Kerran poistuin kotoa
Kaupunkilomat Pohjois-Amerikka

One World Observatory – maisemia New Yorkin huipulta

New York merkitsee mulle monen muun kiehtovan piirteensä lisäksi myös maailmanluokan maisemia. Kaupunki on todella suuri ja levittyy moneen suuntaan. Sitä ei yhdestä näkövinkkelistä pysty helposti hahmottamaan. Siksi olenkin yrittänyt tutustua New Yorkiin, sen suuruuteen ja maisemiin monesta eri perspektiivistä. Viimeisin käyntikohteeni maisemaihailuun on kaupungin uusin tulokas, One World Observatory.

Läntisen pallonpuoliskon korkeimman rakennuksen huipulla

One World Observatory sijaitsee One World Trade Center -nimisen rakennuksen kerroksissa 100-102, eli rakennuksen huipulla. Rakennus on läntisen pallonpuoliskon korkein. Rakennus on osa uutta, vielä rakennusvaiheessa olevaa World Trade Center -kokonaisuutta, joka on syntymässä syyskuun 11. päivän terrori-iskuissa tuhoutuneiden kaksoistornien tilalle.

Brooklynin puolelta voi ihastella Manhattanin skylinea. One World Trade Center kohoaa kaikkein korkeimmalle.

One World Trade Centerillä riittääkin kokoa. Huipulla olevan antennin kanssa se kohoaa lähes 550 metriin, ilman sitä sen katon korkeus huitelee yli 400 metrissä. Rakennus onkin helppo bongata melkein mistäpäin kaupunkia tahansa. Manhattanilla se aina välillä pilkahtaa muiden rakennusten lomasta, kuin varkain. Brooklynin puoleltakin sen voi nähdä ilman ongelmia. Vaikka mä pidän enemmän Manhattanin vanhempien rakennusten ulkonäöstä, on One World Trade Center silti varsin tyylikäs maamerkki.

Rakennuksesta huomaa, että sen näköalatasanne on suunniteltu kävijöitä varten ja siitä onkin tehty maan tapaan pienimuotoinen spektaakkeli. Hissi vie vieraat 47 sekunnissa rakennuksen huipulle. Kyyti on yllättävän tasainen nopeuteensa nähden. Jo hissimatka on elämys – matkalla ylös voi seurata animaation avulla Manhattanin kehitystä hollantilaisten asuttamasta maalaiskylästä nykyiseksi miljoonakaupungin osaksi.

One World Trade Center on todella massiivinen!

Rakennuksen juurella seistessään tuntee itsensä todella pieneksi.

Hissimatkan jälkeen spektaakkeli jatkuu. Vieraat kootaan katsomaan lyhyt liikkuvan kuvan esitys, minkä jälkeen seinä, jolle kuvat ovat heijastuneet, nousee ylös ja paljastaa ihmettelijöille ensi kertaa näköalapaikan huikeat maisemat. Voin sanoa, että tuo spontaani ylläri sai aikaan positiivisia kylmiä väreitä – juuri näitä maisemia olin tullut katsomaan!

New Yorkin huimimmat maisemat!

Vaikka olen ihaillut aiemmalla reissullani maisemia New Yorkin yli Empire State Buildingista käsin ja tiesin sen perusteella varsin hyvin, mitä odottaa, löi One World Observatory mut silti ällikällä. Empire State Building sijaitsee kätevästi Manhattanin keskivaiheilla, joten sieltä pystyy helposti näkemään kaupungin tunnettuja maamerkkejä: Central Park, Flatiron Building, Chrysler Building, Brooklyn Bridge ja tietenkin One World Trade Center. Mutta One World Observatory tarjoaa hieman erilaisen kokemusen.

> Lue lisää käynnistäni Empire State Buildingissa tästä

Horisontissa siintävä Midtown on vasta Manhattanin puolivälissä. SIitä kaupunginosa jatkuu vielä kauas näkymättömiin.

New Yorkin monet sillat erottuvat täältä hyvin

Siinä missä Empire State Building tarjosi aitiopaikan maamerkkibongailuun, One World taas tarjoaa mielestäni huippunäkymät Manhattanin sekä koko New Yorkin suuruuden ihmettelyyn. Rakennuksen sijainti Manhattanin alaosissa palvelee täydellisesti tätä tarkoitusta. Tämä on mittasuhteiden hämmästelyn paraatipaikka.

Huipulta näkee, kuinka laaja, korkea ja tiivis Manhattan on. Se näyttää rakennusmereltä, joka on valmis hukuttamaan kävijänsä vieri viereen iskettyjen rakennelmien sekaan. Rakennusmeri jatkuu silmänkantamattomiin, vain pieninä raitoina erottuvat tiet luovat kokonaisuuteen säröä.

Ylhäältä katsottuna New York näyttää mielestäni jopa ahdistavalta, liian täyteen rakennetulta ja ahtaalta. Kaupungin suurin puisto, Central Park, hukkuu pilvenpiirtäjien armeijan taakse, eikä paljon vihreää näy. Yläilmojen tarjoama näkymä tuntuu suurelta kontrastilta sille, mitä kaupungin tunnelmasta tavoitan sen kaduilla. Maan tasalla New York on aina näyttäytynyt mulle paikkana, jossa on ihana rentoutua. Poikkeuksia, kuten Times Squarea, lukuunottamatta se on yleensä hiljainen, tyyni ja rauhoittava.

Silmänkantamattomiin jatkuva maisemakavalkadi saa todellakin kävijän tuntemaan itsensä pieneksi. Manhattanin lisäksi One World tarjoaa paraatipaikan myös muihin kaupungiosiin tutustumiseen. Brooklyn ja Queens levittyvät yhdessä suunnassa. Staten Island ja kaupungin lienee tunnetuin maamerkki Vapaudenpatsas toisessa. New Jerseykin on kuin kivenheiton päässä.

Lintuperspektiivistä tajuaa hyvin myös sen, ettei Manhattan ole täynnä pelkkiä toinen toistaan korkeampia pilvenpiirtäjiä. Toki niitäkin riittää, mutta ne tuntuvat olevan ryppäinä siellä täällä. Kaupunkiin mahtuu myös tutumpaa talokantaa, maltillisen kokoisia kerrostaloja. Niitä, joiden lomassa kävellessään auringonvalo pääsee kaduille asti.

Vierailuni One World Observatoryssa ajoittui marraskuun alkuun, jolloin paikalla ei ollut kovin paljon ihmisiä, ja ostin lipun kävelemällä paikalle. Jonoa rakennukseen ei ollut kuin muutaman ihmisen verran, vaikka olin liikkeellä alkuiltapäivästä. Varsinainen näköalakerros sijaitsee 100. kerroksessa ja on varsin suuri. Tilaa kulkea ja ihmetellä riitti hyvin, mutta suosituimmille maisemapaikoille Manhattanin suuntaan riitti silti ruuhkaa.

Näköalatasanteen tilat olivat tyylikkäät, ikkunat suuret ja tilaa riitti ainakin marraskuussa hyvin

Vaikka One World tarjoaakin mielestäni upeimmat maisemat New Yorkin ihailuun, on siinä myös yksi huono puoli. Ikkunat! Empire State Buildingissa oli mahdollisuus ikuistaa maisemia verkkoaidan läpi, mutta täällä ikkunoiden heijastukset haittasivat hommaa valokuvaajan perspektiivistä katsottuna. Onneksi iltapäiväaurinko paistoi kuitenkin sen verran otollisesta suunnasta, että pahimmat heijastukset osuivat pois juuri Manhattanin näkymistä.

Vinkkiboksi paikasta kiinnostuneille:

  • One World Observatory sijaitsee Lower Manhattanilla, One Empire State Buildingin huipulla. Osoite on 285 Fulton Street.
  • Lähimmät metroasemat ovat punaisen linjan WTC Cortlandt ja sinisen linjan  World Trade Center.
  • Lippuja voi ostaa netistä tai paikan päältä, suosituimpina aikoina (kuten kesällä) kannattaa lippu varmasti ostaa jo etukäteen.
  • Erilaisten kulujen kanssa peruslipun hinta tuntui olevan sama paikan päältä tai netistä ostettuna, noin 41 dollaria
  • Tarjolla on myös kalliimpia lippuja, joilla pääsee jonojen ohi ja osalla myös voi saapua mihin aikaan päivästä tahansa.
  • Netistä ostettu lippu sitoutuu saapumaan paikalle tiettyyn kellonaikaan. Paikan päältä ostettuna voi hiljaisempina aikoina päästä vierailulle heti. Varaudu jonotukseen ja turvatarkastukseen!
  • Aukioloajat vaihtuvat hieman vuodenaikojen mukaan, tarkista aukioloajat tästä. Paikka on avoinna maanantaista sunnuntaihin.
  • Lue lisää paikasta englanniksi heidän kotisivuiltaan

One World Observatory tarjoaa mielestäni vastinetta rahalle ja sen lisäksi huikeimmat maisemat Ison Omenan yli. Tuolta käsin todellakin huomasi, kuinka uskomattoman suuri pelkästään Manhattan on. Ei ihme, että sen kaduilla on tullut käveltyä kilometri jos toinenkin!

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  TWITTER  |  BLOGIT.FI  |  BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply