Kerran poistuin kotoa
Kaupunkilomat Maailman ympäri Pohjois-Amerikka

Roosevelt Island – leppoisaa menoa Manhattanin kupeessa

Olen aiemminkin ylistänyt New Yorkia sen loppumattomalta tuntuvan monipuolisuuden vuoksi. Yhteen kaupunkiin mahtuu niin uskomattoman paljon kaikkea: ihmisvilinästä tunnelmallisen hiljaisiin katuihin, pilvenpiirtäjistä puistoihin, silloista merimaisemiin. Muutaman korttelin siirtymä saattaa tuoda eteen aivan uuden tunnelman ja maisemat – aivan kuin olisi siirtynyt muutamien kilometrien sijaan kaupungista toiseen.

Roosevelt Island, joen oikealla puolella, on pitkä ja kapea saari.

Yksi viime reissuni mielenkiintoisia uusia tuttavuuksia oli Roosevelt Island, kapea saari East River -joessa, Manhattanin ja Queensin syleilyssä. Vaikka saari on kooltaan pienehkö, pituutta reilu kolme kilometriä ja leveyttä parhaimmillaan alle 250 metriä, mahtuu pieneen pinta-alaan yllättävän paljon kiinnostavaa nähtävää. Lisäksi saari tarjoaa paraatipaikan Manhattanin pilvenpiirtäjien ihailuun.

Roosevelt Island Tramilla näyttävästi saarelle

Tramin kyydissä kelpaa ihailla maisemia!

Roosevelt Islandille pääsee monilla keinoin: metrolla, lautalla, siltoja pitkin kävellen tai sitten Roosevelt Island Tramilla. Itse liputan viimeksi mainitun puolesta, sillä vaijerihissi tarjoaa upeat maisemat ja varsin ainutlaatuisen tavan saarelle pääsemiseksi.

Matka kestää viitisen minuuttia ja sen aikana voi ihailla Manhattanin Midtownin ja Upper East Siden maisemia, upeaa silta-arkkitehtuuria sekä edessä siintävää, kiinnostavaa Roosevelt Islandia. Vaijerihissi on lähestulkoon kokonaan pelkkää ikkunaa, joten maisemista voi nauttia sen kyydissä vaivattomasti.

Mitä tehdä Roosevelt Islandilla?

Vaikka Roosevelt Island tarjoaa monenlaista nähtävää, mielestäni saaren parasta antia ovat sen huikeat maisemat. Saaren rantoja kiertää kävelyteiden verkosto, minkä avulla saari on helppo kiertää päästä päähän. Toiselta puolelta avautuvat maisemat Manhattanin keskiosiin, toiselta taas joen toiselle puolelle Queensiin. Saaren eteläkärjessä olevasta puistosta voi nauttia joki- ja siltamaisemista.

Saaren rannassa kulkeva kävelytie kulki ihanan vehreissä puitteissa

Paljon parempia kuvakulmia Manhattanille ei taida olla tarjolla!

Maisemat avautuvat myös Queensin suuntaan

Roosevelt Islandilla oli ihana kävellä ympäriinsä ja nauttia saaren rauhasta. Siellä oli todellakin uskomattoman leppoisa tunnelma. Vastaan tuli muutamia paikallisia ja kourallinen muita turisteja. Kun ajattelee, että vain parinsadan metrin päässä joen toisella puolella odottaa hektinen ja kakofoninen Manhattan, ei kontrasti olisi voinut olla suurempi. Manhattan näkyi, mutta ei kuulunut. Roosevelt Island on todella helppo ja nopea tapa ottaa pieni tauko Manhattanin kiireestä.

Smallpox Hospital ja Franklin D. Roosevelt Four Freedoms Park

Mielestäni Roosevelt Islandin kiinnostavimmat jutut löytyivät saaren molemmista päistä. Etelään suunnatessa vastaan tulevat sekä vanha isorokkosairaala että saarelle nimen antanut Franklin D. Rooseveltin nimeä kantava puisto.

Itse tykkään vanhoista rakennuksista, joten isorokkosairaala kiinnosti mua enemmän kuin puisto. Koska saari on niin kapea, jylhää isorokkosairaalaa ei voi olla huomaamatta, kun suuntaa kulkunsa kohti saaren kapeaa eteläkärkeä.

Isorokkosairaala on puitteista päätellen ollut aikanaan varsin näyttävä rakennus.

Vaikka rauniot olivat aitojen takana, aidan raoista sai silti hyvin kuvattua paikkaa.

Isorokkosairaala oli juuri niin upea vanha rakennus, kuin olin odottanutkin, mutta valitettavasti aitojen takana. Kävelyreitiltä sitä pystyy ihailemaan mainiosti, mutta sen sisään ei pääse käymään. Ihan ymmärrettävästi, sillä 1850-luvulla avattu sairaala palveli noin vuosisadan ajan ja sen jälkeen se hylättiin. Vaikka ränsistynyt ja katoton, oli tuo uusgoottilainen rakennus silti kiehtova ja kiusaus luikahtaa tutkimaan sen jäännöksiä oli suuri. Tyydyin silti ihmettelemään rakennusta vain aitojen takaa.

Rooseveltin puisto seurasi näyttävästi saaren suippenevaa muotoa, mutta oli muuten hieman tylsä.

Isorokkosairaalan kupeesta alkaa Franklin D. Rooseveltille omistettu puisto. Vaikka puisto olikin sinällään kaunis, oli se omaan makuuni hieman turhan kliininen, eikä noussut New Yorkin suosikkipuistojeni joukkoon. Puiston, ja saaren, päähän asti kannattaa silti kävellä, jos ei muuta niin edes maisemien takia!

The Octagon ja Roosevelt Island Lighthouse

Roosevelt Islandin keskiosat olivat hieman tylsempiä, niiden parasta antia oli mielestäni maisemat muualle kaupunkiin. Keskiosista löytyi enemmän asuntoja ja liiketiloja kuin mitään tutkimaan kutsuvaa. Varsinkin Queensin puoleinen saaren keskiosa oli varsin mielenkiinnoton, mutta Manhattanin puolella oli enemmän nähtävää: puistoaluetta ja taideteoksia.

Kuitenkin Roosevelt Islandin pohjoisosasta löytyi lisää kiinnostavia juttuja.

The Octagon, modernimpien rakennuksien ympäröimänä.

Saaren menneisyydestä ihmisten hoitopaikkana löytyy useampiakin viitteitä vielä nykypäivänä. Isorokkosairaalan lisäksi siellä on myös The Octagon -nimellä kulkeva, nykyisin asunnoiksi remontoitu rakennus, joka aiemmin tunnettiin New York City Lunatic Asylumina. Myös tämä rakennus on valmistunut 1800-luvun puolivälin tienoilla.

Harmi, ettei kummassakaan rakennuksessa varsinaisesti päässyt käymään, mutta oli mukavaa, että ne olivat silti edelleen saarella. New York vaikuttaa ensisilmäyksellä varsin modernilta kaupungilta, mutta onneksi sieltä löytyy myös historiallisempia helmiä, kun hieman vaivautuu etsimään.

Ihastuin tähän sympaattiseen majakkaan!

Kun matkaa jatkaa ihan saaren pohjoiskärkeen asti, sieltä löytyy upea kivistä rakennettu majakka. Rakastan majakoita, joten olin tästä löydöstä varsin mielissäni. Majakka on vain viitisentoista metriä korkea, mutta niin tasaisella saarella se näyttää mittaansa uljaammalta.

Koska Roosevelt Island ei ole suuren suuri, kannattaa se kiertää päästä päähän. Saarta kiertävät hyvät kävelyreitit, mutta saarella liikkuu myös busseja, joilla voi liikkua ilmaiseksi ympäri saarta! Näitä emme tosin itse testanneet, sillä ilma oli kaunis ja jaloissa riitti potkua kävelemiseen.

Pieni vinkkiboksi Roosevelt Islandista:

  • Roosevelt Island sijaitsee Manhattanin ja Queensin välissä East River -joessa
  • Sinne pääsee monella kulkuvälineellä, mutta itse suosittelen Roosevelt Island Tramia sen tarjoamien maisemien vuoksi
  • Jos olet hankkinut esimerkiksi 7 päivän metrokortin New Yorkiin, sillä voi maksaa matkansa myös Roosevelt Island Tramilla
  • Manhattanilla Tram lähtee Manhattanilta osoitteesta E 59th St & 2 Avenue
  • Saarella tramin ja metron pysäkit ovat lähellä toisiaan, niiden lähistöltä löytyy myös saaren infopiste
  • Saarta pystyy helposti kiertämään kävellen, mutta halutessaan voi hyödyntää saaren ilmaisia, punaisia busseja
  • Koska saarella asutaan ja työskennellään, sieltä löytyy sekä ravintoloita että kahviloita, joten nälissään ei tarvitse olla, vaikka seikkailisi pidemmän kaavan mukaan

Roosevelt Islandiin kannattaa suunnata, jos haluaa löytää uusia, mielenkiintoisia puolia New Yorkista. Sinne pääsee helposti ja nopeasti ja siellä on tarjolla hulppeiden maisemien lisäksi kiinnostavia paloja kaupungin menneisyyttä. Jos muuttaisin New Yorkiin, saattaisin haluta asua juuri Roosevelt Islandilla. Sieltä voisi aina ihailla Manhattanin upeaa skylinea, mutta saisi myös nauttia saaren rauhasta.

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  TWITTER  |  BLOGIT.FI  |  BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply