, olin niin ihastunut alueen idylliseen kauneuteen ja tunnelmaan, ettei toiseen varsin samanlaiseen kylään tutustuminen haitannut. Päinvastoin – olisin voinut kiertää läpi vaikka kaikki alueen kylät ja niiden linnat, jos aikaa vain olisi ollut tarpeeksi.

Oberweselistäkin löytyi ristikkotaloja

Matkalla Schönburgin linnalle

Schönburgin linna on näkemisen arvoinen

Naureskelinkin hieman itselleni ja reissuni motivaattorille eli linnoille. Asuin linnahotellissa, jossa näin huoneeni ikkunasta kaksi eri linnaa Reinin vastarannalle. Ja silti lähdin vielä naapurikylään kiipeämään yhdelle linnalle. Varsinainen linnahullu siis, tämän myönnän auliisti.

Schönburg on rakennettu paraatipaikalle. Linnalle vei kylästä lähtenyt patikkapolku.

Alkusyksyn värittämä maisema teki linnalle oikeutta

Sisäänkäynti linnaan

Mutta Oberweselin linna, Schönburg, oli myös varsin kaunista katsottavaa. Schönburg toimii myös linnahotellina, tosin hieman kovemmalla hintalapulla kuin oma majapaikkani Rheinfels. Mutta tämän linnahotellin voisin mielelläni testata myöhemmin, sillä sekin sijaitsi niin kauniissa puitteissa.

Kokonaisuudessaan Schönburgista näytti olevan enemmän jäljellä kuin Rheinfelsistä, vaikka myös tällä linnalla on takanaan melkein vuosituhantinen historia. Linnalle saavuttuani ympärilläni kohosi yhtäkkiä valtava määrä korkeaa muuria. Koska linna on myös majapaikka, pääsi sen alueella liikkumaan varsin vapaasti ilman pääsymaksua ja pujahdinkin sen sisäpihalle ihmettelemään.

Linna on varsin jykevä ja massiivinen

Sisäpihalla muurien paksuus korostui entisestään

Schönburg oli varsin jykevä ja linnamainen, paikka oli todellakin makuuni. Onneksi päädyin seikkailemaan juuri tälle linnalle. Vaikka toki hotellin huonon nettiyhteyden takia en edes tiedä, mitä kaikkia alueen upeuksia mahdollisesti missasin. Linnassa olisi ollut myös mielenkiintoiselta kuulostanut Tower Museum, joka valitettavasti oli kiinni juuri vierailupäivänäni maanantaina. No, onpahan taas syitä palata noille kulmille!

REININ JOKILAAKSOSSA LIIKKUMINEN

Mä pidän Saksasta matkailumaana monestakin syystä, mutta yksi iso plussa on se, että maassa on todella helppo liikkua julkisilla. Myös suurkaupunkien ulkopuolella. Aloitin reissuni lentämällä Frankfurtiin, sillä sinne sai Suomesta suoria ja edullisia lentoja. Frankfurtista pääsi taas Mainzin kautta junalla Reinin jokilaaksoon. Alueella kulkee paikallisjunia, joilla pääsee noin kerran tunnissa varsin kattavasti alueen kyliin.

Deutsche Bahnin sivuilta löytyy hyvin aikatauluja ja hintatietoja ja sieltä voi ostaa myös etukäteen lippuja. Paikallisjunilla pääsin liikkumaan myös St Goarista Oberweseliin ja takaisin. Junalippuja voi ostaa myös asemien lipunmyyntiautomaatista. St Goarin ja Oberweselin välinen junamatka oli 3e per suunta.

En tiedä, olisinko tullut lähteneeksi näille kulmille reissaamaan, jos en olisi palavasti halunnut päästä majoittumaan linnahotelliin. Mutta onneksi tulin lähteneeksi, sillä lumouduin Reinin jokilaakson upeudesta. Paikka oli niin mua kuin olla ja voi: uskomaton määrä upeita linnoja, kauniita vanhoja kyliä sekä maailmanluokan maisemia. Tänne on päästävä vielä monta kertaa!

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  TWITTER  |  BLOGIT.FI  |  BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

6 Comments

 • Reply
  Jenni / Unelmatrippi
  3.12.2018 at 17:59

  Olen samaa mieltä, Reinin jokilaakso on upea! Ja linnabongailu on hei ihan parasta! Voin täysin samaistua tähän ajatukseesi: “olisin voinut kiertää läpi vaikka kaikki alueen kylät ja niiden linnat, jos aikaa vain olisi ollut tarpeeksi.” Saksa <3

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   4.12.2018 at 21:58

   Arvasin, että sä jos joku oot näistä asioista samaa mieltä! 😀 Linnabongailu on kyllä parhaita asioita, mitä ihminen voi tehdä. Saksa <3

   Tuli muuten Frankfurtin yhdessä kaupassa juteltua jonkun myyjän kanssa, joka ei ymmärtänyt, miksi tykkään Saksasta ja matkustan siellä aina uudelleen. Kehuin muun muassa maan monipuolisuutta ja linnoja, niin hän totesi siihen, että linnoja on Irlannissakin. Mitä matkailun edistämistä 😉

 • Reply
  Jenni / Unelmatrippi
  4.12.2018 at 22:27

  Ai kamala! 😀 Toisaalta tuo on vähän samanlaista suhtautumista kuin monilla suomalaisilla, jos tänne joku eksyy matkalle. Eka kysymys: “Miksi sinä tänne tulit?” 😀

  Linnoja on joo muuallakin, ja ne ovat sielläkin hienoja, mutta monipuolisuus ja tietynlainen helppous ovat Saksan valtteja (noin muun muassa!).

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   8.12.2018 at 15:00

   No joo. Sama kyllä kävi mielessä, että samalla tavalla suhtaudun moneen, jotka Suomea hehkuttaa. Mutta Saksassa sentään on upeita linnoja ja vuoria, mitä täällä ei ole 😀 Saksassa on kyllä todella helppo reissata. Se on yksi syy siihen, miksi sinne on aina kiva palata – tietää miten kaikki sujuu ja miten pääsee paikasta toiseen. Siellä reissaaminen on hyvällä tavalla mutkatonta 🙂

 • Reply
  Hanna
  1.1.2019 at 19:15

  Mä vinkkaisin kyllä että vielä Reinin varttakin upeampia maisemia ja aikahypyllä kuin satuun vieviä pikkukyliä on Reinin haaran Moselin varsi täynnä. Itse olen käynyt Bernkastel-Kuesissa nyt 5 kertaa enkä kyllästy siihen koskaan!!! Ehdottomasti matkan arvoinen kohde varsinkin jos Saksaan on muutenkin tykästynyt. Sivuillesi eksyin Rooman kertomusten perässä kun sinne tie vie parin viikon kuluttua geokätköilemään. Mahtavia matkatarinoita sinulla!!

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   2.1.2019 at 15:46

   Moselin seudusta olen kuullut pelkkää hyvää, toivottavasti ehdin tutustua tuohon alueeseen lähivuosina! Nyt suunnaksi valikoitui Rein juurikin tuon linnan takia, mutta Saksaan tulen varmasti tekemään vielä niin monta reissua, että Moseliinkin ehdin tutustua 🙂 Tuo vinkkaamasi Bernkastel-Kues ei ollut ennestään tuttu nimi, mutta on todella kauniin näköinen paikka! En ihmettele, että olet käynyt siellä noin monesti. Pistän paikan muistiin seuraavia reissuja varten, kiitos vinkistä!

Leave a Reply