Kerran poistuin kotoa
Kaupunkilomat Pohjois-Amerikka

Takana täydellinen viikko New Yorkissa!

Tämä reissuvuosi alkaa kyllä muotoutua elämäni parhaaksi. Tai no, sitä se on ollut koko vuoden. Ja aina vain se tuntuu parantuvan, mikä tuntuu jopa absurdilta. Viimeisimmän nappireissuni kohde oli aina mahtava New York. Olin kaupungissa viimeksi toukokuussa, osana maailmanympärimatkaa, mutta silloinkaan en vielä kokenut saaneeni kyllikseni New Yorkista. Joten kun alkusyksystä bongasin hulppean edulliset lennot kaupunkiin (suorat lennot 414e!), en voinut vastustaa. Ja onneksi en voinut.

Marraskuu on varmasti vuoden ankein kuukausi Suomessa, ainakin omasta mielestäni. Mutta se on taas kenties vuoden paras aika käydä New Yorkissa! Olin kaupungissa viikon verran nyt loka-marraskuun taitteessa, eikä ajoitus olisi voinut olla omiin mieltymyksiini sopivampi.

Lähdin New Yorkiin etsimään kuvankaunista syksyä ja ajoitukseni osui nappiin!

Muuten majoituin tällä reissulla hostelleissa, mutta viimeiseksi yöksi varasin hotellihuoneen Times Squaren kupeesta. Se kannatti, sillä istuin pitkät tovit nenä kiinni huoneen ikkunassa ja tuijotin näitä maisemia!

Tälläkin kertaa piti käydä ihailemassa maisemia, nyt vuorossa oli One World Observatory.

New Yorkissa oli vielä alkusyksyn raikkautta, lämpöä ja värejä. Suurimman osan ajasta ulkona tarkeni ilman takkia, kun aurinko lämmitti vielä suloisesti. Taivas oli sininen, ei synkeänharmaa kuten täällä, ja sitä täplittivät valkoiset hattarapilvet. Puista löytyi lähes kaikki sateenkaaren värit. Tältä reissulta sainkin ne kipeästi kaipaamani vuoden viimeiset väriterapiat.

Lähdin reissuun yksin, sillä ajattelin että haluan kerrankin nauttia kaupungista juuri omaan tahtiini. Tämä oli viides kertani New Yorkissa, joten sain nauttia rauhassa vanhoista tutuista suosikkipaikoista ja tutustua ajan kanssa uusiin tuttavuuksiin. En edes tehnyt sen suurempia suunnitemia päivien varalle, lähinnä vaan otin rauhallisesti ja nautin kaupungin monipuolisesta annista. Mutta silti tuntui, että tunnit valuivat käsistä ja päivät hurahtivat ohi uskomattoman nopeaan.

Olin kaupungissa juuri sopivasti Halloweenin aikaan. En ole juhlan suuri fani, mutta kokemus oli hauska.

Lisää Central Parkin ruskaa!

Tämä upea Green-Woodin hautausmaa löytyi Brooklynin puolelta.

Lähes ensitöikseni kirmailin Central Parkiin katsomaan, pitikö marraskuinen ruska-aika ja paikan upeus paikkansa. Ja pitihän se! Puisto oli upeampi kuin koskaan ennen. Kävin pari vuotta sitten New Yorkissa lokakuun puolivälissä, ja silloin ilmassa oli jo aavistus syksyä, mutta nyt syksy taisi olla kauneimmillaan. Vaeltelin tuntikausia pitkin poikin Central Parkia ja huokailin onnesta, sillä kaikki oli niin kaunista.

Ruskan ihailun lisäksi mun reissun teemaksi muodostui Harry Potter. Onnistuin saamaan hulppean halvat liput Harry Potter and the cursed child -näytelmään, 20 dollaria/osa, eli 40 dollaria yhteensä. Aikanani pelkän näytelmän käsikirjoituksen luettuani en pitänyt siitä kovinkaan, mutta näytelmä oli aivan loistava. En käy teatterissa kuin hyvin harvakseltaan, mutta tästä innostuneena voisin ehdottomasti käydä katsomassa New Yorkissa jonkin toisenkin näytelmän. Tai vaikka musikaalin.

Curced Child -näytelmästä ostin itselleni vihdoin tuon näytelmäkäsikirjoituksen, joka on puuttunut Potter-aiheisesta kirjakokoelmastani.

A History of Magic -näyttelyä ei saanut kuvata muuta kuin tältä osin. Näyttelyn anti löytyy kuitenkin samannimisestä kirjasta, jos kiinnostuit aiheesta.

Lisäksi kaupungissa oli Harry Potter: A history of magic -näyttely, jonne ehdin saada päivän varoitusajalla lipun. Näyttely ei varsinaisesti kerro Harry Potterista, vaan esittelee kirjasta tuttuja teemoja, asioita ja yksityiskohtia kuten ennustamista, ihmissusia ja besoaareja historiallisissa teksteissä, kuvissa ja muissa yhteyksissä. Eli vähän kuin esitellen, mistä J. K. Rowling on Harry Potterin taustatarinaa, nimiä ja yksityiskohtia ammentanut. Lisäksi näyttelyssä on esillä myös J. K. Rowlingin käsikirjoituksen osia ja piirroksia. Näyttelyn annista on myös tehty kirja (suomeksi Taikuuden historia), jonka olin lukenut jo aiemmin, mutta oli kiva päästä näkemään nuo kirjassa esitellyt esineet, teokset ja muut oikeasti.

Tällä kertaa ehdin myös tutkia Brooklynin antia hieman paremmin. Sieltä löytyi paljon kiinnostavaa, joista kerron myöhemmin lisää. Tapasin pitkästä aikaa myös Rhode Islandilla asuvaa kaveriani Adamia, ja oli kiva saada hetkeksi seuraa ja uusia näkökulmia kaupunkiin. Kävimme muun muassa brookyliläisessä suositussa pienpanimossa. Itselleni sen antimet eivät maistuneet, mutta oli hauska päätyä käymään paikassa, jonne ei olisi muuten tullut mentyä.

One World Observatoryn näköalatasanteelle on pitkä matka!

Pakko muuten antaa vielä lisäplussaa valitsemastani ajankohdasta. Suomessa ja USA:ssa siirrytään talviaikaan (ja toki myös kesäaikaan) eri aikoina, USA:ssa viikkoa Suomea myöhemmin. Lähes koko viikon mittaisen visiittini ajan Suomi oli jo talviajassa mutta USA ei, joten aikaero oli seitsemän tunnin sijaan ainoastaan kuusi, mikä auttoi hieman lyhyen reissun aikaeron kanssa selviytymiseen.

Jutun aiheita blogiin löytyi vaikka millä mitalla: Brooklynistä löytyi upea hautausmaa sekä hulppeita maisemia Manhattanille, Central Park ruska-aikaan olisi kertomisen arvoinen, samoin kuin teatterikäynti. Budjettiakin pidin, sillä mielestäni New York ei ole niin kallis kuin mielletään, vaikka ei se toki maailman edullisin kohdekaan ole. Lukuja en tosin ole vielä ynnännyt, joten saa nähdä, olinko väärässä!

Löytyykö muita marraskuiseen New Yorkiin ihastuneita?

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  TWITTER  |  BLOGIT.FI  |  BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Sunna
  10.11.2018 at 14:44

  Vitsit, pitäisi kyllä antaa New Yorkille mahdollisuus! Kirjoitat siitä niin rakastavasti ja eläväisesti. Saatan muuten päästä tänä vuonna viettämään Thanksgivingiä, sillä amerikkalaiset kaverini järjestävät sellaisen täällä Budapestissä.

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   10.11.2018 at 18:33

   Kannattaa antaa sille mahdollisuus! Itse aikanani yllätyin siitä, kuinka paljon New Yorkista pidin jo heti lyhyellä ensikäynnilläni sinne, vaikka yleisesti ajatus suurkaupungeista lähinnä ahdistaa. Sieltä on helppo löytää ne omat juttunsa ja rauhallisemmat kulmat. Ei kannata tunkea itseään Midtownin turistikulmille vaan puistoihin ja kaikkiin rauhallisiin sopukoihin, missä paikallisetkin viihtyvät. 🙂 Thanksgivingiä olisi mielenkiintoista päästä viettämään. Kiva että sulle on tulossa siihen mahdollisuus! Vaikka halloween alkaakin olla jo varsin kansainvälinen juhla, oli hauskaa päästä näkemään sitä edes vähän sinne, minne se kuuluukin.

Leave a Reply