Kerran poistuin kotoa
Kaupunkilomat Maailman ympäri Pohjois-Amerikka

Griffith Park – Los Angelesista löytyy myös luontoa!

Kun Los Angeles valikoitui mulle yhdeksi kohteeksi maailmanympärimatkalleni, mä olin vähän skeptinen sen suhteen, viihtyisinkö siellä. Mä olen muutamia poikkeuksia lukuunottamatta vähän onneton suurkaupunkien suhteen – niiden kaoottisuus, ihmismäärä ja lähestulkoon kaikki ahdistaa.

Lisäksi mielsin Los Angelesin loputtomaksi kaupunkikohteeksi. Autoja. Autoteitä. Rakennuksia. Taloja. Huvituksia. Kaikkea ihmisen tekemää. Ajattelin, ettei pitkien välimatkojen kaupunkiin ole varmaan jätetty rannan lisäksi tilaa luonnolle ja hengittämiselle.

Raija otti kuvan kun otin kuvaa!

Onneksi olin kuitenkin väärässä ja Los Angeles osoittautui yllättävän monipuoliseksi kaupungiksi, jossa jopa mä viihdyin mainiosti. Niin hyvin, että jo siellä ollessani vihjailin reissukaverilleni Raijalle, että tänne pitää tulla uudestaan.

Viitymistä varmasti edesauttoi kaupungin ympärille levittäytyvät vuoret ja kukkulat, jotka tarjosivat paon hektisestä kaupunkimenosta – sekä myös samalla roppakaupalla upeita maisemia, jota sieltä suunnalta avautui.

Griffith Park ei ole perinteinen puisto

Jotenkin Suomen litteys ja sitä myöten suomalaiset tasamaan puistot ovat nyrjäyttäneet aivoni luulemaan, että puisto tarkoittaa tasaista nurmikenttää, jossa on ehkä vähän puita ja muita kasveja siellä tasaisuuden lomassa. Ulkomailla olen useammankin kerran huomannut olevani varsin kapeakatseinen puistokonseptin suhteen.

Ei ihan perinteiset puistomaisemat!

Griffith Park ei ole tainnut edes tasaista puistokenttää piknin-nurmikkoineen nähdä. Se on kumpuileva kokonaisuus kukkuloita, patikkapolkuja ja kuivien olosuhteiden hieman kippuroita kasveja. Kaikkea muuta kuin suomalainen perinteinen kaupunkipuisto. Ja siinä on lääniä ihan valtavasti. Noin 17 neliökilometrin verran. Se onkin yksi USA:n suurimmista kaupunkipuistoista. Paljon suurempi kuin vaikka Central Park, joka kaikessa suuruudessaan jää noin 3,5 neliökilometrin kokoiseksi.

Puisto tuntuu jatkuvan silmänkantamattomiin – ainakin heti kun pääsee tarpeeksi korkealle tämän havainnon tehdäkseen!

Puistossa riittää siis käveltävää, nähtävää ja tekemistä. Puiston laajuudesta johtuen me emme ehtineet nähdä siitä paljoakaan. Tai no, mitä korkeammalle kapusi, sitä suurempana puistoalue alkoi ympärillä levittäytyä. Mutta konkreettisempaa tutustumista puistoon tuli tehtyä lähinnä Griffith Observatorylle kävelyn verran.

Loistava kohde Hollywood-kyltin näkemiseen

Hollywood-kyltti oli ensimmäisiä asioita, mitä Los Angelesiin saapuessamme näimme. Uberin kyydissä lentokentältä hostellillemme Hollywoodiin kuski huitoi ikkunasta kesken ajon ja siellähän se kuuluisa kyltti pilkotti horisontissa. Emme ehkä antautuneet niin ihastuneisiin huokauksiin kuin monet muut, lähinnä taisin ajatella, että tulipa sekin nähtyä.

Siellä se kyltti pilkottaa

Tästä kuvasta huomaa, kuinka korkealla ja kaukana kaikesta kyltti on. Ja silti se näkyy kauas.

Yllätys oli siis varsin suuri, kun astelimme yhtä Griffith Parkin mutkaista, tomuista polkua pitki kohti Griffith Observatorya. Lämmin aamu pakotti pitämään aika monta juomataukoa, kauniit maisemat taas valokuvapausseja. Katse oli käveltäessä tietenkin tiukasti menosuunnassa, mutta pysähtyessä ehti luoda katsetta myös selkänsä taakse. Ja siellähän tuo kuuluisa kyltti taas pilkotti.

Olin kyllä karttasovelluksesta huomannut, ettei kyltti ollut kovin kaukana siitä, missä seikkailimme, mutten silti ollut tajunnut, että se näkyy todella pitkälle. Lisäksi kyltti sijaitsee yllättävän korkealla, Mount Lee -kukkulan huippua lähellä. En ole koskaan ollut mikään Hollywood-fani, joten en ollut sen pahemmin koskaan perehtynyt siihen, millaiseen paikkaan nuo maailmankuulut kirjaimet oli pystytetty. Nyt tiedän.

Griffith Observatory tarjoaa upeita maisemia

Griffith Parkissa riittäisi kulkureittejä varmasti vaikka kuinka monta reissua varten, mutta me valittiin polku, joka johdatti Griffith Observatorylle. Aina on helpompi tehdä valinta, kun matkan varrella on jotain konkreettista, ennalta tuttua. Valinta oli vallan mainio. Kukkulan huipulla sijainnut observatorio takasi sen, että jo matkan varrella sinne saimme nauttia varsin makeista maisemista.

Observatorio erottui maisemasta jo varsin kaukaa ja sitä kohti oli helppo suunnistaa

Griffith Parkin erilaisuus perinteisiin suomalaisiin puistoihin verrattuna korostuu myös siinä, että kasvit ja puut ovat varsin erilaisia kuin täällä. Puiston maaperä on kuiva ja hiekkainen, mikä saa kasvitkin näyttämään siltä, että ne ovat ennen kaikkia selviytyjiä. Yllättävän vihreä maisema silti oli, mutta tuntuu, että tuolla oli pehmeiden lehtien sijaan paljon piikkejä, sitkeyttä ja kuivuuden sietämistä. Toki puistomaisemaan mahtui myös muutama palmu – eihän muuten oltaisi Los Angelesissa!

Jopa minä, joka en tiennyt Los Angelesista kovin paljon konkreettista ennen matkaani sinne, tiesin Griffith Observatoryn olemassaolon. Yritin myös jollain maailmanympärimatkan lennoista virittäytyä tulevaan ja katsoa La La Land -elokuvan, joka sijoittuu Los Angelesiin ja myös Griffith Observatorylle. No, ainakin nyt tiedän elokuvan olevan erinomaista unilääkettä, jos vaikka joskus kärsin unettomuudesta…

Observatoriolle asti kannattaa kuitenkin suunnata, sillä siellä ei nukuttanut! Sieltä oli helppo ihailla Los Angelesin kaupungin kokoa, ja kaupunkihan on ihan uskomattoman kokoinen. Observatorion katolla on hyviä kuvaus- ja maisemanihailupaikkoja ja vielä ilmaiseksi!

Puistoon pääsee myös julkisilla

Los Angeles ei ole onneksi pelkkä autoilijoiden märkä uni, vaan siellä pääsee ympäriinsä myös julkisilla. Toki välillä hieman hitaasti, mutta juuttuu se autokin ruuhkaan. Positiivinen yllätys oli siis se, että puiston laitamatkin on helposti saavutettavissa esimerkiksi kaupungin metron avulla. Pakko myöntää, että ennen tätä reissua en edes tiennyt, että LA:ssa olisi metro… Metron punaisen linjan pysäkiltä nimeltä Hollywood/Western Station on lyhyt kävelymatka puistoon.

Netti tietää myös kertoa, että Vermont/Sunsetin metropysäkiltä pääsee shuttle busilla Griffith Observatorylle. Enemmän tietoa löytyy tästä. Kannattaa tutustua, jos käveleminen paikan päälle ei ole vaihtoehto. Mutta jos on, niin suosittelen omin jaloin menemistä. Matkan varren maisemat ovat vähintään yhtä mielenkiintoisia kuin observatoriolta käsin.

Griffith Park oli ehdoton suosikkikohteeni Los Angelesissa ja voisin palata kaupunkiin jo pelkästään siksi, että pääsisin puistoon uudestaan!

Lue myös nämä:


Piditkö lukemastasi? Seuraa blogiani myös täällä:

FACEBOOK  |  INSTAGRAM  |  TWITTER  |  BLOGIT.FI  |  BLOGIPOLKU

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  lyricpoet
  27.11.2018 at 17:04

  muistan kuinka aurinko porotti ja naama oli flunssasta kipeä tuolloin 😀 mut kannatti kivuta!

  • Reply
   Noora | Kerran poistuin kotoa
   27.11.2018 at 21:31

   Haha olin jo unohtanut että sun flunssa piinas vielä tolla retkellä 😀 Oli kyllä hyvä kipuaminen, vaikka oli vähän kuuma.

Leave a Reply